tisdag 1 juni 2010

Tradition, romantik och cottage... (Chelsea del 4)

Trendiga och riktigt moderna trädgårdar kan verkligen kan få en att gå ner i spagat och säga 'wow'!! Jag tilltalas av nytänkande formgivning som får tankarna att sväva i ett kreativt moln. Men när det kommer till kritan är det de mer bohemiska cottage-gardens och traditionellt engelska trädgårdarna som jag känner mest för. Ta till exempel den här gulliga trädgården som är en hyllning till ett par som startade en plantskola för 60 år sedan med extra kärlek för tallar och barrträd. Det är oerhört lätt att leva sig in i miljön som trädgården erbjuder och jag kan nästan se en liten gumma titta ut från skjulet, med pigga ögon som strålar kärlek till odlande och trädgård. Jag skulle gärna vara den gumman om 30-40 år....

The Pine & Conifer Enthusiast Garden
Designer Graham Bodle

*
En av mina drömmar är att någon gång ha ett litet lavendelfält. Eller nja, jag kan nog nöja med med några frodiga häckar också, men känslan ska vara överväldigande.... Denna Provence-inspirerade trädgården gav mig därför härliga vibbar :-) Mannen i mitten av bilden längre ner är självaste designern. 

The L'Occitane Garden
Designer James Towillis

*
Nu till en trädgård som har fina murar med små inbyggda fågelholkar. Planteringarna består av köksväxter tillsammans med prydnadsväxter och den lilla 'gräsmattan' är blandad kamomill. Muromgärdade trädgårdar faller jag oftast för - så även denna..... 

Growing World Class Talent
Designer Paul Green

*
The M&G Garden
Designer Roger PlattsM&G Garden visar en traditionell cottage-stil med mysig damm i mitten och flertalet sittplatser i form av bänkar på utspridda platser. Genom en omröstning på RHS:s hemsida vann den 'folkets pris' som bästa trädgård. Mmmm tycker också om den mycket.....

*
Varför inte en rostig spegel till trädgården? 


Chelsea erbjuder naturligtvis inte bara trädgårdar. Det finns massor av fina trädgårdspryttlar också. För att inte tala om alla lyxiga växthus.... Och det gigantiska tältet med alla odlares montrar.... Men lite får jag nog lov att spara. Har några trädgårdar till på lut också. Men det blir lite längre fram.... Hoppas att bilderna hittills varit inspirerande! 

PS. Nu är det villervalla hos mig. Har börjat härda av för utplantering. Några av ektunnorna har redan hunnits med och har fått sina planteringar - årets kompositioner har börjat ta form, mycket återstår dock. Och så var det ju det där med avhärdningen.... Och någon frost tänker jag inte tillåta.... :-)

Kram

25 kommentarer:

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Måste till jobb, men kan inte sluta titta, njuta, drömma...
Återkommer, tack för inspiration! :o)
~Lydia

Ruben sa...

Håller med folket!!! Den trädgården ser väldigt trivsam ut, och bänkar är ju inte bara sköna att sitta på, de pryder ofta sin plats också! Sedan noterade jag, att man med flit planterat en gräsmatta med ogräs. Tänk om det är trendigt?!!! Jag som gör allt för att få bort det, är jag helt ute??? Ve och fasa. Sedan slås man av, hur genuint man lyckats skapa vissa miljöer. De ser ut att ha funnits i årtionden!
Ha det gott - och lycka till med avhärdningen!!!
/Ruben

Marie Lithén sa...

Himmel vad mycket fint du visar! Tack, Tack, Tack!

Själv har jag lite svårt att säga vad jag har för stil, den ändras nog en del också. men lååååångt långt i från Cottage är den nog i alla fall. Älskar dock James Towillis trädgård Åh!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hallå Marie!

Jag är nog inte cottage-stil heller fullt ut - men den känns bara så härlig, så där att man får en go' känsla direkt. Älskar ultarmodernt också och blandar en hel del både inne och ute... Och ute är jag minst lika förtjust i den mer avskalade japanska stilen också....

Marie Lithén sa...

visste jag väl :-)

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag blir så inponerade av dessa designers som skapat dessa trädgårdar. Det måste vara ett enormt arbete att skapa en trädgård som ser ut att vara så gammal och inlevd. Man kan riktigt se hur dessa människor som är tänka att inneha dessa trädgårdar, gått omkring och pulat. Lagt en sak här och en där. Jag tycker det är en konst i sig att få till det på det sättet. Vilka kreativa människor det finns!!!
Tack för titten!!
Carina

Sophia Callmer sa...

Åh, så mycket fint! Förstår att du inte kan bestämma dsig för att tycka mest om, det är ju saker i alla de där trädgårdarna som är vackert och inspirerande på olika sätt. lycka till med avhärdningen, ska också ta ut mina växter till etapp tre av avhärdningen.. de har stått i växthuset och nu ska de helt ut. ha det gott/Sophia

Lotta Sultan sa...

fantastiskt inspirerande bilder!!!
tack!
kommer tillbaka för lite mer flow snart!

Annelie sa...

