torsdag 30 augusti 2012

Autumn is almost here

Det hjälps inte. Varje år är det likadant. Prydnadskålen hypnotiserar och lockar i hyllorna. Så pass att det är en bedrift att ha avhållit mig från köp ända fram tills nu. Men nu känns det liksom okej. Ljungen får dock vänta ett tag till. Gillar prydnadskålen som en tidig start i höstplanteringarna. Passar så bra i övergången från sensommaren. 


Tack för fina krukan och kålen Helena

Här blir det en salig blandning i denna mellantid. De sommarblommor som är 'färdiga' för säsongen ska strax tas bort och ersättas med något annat, eller så rufsar jag bara om resterande växter i krukan så att hålet inte syns. Går oftast ganska bra att göra så haha... Ser fram emot helgen. Trädgården behöver omvårdnad på alla håll och kanter. Har inte haft tid att trädgårdera på över två veckor. Det märks kan jag säga :-)) 


°°°
I går beställdes digitalisfrön. Många.... Och så har jag förstås inte kunnat hålla mig. Tulpan- och vårlöksfunderingarna har redan startat igång och jag har börjat kolla upp vad som finns. Inget beställt eller köpt ännu. Men snart. Njuter just nu av allt som måste nödklippas från köksträdgården. Det är mycket som måste det nu :-))

Snart helg. Oh. Då ska jag ut. Med sekatören i ena handen och stödpinnar och snöre i den andra. Och så spaden under armen. Jopp. Nu ska här sensommarstävjas.


Trevlig helg på er!


tisdag 28 augusti 2012

Some darling colors

Det luktar höst ute. Och känns. Varma tröjan hänger på kroken närmast dörren. Häromdagen höststormade det så pass att det ser riktigt hängigt ut numera i köksträdgården. Ska strax rädda det som räddas kan... En av de vackraste blommorna jag vet är denna bruna fingerborgsblomma Gelber Herold. Hade alldeles glömt bort den.Tills den började öppna sina munliknande blommor och helt plötsligt pockade på uppmärksamhet. Är rent gudomligt vacker. Sådde den för något år sedan. Tyvärr är den inte någon som sprider sig hejdlöst hos mig (det hade den ju gärna fått göra). Är enligt fröfirman perenn. Ska i vilket fall omedelbums beställa fler fröer att så nu. Vill ha massor. Det finns så många sorters fina fingerborgsblommor som inte är rosa-vita. Grekisk fingerborgsblomma är också vacker. Brukar ha några sådana också. Inte år dock verkar det som. Ska åtgärdas till nästa år :-)


En annan favorit, en ny sådan, är sommarrudbeckian Cherry Brandy. Helt klart årets annuellfavvo. Är man en sensommarälskare som jag, är denna bara ett måste. Speciellt när den mörkröda färgen tillsammans med den bruna knappen är darling colors. Ska redan nu skriva upp att den ska sås igen nästa år. Så att jag inte glömmer. 


Några frukter på Black russian börjat skifta färg till den utlovade mörkt brunröda. 
Men grönt är också vackert ;-)


Palettblad. Egentligen behöver man inte några andra sommar- eller höstblommor. Så variationsrika och snygga. 
I år tycker jag att det varit lättare än någonsin att hitta ett brett utbud.


 Oh. Favoriten igen. Titta bara på de fascinerande blommorna.


Den här tjusiga klockvippan Sweet Tea håller sin nätta form år från år. 
Har så vackra blad. 
Skrev först att det var en alunrot. Men det är det inte. Hittade etiketten till slut :-)


Tigerlilja Splendens
Fyndköp på rean nyss. Den mörka brun-auberginfärgade stjälken är så läcker. 
En riktig fullträff tillsammans med de orangefärgade blommorna sen.


Darling colors. 
Tillsammans. 
Läget är tyvärr alldeles för torrt för Höstsilveraxet  Brunette, så den kommer att flyttas. 


Ljusorange-rosa-aprikos. Mmm. Ännu en darling color.


Har precis planterat ut alla plantor av Cherry Brandy. 
Är så nöjd med de mörka blommorna som fräscht lyser upp i sensommarrabatten.
 Fram tills nu har de fått stå på tillväxt i en av ektunnorna. Läge: mycket soligt :-)


°°°
Skolan har börjat. Rutinerna håller på att oljas in igen. Ganska skönt ändå. Men hösten, snälla hösten: kom med lite värme är du rar!!

Nu kliar det rejält i tulpanfingrarna.... Har lovat mig själv att inte börja fundera förrän tidigast nästa vecka. Men då. Blir det åka av. Vårlökar ger inte bara en enorm glädje på våren. Utan även på hösten, när man så starkt lever sig in i deras blomning och ser fram emot våren. Något jag tror att vi är många som behöver ha med oss i vinterpackningen. Nödföda liksom. När det viner och är kallt ute. Lätt att ta fram. Färger att leva sig in i. Energi att tanka. Tid att längta till i mörkret. Men nu är nu. Och nu är det finfina färgsprakande tider. Också.


Kram alla trädgårdsvänner!
Hoppas att ni har det bra i sensommaren.

...and very welcome to you all that have found your way here from my dear friend Helena, The Swenglish Home


tisdag 21 augusti 2012

Late summer colors

Just nu och sen en tid tillbaka doftar det sött och gott av lavendel i trädgården. Ligger som en parfym i luften. Har inte velat klippa mig buketter att torka. Vill inte att doften ska försvinna. Men. Idag kunde jag inte hålla mig från att göra ett litet knippe i alla fall, även om det är för sent för det egentligen. Den är i utblomningsfasen, men humlorna surrar fortfarande som förhäxade bland blommorna. 


