onsdag 31 juli 2013

Falstaff vs Munstead Wood



En av de rosor som införskaffades när jag drabbades av rosenfebern för några år sedan var austinrosen Falstaff. 
Det här är tredje sommaren för den hos mig. 
Jag säger bara wow, wow, wow. 

Falstaff

Gillar man Munstead Wood, är det lätt att gilla Falstaff. Ganska snarlika blommor, Falstaff drar dock mot lite blått. Båda remonterar och har stark doft. Båda ska bli ca 1 meter hög. Men hos mig är Falstaff betydligt frodigare i växten och har nått en helt annan höjd och bredd än Munstead Wood.

Falstaff

Om man blickar upp mot huset från där Falstaff står ser man planteringsbänken och Flammentaz. 
I år är jag bara så extra kär i den. Kan inte låta bli att säga det igen :-)


Har nu under en tid plockat in enstaka kvistar från den som varit ovanligt rikt översållade med blommor. Ganska coolt att ha en enda kvist i en stor vas som fyller ut den helt. Länge står blommorna också. Ca en vecka. 

Flammentaz

Tillbaka till rosduellen då. Till Munstead Woods fördel blommar den betydligt tidigare hos mig än Falstaff. 
Och blommorna känns något storslagnare i formen. 

Munstead Wood

Nåja. Någon större kamp mellan Falstaff och Munstead Wood är det förstås inte. Jag älskar båda. Det enda jag skulle önska är att Munstead Wood vore lite kraftigare i växten. Men den egenskapen har ju Falstaff i stället. 

William Morris + Munstead Wood

Just nu är det Falstaff som jag har ett extra gott öga till. 
Men bara för någon vecka sedan var det Munstead Wood.

Falstaff



Fantiserar om min nya rosenrabatt. 
Undrar hur många man kan få ner där..... ;-)
Grävarbetet går framåt. Tungt i dag dock. Tror vi stötte på ett ton med stora stenar.

°°°
Här har det regnat till och från i någon dag nu. 
Behövligt. 
Speciellt när de kommande dagarna väntas bli riktigt varma. 
Sommar när den är som bäst med

sol och regn,

fast gärna mest sol då...



söndag 28 juli 2013

New planting area


Men så himlarns skönt med en sommar som kan beskrivas som ganska normal. 
I dag har det varit ännu en solig och varm dag. Det blev glass och kaffe på favoritbänken. 


Jag är så glad över den fina trädgårdstermosen. På något sätt blir det så mycket trevligare och godare kaffe med den hihi... ;-) Älskar vackra bruksföremål. Termosen har inte bara hängt med i trädgården i sommar, utan också på flera auktioner och andra utflykter.

Termos från Garden flow Shop

Nytt, nytt, nytt
En stor del av vår tomt är gräsmatta, även om den minskar till ytan en aningen vart år. Mitt framför den s k 'Vita rabatten' är det en stooor plätt gräsmatta som jag alltid tyckt om och som passar till vårt hus som är ganska stort. Men nu är det så att just denna plätt, eller en del av den är en av de soligaste i trädgården. Vi har ganska mycket  skugga i trädgården, eller delvis skugga på grund av att vi har många stora träd. Just därför är lägena med full sol så extra viktiga. 

Jag använder enkla grillpinnar av trä för att märka ut. Det är lätt att justera och ändra form med dessa. 

Det har en tid gnagt en idé om att försöka utnyttja plätten med det soliga läget bättre än till bara gräsmatta. Största drivkraften är att få en plats för flera rosor. Men också att helt enkelt fortsätta själva byggandet av trädgården. 


Planteringsytan är tänkt att gå som en ringlande orm i varierande tjocklek och form runt sittgruppen. På ett ställe blir det en mindre planteringsö också. I mitten blir det plats för sittgruppen (som redan står där). 

En bra kantskärare underlättar mycket. Är mycket nöjd med denna från holländska De Wit. 
Rundat vasst blad som underlättar när man ska skära igenom gräsmattan samt extra stadigt handgrepp överst. 
Har livstids garanti. Finns att köpa i Garden flow Shop.


Så här såg det ut innan vi gick loss och började gräva. Först kantskar jag själva formen, sen delades gräsmattan i mindre bitar för att det skulle vara lättare att få upp allt. Tonårssonen har ansvarat för uppgrävandet och bortforslandet av den uppskurna gräsmattan. Ett riktigt teamework med andra ord :-) 


I mitten, där det på bilden är gräsmatta, kommer det att bli grus hela vägen mot gamla cirkelrabatten. Det innebär att den kommer att fogas samman med den nya ytan. Man ser inte allt inser jag. Det nya fortsätter en bit till vänster i bilden. Gångarna av grus kommer att vara det sammanhållande kittet i den nya delen och det som får den att hänga ihop med cirkelrabatten som också har gångar av grus. Själv känner jag mig väldigt nöjd redan nu. Förstås kliar det i fingrarna att få sätta igång med det allra roligaste. Att plantera. Jag har uppskattat grovt att planteringsytan i varje fall är 30 kvm. Så det är klart att det kommer att gå åt en hel del växter för att fylla ut. Allt kommer inte att nyinköpas, utan rätt mycket finns redan. Perenner, buskar, rosor och annat som kanske idag står lite felplacerat eller för tätt kommer att flyttas hit. Och så blev det en hel del nyinköp gjorda när jag var på den lilla trädgårdstrippen för någon vecka sedan. 

