måndag 30 juli 2012

Weekend joy

Äntligen. Har under de senaste tio åren hållit utkik efter en gammal trädstege, men inte sett skymten av någon på endera auktioner, loppisar eller andra etablissemang annat än som 'ej-till-salu-dekor'. Men igår. På en auktion, såg jag inte bara en. Jag köpte den också. Nöjdare än nöjdast känner jag mig nu :-)) Praktiska saker som också är vackra gör själen glad. Så är det bara. 


Väldigt nöjd och glad känner jag mig också över lördagens Öppen trädgård. Jag blir så varm i hjärtat över besökare som rest en bra bit för komma hit. Vädret var perfekt. Lagomt varmt och mellansoligt. Ska erkänna att det var lite nervöst. Har inte någon stor vana att visa upp trädgården. Ja, annat än på bloggen förstås. Men här är det ju alltid ett urval. Tack alla ni som kom och hälsade på i trädgården!! Så skoj det var. Och tack för era fina uppskattande ord. 


Renoir
I nya rosenrabatten har liljorna Renoir slagit ut på bred front nu. 


William Morris
De harmonierar härligt tillsammans med de ljusrosa och aprikosfärgade rosorna som också står där, austinrosorna William Morris och Leander. De aprikosfärgade fingerborgsblommorna passar också bra in i gänget.


 Lilla lejonet
Låg så fint på bänken i köksträdgården igår att jag kunde fota honom ur massor av vinklar under en lång stund. 
Här är han precis på väg att hoppa iväg. Färdigvilad och klar liksom. Å lejonrufsig.


Fick en rar present av en besökare i lördags (tack!). En Chokladmynteplanta. 'Krukan' den kom i var hur smart som helst. En återvunnen plastmugg och tillhörande lock med hål för sugrrör. Som ett litet drivhus med hål i taket. Perfekt för enstjälkiga små plantor. Visst var det en fiffig idé!!  Bild längre ner. Tack så hjärtans även för den fina 'ute i träd'gårn'-skylten! Så gulligt av er.

Riddarsporre 'Lilac Rose', namnlös ros, Cordyline australis 'Red Star'
Blommande purjolök, Klematis 'Romantica'
'Flammentaz', Austinros 'William Morris'
Kruka med äppelkart, murgröna och Kopparstarr, Liljor 'Renir', Gallicarosen 'Cadinal de Richeliu'

°°°
 Humlesurr och fågelsång
Har aldrig haft så mycket insekter och fåglar i trädgården som i sommar. Helt klart ett resultat av alla nya rabatter och blommor. Att skapa trädgård är inte bara välgörande för oss människor. Det bidrar också till en bättre miljö. 

Delephinium Excalibur 'Lilac Rose with White Bee', en låg riddarsporre som ska bli 80 cm. 
Hos mig dock ca 1,5 meter. Färgen är sagolik. 
°
Lämpligt regn i natt har avlösts med sol igen idag. Perfekt. De senaste kvällarna har varit så pass varma att man kunnat äta middag ute. Mysigt. Det har inte blivit många sådana tillfällen i sommar. Ser istället fram emot en varm augusti och en låååång och varm höst. Ganska trevligt det också. Man behöver ju inte fyra av all värme på sommaren egentligen. Även om det står överst på värmeönskelistan. 

Ny vecka. 
Strax ny månad. 
Men, fortfarande sommar. 
Mmm...

torsdag 26 juli 2012

Open garden 28/7


Tänka sig. Att de fortfarande är fina. Har inte klippt ner dem eller gjort något annat än vattnat. Stadigt inkilat mot bänken och varandra har vårens penséer i köksträdgården övergått till blomningsfas 'mogen'. Jag har inte hjärta att ta bort dem... Sommaren tuffar på med skön värme de senaste dagarna. Man är liksom svältfödd. Normala sommartemperaturer känns tropiska. Har jobbat en hel del sista tiden. Men fint väder vill man ju ha ändå. Nu står dock trädgården i fokus. Städar lite i hörn och kanter :-) inför lördagens Öppen trädgård.


