söndag 11 augusti 2013

Almost done


Årets sommarprojekt närmar sig sitt slut. Som vanligt när jag kommer på saker, som är inte allt för komplicerade att genomföra, är startsträckan från idé till igångsättande inte så stor. är det förvisso inte med alla idéer som dyker upp. Har massor av projekt som legat och dammat i åratal på grund av att de just är en aningen komplexa att genomföra och inte blir av därför.


Droppen
Nåväl. Projektet 'nytt område' i trädgården har inte mycket kvar av grundarbetet. Det som saknas nu är mera växter, några obelisker och en fas två som antagligen blir av först nästa år och som omfattar en bit av den gamla delen, förra Cirkelrabatten. Mycket nöjd är jag över 'Droppen' som är planterad med lavendel. Anledningen till namnet Droppen är att formen på planteringen just är droppformad, men även lavendelns blå färg och sist men inte minst den helt fantastiska doften som får mig att tänka på planteringen som en parfymdroppe. 


Tanken på sikt att kanten inte längre ska synas, utan att lavendeln väller ut och ger känslan av att den växer upp fritt som en ö, eller ja, då droppe, i gruset. 


Som synes saknas det en hel del växter. Pinnarna som sticker upp markerar växter och obelisker.


Innan.


Markering med vanliga grillpinnar. That's my way :-) 


Nu börjar formen bli mera tydlig. Gräsmattan i rabattdelarna grävdes först upp. 


Utmaning. Vi stötte på ett ton sten kändes det som. 
Det var bara att gilla läget och gräva upp alltsammans. 


De största stenarna blev en gång. Resten har lagts på hög. 
Man vet aldrig när man behöver ett gäng stenar :-))


Nu dags för uppluckring av befintlig jord och jordförbättring. Ungefär 60 stycken 50-liters säckar med mestadels plantjord men även kogödsel har blandats om i planteringsdelen som totalt sett ungefär är 30 kvm stor. Nästa steg var att ta bort gräsmattan i grusområdet. Anledningen till att jag tog bort gräsmattan i två steg var för att på ett lätt sätt behålla formen som mätts ut för grus respektive plantering.


Lite om grus
Det 'grus' jag använder heter makadam 4/8 och är egentligen inte något grus utan en krossprodukt. Innan det är dags för gruset behövs en markduk läggas underst. Jag lägger inte någon större vikt på underarbetet utan tar endast bort gräsmattan och eventuellt lite av jorden ifall det behövs för den slutliga nivån. Kommande år kan man behöva fylla på med en aning grus innan det sätter sig ordentligt. Mängden grus brukar bli mellan 5 - 10 cm. Det fiffiga med grus är att man på ett lätt sätt kan jämna ut mindre nivåskillnader.


Lite om plåtkanter 
Precis som i övriga trädgården har jag grävt ner plåtkanter som avgränsar. De är i kallvalsad plåt för att jag vill ha en rostig look. Här kommer några snabbfakta kring dem:

* De är i kallvalsad plåt, 0,7 mm för att kunna vara böjbara. Vilket är ett måste om inte har raka rabatter. Kanterna är dock ganska 'mjuka'. Till ytor med mycket spring kring och ifall man ska kanta trafikerade gångstråk skulle välja en betydligt tjockare plåt. När man ska böja till plåtarna är viktigt att man gör det varsamt. Det blir lätt böjveck annars. Jag böjer oftast mina mot benet för att göra det mjukt.
* Mina är 15 cm höga där de sticker upp och kantar rabatter. På de ställen där de knappt syns, utan nästan är helt nergrävda som vid övergångar mellan grus och gräsmatta, är kanterna 10 cm.
* Upptill är det gjort ett 'omslag' på för att kanten inte ska vara vass. En del av mina ändkanter är snedklippta för att runda av.
* Plåtarna går att få i bitar om 2 meter (åtminstone där jag beställde mina). Skarvarna fogade jag samman mycket lätt. Genom att peta upp ca 1- 2 cm av omslaget och sen styra in nästa plåt en bit så hålls skarvarna ihop. Sen klämmer jag åt med en polygrip. Till att peta upp kanten använde jag en skruvmejsel. Inte svårare än så. En gummihammare är också bra att ha när man ska få kanterna på plats. De går dock inte att hamra ner, utan grävs ner och stabilisers genom att man trycker till i jorden närmast. Gummihammaren används för lättare justeringar.
* De börjar rosta redan första veckan.

