söndag 23 september 2012

Not funny (thuja disease?)Efter en gråååå, regnig och kall.... burr..... helg bröt solen igenom i eftermiddags. 


Lördagens regn gjorde att dagen ägnades till varma aktiviteter inne istället för till behövliga trädgårdskramar ute. 


Men i dag morskade jag upp mig och klev ut i gråvädret... som turligt nog förvandlades till sol på eftermiddagen. Solen och dahliorna strålade i kapp. Det har inte varit någon bra dahliasommar alls här. Sen och klen blomning. Men så har det förstås varit för flera andra växter också. Hittade en dahlia som håller på att veckla ut sin första knopp nu. Lite sent kanske haha... Och några som precis slagit ut i full blom. 


Som rubriken antyder handlar detta inlägg egentligen thujasjukan. Jag förhalar det tråkiga genom att prata om dahlior. Ni som följt med här ett tag vet att jag i fjol drabbades av buxbomsjukan, Cylindrocladium buxicola. 250 nyplanterade buxbom grävdes upp och lämnades tillbaka. Nu provar jag istället japansk järnek i en rabatt för att se om den vill övervintra. Förra året planterades även ca 100 thuja Smaragd. Bland annat som häck runt nya köksträdgården, men även på ett till ställe. Några av er förfasas möjligen över hur man kan göra något sådant :-) Plantera thuja liksom.... Inte så poppis växt kanske. Underskattad skulle jag vilja säga. Bor man där jag bor och inte vill något hellre än att ha en vintergrön häck och inte har lust att bli ruinerad är just thuja ett fantastiskt alternativ. Därför blev det så. I somras kom 'larmet' om den nya sjukan som drabbar thujor. Phytophthora lateralis som den kallas. En aggressiv svamp som drabbar ädelcypress och läkeidegran. Men nu har den alltså även gått över till att angripa thuja. Det som händer är att barren svartnar och till slut 'torkar' hela thujan och dör om jag förstått det hela rätt. Angripna barr kan visa fläckar i spetsen men det vanligaste är mörka partier en bit in på skottet. Fläckarna blir efterhand mörkare och till slut brunsvarta. Ja, som rubriken ger en vink om tror jag att denna skitsvamp drabbat mina thujor och helt enkelt fanns på dem när de köptes förra året. Why not. Buxbomsjuka och thujasvamp. Lika bra att klara av allt på en gång så att det är gjort.

Det är lätt att känna sig hängig när man inser att 100 thujor kommer måsta grävas upp.

Nu ska jag säga att jag inte helt säkert vet om det just äPhytophthora lateralis som mina thujor drabbats av. Men någon bedrövelse är det och det ligger nära till hands att misstänka Phytophthora lateralis. Häcken runt köksträdgården rensades idag på alla svart-bruna barr. Cirka två skottkärror fulla blev det av de döda delarna. Under sommaren har de svarta delarna synts på några ställen. Det har även skymtat fram en del torkade grenar. Men inte så mycket. Tillräckligt  dock för att jag skulle bli misstänksam. Vid en närmare undersökning insåg jag att hela häcken är svart-brun och torkad längst innerst närmast stammarna. Något man inte så tydligt såg först. Men nu när jag rensat häcken på allt dött ser den inte skoj ut alls. Från att ha varit frodig och tät, är den den nu gles och kal på sina ställen. Jag hoppas förstås att den kommer att återhämta sig och att det är något helt annat den drabbats av. Innerst inne vet jag dock att det inte är så. Är inställd på att gräva upp allt. Just nu känns det ganska skönt att det snart väntar en lång vinter så att jag både har chans att förtränga och att stoppa huvudet i sanden ett tag, men också att räkna ut vad jag ska ersätta med. Nåja. Värre saker kan förstås hända. Vad är några häckar eller 100 thujaplantor. Inte mycket i det stora perspektivet. Det är lätt att tänka snävt...

Klicka på bilderna för att se dem större
°°°

Tillbaka till dahliorna
Här är en sköning som behagar att öppna sin första knopp nu. 
Hallå där.... Vet du inte att det är dags att bli uppgrävd strax?
Hon har verkligen inte koll på kalendern :-))
Ser hon inte lite förvånad och yrvaken ut hihi...
E' re sommar nu eller ?


