onsdag 24 juli 2013

Soft evening sun


Sommarljus, sommarkvällar, lugna stunder. Ungefär mellan sex och åtta på kvällen är kvällsolen som allra finast i köksträdgården. Sen försvinner den bakom huset och träden. Kvällssolen är så lagom på något sätt. Inte för varm och inte för stark. Bara skön. Det är tur att vi många gånger äter middag ganska sent i vår familj. Så en annan kan få valsa omkring i trädgården i de sista strålarna.


I köksträdgården har jag en odlingslåda fylld med vitblommande dahlior och en annan framförallt med zinnia. Dahliorna trivs verkligen bra i odlingslådorna och blir kraftigare och finare än planterade i rabatter och krukor. Den enda missberäkningen är att de blivit så pass stora och välväxta att de frösådder jag tänkte skulle bli bra kompisar med dahliorna inte har fått mycket utrymme alls. Det är bara de som lyckats hamna allra ytterst i kanterna som växer som de ska. Nästa år ska jag i varje fall ha dahlior i flera lådor. Älskar dahlior. Skulle kunna ha hur många som helst.


I dag är det vaaarmt. Det blir till att vattna lite senare. För en ytte pytte sekund uppenbarar sig känslan av att det är för varmt, men för att i nästa sekund övergå till tacksamhet över värmen, med tanke på förra sommaren (inte klaga).


Flammentaz går nu in på slutspurten av blomningen. 
Fortfarande fin, men blommorna börjar vissna så smått.


Vid stolpen högre upp på verandan finns också en Flammentaz. 
Den blommar senare. Och betydligt klenare.


I rosenrabatten börjar rosorna, framförallt austinrosorna, bli precis så där man vill att de ska vara med mängder av knoppar och blommor. Tidigare år har det mera varit enstaka av den varan, men nu märks det att de etablerat sig ordentligt, skjutit fart och börjat växa på sig. Förra sommarens brist på värme hjälpte förstås inte till särskilt mycket. Men nu så, är de på gång. 


I dag ska jag nog göra ett första försök märka upp mitt nya projekt. Så smått börja känna in hur formen ska vara. Det är en rabatt som kommer att utökas och bli dubbel stå stor. En hel del av växterna är redan inhandlade (gjordes på rundresan förra veckan), så det är bara formen, borttagande av gräsmattan, grävningen av planteringsytorna och ditforslandet av kompletteringsjord som ska till. Sen är det bara det roliga kvar :-) Men jag tar det så sakteliga. Varma dagar blir det inte mycket grovjobb gjort, utan det blir på de där svalare och molniga då det spritter i kroppen och man inte vill annat än att fixa och trixa i trädgården. I dag är inte en sån dag om man säger som så. Mera en soft valsande dag med lättare bestyr som vattning och finlir.

°
Nu dags för ett lite sent eftemiddagsfika.
Och middag sen någon gång i kväll.
Sommar precis som det ska vara.


Sommarhälsningar,

10 kommentarer:

Glädjekällan sa...

Här har vi också njutit av en sommar, precis som den skall vara. Badat, läst och bara varit. De sista dagarna har vi fått vattnat grönsakslandet. Nu ikväll regnar det. De senaste somrarna har jag inte direkt längtat efter regn men ikväll var det mer än välkommet.
Hoppas sommaren fortsätter både hos er och hos oss.
Birgitta

Ruben sa...

Så kul att hänga med dig i din trädgård! Väldigt trevlig skrivet, och bilderna är ju som vanligt first class!

Ha det gott!
/Ruben

Pilgrim sa...

Det är ljuvligt nu! Mina Austin rosor fick börja om från början i år igen så jag väntar fortfarande på att de ska få chansen att bli så där härligt maffiga. Ska bli otroligt spännande att få se din utökade rabatt...Dubbelt så stor, låter maffigt.
Stor kram till världens bästa Charlotte som jag tänkte på idag när jag använde min trädgårdssax, den är bara så bra :-)
Hélena

Veronica sa...

Djuvliga vita Dahlior!

De är verkligen av favoriterna i trädgården! När de blir så där stora och maffiga så tappar man nästan andan...

Må gott och fortsätt njut av sommarvärmen½

//Veronica


Maribel sa...

Längtar så tills mina Dahlior också står i blom, men än dröjer det ett tag. Det blommar så fint hos dig. Ha det gott /Marika

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Ska som sagt bli jättespännande att se bilder på resultatet! :) Häftigt att få så mycket ny planteringsyta.
Ja, men visst är det UNDERBART med värmen. Hoppas nu att den tar sig hit på allvar i morgon. Har blåst storm från norr nu i två dagar. Men skönt i solen i lä.
Stor kram, goaste du!

Kristinas oas sa...

Älskar också hur kvällsljuset sveper in trädgården i det där varma disiga ljuset. Så fina bilder, njuter av att få följa med in i din trädgård. Köpte nya Ausinrosor i år, de gamla tog stryk i vintras, hoppas de blir stora och fina nästa år.
Kristina

rochelle at Studio 'g' sa...

Hi Charlotte - I thought i would try to reach you this way. I sent you an email a few days ago and I am not sure you received it. I would love to chat with you about featuring your garden in a book that I am writing. If you didn't get my email can you respond back to me at rochellegreayer@gmail.com. I am a garden writer in Boston, MA (USA). Thanks!

Inger sa...

Här blir det också sena middagar... vilken fantastisk sommar vi har, jag är bara tacksam. Man får ta det lugnt i värmen.
Kram

Lemon Chic sa...


you have a great blog ^ ^
you want to follow each other?
follow me and let me know with a comment
and follow you too :))


kisses
http://lemonchicbeautyfashion.blogspot.it/