onsdag 8 maj 2013

Spring, spring, spring

Naturen överraskar ganska ofta. I kväll exempelvis när jag fick syn på denna hjärtformade dubbelblommande kungsängslilja. Söt. Nu går det så snabbt, så snabbt. Nere i stan har björkarna slagit ut, vilket skedde i natt. Och det säger nästan poff, poff, poff i rabatterna när allt skjuter upp med raketfart och slår ut.


Fritillaria-släktet är stort. Begäret likaså efter de allra finaste. Tyvärr är flera av dem inte helt gratis. Så, drömmen om att ha horder av exempelvis svart klocklija, som skulle göra en spattigt lycklig, är inte att tänka på. Men det finns prisvärda och vackra fritillaria, förutom kungsängsliljan förstås som är megavacker och inte så kostsam. En som jag blivit förtjust i och som jag medvetet håller på att se till att jag har horder av i rabatterna :-) är grå klocklija (Fritillaria uva-vulpis). Så söt liten brunviolett blomma med gul kant. Underbar färgkombination och passar perfekt i min växthusrabatt. Namnet är verkligen missvisande. För grå är den inte. Sedan tidigare har jag brungul klocklilja (Fritillaria acmopetala) och i höstas blev det även Amanusklocklilja (Fritillaria hermonis ssp amana). Det är lätt att förvilla sig i Botanicus katalog och man vill bara beställa allt.  

Grå klocklija (Fritillaria uva-vulpis)

En annan ganska ny kärlek är hundtandsliljor. Har äntligen hittat en plats där de verkar trivas. Första och andra försöket lyckades mindre bra och det blev inga eller få blommor året efter, knappt några blad heller. I år dock blommar en liten en vid första försöksplatsen och på trivasplatsen är det många på gång. Nåja. Den gula 'Pagoda' och vitrosa 'Dens-Canis' är de jag har just nu och som snar slår ut. Även här känner jag ett begär efter ännu flera. Den ljust violetta 'Japonicum' kanske... Säger bara Botanicus. Älskar den katalogen, bildlös som den är och med underbara beskrivningar. 

Erythronium 'Pagoda'

Så snopen jag blev när jag trodde att alla lila hyacintknoppar i rabatten skulle bli favoriten 'Woodstock'. Men tydligen satte jag bara ljuslila och blekgula i höstas (några få woodstock bara, fast i en annan rabatt där de inte riktigt dykt upp ännu). Jag tänkte nog testa och se om de verkligen blev så där klena år två som de brukar. Ibland blir man ju som sagt överraskad. Men hyacinter (hos mig i alla fall) blir inte annat än smala minimala stänglar året efter. Det visste jag i och för sig. Fick det bekräftat ytterligare en gång med andra ord. 

Hyacintus 'Garden Top Hit'

Påfågelstulpanen 'Mary Ann' är i tydligt knoppläge. Det är de flesta andra tulpaner också förvisso. Våren har verkligen kommit ikapp och nu sker allt samtidigt. Mary Ann brukar vara nästan allra tidigast, men i år kommer den att blomma tillsammans med flera av de andra tulpanerna.

Påfågelstulpanen 'Mary Ann'

Håller på att fota nya produktbilder till webshopen. Just nu är det en hel del av Nutscens snören som är i fokus. Jag formligen älskar snören av alla slag. Så otroligt användbara till allt möjligt praktiskt och pyssligt. Trädgårdssnören passar minst lika bra till presentinslagning och dekorationer som att binda upp växter i trädgården. Sådant gillar jag. Mulitanvändbara och vackra doningar.

Snören HÄR

Extra roligt är det att det anrika företaget gör snörena i olika finfina färger också. 
Naturfärgat och grönt är förstås den klassiska basen, men sen finns även resten av färgskalan på alla snörena och bastbanden.

Snören HÄR

°
Och så blev det helg igen så här mitt i veckan. 
Lätt att vänja sig vid - eller hur!

Solhälsningar till er alla!

På lördag 11/5 är det öppet i shopen 12  - 16. 
Varmt välkommen! 
Ågatan 5 i Sundsvall.9 kommentarer:

hagen vår sa...

Vakre og inspirerende bilder.Rutelilje har ikke kommet så langt her, men jeg ser at de er mange flere i år enn i fjor. Lykke! Anne

annamariaelle sa...

Fina liljor det där! Speciellt dom "grå", jag blir peppad att pröva!

susanne sa...

MMmmm, Mary Anns blad var vackra! Kungsängsliljor är en favorit!/susanne

Anja sa...

Mina svarta fritillarior har varit en delikatessrestaurang för hundratals liljebaggar. Ibland får man ge upp trots att man gillar någon växt. Jag vill ha nämligen ensamrätt...;)...och inte alls dela med mig till de där snygga lackröda...;)!/Anja

Helena Bernald sa...

Åh, alla dina frittilaria-friends är verkligen en fröjd för ögat, och dina foton är så otroligt vackra! Ta bara hyacinten som omfamnas av den gröna bågen av blad - helt sagolikt vackert!

Så härligt det låter med all blomsterfröjd i din trädgård - och extra skönt efter den långa vintern kan jag ana!

Stor kram från England där solen och regnmolnen idag utkämpar en kamp om vem som skall härska över vår del av landet.

Helena

Marie Lithén sa...

.... alltså... hur långt bort bor jag inte nu... jösses så långt våren kommit Sundsvall, inte klokt och tokvackert. Satte svarta klockliljor i fjol och hoppas hoppas att de kommer upp!

Louise sa...

Fint liljehjärta! Gillar dina snören! Har bara i vanligt tråkigt brunt, kanske skulle satsa på något färgglatt. Saknade dig på trädgårdsmässan på Liseberg i år...

kram louise

Anna Karin Bodell sa...

Här kommer en hälsning från pelargonhyllan / Anna Karin. Då jag är nybörjare på detta så sitter jag denna torsdag kväll när jag trots allt har hört göken och kollar runt på bloggar försöker att se och lära. Din blogg gick direkt till mitt hjärta, kikar insnart igen.

Lisa sa...

Ja fritillarior väcker verkligen habegär. Men jag gillar skarpt de vanliga kungsängsliljorna, de är ju dessutom lätta att fröföröka så det är lätt att få många. Kanske de andra är lika lätta att så, kruxet är väl att få tag i frö, det ska ju sås färskt. Å så får man ju vänta ett antal år innan de blommar förstås... Så himla snygga bilder, och med så fina reklambilder får du säkert sälja massor av snören :-)
Gla fortsättning på våren !
Kram ! Lisa/Lisas trädgård