Tänk, för några år seda trodde jag att barrträd bara var gran och tall. Nu vet jag bättre. Skulle nog inte fylla en trädgård, men nog finns det en hel del jag skulle vilja sätta i min trädgård.

Den Provence inspirerade trädgården är mysig. Lite tufft med ett minifält av lavendel. Ser nästan "doable" ut. Den lilla trälådan med saxen lutande inger en sådan rofylld och romantisk känsla. Likaså trägaffeln och blommorna som hänger på torkning. Den unga mannen hade jag inte alls föreställt mig som designare.

Growing World Class Talent försöker jag mig förstå titeln på. Är det designern eller växterna.
Ser ut som en blandad herb-perennial garden. Och gräsmattan, är det den som Ruben påpekade att det var ogräs? Intressant.

Den sista trädgården har sina mysiga inslag, gillar pergolan med helt tak, keramikrosorna och bänkarna och alla blomor och växter förstås. Men generellt så är det lite för tätt för mig. Lite klaustrofobiskt.

Oj hoj hoj, vad mycket att ta in. Tack igen för alla inslag. Helkul att gå på showen med dig, Charlotte.

Kramar från Annelie

Annelie sa...

Eller är det trärosor, månne?
Och glömde säga att jag gillar spegeln.

Annica Vi tre & trädgård sa...

De böjda lavendelbäddarna blev jag så kär i! De var så rätt i sluttningen i den miljön!

Soliga Skånehälsningar!

Margot sa...

Härliga bilder! Förstår att cottage-trädgården vann "folkets pris"! Gillar den starkt!
Muromgärdade trädgården var också jättemysig!
Tack för titten!
Ha en skön kväll!
/Margot

Gunilla sa...

Gud vad läckert den övre trädgården är helt i min smak. men vart skall man få tag i alla gamla grejor. Jag blir riktigt inspirerad av dina bilder. Nu skall jag leta och samla ihop lite lerkrukor och lite smått och gott som jag kan använda.
Tack för inspirationen

Ha en fortsatt fin vecka
Kramen/Gunilla

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Mengu så mycket fint du visar här!! Varför var jag inte där?? Jag lovade mig själv förra året att inte missa fler shower, men kom jag iväg...? Nädå...

Och mina nya favortiter: Graham Bodle eller James Towillis... Ja, vilken ska man välja? Det får bli båda två!

Ha det gott, och tack för tulpannamnet, jag är säker på att det är den! Nästa år ska jag ha den i ett hav av den mörkt lila allium hollandicumen:-)

Spirande grönt - sa...

Erkänner villigt att jag är en gnutta avundsjuk på dig och din resa:)

Charmigt att en del av lavendelfältet är skördat.

Ha en fin kväll,

Rebecca

Lotta 8`) sa...

I´m in love... suck.. så rart, romantiskt och vacker och jag faller pladask med en gång :)

Duktiga är de på att skapa dessa miniträdgårdar och få dem att se så "riktiga" ut :) och du är duktig med kameran som förmedlar känslan med dina bilder :)

Jag gillar nog alla trädgårdsstilar och önskar att jag hade så stor trädgård, att jag kunde ha olika rum med olika teman och stilar :)

Ha det så gott och klart att vi hoppas att vi INTE får frost för nu är alla mina sådder ute på plats :)

AnnCharlotte sa...

Jaha...man skulle vilja ha några stycken trädgårdar som man kunde experimentera med....och så en massa pengar förstås ;))

Wanstadius trädgård sa...

Håller helt med dig! vackert med gammalt och bohemiskt. Men modernt och helt galet är oxå helt underbart! Säger som Anncharlotte varför inte ha några olika trädgårdar och helt utan budget...Vilken dröm!
Helt underbara bilder du tagit! Känns som man varit där.../Jessica

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Den första trädgården i inlägget, den med lavendel och sliten interiör tycker jag om. Grått, gammalt och slitet ;-)
Ha det gott
Birgitta

Lotta sa...

Alltid lika roligt att öppna din blogg... och farligt... jag måste ju städa inför svärmors besök - nu vill jag bara sitta här och planera trädgårdsjobb. Tusen tack!!

vicci sa...

Vilken underbar inspirationstripp, tack för att du delar med dig :)
// vicci

Moments of photography sa...

Tack för besöket hos mej, och för den fina kommentaren.

Jag älskar det gamla "ruffiga" så Provence stilen föll jag för, med de slitna takpannorna, lavendeln och ja...ALLT!

Själv bor jag i ett vanligt modernt hus, som vi flyttade in i för 20 år sedan, nybyggt var det då....så det gamla och ruffiga dröjer ett bra tag till :)

Ha en skön dag.

Designer/Artist sa...

Vilka härliga bilder! gillar Graham Bodles otroligt inspirerande...
tack!
/ Catharina

♥Min Eden♥ sa...

Tusen tack för visningen!! Inspirerande!

Isas Trädgård sa...

Åhhh, jag blir så inspirerad, Charlotte av alla dina underbara bilder och reportage från Chelsea !
Du skriver så målande och både den första och Provenceträdgården är helt underbara !! Lite Tasha Tudor feeling över dom ! Går igång på nött, grått, gammalt och lavendel.
Tack för allt du delar med dig av !
kram /Isa