fredag 25 juli 2014

Rosengården


För ganska precis ett år sedan kom Rosengården till efter idogt grävande och bortforslande av mängder av sten. Den har hunnit växa ihop sig osannolikt väl och känns faktiskt mer som att det vore ett par år sedan planteringen gjordes än för knappt ett.


Jag kör alltid med strategin 'plantera för tätt' än att nya rabatter får se glesa ut i flera år. Som i väntan på bättre tider. Flyttar hellre isär perenner efter ett tag som vuxit ihop sig för mycket. För, det är tacksamt att bli med extra växter när man är en som gör projekt varje år. Växter som dessutom hunnit växa på sig också. 


I de hål som ändå fanns har jag bland annat petat ner mangoldplantor.
Och dahlior.

Climbing Iceberg

I 'droppen' där det blev lavendel planterat i fjol gick det inte så bra med övervintringen. Det går att övervintra lavendel här utan tvekan, har det på andra ställen, men i droppen i Rosengården ville det sig inte helt enkelt. Jag skulle säkert kunna bearbeta jorden och fixa och trixa lite och göra ett nytt försök. Men, just nu blev det en sommarblomsplantering istället där. 


Sommarrudbeckian 'Cherry Brandy' har slagit ut och den mörkt röda färgen dyker upp lite här och var i rabatterna. 

Cherry Brandy

Bland annat på liljorna 'Landini' och borstnejlkorna 'Tuxedo Black' och 'Sooty'.


Varje dag nu blir det frukost ute. 
Vilket är en och skär sommarlyx jag bara älskar.
Ofta i nattlinne och tofflor. 
 skönt det är att kunna dra benen efter sig på morgnarna i en avslappnad sommarlunk.
Sen blir det innejobb en del dagar. Utejobb andra. 
Eller ingendera vissa dagar.
Då luktar och klappar jag på alla blommor :-)

Hoppas att ni också har det götteligött!

/Charlotte


5 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Så roligt att få se din rosengård. Jättefin är den! Inte kan man tro att den bara år ett år, de trivs hos dig. Sommarrudbeckian har en underbar färg.
Ha sköna sommardagar
Kram Maria

FJÄDERNEJLIKAN sa...

Härliga bilder! Ser att du också har armering som stödpinnar, såg det i ngn tidning för ett tag sedan, och satte här hemma häromdagen. Mitt tips idag också på bloggen. Kramizz Laila

Ruben sa...

Det ser verkligen inbjudande ut!
Apropå att plantera tätt. Det är mycket som känns FÖR tätt i trädgården nu. Men det är väl till hösten man ska dela, och då har man inte samma klara bild längre av vad som borde göras. Kanske dags att föra lite anteckningar! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

HWIT BLOGG sa...

Himmel vilka härliga bilder...förstår att du sitter där i nattlinne och tofflor och bara njuter, det skulle jag också göra!
Här på ön är det varmt, kanske för varmt och det mesta håller på att torka bort...
Sommarkram,
Titti

Jenny sa...

Vilken härlig rosengård!

/Jenny