Purjolöksblommorna har blommat så fint hela sommaren. 
Snacka om långlivad blomning.


Söta bollar som först är helt vita och sedan övergår i ljust violett.


Det är de små purjolökarna från förra året som nu blommar. De fick stå kvar i en odlingslåda över vintern och flyttades sen över till en kruka. I år har jag inte odlat någon purjolök.


°°°

Håhåjaja. Häcken är nu också klippt för första och gissningsvis sista gången (passade på när jag ändå var i 'rensningstagen'). Blev så himla snyggt att få bort det spetsiga och få jämna till kanterna. Tanken med häcken var hela tiden att klippa den ganska hårt för att hålla en skarp och rak form. Och inte att släppa upp den mer än drygt en meter. Men nu blir det troligtvis något annat istället. Kanske staket. Vem vet.

Ny vecka, nya tag. Och så en lång vinter i sikte :-)  
Det finns som sagt betydligt värre saker än sjuka växter. 
Men visst är det en aningen surt.

Stor kram till er alla trädgårdsvänner!
Nu ser jag fram emot att resten av alla vårlökar ska komma med hopp om våren. Väntar fortfarande på några beställningar innan det blir dags att börja gräva. Oh yes.


39 kommentarer:

Tittis Trädgård sa...

Stackars,stackars, stackars dig!
Det gör verkligen ont i hjärtat på en att höra om ditt häck-elände.
Hoppas att det inte är svampen som härjar i dina thujor utan bara den dåliga sommaren som stökar till det. Om det värsta händer och du måste ta bort dem, kanske ett kastanj-staket skulle kunna vara något. Är ju ganska klassiskt runt köksträdgårdar och ganska snyggt.
Jag håller tummarna för att dina thujor klarar sig./En stor kram Titti

Anna Vattenkanna sa...

Dra mig baklänges på en pinnakärra! Det här verkar ju inte bra - med thujaplantorna dina menar jag. Oj. Håller tummarna dock.

Dahliorna är då mycket trevligare att titta på. Så vackra bilder på dessa trevliga sensommarblommor. Hoppas att det dröjer med frosten så du får glädjas åt dem ett tag till.

Kram

Ruben sa...

Jag köpte ett thujaklot för några år sedan. I fjol vattnade och vattnade jag det, för det var ett brunt stråk i mitten, och jag trodde dessa berodde på vattenbrist, men det hjälpte inte. I våras, efter att ha läst om thujasjukdomen, klippte jag bort det bruna. OCH, det bruna har inte kommit igen hittills. Så än så länge ser det hoppfullt ut!
Fantastiska dahliabilder, synd att de skall gå hädan snart. I fjol frös de den 15 oktober här.

Ha det gott!
/Ruben

Hélena sa...

Nej, Charlotte! Det är inte sant och inte rättvist. Hoppas att det är samma som Ruben och att det går att ta bort. Sänder en bamsekram genom cyberspace.
Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad tråkigt! Jag lider med dig! Jag planterade 10 thujor för en månad sedan...kanske inte så smart då... Men 10 st är ju ingenting i det stora hela, men ändå trist om de drabbas. Jag ska kolla dem i eftermiddag.
Hoppas du får ordning på dina och de inte är den hemska sjukan de drabbats av.
Dina bilder är så vackra. Kan vi inte hoppa över vintern..
Ha en fin måndag.
Kram Maria

JennieS sa...

Fy vad surt! Jag håller alla tummarna på att det inte är svamp. Håller med om att tuja är underskattad, bara man klipper den ofta så!

BIBBI sa...

Trist med thujorna. Men precis som du så tycker jag att thujor har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Jag tycker de är jättefina...när de är friska dock! och bra som insynsskydd...
Kul att läsa din blogg.
Kramis

gittan sa...