Mina är måttbeställda hos Profilplåt i Sundsvall. Ett riktigt toppenställe!
De har inte någon nätförsäljning vad jag känner till - men ta kontakt med dem ifall ni skulle vara intresserade av av plåtkanter och hör er för om möjligheterna att få dem skickade.


Storlek
Den nästan runda plätten där sittmöblen står är ca 3 x 4 meter. - Det var någon som undrade tidigare.-  Den nya grusdelen är ca 30 kvm stor, dock betydligt större om man räknar med gamla cirkelrabattens grus. Så, hela det nya området är ca 60 kvm. Lägger man till gamla Cirkelrabatten, som nu sammanfogats med den nya delen, skulle jag tro att den totala ytan är ca 80 kvm. Det blev större än jag tänkt ursprungligen. Men när jag väl skulle märka ut med grillpinnarna fick jag en helt annan bild i huvudet och på den vägen är det. 


Rosor
Min plan nu är att fylla på med så många rosor som möjligt. Redan är kanske tio stycken planterade varav en del är flyttade och en del är nyinköp. Har en dröm om att man ska omges av rosor och väldoft när man sitter på soffan och dricker morgonkaffet. 


Här är den gamla rosenrabatten som numera ingår i Rosengården som jag kommer att kalla den nya delen av trädgården.


Det blir inte bara rosor förstås. Närmast eken är det ett parti som är ganska torrt. Och så är det delen till höger om sittgruppen som inte är ett fullt soligt läge. Andra växter kommer bland annat att vara irisar, liljor av olika slag, klematis, hosta, diverse digitalis och en hel del kompletteringsväxter. Tjoho.Någon kvar?!

Det blev ett lååångt inlägg :-) 
Jag får en del frågor kring grus, plåtkanter och rabattgrävande. 
Därför blev det så. 

°°°
Just nu saknar jag värmen. 
Här har det varit kallt och regnigt sista dagarna. 
Me not like.
Vill ha augustivärme.
Men, vilken sommar vi haft hittills! 

Rosenkramar,


44 kommentarer:

Maribel sa...

Otroligt fint, det har ni lyckats med jättebra, och tack för beskrivningen, har läst med nöje. Ha det gott /Marika

MyLittleBlueDog sa...

Oh the garden looks so beautiful, congratulations on all the hard work. I have thought about using steel edging, it looks great. Nice to see the cat all comfortable on the chair, good spot to watch all the work from.

Annelie Andersson sa...

Vad roligt att se hur du gjorde det. Flera sådana inlägg, du skulle göra en trädgårdsbok!
Annelie Andersson

Du har ju en så himla fin trädgård.

Annelie Andersson sa...

Vad roligt att se hur du gjorde det. Flera sådana inlägg, du skulle göra en trädgårdsbok!
Annelie Andersson

Du har ju en så himla fin trädgård.

Pärlan sa...

Fantastiskt! /Pearl

Anonym sa...

Åååh, det är så fruktansvärt fint!!! :) :) :) Blir alldeles glad när jag sitter och njuter av de fina bilderna. Vilket slit, vilket släp, men så härligt när det är klart och man inser att det var värt varenda svettdroppe! Bra jobbat!!! Kram Hanna

Isabelle sa...

Nyligen hittat till din blogg. Riktigt inspirerande! Kul att få följa ditt projekt från början till slut :)

Heimathaus sa...

Liebe Charlotte,
viele Grüße aus Deutschland, Hagen am Teutoburger Wald.
Dein Blog gefällt mir sehr gut, ich lese gern darin. Dein neues Beet ist wunderschön geworden!
Liebe Grüße,
Elke

Marie Lithén sa...

som du jobbar, så otroligt mycket det har hänt. Fint blir det!

Veronica sa...

Hur fint som helst!

Det kommer bli superhärligt att när rosorna doftar sitta och fika i det doftande !