I mitten blir det grus. Fantiserar redan nu om vårens tulpaner här :-)


Fortsättning följer.


Hoppas att ni har det allra bäst i sommaren!



onsdag 24 juli 2013

Soft evening sun


Sommarljus, sommarkvällar, lugna stunder. Ungefär mellan sex och åtta på kvällen är kvällsolen som allra finast i köksträdgården. Sen försvinner den bakom huset och träden. Kvällssolen är så lagom på något sätt. Inte för varm och inte för stark. Bara skön. Det är tur att vi många gånger äter middag ganska sent i vår familj. Så en annan kan få valsa omkring i trädgården i de sista strålarna.


I köksträdgården har jag en odlingslåda fylld med vitblommande dahlior och en annan framförallt med zinnia. Dahliorna trivs verkligen bra i odlingslådorna och blir kraftigare och finare än planterade i rabatter och krukor. Den enda missberäkningen är att de blivit så pass stora och välväxta att de frösådder jag tänkte skulle bli bra kompisar med dahliorna inte har fått mycket utrymme alls. Det är bara de som lyckats hamna allra ytterst i kanterna som växer som de ska. Nästa år ska jag i varje fall ha dahlior i flera lådor. Älskar dahlior. Skulle kunna ha hur många som helst.


I dag är det vaaarmt. Det blir till att vattna lite senare. För en ytte pytte sekund uppenbarar sig känslan av att det är för varmt, men för att i nästa sekund övergå till tacksamhet över värmen, med tanke på förra sommaren (inte klaga).


Flammentaz går nu in på slutspurten av blomningen. 
Fortfarande fin, men blommorna börjar vissna så smått.


Vid stolpen högre upp på verandan finns också en Flammentaz. 
Den blommar senare. Och betydligt klenare.


I rosenrabatten börjar rosorna, framförallt austinrosorna, bli precis så där man vill att de ska vara med mängder av knoppar och blommor. Tidigare år har det mera varit enstaka av den varan, men nu märks det att de etablerat sig ordentligt, skjutit fart och börjat växa på sig. Förra sommarens brist på värme hjälpte förstås inte till särskilt mycket. Men nu så, är de på gång. 


I dag ska jag nog göra ett första försök märka upp mitt nya projekt. Så smått börja känna in hur formen ska vara. Det är en rabatt som kommer att utökas och bli dubbel stå stor. En hel del av växterna är redan inhandlade (gjordes på rundresan förra veckan), så det är bara formen, borttagande av gräsmattan, grävningen av planteringsytorna och ditforslandet av kompletteringsjord som ska till. Sen är det bara det roliga kvar :-) Men jag tar det så sakteliga. Varma dagar blir det inte mycket grovjobb gjort, utan det blir på de där svalare och molniga då det spritter i kroppen och man inte vill annat än att fixa och trixa i trädgården. I dag är inte en sån dag om man säger som så. Mera en soft valsande dag med lättare bestyr som vattning och finlir.

°
Nu dags för ett lite sent eftemiddagsfika.
Och middag sen någon gång i kväll.
Sommar precis som det ska vara.


Sommarhälsningar,

lördag 20 juli 2013

Visiting a blog friend - Landet Krokus


Anna-Karin bor helt drömlikt till på landet nära havet i en gammal bruksby med charmiga hus och skogen nära. Inom mig bor det en längtan att få bo ungefär så. Ja, ni förstår. Jag var redan såld innan jag stannat motorn på bilen. Efter att ha skjutsat min väninna till resten av hennes familj på campingen på Furuvik, försökte jag mitt bästa med hjälp av karta i i-paden att hitta till Hillevik där Anna-Karin bor. Det blev en stunds irrande på fel vägar ut ur Gävle innan jag till slut fram. Men det gjorde jag och vid huset stod Anna-Karin och vinkade för att jag skulle hitta rätt. Anna-Karin är en varm och färgstark person och det märks tydligt i hennes trädgård som man kommer till efter några trappsteg upp från parkeringen. Det första man möts av är en välkomnade sittgrupp i vitt med röda dynor. Vid ena hörnet av hammocken växer en digitalis upp från gruset. Den har nästlat sig in mellan ställningen och själva sittdelen. Me like! Planket mot grannen nyttjas till fullo som rumsskapare och är en plats för små krukor och annat.


