tisdag 30 april 2013

Dreams of Helleborus


Det har varit några kyligare och blåsigare dagar här nu. Tycker att det är dags för lite värme igen. 
Man vill ju få svinga av sig de tjocka kläderna och få känna på ljum vårluft. 

Här tittar en liten planta av 'Yellow lady' upp.

Nu ska jag berätta något snöpligt. På trädgårdsmässan hann jag inte gå runt och handla något, men ett köp lyckades jag med.12 st härliga julrosor. Något jag sett fram emot länge att köpa. Var så nöjd, så nöjd. Nu till det snöpliga. Kartongen med julrosorna glömdes kvar när vi skulle packa ihop montern och åka hem. Jopp. Surt. Japp. Det tog ungefär en vecka innan jag riktigt kom över det. Men, men... värre saker kan hända. Hade ju liksom bara längtat i några år att få köpa dem. Har flertalet av den vanliga vita Helleborus Niger och är förstås glad över dem. Men det finns en drömvision av att ha ett överflöd av Hellelborus orientalis som tittar upp i tjusiga färgklickar i de lundiga rabatterna. Nåja. Får införskaffa dem en annan gång helt enkelt. I höstas köpte jag dock en orientalis: 'Yellow Lady' - det är den lilla som är på väg upp under miniväxthuset. Köpte även en vinröd julros (hittar inte etiketten) som inte verkar klarat vintern. Men jag ger inte upp. Tror jag ska leta efter julrosor när jag åker till London och CFS om några veckor. Med en stooor resväska bör en avsevärd del kunna inhysas av växter tänker jag :-)

Potatisarna spirar och gror i fatet jag gjorde till trädgårdsmässan. Det blir en rivstart med både rötter och groddar när potatisarna sticks ner i jord också.
Bäst är förstås om man förgror potatisarna i egna små krukor av något slag innan de sätts i trädgårdslandet eller var man nu ska odla sin potatis.


Det är nu det börjar hända saker.
Det gröna tar så sakteliga över det bruna och det blommar i det lilla. Men snart så. Sätter explosionen fart. 
Då gäller det att hålla i sig för att hinna se allt som händer.


°
Det blir en tvådelad vecka det här på nåt sätt. Först vardag, sen helg, sen vardag, och sen helg. Här blir det att fortsätta med vårarbetet alla lediga stunder. Älskar det - även om det är  en hel del att ta itu med nu. Fortfarande står det torkade enar på farstukvisten (jopp, erkänner....) och kransen på dörren har sett bättre dagar - så allt det ska bort. Halva trädgården behöver räfsas, köksträdgården vårstädas lite, och så mera sådder och omskolningar. 

Gillar helgdagar mitt i veckan :-))

°
Glad Valborg!
Hoppas vi alla får sol och värme.


20 kommentarer:

Meta sa...

Oj oj oj då det var ju tråkigt, men du kanske någon annan blir glad för dom då.
Ha det så gott med vårkänsla och ha en fin helg
Kram Meta

AnnaHelena sa...

Snöpligt! Ja, det var väl milt uttryckt! Fy, så tråkigt!!!
Själv köpte jag EN (1) Helleborus Orientalis och undrar i efterhand varför jag i hela fridens namn inte köpte några fler!!! De var ju jättefina och till ett bra pris! Ibland vet jag inte hur jag tänker.

Och du; här står det också en torkad en kvar i en kruka vid entrén... :-)

Kram // AH

Sabelhagens Olivlund sa...

Åh, vad synd på Julrosorna!! Förstår att du grämer dig.
Så långt det kommit hos dig nu, härligt att se. Här blev det lite trädgårdstid idag, mest räfsat och rensat. Himmel vad mycket löv:)).
Ha en fin Valborg.
kram Maria

susanne sa...

Men så synd att du glömde julrosorna! Här vill de sig inte alls, jag får pröva med att plantera på något annat ställe nästa år... Trevlig valborg! /Susanne

susanne sa...

Men så synd att du glömde julrosorna! Här hos mig vill de sig inte alls. Jag måste prova ett nytt ställe och se om de trivs bättre. Trevlig valborg! /Susanne

Marina sa...

