måndag 2 juni 2014

CFS 2014: Blue & Yellowish

Chelsea Flower Show är Chelsea Flower Show... Ofta ostadigt väder, folkmyller, tjusiga trädgårdar, planteufori, kändisar, Pimm's, tv-inspelningar var tionde meter, levande musik, damer med hattar likväl som personer med nästintill leriga stövlar på sig, tradition och nytänk, ja en ganska kul upplevelse helt enkelt även om man inte är trädgårdsnörd.

Den vinnande showträdgården var inte min favorit alls (några bilder längre ner med cremegula lupiner och stentrappa vid vatten, bild 1 och 7, - fler bilder HÄR). Tyckte att den var stel och opersonlig även om jag gillade lupinerna. Det var framför allt en trädgård som inte kändes trivsam att vistas i. Självklart är showgardens inte alltid designade utifrån ett trivselperspektiv förstås, utan man kanske vill tänja på gränserna, visa ny teknik, vara tankeväckande eller bara inspirerande i största allmänhet. Men. Dessa showgardens gör sällan något större intryck. Jag blir rent av uttråkad av sådana faktiskt. Utställningsträdgårdar däremot där man kan känna en mänsklig närvaro, att man som åskådare får en instinktiv känsla av att 'här är det gott att vara' eller att planteringarna är förföriskt kombinerade. De trädgårdarna fastnar i minnet.

En trädgård jag gillade mycket var The Telegraph Garden. Den belönades med guld och är en stilren skapelse med mjukt kuddformklippta klot placerade som hörnpunkter i kanterna på gräsmattan som upplevdes som en stor, mjuk vardagsrumsmatta. För detta är trädgårdsvardagsrum med sittplatser i skuggan av träd. 


En fondvägg av något stenmaterial med en liten bänk eller bordsdel för stilleben eller annat. 
Fondväggar likt denna fanns i flera trädgårdar. Så om det är en trend så :-)


Färgskalan höll sig övervägande del till gult och limegrönt tillsammans med


blå toner.


Terrakottakrukor som varma detaljer.


Det tuktade och yviga tillsammans gjorde trädgården vilsam, lugn och stilren men ändå frisläppt och personlig. Utseendet på vattenfallsväggen bakom sittplatsen gillade jag mindre. Inte idén och placeringen. Men konstruktionen var lite för stel för min smak.

Plantlista HÄR

Den blågula växtkombinationen tillsammans med mycket grönt gick igen i flera trädgårdar på mässan. Till och med ett par av de s k trädgårdskändisarna hade matchande nog blå kläder på sig :-) Ska erkänna att jag det var riktigt roligt att få se idolen Monty Don i verkligheten hihi… Och inte bara han. Hela teamet bakom Garderner's world och andra trädgårdspersonligheter fanns som brukligt bakom varje hörn i full färd att spela in avsnitt till sändningarna från mässan som sänds varje dag på prime time i en hel timme… plus en knappt en timmes sändning varje eftermiddag under mässdagarna. Förutom alla 'inför program' då (som jag passade på att se på BBC play). Det är prioritering i tv-tablån det. Undrar när vi får se en bråkdel av något liknande på SVT.

Bild 4: Silene Fimbriata
Bild 5: Hosta 'Paradise Island'
Bild 9: Mathiasella Buplewrides ' Green Dream'
Bild 12: Hosta 'Fire Island'


Det här var en annan av mina favoriter i romantisk cottagestil med formklippt tillsammans med vita lupiner och fingerborgsblommor. Me like. Kan flytta in vilken sekund som helst. Några iakttagelser från mässan:

Växter
Lupiner, fingerborgsblommor, iris och gräs av alla de slag samt formklippt skymtades i var och varannan trädgård. Enkla växter som bergklint, strandiris, smörbollar, hundkex, förgätmigej, daggkåpa, tistlar och liknande var riktigt stort. Ett kungljus i bränd rosabrun färg syntes i många av trädgårdarna (mer om det i nästa inlägg).

Färger
Gällande färgkombinationer fanns det i huvudsak två spår. 
Det ena blå-gul-limegrön och/eller i kombination med vitt och det andra rosa-röd-lila-koppar (mer om det i nästa inlägg).

