söndag 5 maj 2013

April Weather

En helg ömsom i sol, regn, blåst, kyla och värme. Rena rama aprilvädret med andra ord. Regn är förstås ok. Men kylan är jag trött på. I brist på egen blommande magnolia (fast jag har en fullt levande som inte blommat ännu någon gång) hittade jag dessa tjusiga kvistar hos en blomsterhandel. Känns ju nästan som att det var ett litet träd. Som blommar. Nu. Hos mig. Lite fusk är går an tycker jag.

Kuddar och filt från Garden flow Shop

Hämtade mina beställda klematis hos händiga Helen med bloggen Gjuterian. Klematisarna kommer från Estland och är av riktigt bra kvalitet. Snabbt krukade jag dem i djupa rosenkrukor för att få plats med de långa rötterna. Tre sorter blev det denna gång: en mörklila - Romantika (har den sedan tidigare också) och två ljusa i vita toner - Huldine och Entel. Fina julrosen har slagit ut. En endaste liten blomma. Men några knoppar till är på väg.


Planterade en låg och vid kruka med olika sorters primulor i roströda nyanser till bordet på verandan. Blev riktigt bra. Längtar nu bara efter ett annat möblemang. Fast dessa duger gott just nu. Men ni vet. Det finns en drömbild i huvudet. Min består av rottingstolar i naturfärg och ett oljat träbord. Gärna med svarvade ben. Och till nedre verandan skulle jag vilja ha en grupp med rottingfåtöljer á la öronlappsmodell och ett runt träbord. För mys med tekopp och bok (eller vinglas och sällskap) och plats att dra upp benen och vira in sig i en filt om det skulle behövas.


Just nu önskar jag allra helst i varje fall att kylan ville försvinna och göra plats för den riktiga vårluften. Långkalsongerna åker av och på. Det vore skönt att få lägga bort dem för säsongen. Snart kanske. Det doftar gott av hyacinterna som precis kommit upp ur jorden och slagit ut. Såg att den sibiriska nunneörten är på gång också. Då blir det ännu mer väldoft (älskar den doften). Och sen häggen. Och så liljekonvaljerna. Och Syrénerna. Bara, bara ljuvliga dofter som väntar runt hörnet. 


Kära humlor och andra viktiga pollinatörer
Det surrar av humlor i vårblommorna. Idag verkade den vita lungörten som precis slagit ut vara extra god :-) Fjärilarna har vaknat till liv också och svävar omkring gracilt och vackert. Det är väl ingen som missat humle- och pollinatörskrisen i världen?? Alla kan vi bidra för att hjälpa till att skapa gynnsamma miljöer för de viktiga pollinatörerna. Själv märkte jag tydligt förra sommaren att det var fler humlor, fjärilar och andra insekter än något år tidigare i min trädgård. Den enda slutstats jag kan dra är att orsaken är de flertalet nya planteringarna med blommande växter som tillkommit under senare år. Såå, fram för flera nyttorabatter :-) 


°
Glad vecka till er alla!

13 kommentarer:

PIAZZAN sa...

Så vackra bilder..blev själv riktigt glad när jag så att Magnoliaträden är på väg att slå ut här i Göteborg.

Önskar dig en fin vecka med . / pernilla

MyLittleBlueDog sa...

Thank you for the lovely photos, as always. Especially thank you for the cat photo, I've missed him. Here in Sydney we are into out third month of Autumn, still warm and last week we hit 30C it has been very un-autumn. Yesterday one of my jonquils flowered, very strange indeed.

Copper Diem sa...

Gorgeous photos! can wait to see what the new blooms look like!

Lotta sa...

Åh, det var mycket vackert du hade att visa! Roligt att du ska skriva i Lantliv för det är verkligen min favorittidning ihop med lantliv Mat & Vin. Här fattas också värmen vilket beror på vår kalla sjö som det dra i från, men idag ska potatisen i jorden.
Ha en fin vårvecka.
Kram Lotta

Pilgrim sa...

Nu har värmen kommit på riktigt hos oss och det ska bli spännande att se vad som händer i rabatterna de här dagarna när temperaturen ska ligga runt 20 grader. Så vacker bild du målar. Jag kommer gärna och gör dig sällskap över ett glas vin med benen uppdragna och omsvepta av en filt. Låter hur mysigt som helst :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Lone sa...

Hvor smuk en blog du har. Har lige fundet frem til dig og vil glæde mig til at læse lidt med.

Dejlig mandag til dig,
Lone

Berit sa...

Det verkar som värmen är på gång nu, håller med dig det är tröttsamt att frysa hela tiden.
Underbara bilder!
Ha en underbar dag!!

Carina sa...

Det låter så härligt med dina drömmar att man nästan känner att man är där....i öronlappsfåtöljen....höra humlor surra....men att hyacinterna redan kommit upp hos dig? Fantastiskt! Det har de inte gjort hos mig ännu, men den som väntar på nå´t gott....osv...
Ha det dejligt!
Kram

Anonym sa...

Åh så vackra bilder! Ser mig själv i den där öronlappsfåtöljen ;) Så långt våren verkar ha kommit. Här har precis fjärilarna kommit fram.
Kram Maria

Sabelhagens Olivlund sa...

Precis sådana sittgrupper som du beskriver vill jag också ha:).
Så vackra magnoliakvistar, lite fusk är helt ok:).
Kram Maria

Inger sa...

Idag kom värmen, bäst att pass på och njuta... superfint hos dig Charlotte!
Kram

Jenny sa...

Vilka härliga bilder! Här kom värmen i helgen, ja delar av den i alla fall, men söndagen var en riktig värmechock och vi drog fram hammock och matgrupp och parasoll till balkongen. Ljuvligt! Och drömmar, de ska man ha massor av!

Kram,
Jenny

blompia sa...

Läckra bilder, jag blir glad och inspirerad!
Kram Pia