Alltid lika fina bilder hos dig. Varma och välkomnande.
Älskar också vårarbetet även om det är en hel del att göra.

Ha det bra!

Lotta 8`) sa...

Himla otur, som jag brukar säga, att du glömde dem, men du som är ute och rör på dig ofta, hittar säkert nya snart :)

Så vårfint du har hos dig, här har det precis börjat titta upp vårblommor och knopparna anas på buskar och träd. idag har jag plockat bort det sista av vintern=granris :) och varje gång jag går in i källaren, tar jag med mig något ut, typ betongblad, en kruka som snart skall fyllas med , Murgrönsviol eller pelargon, så nu är snart alla prylar framplockade igen :) Ha en trevlig helg, kram ♥

Gjuterian sa...

Men så snöpligt. Jag hittade igen samma kille efter att du berättat för mej att han fanns där så jag fick med mej några riktigt mörka jättefina exemplar hem. Såå lycklig för dem och hoppas de kommer att gilla att bo hos mej.

Kram från Helen

Pilgrim sa...

:-D :-D :-D Mina kransar har också sett bättre dagar, lite för mycket decemberkänsla över dom. Sa i söndags att nu måste de bort... Finns för mycket annat i trädgården som får mig att glömma ytterdörrarna. Kan man handla växter på CFS? Trodde det bara gällde lördagen eller har du en egen dealer ;-) Ser så fram emot resan. Hur var det Joey i Vänner uttryckte sig... "London Baby, here we come"
Kram Hélena

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Helena: Nope. Inga växter till salu på CFS, förutom sista dagen tror jag. Men jag tänkte besöka ett nursery eller två :-)

Laila sa...

Attans!Men jag kan förstå att du glömde dem efter de hektiska dagarna på mässan. Du får trösta dig med att du gjorde succé där!
Ha det gott!/Laila

mammaxtre sa...

Trist att gömma. Kanske gjorde du ngn annan glad.

Det är fint att kika in här hos dig!

Trädgårdsharmoni by Mrs Färnlöf sa...

Vilken otur med dina julrosor! De är ju bara för fina. Jag tycker mycket om dina vita med det lila i mitten, min är enbart gul. Behöver dock plantera om den, lyckades sätta den precis där all snö från verandataket rasar ner, inte så lyckat. Orientalis ska jag titta närmare på, vill ha fler julrosor i trädgården och lite olika sorter är aldrig fel. Gillar även din fina plantering med potatis i grodd, har aldrig tänkt på att de också kan vara ett konstverk i sig själva.

Gjuterian sa...

Hej, nu är det jag igen! Klematisarna har landat från Estland. Har du tid för en date under helgen? Eller vill du vänta till nästa vecka? Jag hämtar dem på posten imorgonkväll.

/Helen

Carina sa...

Åh nej vad snopet! När man sett fram mot något och glatt sig åt det....surt:(
Önskar dig trots detta en skön helg.
Kram kram

Erwin Schriefer sa...

Wonderful Pictures...i like Flowers...
Greets Erwin

Marie Lithén sa...

åh herregud så jobbigt:( jag som grät en smula över att de stod där så vackra i mängder och i magiska storlekar till bra priser men jag flög ju och kunde inte få med mig... nästa år blir det bil.. Åh jag lämnar nog lite plats i resväskan till England nu förståss..i fall att något faller på läppen;)

Jenny sa...

Nej men så snöpligt! Som sagt. Verkligen irriterande. Men vart tog dom vägen? Någon annan som fick hitta dem och bli glad? Hm. Fina bilder du visar, vad läckert med potatisen som spirar!

Kram,
Jenny

HWIT BLOGG sa...

Såååå vackra bilder...
Kram,
Titti

Nässelblom och choklad sa...

Vad förargligt att julrosorna blev kvar - men det är bara att hoppas att det blir fler tillfällen att hitta sådana. Extra trist när det var det enda köpet du gjorde..... Vad fint med potatisarna som spirar!