onsdag 4 juni 2014

CFS 2014: Pink, copper & purple blue

Just den här vyn vad nog den jag tyckte allra mest om från visningsträdgårdarna. Som en blandning mellan skog och äng med djupa svarta tjärnar. Trädgården heter: 'Vital earth - The Night Sky Garden' och vattenskålarna skulle symbolisera svarta hål. Nåväl. Vilken tur att man får tolka fritt det man ser :-) Tanken bakom trädgården är att visa på hållbarhet både med tanke på material i stomme och att exempelvis börja använda torvfri jord. En produkt som företaget bakom trädgården tagit fram och kommer finnas i välsorterade plantskolor i England från och med nästa vår. 

Verbascum Petra

Verbascumfeber
Hos flera av visningsträdgårdarna kunde man hitta likadana växter till viss del. Och det är ju klart att det kan bli så. Men i år var det extra tydligt, något som faktiskt till och med togs upp och diskuterades på tvsändningen. Så helt vanligt är det kanske inte att det slumpar sig på det sättet. En av de växterna som kunde ses i flera trädgårdar var kungsljus i brända toner. Av alla bilder jag tagit, speciellt närbilder, minns jag inte alltid i vilken trädgård de är tagna i om jag ska erkänna. Så det har varit lite svårt att exakt kunna namnge. Men för er som är intresserade av just verbascum är här en liten uppräkning på ett antal som var med i trädgårdarna. Och jag tror att det var 'Petra' och 'Cherry Lips' eller 'Cherry Helen' då som den verkar heta när man googlar den, som man såg mest.

Verbascum 'Flush of White'
Verbascum ' Lavender Lass'
Verbascum ' Cherry Lips'
Verbascum 'Carribean Crush'
Verbascum ' Petra'
Verbascum Phohenicum 'Rosetta'
Verbascum chaixxi 'Album'

Det här är jag ganska säker på att det är Verbascum Petra. 

I denna trädgård fanns flertalet olika kungsljus och violkungljus så jag vet inte exakt vilken denna är. Men, närmast i utseendet kommer Verbascum 'Cherry Lips' som den heter i utställarens plantförtecking. Dock när man googlar på den får man inga träffar, däremot på en som heter 'Cherry Helen' som ser identisk ut. Man får även träffar på en som kallas 'Helen Johnson' som ser likadan eller snarlik ut. Läcker!

Troligen Verbascum 'Cherry Lips' (eller 'Cherry Helen' eller 'Helen Johnson' som den också verkar heta, eller är snarlik).

Om det ena färgspåret i trädgårdarna på mässan var blågult, bestod den andra av en färgstarkt kombination av rosa, koppar och blålila. Och jag måste säga att jag tyckte det var uppfriskande att se så mycket färg tillsammans. I trägårdarna där dessa färgkombinationer fanns tyckte jag mindre om själva designen på trädgårdarna dock. Den ena innehöll en kall och silvirig fontän som jag inte alls tyckte passade till det romantiska färg- och växtvalet, och den andra inslag av bränt trä som lyste trist när planteringen var så uppfriskande. Man kan skymta lite av det på första bilden nedan (samma trädgård på bild 6,8,9 också). De mörka väggarna som bakgrund gillade jag dock. Sedan fanns det ett rosa vardagsrum också (bild 5). Ganska skojig ändå, även om den var lite väl tillspetsad och bara en 'showgarden' och inget man skulle göra hemma direkt.


En poppisväxt under de senaste mässorna är Sylvestris 'Ravenswing'. Jag vet att Clas Dalby även talar sig varm för detta mörkbladiga hundkex. Synd att det inte är så lätt att hitta plantor att köpa. Jag skulle hamstra upp en hel del kan jag säga. Däremot har jag köpt frön. Hoppas jag lyckas med sådden nu bara. Visst är det en snygg kombo i krukan tillsammans med brons- eller kopparstarr eller vad det nu är. Enkelt, sirligt och ganska engelskt. Förutom den blommiga cottagestilen med romantiska hanging baskets är det just sådana här 'naturliga', diskreta planteringar i kruka som är typiskt engelskt. Läser man planteringstipsen i Gardens Illustrated är det bara kombinationer likt denna det tipsas om. En hyftsad stor stilskillnad mot en överdådigt färgrik hanging basket.I dag regn här. 
Behövs det också.
Men sol kom snart tillbaka igen.

9 kommentarer:

Jenny Åberg sa...

Gillar verkligen den där kombinationen av brända rosa toner och blåsvart! Både mustigt och friskt, på nåt vis. Och kungsljusen, vad de nu hette :)

Mittlifjennyaberg.blogspot.se

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Vilket inspirerande inlägg. Det där är heeelt mina färger. Iaf de jag går igång extra mycket på just nu. Supersnyggt! :)
Första bilden satte igång tankarna på mig. Hade ju bestämt att jag inte skulle göra några stora projekt innan Öppen Trädgård... :/ Nu bara måste jag ta tag i en idé som jag haft ett tag. ;)
Kram och tack för inspirationen!

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Och tack, tack för att du kollade upp kungsljusen åt mig! <3

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Vilka fina bilder, det var mycket att ta in, men jättekul att se. Jag gillar första bilden med de " mörka tjärnarna" hmm.... ;)
Det sätter igång en hel del :)
Har också lite överblicksbilder på en mässa i Dublin om du vill kika!

Kram :)

Katarinas trädgård sa...

Ravenswing är underbar, den blommar för fullt här nu! Och självsår sig, jippi! Mörka stjälkar med vita strimmor, ursnyggt. Åbergs i Ystad har den som planta, men det är kanske lite långt?
Snygga kungsljus också. Och allt det andra också förresten!!!
Tack för rikligt med bilder från CFS, kanske behöver jag inte åka ändå?
Kram
Katarina

Anna Vattenkanna sa...

Tack för vackra bilder och briefing. Det där med sortnamn kan man bli riktigt snurrig i huvudet av, tydligen även odlarna :-).

Den sista färgkombon tycker jag så mycket om. Mustig, djup och lockande.

Kram

Anna-Maria sa...

Snygga krukplanteringar. Och fantastiska färger på blommorna! Men det där med hundkäx i trädgården? Njae ,bäst i kruka då.

chokladblomma sa...

Det mörkbladiga hundkexet självsår sig snällt när du väl fått tag på det ska du se! Får erkänna att jag till och med rensade bort en hel del i våras....

Spirande grönt - sa...

Tackar och bockar för de urtjusiga och inspirerande rapporterna!

Lustigt, i förra veckan fick jag ett akut Verbascum-behov (visst kan man få det:)) och beställde fröer, utan att ha sett särskilt mycket från CFS. Där ser man, omedvetet trendig:)

Ha en finfin vecka.
Rebecca