Men du.. nån måtta får det väl ändå var på hur man drabbas! Jag hoppas verkligen att det är som för Rubens tujor, att det inte kommer tillbaks (Och här går jag och önskar att mina 5 gigantiska tujor ska gå hädan eftersom manken inte verkar så värst road av att ta bort dom, jag skäms ju nästan nu när jag läser om ditt elände) Men hur är det med garanti när man köpt växter som visar sig vara sjuka? Jag menar 100 tujor kostar ju ändå en bra slant...
Håller tummarna för en lösning och sänder dig en STOR varm kram / gittan

Anna-Maria sa...

Usch det var ett bakslag, jädrans otyg! Det kanske är bäst med staket då eller en hederlig måbärshäck? Jag hoppas ändå att det inte är svampen. Ha en skön dag.Kram.

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Nä fyyyyy, inte det också Charlotte!!! Ånej!
Det ser faktiskt ut som Phytpphen.... Visst får man en deppighetskänsla á la BIGTAJM...
Ja, det blir väl ett staket till slut, så får du lite kolonikänsla därborta istället. Man får se möjligheterna, precis som du gör:-)
Varmaste gokramarna!


PS...
Jag skrev om den svampen i somras:
http://stocksundgarden.blogspot.se/2012/06/ny-svampsjukdom-pa-tuja-phytophthora.html

Och även om den mer timida "tujakvistdöden"...
http://stocksundgarden.blogspot.se/2012/06/bruna-bleka-barr-pa-tuja-kabatina.html

Helena sa...

Alltid är det nått liksom...fy vad trist men du verkar ändå ta det bra :-) Vad har man för val?!
Ett vackert staket är ju fint under vintern ger ju vackra siluetter med hjälp av snön!
KRAM från mig!
ps.hur ska du göra med dina aurikler?
Jag ska testa att ställa några av mina 'vanliga' i kallbänk.Resten blir inne på glasverandan som vanligt.I kallväxthuset har de inte klarat sig när jag testat.

Anonym sa...

Näää! Så utomordentligt trist! Tycker som andra att tujan är underskattad, håller man den klippt är den jättefin. En stilla fundering som far genom huvudet - har du köpt tujan på samma ställe som din buxbom? Om så är fallet undrar man ju var de tar sina plantor ifrån?

Dahliablommorna var superba! Mina blommar också sent i år men hellre det än inte alls, det gäller att se det positiva som du skriver.

Håller tummarna att dina tujor klarar sig!

Åsa

Anonym sa...

Nääää.... Finns det ingen hejd på ditt eländes elände med häckväxter!! Fy fasen va trist! :(
Håller tummarna för att ditt och rubens rensande ger resultat.
Många varma kramar!

Väderomslag sa...

Det där verkar inte roligt. Jag har aldrig hört om det förut. Hoppas det löser sig tillslut.

//Jenny

Marie Lithén sa...

åhhhhhhhh nej, nån måtta får det vara med sjukdomseländet:( lider med dig, trots att du ser ljust på det mesta.

Lindas trädgårdsblogg sa...

Neeeej vad tråkigt! Lider med dig, så himla surt. Hoppas du slipper fler såna här tråkiga överraskningar i ditt trädgårdsliv. Det ser dock inte ljust ut, den ena svampen efter den andra dyker ju upp nu :-(

Ruben sa...

Ny header igen!! Det blev knock-out - uträknad innan 10! ;-) Jättefin1

HA DET GOTT!
/Ruben

Ingmarie We sa...

Shit! Först dina buxbom och nu thujorna. Skall allting drabbas av sjukdomar i våra trädgårdar? Mina pionplantor ser svartprickiga ut, men jag vägrar att gräva bort dem.

Anonym sa...

Becauѕe as ѕubstantially as Tantrіc Massаge,
Dr Usui mаssage employs vigorous muscularity work.
reckoning with that amount οf money
of it to soаk into youг musсles and relax them whοle.
Thіs tyрe of theгаpу haѕ been
encouгagеd insiԁe villages in Quezοn
city, Philіppіnes. In the аrmoгy of tantric massage
aгe of these Оutstandіng Deаls as you like.

This is becauѕe At that placе are and moνies, conсегts and playѕ.

It has alωаys made me gallant to both groups оf paгatrоopеr-spіnаl musclеs at erstwhіle or treatment of bοth thighs
and calves at the same metег.

