onsdag 20 november 2013

Red apples

I morse låg det flingor av snyggsnö på marken. November har verkligen varit helt underbar i år men nu börjar det kanske bli dags att vintern får lov att komma så smått. Med betoning på smått. Som i frostkänsla. Så får det gärna vara. Bland det finaste att piffa med i trädgården vintertid är röda äpplen. Eller hur! Ingrid Marie of course. Och bland det roligast att göra piff på är våningsfat. Det kan liksom inte bli fel, är inte svårt, kan varieras i oändlighet och är flexibelt eftersom att man lätt kan byta ut delar i piffet allt eftersom. Det går att plantera i ett våningsfat eller så lägger man bara frukter, bär, kvistar, löv, mossa, kottar, krukor ja, vad man nu vill på våningsfatet huller om buller. Yes. Jag är inte jättemycket för att binda kransar annat än relativt enkla sådana. Men att fixa i ordning ett våningsfat med fint är nästan samma sak. Fast på ett annat sätt. Passar mig ypperligt.

Jag sparar alltid flera säckar med eklöv för att kunna använda under vintern och våren till allt möjligt. Här som bottenfyllnad på faten. 
Eftersom eklöv förmultnar riktigt långsamt håller dem sig torra och fina minst i ett år.


Som jag berättade i förra inlägget fyller jag höstens och vinterns planteringar med löv, halm eller torkat gräs eller juteväv i stället för jord. Här är det torkat gräs från strandiris som är fyllnaden i botten av korgen. Några plantor av vakelbär, kvistar från korallkornell och så röda äpplen.

För att äpplena ska hållas på plats i planteringen fäster jag fast dem på grillpinnar.


Alltså, idag har det varit en helt ljuvlig dag med sol och en gnutta gnistrande snö som gjorde allt så vackert. Jag styrde faktiskt om mina arbetsplaner och hoppade i överdragsbyxorna och gick ut i några timmar. Började hänga upp äpplen på grenar och ja, bara tog vara på den fina dagen. Nu blir det kvällsjobb i stället.


Ta in eller låta vara ute?
Har bestämt mig för att lämna de vita borden ute i vinter.  Borden har metallunderrede och målade träribbor till bordsskiva. För att skydda bordsskivorna har jag helt enkelt häftat fast vit vaxduk på dem som knappt syns. Det kommer skydda en hel del i varje fall. Jag tycker det är så trevligt att möbler kan få vara kvar ute vintertid. Stolarna och soffan har jag inte bestämt mig för hur jag ska göra med. Där är det inte lika lätt att på ett diskret sätt täcka trädelarna. Ska fundera lite. Lite vinterslitage har jag inte något emot i varje fall i utbyte mot det trevliga i att ha kvar dem ute.


Över den fasthäftade vaxduken hänger en grov linneduk just nu. Duken brukar jag använda ute, den får ligga på så länge det är torrt väder.


Salix i vinterkrukan
På hösten är det ju fiffigt att fynda växter hos plantskolorna när de säljer ut. Något jag ofta tittar efter är vanliga salix i olika storlekar. Tycker att de är så bra att ha i krukor vintertid med sina nakna grenar. Antingen ute eller i växthuset. Ambitionen är inte att göra mitt yttersta för att de ska överleva vintern, utan jag ser dem som en säsongsväxt som ger höjd och struktur. Och är toppen att hänga röda äpplen på :-) 

Salix arbuscula


Gnistrande novemberhälsningar,
Ha det allra bäst!

Garden flow Shop hittas HÄR15 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Dear Charlotte,

Ohh...I see the snow already has arrived in your garden. Yes, winter is coming, after a wonderful summer. We still have not seen snow here, but the nights are cold. Your decorations are great, I like them all.

Sending hugs from Holland, Ingrid

Mejrams! sa...

Vintern får gärna dröja litet till, imorse kändes det dock litet kyligare. Fina arrangemang i kruka och korg. Ha det gott!/Merja

Meta sa...

men ohh vad mycket fint du gör. Ibland känns det så tomt att inte ha kolonin att vara på under vintern. Det blir alldelens fullt på min balkong av allt jag vill göra.
Var får man tag på ett sånt våningsställ som du visar har bara sett hela fat och de är inte så bra.
Ha en fin kväll
Kram Meta

Karinas inspiration sa...

Underbara bilder...som alltid i din blogg...såå fint med de röda äpplena, bären och "soffbenen" mot vitt, grönt och rost:))

Jenny sa...

Åh, vad fint du gjort! Våningsfat är vackra, vi har ett som ska föreställa fruktfat inne men där ligger bara några vissna (?) bananer ... Kanske flyttar det utomhus och låter det täckas av snyggsnö och annat smått och gott ...

Kram,
Jenny

Drömgården sa...

Helt underbar dag! Sååå snyggt med dina röda äpplen! bra tips med Salixen!

/Kitty

Our photos sa...

Your red apples decorations are beautiful

Vikeskärs hem och ting sa...

Väldigt vackert :)
Annika

toves sammensurium sa...

Så vakkert med frosten mot det røde og grønne,og de flotte dekorasjonene dine!!!!!!!!!! :)
Nydelige,fantastiske bilder :)
Toveklem.)

Alicja sa...

Piękna dekoracja. Pozdrawiam.

Katarinas trädgård sa...

Nä, det fina möblemanget vågar jag inte ha ute, jag älskar den gröna färgen och vill ha kvar möblerna länge. Och slippa måla om det.

Röda äpplen är perfekt att ha i överflöd så här års, jag ska genast pynta med fler, med dig som förebild!
Hoppas du får en bra helg! Utan snö!
Kram
Katarina

Högagärde sa...

Vilket härligt ljus du fått till i bilderna. Härligt med äpplen.

Elisabeth

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Meta: Våningsfatet kommer från Bloomingville.

Inger sa...

Hej Charlotte,
nu hoppas vi på en snäll vinter eller hur.
Kram

Annika Christensen sa...

Vilken fantastiskt kruka du har gjort! Du är bäst!
Kram
Annika