°
I våras fick jag frågan om att vara med i ett reportage i den ungerska tidningen Amiotthonunk. Och ja, här är det. Publicerat i nuvarande nummer. Jättekul att få frågan!


°°°

°°°

°°°
Njuter av rosorna som slår ut en efter en. 
Det har tagit ett bra tag för dem att kicka igång. 
Det är förlåtet nu.


I lundrabatten vid ena äppelträdet blommar en söt primula långlivat. En vårkruka som hamnade där efter utblommad vårblomning. Har börjat göra så med många av primulorna som köps på våren. Sätta ut dem i rabatterna. Bästa återvinningen.


Dahliorna i köksträdgården ser inte ut som de ska. Inte för att det är något fel på dem. Som i ohyra eller missväxt. Men utseendet stämmer inte med bilden på förpackningen. Av de tre som slagit ut hittills känner jag inte igen en enda. Så det kan gå. Ändå är de inte köpta 'styckevis' på en mässa :-)) Och de är inhandlade på olika ställen dessutom. Blir intressant att se hur resten kommer att se ut. 


°
Näpp. Dags att svänga ihop en kaka till. Håller på att baka till fikat på lördag. 
Har ni vägarna förbi är ni såå Varmt välkomna att titta in mellan 12 - 16!  
Vägbeskrivning finns HÄR.


Ha det allra bäst kära trädgårdsvänner!
lördag 21 juli 2012

Struggles, bench top and floral joyDen blommar. Klövern. Så klart gör den det. Söta blommor. 
Fast det är ju bladen man vill åt i första hand :-))


Hualigen. Är det inte buxbomsvamp så är det ullöss. Jopp. Mina två gamla buxbomhäckar är pudrade med vitt ludd. Idag var det dags för stora insatsen. Med denna häckbit som är ca 4-5 meter lång höll jag på i flera timmar. Har förstått att man ska behandla med olja. Men, just för nu har jag först rensat på minipinjebarken, som låg kring eller under häcken (massor av gömställen där), och sen spolat. Och spolat. Och spolat. Och spolat med vattenslangen. Varit hypernoga kring stammarna ner mot rötterna och ja, försökt att köra bort alla löss. Nästa steg blir kanske olja, eller ytterligare en omgång med slangen. Kändes inte riktigt bra att preparera häcken med så mycket vatten och fukt med tanke på buxbomsvampen. Är nästan som att be om att få den. Men vad gör man?? Är det inte det ena, så är det det andra. Jag tänker åtminstone inte ge mig i första taget. Nixipixi.


Kolla in rosen. Överst till höger. Oh. Har enorma blommor (syns inte riktigt på bilden). Och vilken doft. Beskriven som stark. Vet inte det. Jo. Det är den nog. Men så borde alla rosor dofta tycker jag. Jag tror att det är Portlandsrosen Indigo. Nyplanterade i våras flera rosor i en rabatt, skrev upp namnen, men inte placeringarna. I samma nyplantering hamnade nämligen tre stycken med samma, eller snarlik färg och utseende som denna. I varje fall är jag helt salig över den. Wow. Vill bara krypa in den och lägga mig inne bland bladvirvlarna, somna till och få en dos välgörande aromterapi i koncentrat. 


Ny bänkskiva hux flux
Skulle städa till på nya 'planteringsbordet' eller ja, avställningsbordet. Centrumön för alla redskap, snören, vatten och allt möjligt. Vad händer. Jo, helt plötsligt har jag släpat upp diverse slattar av klinkers från källaren som använts genom åren, och gjort en ny bänkskiva skulle man kunna säga. De ligger helt löst. Fast stabilt ändå med tanke på att plattorna är ganska tunga. Som ett pussel är fem olika sorter och storlekar utlagda. Fick ihop pusslet så bra på grund av att jag också hade mosaikdelar på ca 5x5 cm. Tror ni jag blev nöjd, eller nöjd :-)) 


Det röda som skymtar är rosen Flammentaz. Det var den första rosen som inhandlades i mitt trädgårdsliv. 
Vissa år vill jag bara gräva upp den. Andra år tycker jag om den. I år är det både och.


