lördag 5 januari 2013

Part four - Autumn and Winter


Även fast det varje år är lika svårt att släppa taget om sommaren är jag omåttligt förtjust i tiden efter, när sommaren är på upphällningen och hösten närmar sig. Då det är dagg i gräset varje morgon, luften är klar och det doftar sött från alla äpplen. 


Den ätbara skörden från min täppa är marginell, förutom av äpplen, ändock är känslan av skördetid helt underbar. Älskar den. Sensommarens och den tidiga höstens färgpalett gör mig dessutom rent barnsligt glad. Det är nu det är extra lätt att göra storslagna och robusta buketter av dahlior, solrosor och luktärter. Årets annuellfavorit blev utan konkurrens rudbeckian Cherry Brandy. En ny trädgårdskärlek helt enkelt. Den var lätt att förså (vilket behövs) och behöver en riktigt solig växtplats. Annars väldigt lätt.


När den tidiga hösten kommer får trädgården ett mer sparsmakat och lågmält uttryck som är tilltalande. Mycket har blommat klart för säsongen. Kvar finns enstaka långblommare som får sällskap av några höstblommande perenner, rosor och buskar. Syrenhortensian Limelight uppskattar jag mycket (åttonde bilden i collaget nedan samt till vänster bakom ljuslyktan i bilden närmast) . Blomklasarna lyser upp på ett säreget sätt och den blommar uthålligt hela hösten. 


Ett tydligt hösttecken är att lusten att fixa höstkrukor smyger sig på en. Det finns så mycket läckert nuförtiden att få tag på till sina planteringar. Med gräs och perenner i höstfärger blir variationerna oändliga. 


Är löjligt kär i min japanska blodlönn. På hösten, när den får lysande röda blad, pockar den på största möjliga uppmärksamhet. Det är som att den med full hals sjunger: Se på mig! I köksträdgården står mangold, grönkål, rödkål och pupurfärgad broccoli kvar och det blir dags att sätta vårlökar. Det blev fler än något år tidigare. Ett fyrsiffrigt antal. Säger inget mer :-) Flera austinrosor blommar på oförändrat trots kyliga nätter. Hos mig är det Crocus rose, Emanuel, som blommar ihärdigast. Men även Claire Austin. Båda blommar tills det blir frost.


I mitten av oktober kom den första snön. Den tinade förvisso bort efter ett tag, men de sista tulpanerna planteras när det ligger snö på marken. Något jag aldrig varit med om förut. Kändes en aningen galet. 


Jag glädjer mig åt de järnek jag skaffat de senaste åren. Ny för hösten är en variegerad sort med mörkt auberginefärgade stammar. Gillar! Fick njuta av den ganska länge, ända tills snön kom tillbaka igen och förvandlade hösten till vinter på riktigt.


Nu är det som att det inte vill sluta snöa någon gång. Det kommer overkliga mängder och det är bara att gilla läget och skotta dagligen. Skaffar en smart takskyffel som gör skottningen av växthustaket till en barnlek jämfört med tidigare. Utan tvekan årets redskap i min trädgård.


När snön ligger som djupast och det är massor av minusgrader ute är det skönt att smita ner i källaren för att titta till krukorna med lökar som växer i mörkret. Några har mössen hittat och knaprat på, men de flesta får vara i fred. Att se de spirande bleka skotten som sticker upp lovar vår. Tidigare än ute i trädgården. Och det kan behövas om man bor där jag bor. För ibland känns det som en evighet att vänta tills snön har smält och trädgården vaknar till liv igen och den gröna säsongen börjar på nytt. Under den evigheten finns som tur är tid att fundera, planera, så, fördriva växter och längta... 


°
Årets tulpan:    Cuban Night
Årets annuell:     Rudbeckian Cherry Brandy
Årets bienn:    En aprikosfärgad digitalis (hittar inte namnet just nu)
Årets perenn:    Vanlig Kärleksört som jag nyupptäckte i år. Så fin hela säsongen.
Årets ros:    Austinroserna Munstead Wood och William Morris
Årets dahlia:    Café au lait
Årets buske:    Syrenhortensian Limelight
Årets höjdare:    Riddarsporren Galahad (2,5 m)
Årets snyggaste ätbara:    Sockerärten Shiraz
Årets redskap:    Takskyffel

°°°

Vill passa på att från mitt allra innersta Tacka er alla som tittat in här under det senaste året! 
Med önskan om ett riktigt Grönskande och Färgrikt 2013!
...innehållande en tidig vår, varm sommar och höst, och så en vinter med normal mängd snö :-)


21 kommentarer:

Hélena sa...

