onsdag 22 januari 2014

Some orange favorites


Eller kanske mera aprikos, med andra ord en aningen ljusare orange. Snyggaste tulpanen jag vet i den färgtonen är i varje fall Prinses Irene. De nästan auberginfärgade flammorna på kronbladen och den mörka stjälken är en sådan fantastisk kombination till den milda orange färgen. I år ser jag fram emot att få se den fyllda varianten som är en sport av Prinses Irene och heter Orange Prinsess. Jag satte en påse sådana i växthusrabatten i höstas. Är sugen på att prova Prinses Irene Parrot. Någon som gjort det?

Tulipa Prinses Irene


En annan favorit jag fick förra sommaren är liljan Tiger Babies (bild 3 och 7). Precis så fin i tonen som man bara drömmer om, 'light peachy colour' såg jag att en holländsk firma beskrev färgen. Så mild att den lätt passar till alla möjliga andra färger. Fina kontrasterande fläckar och på ståndarna. Även om blek orange eller aprikos är en färg som inte på något sätt dominerar i trädgården är har jag ett stort behov av att ha några klickar. Mestadels i växthusrabatten, men även på andra ställen. Det blir en fin övergång mellan aprikos och ljusrosa blommor om de får vara grannar. Och tillsammans med mörkare färger blir kombinationerna sagolika. Men även utan kontrasterande färger. Mina Tiger Babies köpte jag på CFS i fjol, men de går att beställa från olika holländska och engelska firmor. 

Tulipa Apricot Beauty * Dahlia Mell's Orange Marmalade * Lilja 'Tiger Babies
Tulipa Sensual Touch * Orange Pensé * Zinnia (blandade färger)
Lilja, Tiger Babies *  Zinnia * Dahlia Bishops Children


Och apropå favoriter i orange går det inte att glömma bort frukterna på den prydnadsapel jag har vid entrén (inget namn på den tyvärr - bild nedan). Det enda riktigt färgrika vintertid här i trädgården. Gillar mycket!


°
Och…. check it out: Lantlivs nya inspirerande hemsida! SÅ fräsch, och med flera av mina bilder just nu :-) Och jisses vilka bloggar sen! Jag våndades kan jag säga en bra stund innan jag bestämde mig för att kvarstå med bloggen här och inte att flytta den... Det är inte bara hemsidan som är ny, själva tidningen har också nya grepp i och med det nya numret. Det har varit en riktig rolig tid att vara trädgårdsredaktör för sidorna Blommigt & Grönt. Japps. Men nu blir det lite annat i stället, bland annat kommer ett och annat reportage från mig att dyka upp i tidningen längre fram. 
°
Här är det fortsatt kyligt och snöigt. 
Som det ska vara egentligen i slutet av januari.
Normalt läge med andra ord. 
Hoppas det innebär en 'normal' kommande vår också :-)Januarihälsningar,
Energiboostar just nu med tulpanbuketter och daglig, eller egentligen kvällslig hihi... brasa i kakelugnen.
 Mycket välgörande för för kropp och själ.
6 kommentarer:

hagen vår sa...

Hei! Princess Irene er en stor favoritt. Prøv å sett den sammen med fargen turkis. Har heldigvis satt over 100 løk i hagen. Yes, til oransje. Ha det godt! Anne

Anonym sa...

Thank you so much for sharing these lovely pictures - my favourite colour in the garden! Ihave just found your blog and am really enjoying your posts.

Julie (www.peoniesandposies.com)

Meta sa...

Får nog ta och tänka till lite om aprikosa blommor nu. Jag har bara rosor än i aprikos.Du ger så fina idéer tack för dom
Ha en fin dag
kram Meta

livetpålandet sa...

Yepp, aprikos mot orange är uppskattade även i min trädgård. Dessutom har jag gärna orange som färgklickar inne! Liljan är superfin, måste nog ha fler liljor .De är älsklingsmat för sniglarna här dock när de står i lundmiljö!//Annica

House and Garden by Bia sa...

Fick "nya" Lantliv i brevlådan idag;;...ska titta i den snart....så spännande att se andra reportage från dej i tidningen....köpte jätteljus rosa tulpaner idag...lite vårigt så här mitt i vintern, hihi....trevlig helg!
Kram bia

Ewa sa...

Hej!
Vilken fantastisk tulpan, på första bilden! Och Liljan. Är inte heller nån orange, "aprikosig"av mig. Men tycker också att det blir sån fin övergång o matchande med ex. rosa o aprikost. Sökte i fjol i butikerna, en aprikos lilja för att ha mot mörkvinrött o rosa.. Men fick inte tag på någon.
Sen kan ju vissa färger verkligen övveraska som kontraster, kulörer som inte är ens första val som man inte riktigt tänkt på. :)

Du har sååå fin Blogg, är avis ;) hälsningar Ewa