måndag 10 juni 2013

Early summer

Det börjar arta sig i krukorna. Känner mig nöjd med det röda Grobladet 'Rubrifolia' krukan på gruset. Har mer och mer gått ifrån riktigt blommiga sommarkrukor med ettåriga växter (dem har jag istället i köksträdgården). Trädgården känns tillräckligt blommig ändå. Fast visst blir det krukor som blommar, men inte lika maffiga kanske som förr. Bladväxter är också mer hållbara, lättskötta och behöver sällan bytas ut under säsongen. Toppelitopp. Satsar man dessutom på perenner i krukorna går de ju dessutom att återvinna. Antingen i rabatten eller för övervintring i krukorna. Ännu mera toppelitopp. 

Vackra kelimkudden finns hos gardenflowshop.se


Snöbollsbuske
- Viburnum opulus 'Roseum' -

Kärleken till syrhortensian Limelight uppstod för något år sedan. Nu har jag skaffat mig en snöbollsbuske som blommar med liknande (fast mindre) blombollar innan Limelight tar vid. Ja, de kanske inte direkt avlöser varandra, men snöbollsbusken blommar i juni och Limelight kör igång i slutet av sommaren. Krukan står ännu bara ställd i rabatten i väntan på nedgrävning. Ska skaffa mig några fler exemplar också.Tänker att de ljusa blombollarna ska lysa upp i det skuggigare läget vid buskaget.  

Kring den ljusa bambupinnen till höger vaknar så sakeliga ett brokbladigt vildvin till liv 'Star Showers'. Vet inte om den kommer att trivas där eller om jag ens vill ha den där heller. Det blev en snabb nedgrävning av plantan i höstas efter ett fyndköp. Ja, ni vet hur det kan bli... 

Ta del av andras erfarenheter
Så söta fluffbollar den har snöbollsbusken. Eftersom att jag inte har några egna erfarenheter sedan tidigare kring den googlade jag lite för att lära mig mer. Ett toppentips om man vill läsa om andras erfarenheter kring växter är Allt om Trädgårds trädgårdsforum som finns på deras hemsida. Där läste jag om fleras erfarenheter kring just snöbollsbusken. Slutsatsen är att den trivs allra bäst i skugga. I soligt läge angrips den lätt av ohyra medan den verkar klara sig helt utan dessa angrepp i skuggigt läge. Någon som har liknande eller andra erfarenheter? Vilken tur att jag redan från början tänkte plantera min buske i skuggan :-))

Snöbollsbuske 'Roseum'

Spetsmössan Kimono är en favorit (fast jag är en aningen osäker om det är just Spetsmössan Kimono på bilden nedan...). Blommar så fint med skira blommor. Och sen gör den jobbet med vackert bladverk i rabatten. Lätt att föröka till många plantor av en enda ursprungsexemplar.


Oueen of night står stadigt kvar och blommar även om det är de sista skälvande dagarna nu. Här i rosenrabatten.


Är riktigt nöjd med den rabatten. Eftersom att läget är soligt hela dagen är den vigd till rosor och komplementväxter. Runt rabatten växer en låg häck av japansk järnek. Jag återkommer i ett inlägg längre fram gällande min utvärdering av den som ersättare till buxbom (framför allt som häck). 


I växthusrabatten har alla tulpaner blommat ut. Dags att knipsa av frökapseln eller gräva upp de lökar som inte ska få vara kvar. Behöver jag säga att jag är omåttligt kär i den lila vattenkannan :-) Tyvärr är de helt slut i shopen och de görs inte längre i den färgen. Men snart får jag en ny leverans från Haws med några nya färger.


Rabarbern, som mest är till prydnad här, måste stöttas upp en aningen nu. Den blir helt utfläkt och inte så vacker annars. Håller på att klippa av alla blomstänglar också, en kvar. Anledningen till att jag har en rabarber just här är på grund av att det var ett trädgårdsland här när vi flyttade hit och rabarbern fanns redan då. Men eftersom att läget är helskuggigt flyttades landet. Vi försökte gräva bort/flytta rabarbern. Men den ville inte det. Så den fick vara kvar.


I vita rabatten blommar fortfarande ganska många tulpaner. Eftersom att läget har delvis skugga startar blomningen senare och håller i längre.


I flera år har jag försökt att övervintra mangold. Det ska gå, men oftast har den ruttnat under vintermånaderna. Men se. I år lyckades det. Ställde några glasklockor över de spirande bladen och vips. Redan för någon vecka sedan kunde jag skörda stor och fin färsk mangold. Lovely.Ser fram att få lite mera tid i trädgården snart. 
Det har varit mycket jobb sista tiden och bara några små stunder här och var till övers. 
Längtar.


Glad junivecka alla trädgårdsvänner!

12 kommentarer:

Furulunden sa...

Så fint det er hos deg i dag. Hva slags tre er det som stå bak i den hvite rabatten din, er det agnbøk?? Oppstammet og fin:)

Carina sa...

Så vackert, så härligt, så fluffigt, så, ja en hel massa superlativer. Bara hur fint som helst!
Kram

Pilgrim sa...

Vad roligt att se olika vyer från din trädgård :-) Dina bilder utstrålar verkligen trädgårdskärlek, så vackert. Kannan är helt underbar och jag älskar också att vattna med den. Det blir nästan som meditation. Jo, du! Nu är huvudet proppfullt med idéer. Önskar att jag kunde vara ute hela dygnet och bara fixa i trädgården. Nästa år ska jag nog ta semester en dag i veckan under hela maj och juni.
Bamsekram Hélena

annamariaelle sa...

Fina bilder från din trädgård! Kannan är läcker! Angående snöbollsbusken så har jag tyvärr bara lus-erfarenhet av den men kanske är angreppen mindre i skugga där det inte är så torrt? Håller tummarna.

Jenny sa...

Vad roligt att du skriver om snöbollsbusken, den är ju så jättefin! Min står soligt och torrt, och jag har ohyra på den varje år, bladen blir ätna och fula. Den är inte så stor än så jag försöker kolla bladen och hålla efter, i år har jag tagit bort någon larv och än så länge är den fin. Eftersom jag ändå måste flytta den när vi ska bygga en altan så kommer jag att sätta den i skuggigare läge, kan vara värt att testa.

Ha det bra,
Jenny

Isas Trädgård sa...

Underbar rundvandring i din superfina trädgård !
Har ingen snöbollsbuske men jag kanske skaffar en till den framtida vita planteringen på framsidan där det är skugga och vandrande skugga ... då vet jag var jag skall sätta den för att undvika lusangrepp.
Ha det så gott !
Kram/Isa

susanne sa...

Vilken rabarber! Den bilden var underbar, där skulle jag kunna sitta och "pausa" länge ...

Anonym sa...

Annars gillar jag Odla.nu's trädgårdsforum också :)

Btw älskar jag din blogg, dina bilder är ljuvliga!!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Odlas är toppen också - Håller med!!

Anna Lantligt på Svanängen sa...

Underbara bilder från er underbara trädgård! Önskar dig en fin vecka! Anna

Almbacken sa...

Jag satte en limelight förra året och håller absolut med om att det behövs något i väntan på den. Snöbollsbuskarna är fantastiska och så fint att använda i buketter. Trevligt att dom gillar skugga.

Fina bilder Charlotte!

Kram,
Maria

Martes atelie` sa...

Nydelig hage. Det er så deilig å se farger som går ton i ton. Masse inspirasjon å hente hos deg ;)

Marte