lördag 19 juli 2014

Rosa Helenae Hybrida

Vi har tre gamla äppelträd som redan när vi flyttade till huset för 17 år sedan var övervuxna och obeskurna sedan många år tillbaka. Ett av träden visade sig vara delvis murket och gick i två bitar vid en storm för några år sedan. Den kvarvarande halvan av trädet har sett en aningen tokigt ut sedan dess. Men, ganska snabbt kom jag på en lösning, för trädet vill jag absolut ha kvar även om det var stympat och inte det snyggaste till formen efter stormen.


Lösningen jag kom på var att plantera en honungsros vid stammen och tanken var förstås att låta rosen använda det stympade trädet som klätterställning. Det är nu tre år sedan rosen planterades och i år har den äntligen börjat sätta fart växa ordentligt. 


Eftersom att honungsrosen en kraftigväxande ros som man ska se upp med var man planterar den så att det den ska klättra på håller och att det finns tillräckligt med växutrymme. Ett halvt äppelträd som delvis är murket kanske inte är den bästa klätterställningen i längden måhända. Men min plan är att stötta upp äppelträdets kvarvarande delar med långa armeringsjärn eller annat som böjs till längs stam och grenar som ett  'osynligt' skelett för att förstärka. Tänker mig även att med samma metod leda rosengrenar över till närliggande träd. I första hand det andra närmaste äppelträdet.


Som sagt... äppelträden är vildvuxna och även om jag så smått påbörjade en försiktig beskärning förra sommaren tror jag att de vuxit sig allt för stora egentligen för att helt och fullt kunna beskäras som rekommenderas. I vårt fall skulle beskärningen göras för utseendets skull så att de inte ränner iväg ännu mer vilt och för att träden antagligen mår bättre av det. Jag vill helst att de ska fortsätta att vara fina och växa och må i massor av år till. Däremot behöver vi sannerligen inte beskära dem för att få mer frukt. Vi får så mycket äpplen att det är inte klokt. Alldeles för mycket för oss. Så, med det i bakhuvudet tänker jag att honungsrosen kommer få klättra över i åtminstone ett till äppelträd. För att klä in en del av det vildvuxna och dölja lite av det som jag aldrig tror kommer kunna beskäras helt och fullt, även om vi tänker fortsätta att försiktigt ta bort en del.


 Hur som haver. Är riktigt glad över honungsrosen som nu börjar göra jobbet. 
Rosenträd istället för äppelträd är inte helt fel :-)

°
Nu dags att hoppa ut till ytterligare en varm och fantastisk dag i trädgården.
Klippa överblommat, stötta upp här och var, småpyssla lite lätt och dricka saft i skuggan.
Love it.

Glad sommar till er alla!

/Charlotte
Öppet på söndag 12 -16.
Välkommen!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken bra ide med ett rosenträd! Och vackert också!

PillePalle sa...

Kjempeflotte bilder!

Mejrams! sa...

Ja, den honungsrosen är underbar, hade den i min förra trädgård. Två år tog det innan den satte fart och vilken fart! Men helt underbar är den och den ser jättefin ut hos dig. Här är också riktigt varmt, knappt man orkar röra sig. Ha det gott i värmen! Merja

Ruben sa...

Jättefint!

Ha det gott!
/Ruben

Veronica sa...

I varje trädgård vi var i på den lilla trippen i veckan så blommade det en Hybrida... Vi blev såklart förälskade och det är redan en rabarber bortgrävd framför päronträdet och en stor grop som bara väntar på att få just en Hybrida nergrävd och ska få klättra ihop med Flammentanzen :)
Helt underbar!!

Kram och vi syns snart!

Piasofia sa...

Det är så vackert med gamla fruktträd! Vilket bra sätt att göra dem ännu vackrare.
Må så gott!

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Supervackert! Fint "klätterstöd" också!

Ha det gott i värmen!

Kram :)

Anonym sa...

Tack för en mycket trevlig och minnesvärd dag
Hos dej o din fantastiska trädgård!:)
Verkligen ett minne gör livet!
Fantastiskt gott kaffe & fika!
/ hälsningar Åsa från Umeå!