söndag 8 juni 2014

Garden Weekend

Egentligen borde de inte trivas bra alls i de ganska trånga krukorna. Men uppenbarligen fungerar det att  ha rhodendendron även i mindre krukor, trots att rötterna knappast har det luckert runtomkring sig. De är inne på sitt tredje år i krukorna som står ute året om. Nu har jag inte tänkt att de ska få växa där för evigt, utan bara tills jag påbörjar 'roddisdelen' i trädgården. Vilket är precis på det ställe krukorna står. Kanske, kanske påbörjar jag utgrävningarna i sommar. Vi får se hur det är med grävarlusten då. Jag gillar verkligen rhodendendron, framförallt vita, ljusrosa, cremegula, mörkt lila och liknade färgtoner. Min plan är att försöka få till en 'roddisskog' som kommer innehålla andra växter också, men mestadels olika rhodendendron. 


Tulpanerna är fortfarande fina även om det går snabbt utför nu.


Även alla penséer är fortfarande fina. De är rent av som allra finast nu, precis som de brukar vara när det börjar bli dags att byta till sommarblommor. Hälften är utbytt, men hälften kunde jag inte med att ta bort ännu. Som de vita i tråget. Några dagar till får de vara kvar, men sen finns det inte någon återvändo. Behöver krukorna till sommarblommorna. Visst kan man klippa ner dem för att få en fin återblomning. Men, nu är lusten för sommarblommor större!


Efter mycket om och men har den smittade buxbomcirkeln äntligen grävts upp. När jag fick buxbomsjukan för några år sedan på nyinköpt buxbom smittades en av mina gamla buxbomhäckar (har en kvar som verkar osmittad, den vid växthuset). Det dröjde två år innan sjukan visade sig på den gamla häcken. Jag har tvekat in i det längsta eftersom att den övervägande delen fortfarande ser frisk ut. Men den sjuka vissnade delen har sett helt bedrövlig ut sedan förra sommaren och jag vet ju att förr eller senare så sprider det sig. 


Lätt med bra kantskärare
Nu i varje fall är den puts väck och en ny rabatt har uppenbarat sig :-) Den kommer jag troligen att kunna fylla med egna sådder, delningar och växter jag redan har. Som jag känner nu blir det inte någon ersättning för buxbomen som jag tänkte från början utan det blir en vanlig rabatt med plåtkanter runt. Det blev en viss ändring av formen och så utökades storleken något. Jag använder alltid en kantskärare för att skära ut i gräsmattan och för att få en skarp kant. Kan verkligen rekommendera kantskäraren som finns i shopen. Har precis fått hem en ny leverans av den. Hittas HÄR. Den är också mycket bra till att dela perenner med och eftersom att bladet är rundat går skäret lätt. Jag använde även kantskäraren för att överhuvudtaget få upp buskarna genom att skära loss dem.


°
Vilken helt sagolik trädgårdshelg det är, med skönt väder och massor av tid.
Kan inte bli bättre.
Hoppas ni har det bra också och dansar runt i trädgården!

Glad söndag!

/Charlotte


7 kommentarer:

Jenny sa...

Jag har en lila rhododendron och har funderat på att utöka med fler, men det är så mycket funderingar ;) Du verkar ha en tydligare plan. Tråkigt med buxbomsjukan, så många fina som gått åt. Mina penséer har flyttat till skuggan och där får de vara tills de inte vill vara med längre.

Trevlig helg,
Jenny

Louise sa...

Så tråkigt med din buxbom! Men du kommer säkert få en lika fin rabatt igen, bara på ett annat vis. Man ser att det går långsammare längre norr ut, här var det länge sedan de sista tulpanerna blommade över och de flesta rosor blommar redan hos mig. Det går liite väl fort...

kram louise

Meta sa...

Det visste jag inte att man kan ha Roddisar i krukor, Jag som har en så liten trädgård men skulle vilja ha mer såna. det måste jag testa!
Penséerna är fina än här med och jag kan njuta mer än vanligt det gör mig glad.
Det är trist när växter man slitit med bara blir sjuka och dör.
Ha en fin Pingstdag
kram Meta

Anonym sa...

Vad fint det var med Rhododendron i krukor. Bra idé! Här i Wales är Rododendronen utblommade, men annat kommer fram i trädgården.Din trädgård ser så underbart fin ut!

Villa Vårgatan sa...

Så tråkigt med buxbomen men det kommer att bli jättefint med plåtkanten också. Och den där kantskäraren kanske man skulle ta sig en titt på. Vackra och inspirerande bilder, tack!

Ha en fortsatt skön kväll.

Hälsar Eva

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Så otroligt fint du har! Helt underbart!
Vad tråkigt med buxbomen, hade också några jag grävde och eldadade upp för 2 år sen.
Tyckte din såg frisk ut i somras! Man blir lite ledsen onödigt känns det.
Det och all ohyra! Men man slipper aldrig undan ohyran verkar som det ska " höra" till trädgårdslivet!

Det har börjat här... :(

Ha det gott, kram :)

MagdalenaK sa...

Cudowny ogród...:).
Pozdrawiam