I trädgården finns flera rabatter, gångar, 'rum', träd och en köksträdgårdsdel. Vart man än vrider blicken möts man av utsmyckningar i form av vattenblänk, lyktor, klätterställningar, krukor och olika dekorationer.


 Det är som att gå omkring i en sagovärld där man upptäcker fler och fler saker ju mer man tittar.


Hela trädgården andas kärlek till färger, skaparlusta, kreativitet och 
odlarlycka och vittnar om en stor passion för det gröna utelivet.


Skärmväggarna och portalerna Anna-Karin gjort själv av sly är helt ljuvliga och bär verkligen hennes signum.


Landet Krokus en trädgård att bli varm och innerligt glad av.


Anna-Karins blogg: Landet Krokus


Tack för att jag fick hälsa på! 




fredag 19 juli 2013

Nursery visit


Hemma igen efter några roligt intensiva dagar med besök på plantskolor och trädgårdar. Söder om Gävle ligger en liten pärla jag inte varit till tidigare, Trädgår'n i Söderfors, som specialiserat sig på rosor, klematis och perenner. 


Söderfors är en söt liten bruksort och för att komma till själva plantskolan kör man förbi mycket fina gamla smedsbostäder på rad som jag gissar används som sommarstugor nu.


Med bilen redan ganska full av växter från två plantskolebesök dagen innan, var min förhoppning att hitta rosor här till det nya projektet. Och jag måste då säga att det kändes som att kliva in i rosenhimlen när jag såg avdelningen för rosor...


Det tog sin lilla tid att bara titta igenom hela sortimentet.


 Sen att försöka sig på att välja.... tog också sin lilla tid om man säger som så. 
Som tur var hade jag bästa väninnan med mig som hjälpte till med de svåra besluten :-)


Sen, var det förstås avdelningen med perenner. Dessa, tog det också sin lilla tid att mangla igenom. 
Mycket fina exemplar och bra priser. Ja, det gäller även rosorna. 


Slutligen var två vagnar fyllda. Då var det bara den lilla utmaningen kvar att få in allt i en redan full bil. Tjoho.


Efter det greppades kartan för att hitta till Anna-Karin och Landet Krokus. 
Jag kan verkligen rekommendera Trädgår'n i Söderfors. Jag kommer tillbaka. Det är ett som är säkert.

Bilder från Anna-Karin kommer i nästa inlägg.

°°°

Besöksöppet i shopen 20/7
I morgon lördag är det besöksöppet i Garden flow Shop mellan kl. 12 - 16.
Adress: Ågatan 5 i Sundsvall (nedanför O'learys mot Selångersån).
De nya vattenkannorna från Haws har kommit och håller på att läggas upp i webshopen. 
De finns dock redan nu att köpa i lagershopen på Ågatan 5.
Varmt välkomna!



måndag 15 juli 2013

Picking flowers



Luktärterna blommar. Eller åtminstone en sort: Windsor med mörkt lila blommor. Doftande blommor är väl ändå de allra trevligaste! Och luktärter är liksom så idylliska och mormors-somriga. Enligt beskrivningen ska Windsor vara nästintill svart. Det är den inte. Men mörkt lila eller purpurfärgade är blommorna och stjälkarna är extra långa vilket gör den perfekt för buketter. Det blev en liten kvällsbukett med luktärterna och lite annat efter en riktigt överraskande och häftig störtskur.


De mörka ärtskidorna som bildas på Häckvicker är så snygga tycker jag. I en rabatt växer den och ibland sliter jag bort örten eller 'ogräset'. Men allt som oftast får den stå kvar. Tycker att den är väldigt fin där den klänger på praktbetonika och dagliljor. 


Och som sagt, de nästan svarta ärtskidorna som bildas sen är helt enkelt supersnygga. 


I går var jag på sommarens första auktion. Oj, vad det ropades. Det blev en gammal skottkärra, säckkärra, zinkbaljor, zinkhinkar och diverse annat. Riktigt fyndigt. Lilla lådbyrån på bilden också. Svår att motstå. I morgon får det så lov att bli sol och uppehållsväder. Och utan regnskurar. Behöver fota klart ett uppdrag. För sen på onsdag åker jag iväg på en liten trädgårdstripp i några dagar. Ska bland annat besöka Hildasholm i Leksand och ett flertal plantskolor jag inte varit till tidigare. Och så blir det ett trädgårdsbloggbesök hos Anna-Karin. Så bara trevligheter att se fram emot! På plantskolorna hoppas jag hitta växter till ett nytt projekt som inte är påbörjat, men snart. Tänkte börja med det roligaste först denna gång genom att köpa växterna före hela grävarbetet. Varför alltid göra allt i den mest logiska och praktiska ordningen :-) Det finns det inte någon lag på vad jag känner till i varje fall haha...


Hoppas ni har det sommarskönt !