fredag 11 juli 2014

Cardinal de Richelieu

För bara ett par år sedan var jag inte särskilt intresserad av rosor mer än som en växt i trädgården som vilken som helst. Hade väl kanske tre - fem vanliga sorter som inte gjorde något stort väsen av sig och som jag inte vurmade för särskilt mycket. Men, för fyra - fem år sedan drabbades jag det stora rosbegäret. Helt plötsligt var det som att jag bara såg rosor överallt och nu kan jag säga att rosor är min absoluta favoritväxt. Fast favoriter finns det många av förstås. Men, om jag verkligen måste välja en endaste så blir det rosor utan tvekan. Tätt följt av några andra då :-) 


Bland de första jag skaffade när rosbegäret satte in var Cardinal de RicheliuEn gallicaros med fyllda blommor i lilaviolett färg. Blommorna är initialt blåcerise för att övergå allt mer i en ganska dovt mättad mörk violett ton. Och det var just den tonen jag föll för. 


Exemplaret på bilderna är fyra år och det har faktiskt dröjt ända tills i år för den att bli den välblommande stora buske den är.


Doften är precis så där stark som man vill att den ska vara. Är skuggtålig enligt beskrivningen. Denna står i full sol - så skuggtåligheten har jag inte någon erfarenhet av. Engångsblommande, men ska blomma rikligt från från mitten av juli till mitten av augusti och ska klara zon 5.


Eftersom att det är först i år den riktigt blommar överdådigt har jag inte upplevt en första reell  fullskalig blomningsperiod. De tidigare åren har endast enstaka knoppar dykt upp. Men nu är det belöningsdags! Skaffade ytterligare ett exemplar året efter detta införskaffades. Det verkar vara samma tillväxtfart på den också. Men så kan det ju vara. Att etableringsprocessen tar ett tag. Det är helt klart värt väntan i varje fall. 


Nu framgår inte den dova violetta tonen på någon av bilderna inser jag. 
Men den är fantastisk och helt annan än jag sett förut på rosor.

Det är nästan som julafton varje dag nu med rosor som slår ut varje dag.
Älskar det.

Trevlig sommarhelg!
I morgon blir det auktion och på söndag är det öppet i shopen & trädgården.
Bara roligheter med andra ord de kommande dagarna.

Ha det allra bäst!

/Charlotte

13 kommentarer:

silk flowers sa...

Denne bloggen er en stor flott jobb jeg må innrømme dette. Da jeg leste det jeg fant det veldig bra. Dette blogginnlegget er rett og slett fantastisk.

Ruben sa...

På Richelieus tid var en fallgrop som noll,
och en dolk liksom en leksak, ser Frida,
och musketörens kappa bar blodbestänkt fåll,
som fladdrade kring glimmande slida.
I cellen, där stod munken och bakade sitt gift.
Den fina sammetsmattan var vägen till en grift.
En man, som buga vackert och var mjuk och timid,
det var Djävulen på Richelieus tid.

Ha det gott!
/Ruben

Anonym sa...

Så ljuvligt vackert! Rosen är riktigt underbar!
Mvh
Susanne

Anonym sa...

Hej Charlotte!
Jag tror att jag har samma ros också sen några år och känner igen fenomenet med att det är i år som den verkar blomma mycket. Har dock lite problem med att jaga små gröna larver som gnager i dig knoppar. Den här rosen skickar ut nya plantor och blir alltså fler buskar.
Hälsningar Mariann Jansson

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Mariann: Ja, det är verkligen mycket larver och löss i år. Och det är ju trist, speciellt när de äter upp knopparna inifrån… Ah, du upplever samma sak med rosen. Förra året som var en sådan bra och varm sommar (som gjord för massiv blomning…) var rosen också stor i växten men blommade bara med en handfull blommor. Så, det kan ju inte bara ha med väderomständigheter att göra utan mer att den behöver en viss tid på sig för att komma igång verkar det som.

PillePalle sa...

For en fantastisk hage!

PillePalle sa...

For en fantastisk hage!

Sabelhagens Olivlund sa...

Guuud så fin din Cardinal är! Fyra år säger du, jag tror min är tre, och inte på långa vägar så fin som din. Får nog fjäska mer för den, eller så gillar den inte att en pion inkräktar på utrymmet.
Underbara bilder.
Ha sköna roliga dagar
Kram Maria

Inger sa...

Cardinal de Richeliu är en riktig goding!
Kram

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Så fint den gör sig där mot fasaden. Som en filmkuliss liksom. Vackert som vanligt hos dig! :)
Börjar nästan fundera på om jag inte skulle försöka följa med på torsdag iaf.. ;)
Kraaam!

Anja sa...

Visst är det lustigt hur man svänger när det gäller växter? Liiite åt det hållet har jag också blivit när det gäller rosor (medan jag, trots "påtryckningar" är fortfarande kallsinnigt inställd till dagliljor;-)!).Och, det är främst de där engångsblommande som jag fått upp ögonen för.
Så synd att jag inte får möjligheten att besöka din trädgård och shop. Det är avståndet som gör det! /Anja

an angel at my table sa...

En sådan vacker ros prefekt framför ditt vackra hus!!!! Jag har precis satt min cadinal hoppas att han blir lika fin som ditt prakt exemplar.

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Började också att "snegla" på rosor för några år sen, det kunde bli ett inköp då och då.
Men sen jag besökte din trädgpård förra året och du tipsade om rosor så vart det "mera allvar" och flera inhandlades.
Nu börjar en att slå ut och den doftar sååååå gott, ljuvligt!!! Helt enkelt!

Kram :)