söndag 28 juli 2013

New planting area


Men så himlarns skönt med en sommar som kan beskrivas som ganska normal. 
I dag har det varit ännu en solig och varm dag. Det blev glass och kaffe på favoritbänken. 


Jag är så glad över den fina trädgårdstermosen. På något sätt blir det så mycket trevligare och godare kaffe med den hihi... ;-) Älskar vackra bruksföremål. Termosen har inte bara hängt med i trädgården i sommar, utan också på flera auktioner och andra utflykter.

Termos från Garden flow Shop

Nytt, nytt, nytt
En stor del av vår tomt är gräsmatta, även om den minskar till ytan en aningen vart år. Mitt framför den s k 'Vita rabatten' är det en stooor plätt gräsmatta som jag alltid tyckt om och som passar till vårt hus som är ganska stort. Men nu är det så att just denna plätt, eller en del av den är en av de soligaste i trädgården. Vi har ganska mycket  skugga i trädgården, eller delvis skugga på grund av att vi har många stora träd. Just därför är lägena med full sol så extra viktiga. 

Jag använder enkla grillpinnar av trä för att märka ut. Det är lätt att justera och ändra form med dessa. 

Det har en tid gnagt en idé om att försöka utnyttja plätten med det soliga läget bättre än till bara gräsmatta. Största drivkraften är att få en plats för flera rosor. Men också att helt enkelt fortsätta själva byggandet av trädgården. 


Planteringsytan är tänkt att gå som en ringlande orm i varierande tjocklek och form runt sittgruppen. På ett ställe blir det en mindre planteringsö också. I mitten blir det plats för sittgruppen (som redan står där). 

En bra kantskärare underlättar mycket. Är mycket nöjd med denna från holländska De Wit. 
Rundat vasst blad som underlättar när man ska skära igenom gräsmattan samt extra stadigt handgrepp överst. 
Har livstids garanti. Finns att köpa i Garden flow Shop.


Så här såg det ut innan vi gick loss och började gräva. Först kantskar jag själva formen, sen delades gräsmattan i mindre bitar för att det skulle vara lättare att få upp allt. Tonårssonen har ansvarat för uppgrävandet och bortforslandet av den uppskurna gräsmattan. Ett riktigt teamework med andra ord :-) 


I mitten, där det på bilden är gräsmatta, kommer det att bli grus hela vägen mot gamla cirkelrabatten. Det innebär att den kommer att fogas samman med den nya ytan. Man ser inte allt inser jag. Det nya fortsätter en bit till vänster i bilden. Gångarna av grus kommer att vara det sammanhållande kittet i den nya delen och det som får den att hänga ihop med cirkelrabatten som också har gångar av grus. Själv känner jag mig väldigt nöjd redan nu. Förstås kliar det i fingrarna att få sätta igång med det allra roligaste. Att plantera. Jag har uppskattat grovt att planteringsytan i varje fall är 30 kvm. Så det är klart att det kommer att gå åt en hel del växter för att fylla ut. Allt kommer inte att nyinköpas, utan rätt mycket finns redan. Perenner, buskar, rosor och annat som kanske idag står lite felplacerat eller för tätt kommer att flyttas hit. Och så blev det en hel del nyinköp gjorda när jag var på den lilla trädgårdstrippen för någon vecka sedan. 

I mitten blir det grus. Fantiserar redan nu om vårens tulpaner här :-)


Fortsättning följer.


Hoppas att ni har det allra bäst i sommaren!19 kommentarer:

Et nytt landsbyliv sa...

Det var en spennende form på ditt nye bed. Det blir sikkert kjempefint med en sitteplass blant rosene.

Godastunder-tokigaidéer sa...

Wow så häftigt, det kommer bli super och så härligt att ha yta att ta av. Tyvärr finns det inte så mycket kvar här så det blir till att göra om det man har.

Kram Anna

A House With A View sa...

Gah, huuur fint som helst!! Wow!! ser fram emot fler bilder längre fram :)

stöööörsta kramen aka

Almbacken sa...

Så spännande med nya rabatter. Ser. Hur bra ut som helst! Jag läddar för ett grävarbete jag med men har inte riktigt klart för mig vad jag ska plantera och därmed kommer jag inte loss riktigt.

Ha det så skönt i sommarvärmen!
Äkram,
Maria

Ruben sa...

Wow, vilka fina bilder och så "pedagogiska"! Trots att ena bilden "bara" är nedstuckna pinnar är det så vackert. Hur skall då inte det färdiga resultatet bli. Kan ju inte bli annat än fantastiskt. Tänk att slå sin ner där, omgiven av blomster och ta sig en kopp kaffe (från rätt termos förstås), det kan väl inte bli annat än en högtidsstund!!

Ha det gott!
/Ruben

PS Om du flyttar din ruta och det skulle lossna en liten rotbit, tänk då på mig!

Pia Gustafsson sa...

Oj vilket projekt i sommarhettan. Kommer att bli superduperfint tror jag med. Termosen var verkligen fin den med. Kraaam Pia

Anna-Maria sa...

Härligt med nya projekt och det ser fint ut, men jag säger som Pia I denna hetta? Men nu utlovas svalare väder, åtminstone här längre norröver...

Livet på solsidan sa...

Jag förstår inte hur du kan få t.o.m. en uppgrävd gräsmatta att se vacker och stilren ut. Heja dig så duktig du/ni är! Det kommer bli superläckert med "ormen" :)

Undrar också vad du gör med den uppgrävda gräsmattan? Sparar, återanvänder eller kör bort till tippen?

Tamara

Pilgrim sa...

Det är sånt här som jag går igång på... vilken dröm! Kommer att bli hur snyggt som helst och jag hoppas att jag någon gång har möjlighet att uppleva det i verkligheten. Du har det så vackert!
Stor kram Hélena

Villa Vårgatan sa...

Spännande att se det färdiga resultatet! Med tanke på hur det ser ut i övriga trädgården kommer det här säkert också att bli väldigt snyggt.

Ha en fortsatt fin dag!

Hälsar Eva

Furulunden sa...

Det blir så fint!! Artig form også. Elsker før, underveis og etter bilder !!

Sabelhagens Olivlund sa...

Så snyggt, fin form. Så mysigt det kommer bli att sitta där och fika omgärdad av fina växter. Heja sonen, duktiga han som gör det tunga tråkiga:).
Spännande att se hur det fortsätter.
Ha det gott
Kram Maria

Trädgården på Höjden... sa...

jag älskar dina trädgårdsprojekt. vilken snygg form på rabatten du fått till. längtar efter fortsättningsbilder ;-)
kram åsa

Fia sa...

Sådana bilder älskar jag, gräsmatta som försvinner och vackra rabattformer som dyker upp :-) Bra jobbat!

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Wow! Det blir så mycker häftigare än vad jag förstod när du berättade!!! :) Underbart med så mycket ny planteringsyta. Och så snyggt det kommer rama in nya favoritplatsen(?) med sittgruppen.
Stor kram, underbara du!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Anna-Karin: Det hela blev större än jag kanske tänkt ursprungligen. Men så mycket bättre :-)

blompia sa...

Superhäftigt och det ska bli så kul att följa fortsättningen. Har du något tema för rabatten, färg eller något annat?
Kram Pia

Furulunden sa...

Hva er diameteren på den indre og ytre sirkelen. Skal i gang med en sirkel med brostein og lurer litt på hvor stor den bør være :)

Jenny sa...

Åh, vad snyggt det där kommer att bli! Hoppas på att få följa med i hela processen. Har själv en gräsmatta som jag drömmer om att göra något med, fick en hel del inspiration här!

Ha det bra,
Jenny