Tycker om den för att den blivit stor och blommar så generöst. Tycker inte om den i år på grund av rosenstriten. Ungefär en fjärdedel av rosen klipptes bort för någon vecka sedan i ett försök att hejda angreppet. De flesta grenarna är sedan till hälften avlövade. Och den har preppats med såpa några gånger. Jag som inte brukar orka bry mig om ohyra på för stora växter. MEN, när man ser strit på andra rosor också, eller en del av dem, så blir jag arg, förtvivlad och beslutsam. Det är förstås denna ros som är boven. Bladen blir så himla tråkiga. Vita och bleka. Usch. Lika bra att ta bort de flesta liksom. Upp till kamp helt enkelt. Mellan såpsprutandet, avlövandet och vattenslangsbehandlandet, så nyps det maskar. För att inte tala om sniglarna. Näe. De talar vi inte om. Har i varje fall inte monstren.


NOG OM DET NU. Det finns mer i trädgården än ohyra :-))) 
Väldigt mycket mer. Njuter varje dag. 

Är SÅ rackarns nöjd med planteringsbordet jag och maken snickrade ihop i våras. Även med placeringen centralt i trädgården. 
Den döljer den fula vattenslangen och mjukar upp och maskerar den höga grunden. 

°°°

Hoppas ni har det gott och skönt. 
Här har det varit varmt, soligt och ja, somrigt i flera dagar nu. 
Lovely.

Kram.tisdag 17 juli 2012

After rain comes sun

Så. Då vaknade man igår till ytterligare en grå och regnig dag. Har nästan glömt bort hur soliga dagar känns. Slog på datorn efter frukosten för att checka väderläget. Till min förvåning spåddes det sol och värme bara några timmar senare. Jag tänkte att det kommer det aldrig att bli. Men se på sjutton. Sol och dryga 20° bjöd eftermiddagen på :-)) Skööönt.

Mmm... älskar flytblommor å basil

Cheddar Gold
Har varit borta i några dagar och missat min första pions blomning. Här i nästan utblommat skede 
och med ganska klädsamt lila färgstänk från grannen svarta irisen 'Black Form'.


Fördelen när man varit borta och kommer hem till omkullvälta blommor är 
att man med gott samvete kan klippa sig en bukett av sneda och krokiga, ej upprätbara höjdare.


På toppen bland höjdarna tronar Fingerborgsblommorna och Riddarsporrarna.
Den högsta Riddarsporren är 2,5 meter och dito Digitialis 2,40 m.

Riddarsporre Galahad

Digitalisen Alba såddes från nya frön förra året. Brukar oftast bara skaka loss 
de utblommade så att de får fröså sig direkt i rabatterna. 


 Men denna gång ville jag ha riktigt många vita. Har mest rosa annars. 


Lyxbukett. Brukar sällan ta in Digitalis. Vill ha kvar alla ute. 
Men nu blev det de där sneda och krokiga.


På hemväg från stora skogarna i Lappland såg jag äntligen det jag brukar roa mig med att sommartid hålla utkik efter i bilen. Nämligen vita rallarrosor. Har aldrig förut lyckat få se några i det fria. Tills på hemresan igår. Yes. Så kul att få se. Håller tummarna för mina egna frösådder...


°°°
Och ja just det. Det ska bli sol de kommande dagarna här. Känns nästan overkligt. Jag som laddat för bakdagar med regnet smattrandes mot taket haha... Smör i stora lass, grädde, mandel, choklad och andra nödvändigheter står redo att förvandlas till bakverk. Nåja. Kakbak klarar jag mig utan ett tag till. För nu flyttar jag ut igen. Kuddar, filtar, ljuslyktor och myspiffet är framburet från källaren. Ordningen är återställd. Opsidaisy.


Trädgården: Here I come.
Önskar er alla glada sommardagar!!