onsdag 20 augusti 2014

Refreshed planting


Ja, så var den där gamla planteringen bortgrävd. Den som gnagt och aldrig varit något jag kommit överens med. Inte under något av de 17 år vi bott här. Massor av ogräs tillsammans med praktbetonika, orange daglilja och en gul svärdslilja tror jag att det är som virrvarrat ihop sig i en salig röra. Svärdsliljans vackra blad och en stor hosta har varit räddningen och det enda jag egentligen tyckt om i planteringen. Efter idogt grävande för att få bort allt och sedan massiv rensning av ogräsrötter grepade jag om ordentligt för att luckra upp, jordförbättrade med vanlig plantjord och gödslade upp med hönsgödsel. Plåtkant på ena sidan mot gruset och stenar på den andra för att det skulle bli harmoniskt mot stenarna kring det lilla vattenblänket.


Efter. Så, vad blev det för växter istället då? Jo, har investerat i en stort idegransklot till och och runt det satte jag ett par olika kärleksört, storbladig revsuga, en ursnygg daglilja i vinrödrosa färg och där knopparna är ljusa eller nästan vita på utsidan, ljusrosa veronica, solhattar, japansk starr och en fantastisk ros jag blev helt kär i på Zetas sist med mörkt cericebrun färg och gul mitt. Planteringen hör nu på ett mycket bättre sätt ihop med resten av Rosengården när den fått snarlika växter. Precis som i övriga Rosengården har jag planterat så att växterna är tänkt ska 'välla över kanten' för att mjuka upp. Kring denna nya lilla plätt kommer därför varken plåtkanten mot gruset eller stenarna att synas särskilt mycket när den växt ihop sig, men finnas där som barriärer för att hålla ordning och reda trots allt mellan rabatt och grus.


Före. Svärdsliljan har jag sparat för att bladen är snygga. Vet bara inte riktigt var de ska få plats någonstans. Hostan är också sparad förstås. Har ytterligare en plantering med växter i ett virrvarr som fanns här när vi flyttade hit och som jag aldrig heller kommit överens med. Det virrvarret kommer att bli ett sent höstprojekt att ta itu med, eller en tidig vårinsats. För nu ska den också väck och uppfräschas med samstämmiga växter. 


°
Är verkligen glad över att jag har så många sensommarblommande växter i trädgården. 
Det blommar som om det vore högsommar.
Är extra härligt just nu när sommaren trots allt går mot sitt slut.
Mer om det i ett kommande inlägg.


/Charlotte


9 kommentarer:

Rosor och Akvileja sa...

Ja det blev verkligen så mycket bättre.
Ett idegransklot är fint där. Har funderingar på att köpa ett, eller ett par jag med.
Ha det bäst. Åsa

Sabelhagens Olivlund sa...

Jättefint! Skönt när man kan ta tag i en rabatt som man inte riktigt kommer överens med, det känns så bra efteråt:)
Härliga växter du satt där också, kommer bli en så fin helhet. Rosen och dagliljan låter spännande.
Ha det gott
Kram Maria

Mejrams! sa...

Riktigt fint blev det! Låter som du fått ihop en hel del fina växter och den ser så färdig ut din rabatt. Det är en härlig tid just nu, med all plantering man kan göra. Ha en fin dag! Merja

Meta sa...

Så bra du fixt det tänk så skönt det är när man gjort färdigt nåt som irriterat hela tiden Då känns det lättare att ta itu med det andra med. Spännande att se hur det ser ut i sommar.
Lycka till
Ha en skön torsdag
kram Meta

angie sa...

jetzt sieht der garten super aus!!! angie

Drömgården sa...

Syggt resultat! Vad heter dagliljan du planterade där?

/Kitty

Anonym sa...

Hej!
Tack för att du delar med dig av dina fina trädgårdsbilder:) Verkar vara en underbar trädgård som du har skapat!
Har en fråga: Vad är det för hög växt med ljusa blommor som syns i hörnet utanför den omgjorda rabatten? Har försökt förstora bilden, men ser inte riktigt...
Önskar dig en skön höst! / Elisabeth

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Elisabeth: Det är en ruta. Jag tror att det är kustruta 'thalictrum minus'. Men det skulle också kunna vara stor kustruta eller ryssruta. Vet faktiskt inte helt säkert. Det finns inte så många bra bilder på nätet för att kunna särskilja dem helt åt tycker jag. I varje fall fanns den i trädgården när vi flyttade hit och jag bara älskar den med sitt sirliga bladverk och oansenliga blommor. En av mina totala favoritväxter som håller sig fin hela säsongen och är toppen i buketter.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Jo, tydligen en ganska ovanlig växt som är fridlyst.