Om bloggen


Vad är egentligen trädgårdsflow?

Ordkombinationen har jag själv gjort genom att sammanfoga 
det etablerade ordet ”flow” (se nedan) och ordet trädgård.


Enligt mitt sätt att se det, är trädgårdsflow det härliga tillståndet  när man är i harmoni med sin trädgård och därmed upplever den glädje och lust man får genom att vara och arbeta i den. Ibland så till den grad att tid och rum försvinner... Med det menar jag, att man ser och upplever sin trädgård som en vacker källa till energi och tillfredsställelse. Att man därför känner sig kreativ och full av lust inför sitt arbete att skapa en härlig trädgård att vara i. Att man kan uppleva det rofyllda i att sitta på huk och rensa ogräs, eller att man tar det med lugn och ro att man har ogräs...Vilket som, det viktiga är att man är i harmoni med sin trädgård och ser den som en källa till glädje och inte till motsatsen.


***
I boken 'Coaching - att hjälpa ledare och medarbetare att lyckas' av Morten Emil Berg finns följande 
förklaring av tillståndet FLOW

”Flow är ett tillstånd där människan håller på med en så alltuppslukande aktivitet att inget annat tycks betyda något. Du är till 100% uppslukad av uppgiften, du glömmer bort dig själv, du glömmer bort tiden, och efteråt upplever du det som en mycket fin process. Flow finns inte i  meningslös njutning utan i meningsfulla aktiviteter som ger oss en känsla av att klara av något riktigt bra.
Flow innebär ett tillstånd av kreativitet, total delaktighet och en känsla av ”transcendens”. Transcendensen innebär passion, entusiasm, optimism och att öppna gränser, samtidigt som man är framtidsinriktad och har en klar bild av syftet.
När du har flow, presterar du också bättre (Carr, 2004). Det kan vara ett mål i sig att uppnå flow, eftersom att det ger en bra upplevelse och ökar sannolikheten att uppnå resultat.” Trädgård kan därför vara så mycket mer
...än bara det som omgärdar ens hus.
Trädgård är dessutom friskvård! Allt påtande, odlande, skapande, beskärande, skördande, planterande hjälper oss att må bra... om du vill! Att ha en avslappnad inställning till allt som väntar på att bli färdigt i trädgården, och samtidigt njuta av allt som är vackert, hjälper till att hitta balansen...så att trädgården får vara ett 'vill' och 'längtar' och inte ett 'måste'.
Trädgård är för mig en oas av kreativitet, lust, vackerhet och vila.
Och det är energitillskott som heter duga.

*