Feel free to surf to my hοmеpage:
erotic massage london

Anonym sa...

Good day! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm absolutely
enjoying your blog and look forward to new posts.


Here is my website ... Hack Twitter Accounts Free Tool

Anonym sa...

Hello! I've been following your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to mention keep up the excellent work!

Here is my website - Minecraft for Free

Anonym sa...

I always spent my half an hour to read this web
site's content everyday along with a cup of coffee.

My site :: Secrets of dragonvale

Anonym sa...

What's up, after reading this amazing article i am too cheerful to share my knowledge here with colleagues.

my web blog :: password finder

Anonym sa...

May I simply say what a relief to discover somebody
that really knows what they are discussing
over the internet. You definitely realize how to bring a problem
to light and make it important. More people ought
to read this and understand this side of the story. It's surprising you are not more popular since you surely have the gift.

Here is my site; Funny Youtube Videos

Anonym sa...

Attractive component of content. I just stumbled
upon your weblog and in accession capital to say that I acquire in fact
enjoyed account your blog posts. Any way I'll be subscribing in your augment or even I fulfillment you access persistently rapidly.

Check out my web page :: minecraft premium account generator

Anonym sa...

I go to see everyday a few websites and information sites to
read articles or reviews, except this web site gives feature based posts.


my site minecraft accounts

Anonym sa...

Hey I am so delighted I found your weblog, I really found you by accident, while
I was researching on Digg for something else, Anyhow I am here now and
would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design),
I don’t have time to go through it all at the minute but I have
book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back
to read a great deal more, Please do keep up the awesome work.Feel free to visit my web-site; Free PSN Codes

Anonym sa...

I blog quite often and I really thank you for your content.
The article has really peaked my interest. I am going to bookmark your blog and keep checking for
new details about once per week. I opted in for your Feed as well.


Look into my page - facebook password cracker

Anonym sa...

Nice response in return of this question with solid arguments and describing the whole thing concerning that.


Stop by my web page Dragon Vale cheats codes

Anonym sa...

Hi to every single one, it's really a nice for me to pay a visit this website, it includes helpful Information.

My web-site; castleville bots

Anonym sa...

What i don't understood is in truth how you're no longer really
much more neatly-preferred than you might be right now.
You are so intelligent. You realize thus considerably in relation to this matter, made me individually believe it from so many various
angles. Its like women and men are not involved until it's one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs great. Always care for it up!

Feel free to surf to my blog; Funny Amazing Tricks

Anonym sa...

My brother recommended I might like this website.
He was entirely right. This post truly made my day.
You cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

Also visit my site - get minecraft for free

Anonym sa...

Simply wish to say your article is as surprising.
The clarity to your post is simply great and that i can suppose you
are an expert on this subject. Fine along with your permission allow me to
grab your RSS feed to keep updated with drawing close post.
Thanks a million and please continue the gratifying work.


Also visit my web blog: Free Minecraft

Anonym sa...

Excellent blog right here! Additionally your
website so much up very fast! What host are you
the use of? Can I get your affiliate hyperlink for your host?
I desire my website loaded up as fast as yours lol

Take a look at my web page: reset password in windows vista

Anonym sa...

If you want a Premium Minecraft Account check out this generator.
With it you can generate a unique Minecraft Premium Account which no one else has!
You can Download the Free Premium Minecraft Account
Generator http://www.get-minecraft-free.

tk

I don't even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don't know who you are but
certainly you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!


Also visit my blog post; minecraft download free

Anonym sa...

Wow, that's what I was exploring for, what a information! present here at this web site, thanks admin of this web site.

Have a look at my blog :: Watch TV Shows

Anonym sa...

electronic cigarette, e cigarette, e cigarette, e cigarette health, ecig, e cigarette

yanmaneee sa...

kyrie shoes
jordan 13
supreme clothing
westbrook shoes
nike huarache
golden goose sneakers
nike air max 2018
stephen curry shoes
nike shox for men
yeezy shoes

yanmaneee sa...

timberland boots
cheap jordans
nike air max 2019
yeezy boost 700
supreme
kd 10
supreme hoodie
nike shoes
supreme clothing
jordans