tisdag 28 augusti 2012

Some darling colors

Det luktar höst ute. Och känns. Varma tröjan hänger på kroken närmast dörren. Häromdagen höststormade det så pass att det ser riktigt hängigt ut numera i köksträdgården. Ska strax rädda det som räddas kan... En av de vackraste blommorna jag vet är denna bruna fingerborgsblomma Gelber Herold. Hade alldeles glömt bort den.Tills den började öppna sina munliknande blommor och helt plötsligt pockade på uppmärksamhet. Är rent gudomligt vacker. Sådde den för något år sedan. Tyvärr är den inte någon som sprider sig hejdlöst hos mig (det hade den ju gärna fått göra). Är enligt fröfirman perenn. Ska i vilket fall omedelbums beställa fler fröer att så nu. Vill ha massor. Det finns så många sorters fina fingerborgsblommor som inte är rosa-vita. Grekisk fingerborgsblomma är också vacker. Brukar ha några sådana också. Inte år dock verkar det som. Ska åtgärdas till nästa år :-)


En annan favorit, en ny sådan, är sommarrudbeckian Cherry Brandy. Helt klart årets annuellfavvo. Är man en sensommarälskare som jag, är denna bara ett måste. Speciellt när den mörkröda färgen tillsammans med den bruna knappen är darling colors. Ska redan nu skriva upp att den ska sås igen nästa år. Så att jag inte glömmer. 


Några frukter på Black russian börjat skifta färg till den utlovade mörkt brunröda. 
Men grönt är också vackert ;-)


Palettblad. Egentligen behöver man inte några andra sommar- eller höstblommor. Så variationsrika och snygga. 
I år tycker jag att det varit lättare än någonsin att hitta ett brett utbud.


 Oh. Favoriten igen. Titta bara på de fascinerande blommorna.


Den här tjusiga klockvippan Sweet Tea håller sin nätta form år från år. 
Har så vackra blad. 
Skrev först att det var en alunrot. Men det är det inte. Hittade etiketten till slut :-)


Tigerlilja Splendens
Fyndköp på rean nyss. Den mörka brun-auberginfärgade stjälken är så läcker. 
En riktig fullträff tillsammans med de orangefärgade blommorna sen.


Darling colors. 
Tillsammans. 
Läget är tyvärr alldeles för torrt för Höstsilveraxet  Brunette, så den kommer att flyttas. 


Ljusorange-rosa-aprikos. Mmm. Ännu en darling color.


Har precis planterat ut alla plantor av Cherry Brandy. 
Är så nöjd med de mörka blommorna som fräscht lyser upp i sensommarrabatten.
 Fram tills nu har de fått stå på tillväxt i en av ektunnorna. Läge: mycket soligt :-)


°°°
Skolan har börjat. Rutinerna håller på att oljas in igen. Ganska skönt ändå. Men hösten, snälla hösten: kom med lite värme är du rar!!

Nu kliar det rejält i tulpanfingrarna.... Har lovat mig själv att inte börja fundera förrän tidigast nästa vecka. Men då. Blir det åka av. Vårlökar ger inte bara en enorm glädje på våren. Utan även på hösten, när man så starkt lever sig in i deras blomning och ser fram emot våren. Något jag tror att vi är många som behöver ha med oss i vinterpackningen. Nödföda liksom. När det viner och är kallt ute. Lätt att ta fram. Färger att leva sig in i. Energi att tanka. Tid att längta till i mörkret. Men nu är nu. Och nu är det finfina färgsprakande tider. Också.


Kram alla trädgårdsvänner!
Hoppas att ni har det bra i sensommaren.

...and very welcome to you all that have found your way here from my dear friend Helena, The Swenglish Home


15 kommentarer:

Ruben sa...

Vet inte varför, men när jag ser din digitalis, tänker jag på Julia Caesar (aktris på den tiden det begav sig). ;-)

Bild här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2794&artikel=4381096

ha det gott!
/Ruben

IreneL sa...