Och droppen gillar jag MYCKET :)

Må gott!

Veronica

Anja sa...

Det blev ett inlägg med substans. Härligt med projekt som förhöjer ens trädgårds "attraktionskraft";))"
Ang. hänvisning till firman där du har köpt ditt 'kantband' - så synd att produkten inte går att hitta på hemsidan.

/Anja

Marina sa...

Helt otroligt fint! Verkligen högsta poäng till det projektet.
Tack för inspiration och steg-för-steg-bilder.

Ha en bra dag!

livetpålandet sa...

Håhå jaja, vad snyggt!
Jag har lyft mycket gräs så jag förstår slitet bakom! Men mycket bra blev det och med rosorna kommer det att bli ljuvligt!
Annica

Lindas trädgårdsblogg sa...

Åh så snyggt det blir! Tänk att sitta där med rosor runtom, jag förstår nog nästan din målbild! Hoppas på ett fint rosenår 2014!

Berit sa...

Så fint det blev!!Läckra plåtkanter, helst om de blir rostiga:)
Ha en underbar dag!!

Virginie sa...

Well done Charlotte !!!

Dagliljan sa...

Härligt! Ingen markduk?
Maken går här och muttrar om plåtkanter, vi får nog slå till snart :)

gittan sa...

GAAAAAH!!!! Så otroligt snyggt det är!!!!!!!! Jag avundas dig dina ytor, min trädgård känns minimal och så begränsad av sitt läge(med trädgården åt "fel" håll)
Molnigt och blåsigt, men är man ledig ska man vara ute (om det inte spöregnar förstås) så det är väl bäst att jag sätter lite fart och ser om jag kan snygga till, kanske gräva, trädgården en aning "blink"
Ha en bra dag / Kram gittan

Cosmos sa...

Wau, wau, wau, wau!!! Vad kan man annat säga... helt super fint!

Louise sa...

Men hjälp vad fint det blir! Och vilket otroligt arbete ni har lagt ner på kort tid! Det ser ut som värsta fina parken hos dig. Vackert, vackert!

kram louise

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbar läsning, klart jag är kvar! Därtill inspirerande bilder, kan det bli bättre på en måndagsmorgon?:).
Sög i mig all info om plåtkanter, ska fixa till det i höst.
Jag skulle vilja ha en liknande plats, när sonen tröttnat på sin studsmatta:).
Ha det gott
Kram Maria

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Anja: plåtkanterna är måttbeställda och inte något som går att köpa på nätet hos dem. Hänvisningen är mest till för lokalbor :-) Men hör dig för hos en lokal plåtfirma om du är intresserad!

Anette: jo, markduk underst!

Piasofia sa...

Såå fint det blev! Roligt att kunna följa hela processen med hjälp av dina bilder. Verkligen inspirerande!

Ruben sa...

Fantastiskt fin blir det!
Jag ser framför mig en massa fina bilder från din rosenberså - om ett år eller två! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

Trädgården på Höjden... sa...

men åååhhhh
jag säger bara åååhhhh
jag älskar dina trädgårdsprojekt och få följa med hur du gått till väga. så inspirerande
den där droppen kommer att bli fantastiskt fin när lavendeln böljar ut. bara ordet droppe är ju galet fint. och så rosor på det. japp
ååååååhhhhhhhh
fina fisken
kram åsa

AnnaHelena sa...

Du är så otroligt duktig och det blev så fint! Trädgården ser rent av park-liknande ut! Jag kan känna doften i din vision om den prunkande rosenträdgården. Tänk - nästa sommar...

Kram // AH

Isas Trädgård sa...

Guuud så snyggt du gör Charlotte !!!
Att sitta där i doften från rosorna och lavendeln måste vara rena drömmen!!
Imponerad över allt jobb ni lagt ner denna varma sommar !
Ha det så gott !
Kram/Isa

hagen vår sa...

Dette var det en opplevelse å se på og lese. Hilsen Anne

Pilgrim sa...

Du är helt otrolig och helt fenomenal på att få till dina rabatter och projekt. Snacka om first class!
Kram Hélena

Pia Gustafsson sa...

