måndag 14 juli 2014

Color combintions

Alla har vi färger, toner och nyanser vi vurmar särskilt mycket för. En del är favoriter på bred front, 
en del är älsklingar vi vill ha udda inslag av och en del är viktiga sidospelare till de större favoriterna. 

Oiseau Bleu - tehybrid/zon 1-3

Alla färger är fina förstås och någonstans tror jag att det finns ett behov av att få ta del av hela färgskalan på ett eller annat sätt. 

Allium Atropurpureum, Digitalis lanata - Grekisk fingerborgsblomma 'Café Creme'

Ni som hängt här ett tag har nog koll på vilka mina favoriter är :-) För mig är själva nyansen av en färg det viktigaste för att den ska kvala in. Färger signalerar känslor och olika färger tilltalar oss människor på olika sätt. Därför är det skönt att få omge sig med de färger man trivs bäst med, även i trädgården.

Rhapsody in Blue - Floribundaros/zon 1-3 (4)

Ett grundknep för att få det harmoniskt i trädgården är hålla sig till en någotsånär llinje av färger eller tonskala av färger. Då kan man istället variera antalet växter i massor och unna sig enstaka favoriter istället för att tänka växtupprepning och att plantera i grupper, som annars brukar rekommenderas. För upprepas färgerna istället för själva växten ger det samma effekt. Och det gäller förstås inte bara blommornas färg utan även bladverkets minst lika mycket. 

Borstnejlika 'Tuxedo Black'

Själv flyttar jag på växter om jag ser att det inte passar in som tänkt färgmässigt. Ibland vet man inte hur det kommer att se ut när allt blommar exempelvis. Det är en sak att i vintermörkret sitta och planera för hur man vill ha det och sen se det verkliga resultatet. Bilderna här i inlägget kommer från en del av Rosengården som jag gjorde förra sommaren. Jag är verkligen nöjd med färgkombinationen i den här delen som blev som jag tänkt. Men jag har redan flyttat på en del växter från andra delar av Rosengården som inte riktigt hade rätt färg när det kom till kritan. Det är värt mödan att gräva upp och flytta tycker jag. Nu står dem på bättre ställen istället. Allt behöver förstås inte vara färgsynkat. Men någon slags röd tråd är bra att ha om man vill att det ska hänga ihop. Ofta räcker det med att lita på sin inre kompass. Ens trädgård är ens egen och där gör man verkligen som man själv vill. Vilken tur! Det allra viktigaste är att man trivs i sitt paradis. Det är en ynnest tycker jag att år från år lära sig nya saker om sin trädgård genom att prova sig fram och skaffa sig erfarenheter. Vad går, vad går inte. Vad blev fint tillsammans, vad blev inte. Och hur vill jag ha det… Och där kan man ju hinna ändra sig emellanåt :-)


°
Här regnade det massivt i natt. 
Kom väl till pass eftersom att det var riktigt torrt ute.
Bra synk med väderkrafterna denna gång med andra ord.
Nu sol igen.
Ordningen återställd.

Sommar, sommar, sommar.


/Charlotte6 kommentarer:

angie sa...

ihr garten ist wunderschön, ich liebe ihre blumen!!! angie

Ruben sa...

Vilket intressant inlägg! Själv tror jag aldrig att det har hänt att jag flyttat någon växt på grund av färgen. Jag tror att växterna dör om jag flyttar dem, tror jag. Självsådda växter brukar jag för det mesta låta vara kvar om de kan bilda en tillräckligt stor grupp, men en enstaka som kommit fel kan jag rycka upp.

Ha det gott!
/Ruben

silk trees sa...

Jeg liker denne bloggen. Dette er en god blogg. Jeg elsker måten du presenterte det til leserne. Flott jobb jeg må si

Pia Gustafsson sa...

Härliga färger och nyanser. Jag blandar nog hej vilt men gillar det så är det. Ha det fint! Kraaam Pia

Maribel sa...

Det syns verkligen att du lägger ner tid på planering, och fint blir det, gillar dina färgkombinationer.
Ha det gott /Marika

Trädgårdsflum, Ewa sa...

De är så vackert färgspektra, skulle absolut kunna tänka mig dessa kulörer ihop. Men då skulle jag få börja om lite och förresten, vad är det för fel på det, att börja på ett ställe och flytta runt lite som du gör!? Hmmm...??!
Lite dålig på att flytta runt, men har en hel del växter som har "hamnat" fel....

Oj vad med regn det kommer nu, tid för lite planering och kanske om tid finns ;) få ordning lite inne nu :)

Inspirerande inlägg som vanligt, "sätter i gång" mycket!
Ha det gott, kram :)