onsdag 5 december 2012

A bit Christmassy

Nu har den glittrande vintern har kommit med besked. Sedan i helgen har vi fått över en halv meter snö. Från ingen snö alls på fredagskvällen till massor på lördagen. Julrosorna som nästan var på väg att slå ut är nu begravda i väntan på våren. Ute är det vitt, vitt, vitt och idag har jag skottat av växthustaket. Brukar dra av snön (om det inte är allt för mycket) med en sopkvast med borsten vänd åt andra hållet, så att sopen blir som en skrapa. Men nu har jag skaffat bästa grejen. En doning gjord speciellt för att skrapa av/skotta av tak. Med teleskopskaft och allt. Perfekt till växthuset. Känner mig riktigt rustad för vintern med den.

 Har gjort en ljusmanschett av en halmkrans där äpplen stuckits fast med järntråd. Cox orange och Ingrid Marie är vackra mot den vita snön. 
Passar så klart lika bra att ha inomhus. 

Spara torkat gräs
Bland det mest användbara material jag sparar från trädgården är torkat gräs. Det bästa är det som kommer från strandirisen. Segt som sjutton när man ska klippa av det på våren. Men toppen nu när man ska använda det. Segheten gör gräset hållbart. Går att använda till i stort sett allt mellan himmel och jord. Exempelvis: stället för att linda om rotklumpen på hyacinter med mossa, som är så snyggt, har jag lindat torkat gräs från strandirisen. Ytterst har ett snöre knutits för att hålla gräset på plats.


I brist på en trädgård att pyssla i blir det desto mer inomhus istället. Tror inte jag är ensam om att vara 'storförbrukare' av hyacinter under december, eller ljus för den delen :-) Att piffa och fiffa med ljus är verkligen en vintersysselsättning. Vår och sommar finns det så mycket annat att vila ögonen på. Men nu känns det liksom rätt. Har haft ett stort blockljus i flera år som jag inte riktigt vetat vad jag ska göra med. Men igår fick de nyköpta ilexgrenarna med vackra röda bär (som egentligen skulle användas till något helt annat) pryda det vita ljuset. Först knöt jag ett snöre ganska löst runtom. Sedan stack jag ner kvistar lite huller om buller. Blev en fin kontrast.


°°°
-18 ° här idag. Säger burr. Men solen har lyst. Det tackar vi för.

Tack alla rara för era snälla hälsningar i förra inlägget! 
Gjorde mig härligt varm och innerligt glad.

Önskar er dagar fyllda med massor av decembermys.
Å ett och annat pysselmys kanske :-)

17 kommentarer:

Bondjantan sa...

Ååå vad är det för doning? vad heter den och var får man tag på den? Låter som något för mig! Har stora problem att få bort snön från Glädjehuset....

Vacker bild med äpplen i krans. Riktigt julig... härligt.

Take care!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Oh, hej, hej. Den heter 'Snöraka för tak 4,8 m' (199 kr....). Kommer från Jula. Såg den i ett annonsblad för någon dag sedan. När jag skulle köpa den igår fanns det bara 3 kvar..... Strykande åtgång :-) Hoppas att du har Jula i närheten av dig... och att det finns några kvar!!!

Lycka till!

Home and Lifestyle sa...

Wow, so many snow and so cold...the winter has started in your garden! May be next Friday we also will get some snow, but I hope it will stop after 10 cm :)!

Thanks for your inspiration! Many hugs, Ingrid

Godastunder-tokigaidéer sa...

Vilka underbara inspirerande bilder. Var får du allt ifrån? Önskar man kunde få till det ibland.

kram kram anna

Anna Vattenkanna sa...

Så vackert du dekorerat! Fiffigt att spara strandirisbladen till piff.

Kram

Anna-Maria sa...

Oj vad fint! Speciellt med gräset runt hyacinterna! Ni har fått mer snö än vi än så länge ;)

Hatty sa...

Enkelt och snyggt..:) Hatty

martinealison sa...

De merveilleuses compositions...
Merci pour ce joli partage photographique...

Gros bisous.

Inger sa...

Men så fint, alltsammans!
Är också intresserad av snörakan men här finns inget Jula i sikte. Snön ligger också väldigt hårt packad och djup på växthustaket så det kanske inte skulle funka.
Kram

Katarinas trädgård sa...

Jag läste först ChristMESSY, men det såg jag ju sen på bilderna att messy var det inte alls! Nä, det var lika superfint som vanligt!
Ha det bra i snön!
Kram
Katarina

Frasses Hus sa...

Vilka härliga bilder. Och vilken bra påminnelse, jag behöver nog också se över taket till växthuset efter dagens snöfall. En sån där raka verkar väldigt praktiskt, måste se om jag kan hitta en också.

Anna-Karin

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad mycket snyggt du pysslat och pyntat. Gillar arrangemanget med ljusmanchetten och äpplena jättemycket.
Ha det gott.
Kram Maria

Staudefeen sa...

Som sædvanligt smukt og enkelt - jeg nyder din stil!

Kh. Marlene

Trädgårdstoken sa...

Tack för tipset om snörakan! Brukar också stå med sopkvasten och skrapa ner snö. Får bli en sväng till Jula. :-)

/Mia

Katarinas trädgård sa...

Hej igen Charlotte! Nu har jag läst om (och av) dig i H&H Trädgård och dina fågelmatstips i Lantliv, och vad bra det var! Du är ju sååå duktig!
Kram
Katarina

Helena Bernald sa...

Jamen JA! SÅ himla smart och SÅ himla snyggt med det sparade gräset!

Jojo, nu har frun bloggat sådana där bilder som kommer att pinnas vilt på pinterest och dylikt - jättefina allihop, så härligt juliga arrangemang!

Och så vädret, hu så otäckt det har sett ut när jag har följt utveckligen av snökaoset i Sverige den senaste veckan. Det är så läskigt med alla olyckor som följer med sådant väder... Och så hoppas jag ju att det lugnar ned sig så att Arlanda är öppet nästa vecka när jag skall till U-a på jobb.. Nå, den som lever får se! I värsta fall får jag ju stanna hemma och baka peppisar istället. Hm, bring on the snö!!!

Kramar till dig och skönt att du är utrustad med snörakor och annat nu!

Helena

GladiGrönt sa...

Fina pysseltips, hyacinterna står som i fågelbon. Bra idé att använda ilex till, det ska jag testa.