Ja, snart vänder det och om bara snön försvinner blir det ljuvligt ute :-) Nu fick jag lust att planera för våren och sommaren. Du har alltid den effekten på mig :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Tant Otteskrufv sa...

Skönt med en liten tur bakåt i tiden. Sommarrudbeckior blev en ny favorit hos oss också.Gillar din topplista:)

Camilla, Galen i grönt sa...

Vackert as always! Var tvungen att läsa om antalet vårlökar, men jo, jag läste helt rätt. Det kommer ju att bli helt galet maffigt. Kommer du att öppna upp och visa din trädgård då tro?
Ha det gott!

Frøken Solhat sa...

Hold da helt fast en fantastik kaårstid kavalkade du har lavet Charlotte....virkelig smukt.

Tak for året der gik og jeg glæder mig virkelig til at tage hul på det nye haveår samme med dig og dine altid inspirerende indlæg.

Knus og Godt nyt HAVE år - Dorthe

Rose Garden Malevik sa...

Hej Där SUPERDUPERCHARLOTTE :)
du har verkligen öga för det där...fina bilder.....
jag har varit ute å rensat idag ..var sugen å börja beskära, men det är väl ltie lite lite tidigt :) här e rena våren.....
å missa nu inte...

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Ester sa...

Hej!
Vilka vackra bilder! Blev lite nyfiken på växthustakskyffeln - har du visat bild på den här på bloggen tidigare och var har du handlat? Nu ska jag läsa i kapp en bit av ditt bloggår, och hittar kanske skyffeln då. Maken och jag är förvisade till sovrummet eftersom yngsta dottern har tjejkväll i resten av huset. Då passar det fint med lite härligt trädgårdsläsning!
Må så Gott!
Ester

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ester: Takskyffeln köpte jag på Jula, men Clas Olsson säljer den också. Billigare dock på Jula :-) Den finns säkert på fler ställen också som inte jag känner till.

hagen vår sa...

Bildene er en ren nytelse å se på. Hilsen Anne

Veronica sa...

Hoppsan! Här halkade jag in i en underbar blogg! Tack för det... och jag tänker stanna kvar! Snygga bilder och härligt skrivet!

//Veronica

Karolina sa...

JAg älskar att titta på dina bilder. De är så vackra!

Härligt med den Japanska lönnen. JAg tycker också om den men den övervintrar inte hos oss (Zon5) så jag ska fundera på om jag ändå köper den och håller den i kruka...?

Ha en grön, solig och glad år 2013!
Kram, KArolina

Ester sa...

Tack för ditt svar!
Jag läste ikapp till i juli i går, så jag hittade takskyffeln på egen hand. Vi har byggt en egen, men den är lite ranglig och det skulle inte skada med en lite proffsigare.
Må så Gott!
Ester

mammaxtre sa...

Kära nån vilka oerhört vackra bilder!

OF SPRING AND SUMMER sa...

Hej Charlotte!
Önskar dig ett fortsatt Gott Nytt År!
Hoppas som du säger att det blir ett Grönt och Färgstarkt år!!
Varm kram Ingrid

Jannibele sa...

Takk for en nydelig reise gjennom ditt frodige hageår!

Törnrosa sa...

Vackra, underbara, inspirerande bilder.
Törnrosa

Anonym sa...

Alltså återigen, din trädgård är UNDERBAR! Tack för att du bloggar om den!

Nu när vi har en två-åring är det nästan omöjligt att få tid för allt det där roliga och underbara trädgårdsfixet, men när han blir äldre.... då ska jag ha en lika fin trädgård som du har! Tills dess samlar jag inspiration och idéer och är glad när jag får till nåt litet här och där :)

/Maria

Fanny sa...

Åååååhh vad jag tycker om din blogg!! Dina bilder inspirerar så otroligt mycket.
Skulle vara duktig och använda min fina kamera idag, men nej då vart där inga batterier, suck.. Så det fick bli iPhonebilder, suck ;)

Kram Fanny

Carina sa...

Underbara bilder och underbara höst då det är så färgglatt i naturen...alla årstider har verkligen sin tjusning. Säger bara TACK och lov att man bor i Sverige med alla dess skiftningar!
Du var mig en baddare, fyrsiffrigt antal på lökar! (Jag tyckte jag var häftig med några hundra)
Ha en underbar tid.
Kram

M/S Design sa...

Du har en fantastiskt vacker trädgård!!
Mariana

JennieS sa...

Fantastiska bilder och kompositioner! Du är grym.

Anonym sa...

How do I copy my Wordpress blog onto my computer so I can locally edit and try out plugins before publishing?
[url=http://bonoes.webs.com/l bonoes.webs.com/[/url]