söndag 1 september 2013

Yesterday's open garden


Jag blir alldeles varm i kroppen när jag tänker på gårdagen. Wow. TACK alla som tittade förbi, både från närområdet och ni som åkt en bit! Allra varmast i hjärtat blev jag över er som åkt ända från Norge. Såå roligt att ni kom! 

Trädgårdssjälen tog sig ett extra skutt över alla intresserade frågor också. Att få prata trädgård en hel dag - vilken lyx! Frågorna rörde allt från växter till själva byggandet eller skapandet av trädgård. Det fanns en fråga som stack ut allra mest - återkommer till den i ett kommande inlägg.  Den överraskande regnskuren störde inte allt för mycket, även om den var helt onödig och blev en gnutta besvärlig en stund för fikat och shopförsäljningen. Skydd söktes under de stora träden, i växthuset, på verandan och ja, på alla ställen där det fanns något skydd att få. Men sen så, blev det uppehåll och ljusare igen.


Det var flera undrade hur länge jag hållit på med trädgården. Vi flyttade hit för 16 år sedan, men de första åren förändrades inte särskilt mycket. Intresset fanns men inte riktigt möjligheten att kunna lägga något större engagemang eller tid på trädgården. Jag påtade på så smått bara under de första åren, skaffade växthuset och egentligen bara väntade på rätt tid i livet för att kunna få ta mig an att börja byggga trädgården. Och det kunde jag göra för cirka fem år sedan - nu är jag uppvärmd så att säga. En trädgård blir förstås aldrig 'klar'. Men jag drivs av att få gå igenom hela vår tomt. Jag skulle tro att ungefär en tredjedel av den i stort sett är orörd. Jag och en besökare pratade om hur det kommer sig att man blir biten av trädgårdsintresset och var man får det ifrån. Det är säkerligen olika. Men ett är säkert och det är att trädgård är friskvårdande, helande, engergigivande, ger vila och återhämtning, är kreativt, ger lust, glädje och välbefinnande. Trädgård får dock inte bli ett 'måste' som gör att man blir stressad. Vi finns inte till för trädgården. Den finns till för oss. Och. Man ska göra det man Vill och har Lust med. För en del innebär det att ha en nära nog skötselfri trädgård som bara ÄR, medan det för andra innebär att man ägnar stor del av sin lediga tid i den. Inte för att man måste, utan för att man vill. Trädgården som ens privata gröna lunga och retreat kan vara det på massor av olika sätt. 

°
TACK igen alla ni som kom igår !


Glad söndag kära trädgårdsvänner.
I dag är en riktigt gråmulen och regnig dag här. 
Det blir nog en soffan, en filt, kanske en brasa och sen får vi se om det blir datorn i knät, en film, 
några tidningar, en bok, eller kanske en mix av allt :-)
9 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

I am glad to hear you had a wonderful day yesterday! For me it was a little bit too far ;-).

Big hugs, Ingrid

Inger sa...

Kan bara instämma i dina kloka ord om trädgård, hoppas kunna få besöka dig vid annat tillfälle, jag har ju inte så långt.
Kram

Marina sa...

Underbara bilder och kloka ord om trädgård.

Ha en fortsatt fin söndag!

samson sa...

Så kloka ord
och så fina bilder
typiskt att det ska komma en regnskur just när man minst vill ha en
ha det så bra
maggan

AnnaHelena sa...

Oj, vilka bilder! Färgrika, höstiga och härliga! Kul att det blev en bra dag i går - det vore fantastiskt roligt att se din trädgård "på riktigt". Kanske en annan sommar - om du har öppen trädgård någon mer gång - vi reser uppåt ibland till min mans släkt.

Skönt att pusta ut lite nu kan jag tro - det låter som en skön mix du har planer för...

Kram // AH

Pilgrim sa...

Tänkte på dig igår! Hade gärna varit där men det var min tur att överraska H :-)
Nu blev jag ju nyfiken på vilken fråga som stack ut...du är en riktig teaser!
Kul att det blev så lyckat, det är du verkligen värd!
Kram Hélena

Anonym sa...

Tusen takk for at vi fikk komme og se den kjempefine hagen din. Det var en inspirerende opplevelse.

Hilsen fra Tove og Roger

Lissen sa...

Fast jag inte har någon egen trädgård, så njöt jag i fulla drag att se din fantastiskt fina.
Blev så imponerad.

Med följde också lite fynd hem, bla den lilla turkosa ljusstaken.

& så tog jag lite bilder.

Kommer gärna på nytt besök.

Ha en fin vecka
Lissen

Anja sa...

Hejsan!
Du talar klokt! Bilderna är läckra och besökarna fick säkert brottom att komma hem och förverkliga någon inspirerande idé från din trädgård.
Din berättelse överenstämmer i mångt och mycket med min. Jag har också bott här i 16 år. Jag började precis som du med lite påtande för att så småningom, ca 7-8 år sedan sätta i gång på allvar.
Men, trots att jag är mycket äldre än du är jag inte lika klok. Jag har skapat en trädgård som är beroende av mig;)! Jag har alltså skapat en trädgård där jag är till för den!;))! /Anja