Luktärtorna växer vilt och slängigt. Toppklippte flera i ett försök att stävja djungelväxten. Det blev en bra bukettstomme. I buketten hamnade även några kvistar sockerärter 'Shiraz' med snygga lila ärtskidor hängande. Och astrar. Många. Skirt blomsterlin som fluff däremellan. Sensommarens blommor är så uppskattade. Vill ha massor. Plocka buketter. Njuta av överflödet. 


Man är nog lite knasig som köper sig en bunt med Gladiolus när man har hela trädgården att plocka blommor ifrån. 
Men. Jag kunde inte motstå den lila färgen. 

Omogna äpplen är så bra att använda till dekorationer

Tomaterna är fortfarande gröna. Endast några få har börjat skifta färg. 
Ska nog prova att steka några. Som i filmen 'Stekta gröna tomater'.


Sensommarfärger
Love.
Fint att plocka fram mitt i vitaste vintern.


°°°
Det har börjat klia så mått i tulpanfingrarna. 
Men bara lite :-) 


fredag 17 augusti 2012

Beautiful summer days

Man blir förstås extra glad när vädret är på topp när man får långväga kärt besök. Frukost, lunch och middag har kunnat intas utomhus i sol och värme. Jepp. Den norrländska sommaren visade sig från sin bästa sida. Riktiga mysdagar har det varit. Men nu är det vinkat hej då på tågstationen. Tiden gick snabbt. För snabbt.


Snart har alla solrosor och dahlior slagit ut. Det har varit och är segt för många i år. Mörka liljan 'Landini' blommar fint i vita rabatten (mittenraden). Ska skaffa fler av den. Det är härligt när vackert också är gott. Hinner knappt äta upp alla vackra lila sockerärtor (Shiraz) som bara 'sprutar' fram nu. 


I skuggan vid växthuset, under en stor syren, trivs auriklerna. 


Står på ett bord gjort av en gammal dörr. Känns bra att ha hittat en bra sommarplats för krukorna.


°°°

Har precis packat väskan. I morgon bitti hoppar jag på tåget. Det blir Formex i helgen. Kameran får dock stanna hemma denna gång. Ska bli skoj att få se vad som är på gång. 

Ha en riktigt trevlig helg alla trädgårdsvänner!

tisdag 14 augusti 2012

So nice with sunshine

Oh. Sista tiden har det bara blivit innedagar. Inne med målarpensel, hammare och skruvdragare i högsta hugg. Äntligen är ungdomarnas rum klara. Jisses vilken tid det tar att flytta tillbaka alla saker som stått uppstaplade i hallen och vardagsrummet i väntan på att ommålningen ska bli klar. Men nu så. Allt är tillbakaflyttat och det är piffat och klart. Eftersom att det var omkring tio år sedan sist vi gjorde något i deras rum blev skillnaden dramatiskt stor. Nu har de fått sina efterlängtade ungdomsrum, ja nästan vuxenrum, istället för de slitna, förvisso genom åren light-fixade, 'barnrummen'. Och med tanke på att dottern fyller 18 år om några månader var det på tiden :-))

 Austinrosen 'Falstaff'

Ute har det hunnit med att allt från ösregna i flera dagar, till att vara torrväder. Just nu skriker alla rabatter och krukor i växthuset efter livgivande vatten. Solen lyser och i dag är det precis en sådan där magisk sensommardag jag älskar. Ska strax hoppa i trädgårdsmunderingen och smyga runt i trädgården och vattna en smula, klippa vissnade blommor och stötta det som ligger. En blomma som imponerar just nu är dahlian 'Café au Lait'. Med sina nästan 25 cm stora blommor kan man inte annat än bli fascinerad. Största dahlian jag haft i alla fall. Och det är inte bara en av blommorna på den som är så stor. Alla är det. Helt klart en av årets favoriter. 

Dahlia 'Cafe au Lait'

De är inte så många, bären från de egensådda jordgubbsplantorna. Men goda. I växthuset får bären dessutom var i fred från flygande intressenter. Ampeljordgubben Rainbow Treasure blommar vackert i vitt, rött och rosa.

Ampeljordgubbe 'Rainbow Treasure'

Stockrosorna har äntligen slagit ut. Numera har jag inte så många. Är väldigt glad dock över en av dem få jag har kvar som har fin cerise-lila färg (längst ner).

Överst till vänster: Gallicarosen 'Amiable Amie'
Mitten, i mitten: Dahlia 'Café au lait', till höger: sommarrudbeckia 'Cherry Brandy'

°°°
I nedre äppelträdsrabatten blommar austinrosorna 'Claire Austin' och 'Crocus Rose Emanuel' bredvid varandra. Med blotta ögat kan det vara svårt att skilja dem åt. Båda cremvita med en uns av aprikosrosa.

Austinrosorna 'Claire Austin' och Crocus rose Emanuel'

Söt liten astilbe. Endast ca 40 cm hög. Bladverket ca 20 cm. 
Jag tror att den heter 'Red Sentinel'. 

Troligtvis Astilbe 'Red Sentinel' 

Med sina mörka blad och sammanhållen form tittar den upp beskedligt bland gulaktiga alunrot på båda sidor. 
Den har också en liten Lyrsalvia som granne.


Om Astilben är liten, är Lyrsalvian pytte. 
Men, med sina tjusiga mörkröda blad är den en söt liten kantväxt.

Lyrsalvia 'Purple Vulcano'

°

Nu ska här strax bäddas gästsäng. Det väntas besök av kär bloggvän från England. Ska bli såå trevligt.

Solskenshälsningar!
Dags att hoppa ut och vattna lite.