Vad fint! Låter kanske för enkelt men Gud va fint eller jisses så bra det blev kanske förstärker det hela. Kraaaam Pia

Glädjekällan sa...

Så mycket som hänt sedan vi besökte dig för ca en månad sedan och så fint det blivit. Både snyggt och praktiskt med plåtkanterna. På landet har vi använt det ett tag nu, rostiga sådana. Hoppas det dröjer länge innan de rostar sönder ;-))
Ha det gott
Birgitta

Extraordinarygirly sa...

Makalöst vackert, finner knappt ord!! Xx Cilla

JennieS sa...

Skitsnyggt! Jättekul inlägg, verkligen kul att läsa. Inspirerande också... 60 säckar jord minsann, vilket slit och släp! heja!

Frøken Solhat sa...

Ja ja jeg er her endnu ;0)

Sikke dog I har gået til den Charlotte - det ser jo fantastisk ud. det bliver en helt utrolig dejlig oase der midt i haven når det vokser til og rosenduft........ah så bliver det ikke bedre ;0)

Knus Dorthe

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hihi.. Ja, vad ska man säga? Som inte redan är sagt?! Det blev ändå så mycket finare än jag hade kunnat föreställa mig. Jätte, jätteroligt att få se alla bilder och hur hela projektet växt fram. Jätte, jättefint blev det! :) Och alldeles lagom mycket med gräsmatta. ;)
Massa kramar!

Helena sa...

Vilket härligt inlägg och vad otroligt fint det blev!

Jag tänkte också berätta att jag i våras beställde kantplåtar från Profilplåt i Sundsvall i enlighet med hur du har beskrivit dem förut. Jag bor i Jämtland och fick det levererat hit till en rimlig kostnad (det skulle ju ha kostat att åka dit och hämtat det själv ändå). Jag tog kontakt via e-post och två dagar efter beställningen så var plåtarna levererade!

Resultatet i trädgården blev väldigt bra! De var mycket lätta att använda. Tack för tipset!

Hälsningar
/Helena

Almbacken sa...

Såååå snyggt och vilket inlägg! Wow!

Tack för att du delar med dig av allt. Verkligen matnyttigt.

Kram,
Maria

Anonym sa...

Hej Trädgårdsflow:)!

Jag undrar eller jag förstod inte rättare sagt hur du menade när du bedrev hur du skarvade plåtkanterna! Har du lust att göra ett bildinlägg på det? Håller på förfullt hemma men får inte ihop skarvarna bra! Tacksam för hjälp!
Tack för en mycket inspirerande och lärdomsfylld blogg!
Kram

Fia sa...

Ååååh vad snyggt det bli!
Jag har också just börjat använda liknande rabattkanter, enda skillanden är väl att jag har 1 mm plåt och än så länge har jag gjort dom högre. Och en modell som är vikt i 90grader till kant mellan rabatt och gräs :-)

Fia sa...

Ååååh vad snyggt det bli!
Jag har också just börjat använda liknande rabattkanter, enda skillanden är väl att jag har 1 mm plåt och än så länge har jag gjort dom högre. Och en modell som är vikt i 90grader till kant mellan rabatt och gräs :-)

Helena, The Swenglish Home sa...

Kära Charlotte,

Jag döööör så snyggt!!! Du är verkligen helt otrolig och en skapande trädgårdskonstnär utan dess like!!!

Har knappt varit i närheten av en dator de senaste veckorna, men är väldigt glad att jag tittade in idag och fick ta del av detta läckra inlägg.

Stor kram,
Helena

Anonym sa...

Åh, jag blir ju alldeles, alldeles hänförd och imponerad av det du skapar! Du vet så där lite rörd, över det vackra. Tänk vad växter och trädgård kan göra för välbefinnandet även online.
/Heléne

Anonym sa...

Så fantastiskt fint det blev! Precis så där håller vi på hos oss - gräver upp gräsmatta och skapar nya rum med grus och planteringar :) Det här inlägget (liksom så många av dina andra) inspirerar mig till tusen! Tycker verkligen om när du visar bilder av större helheter/områden i er trädgård.

/Maria

susanne sa...

Fantastiskt! Kul att få följa hela arbetet i bilder. Du inspirerar!/Susanne