Jag gillar också Brun Fingerborgsblomma. Den är perenn hos mig. Sen gillar jag också Liten Fingerborgsblomma som också är perenn.
Ha en fin kväll!

Tant Otteskrufv sa...

Tulpantankning...ja varför inte. Annars tycker jag man tankar billigt och bra på din blogg. Ofta fina bilder på härliga växter och jox.

Satu sa...

I´ve been following your blog for a while and I have to say that I like it A LOT! Your photos are so beautiful.

It's me sa...

Wowwwww...great colors in your garden darling....love from me...xxx...

Sabelhagens Olivlund sa...

Jag bara älskar de färgerna!!!! Vilka bilder!! Så smakfullt!! Och vips kommer min alunrot, den liknar din, att få flytta till rosorna i aprikos-gul-kopparnyanser. Tack för tipset. Förstår inte att jag inte tänkt på det tidigare:)).
Men hur snygg är inte fingerborgsblomman??
Ha det gott.
Kram Maria

gittan sa...

Underbara färger Charlotte! Fingerborgsblommorna vill sig inte här hos mig de är ett-åriga oavsett vad jag gör =(
Sommarrudbeckian 'Cherry Brandy' sådde jag både denna och förra våren men fick inte en endaste planta, frösår du eller köper du dina färdiga? Jag tycker den är helt underbar i färgen och har aldrig tidigare misslyckats med att så rudbeckior... Även Alunroten är underbar i färgen men är det Alunrot eller kan det vara en Heucherella, Klockvippa? Snygg oavsett förståss / Kram gittan

Pilgrim sa...

Fnissar högt i soffan när jag ser närbilden på din favorit. Tänker på kanal 5´s julreklam med siffran fem som åsna tror jag att det är. En stor mun med två framtänder :-) Jag vet jag är inte klok. Hur fin som helst är fingerborgsblomman och jag har beställt fröer för jag vill ha många nästa år. De är så vackra.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så observant du är Gittan!!! Ja, det är en Klockvippa vid namn 'Sweet Tea' :-))) Letade i arkivet i kväll och hittade etiketten.

Marie Lithén sa...

alltså din blogg.... är som en tidning, blir sittandes tittande och läsande en lång lång stund. Går sedan igenom allt igen å skriver anteckningar om vad jag själv ska skaffa. Så länge sitter jag att jag glömmer vad jag skulle skriva som kommentar...

Så mycket fint! Å ja bruna digisar så klart ska jag klämma in det med:)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Haha... Ruben och Hélena... Blommorna är onekligen inte bara vackra utan också väääldigt uttrycksfulla och skojiga. Ser absolut ut som munnar med stora tänder :-))

Anna Vattenkanna sa...

Ja, så fint! Mina Sherry Brandy har också börjat blomma nu. Jag sådde dem rent för sent och trodde väl inte riktigt att de skulle hinna komma i blom men se det gjorde de. Mina står samplanterade med paletten 'Black Dragon' - jag får allt göra ett inlägg och visa hur snygga de är tillsammans. För de där mustiga och brända tonerna är ju bara underbara!

Kram

NataljaOblonskaja sa...

Mycket Cherry brandy-snack blir det men inte så konstigt hon är VACKER hon. Och nu har mina äntligen börjat visa färg, wow.
Sådde en brun digitalis, sortlapp någonstans, hoppas det är din snygga sort, måste genast gå och leta efter lappen och kolla.
Annars gillar jag ju hösten även jag, de mustiga färgerna, lukterna, allt som mognar ja allt utom kylan då, fast man får väl lära sig att ta på sig ordentliga kläder, och man slipper ju myggen.

Ha det bra!
Camilla

Hatty sa...

Oj! vilken fin blogg, den måste jag följa. :)

Lisa sa...

Cherry Brandy har övervintrat hos mig, så ryck inte upp dem inför vintern, kanske gör de det hos dig också. Den är egentligen perenn, i ett mildare klimat.
Lisa/Lisas trädgård