Komponenter i trädgårdarna
* Fondvägg av sten eller gjutet som bryter av en annars grön vägg.
* Vatten: dammar/kärl i runda former eller traditionellt rektangulära alternativt vattenfall eller fontän.
* Sten: bumlingar som sittplatser, mossiga stenar, murdelar.

°
Nu är det stoor trädgårdslove all over the place med tulpanernas maffiga vårfinal 
och försommaröverdåd av syrener, äppelblom och liljekonvaljer. En sådan lyxig tid det är.
Har kunnat sitta ute och äta middag några kvällar nu. 
Är sommaren verkligen här tro ?

11 kommentarer:

Jenny Åberg sa...

Åh vad roligt att läsa och se! Mera, mera..!
Mittlifjennyaberg.blogspot.se

Katarinas trädgård sa...

Oj så mycket underbart! Jag måste komma iväg till CFS nästa år, man kan ju träffa Monty, bara en sådan sak! Men det är ju så underbart hemma också i maj, jag kan inte slita mig mer än ett par timmar. Max. Dagens i-landsproblem :)
Jaa, det är sommar! Njuuuut!
Kram
Katarina

Luna Ek sa...

Tack för jättebra info om årets CFS för oss som inte kom dit. Snygga bilder och gillar ditt sätt att ge personliga kommentarer.
Ser ut som Feng Shui prognoserna och trenderna slår in även i år för utställningsträdgårdarna.
Gult- blått i kombination med grönt samt de rosa och lite svalare nyanserna. Lugna miljöer, enkelt växtval, vintergrönt, designinslag liknande altarväggar. Trädgård i tiden. Fräscht!
/ Luna

Pilgrim sa...

Dom lupinerna...de gula...mums! Hoppas de jag har köpt till Regnbågsrabatten har samma fina gula nyans! Tusen tack för bilder och feedback. Nästa år får det nog allt bli en tripp till CFS. Jag kanske kan få till ett bröllopsuppdrag i London så slår jag två flugor i en smäll :-)
Stor kram Hélena

Veronica sa...

Ja, det vara verkligen en "happening" att vara på CFS men jag kommer nog inte göra det igen!
Det är perfekt att sitta framför datorn och kolla in allas "reportage" istället :)
Jag skulle definitivt kunna bli sambo med dig i den lilla gulliga! Snyggt...

Kram

Veronica sa...

Ja, det vara verkligen en "happening" att vara på CFS men jag kommer nog inte göra det igen!
Det är perfekt att sitta framför datorn och kolla in allas "reportage" istället :)
Jag skulle definitivt kunna bli sambo med dig i den lilla gulliga! Snyggt...

Kram

Veronica sa...

Ja, det vara verkligen en "happening" att vara på CFS men jag kommer nog inte göra det igen!
Det är perfekt att sitta framför datorn och kolla in allas "reportage" istället :)
Jag skulle definitivt kunna bli sambo med dig i den lilla gulliga! Snyggt...

Kram

Ruben sa...

Tack,Charlotte, för att du tog mig med till Chelsea. Vissa planteringar är lite underliga i mina ögon. Tycker till exempel att det är helt fel att dölja bladverket på irisen som det gjordes i en trädgård. Roligt att lupinen har kommit till heders igen för det är verkligen fin.

Ha det gott!
/Ruben

Rost och rädisor sa...

Kul med glimtar från CFS, skulle vilja uppleva denna tillställning live nån gång bara för att andas stämningen. Annars ser man nog väl så bra framför skärmen.
Fler bra trädgårdsprogram i svensk TV. Det är verkligen ett önskemål! Varför får inte vi följa CFS dag för dag?

Tack för bilderna
Anette

Helena Doll sa...

Здравствуйте, дорогая хозяйка этого замечательного блога! Очень люблю у вас бывать, очень красиво и уютно. Вы хороший садовод! Я хотела у Вас просить совета. У меня есть Гортензия, она больна. Я не знаю как ее лечить, много раз применяла разные препараты, ничего не помогает! Может Вы знаете? Если Вам не трудно побывать в моем блоге, хотела бы Вас просить помощи! Спасибо , даже если Вы не сможете, я все же с удовольствием к Вам заглядываю!!!http://helenadoll7.blogspot.ru

Anonym sa...

Vad kul att du tog oss med på CFS! Allt kanske inte är min stil, men intressant att titta på. Trots att jag inte bor så långt bort har jag inte varit där. Måste bli en ändring på det!