onsdag 3 mars 2010

Galet gamla syrener


Jag har galet gamla syrener som kan upplevas ovårdade (de borde ha gjorts något åt för evigheter sedan). De eftertraktade blomklasarna hamnar högst upp...


Syrenerna bredvid barnens gamla lekstuga går dock att hantera för att komma åt de stora fång av buketter jag vill ha. Jag klättrar helt resolut upp på lekstugetaket för att nå. Är dock väldigt ambivalent gällande om det är en brutal nedkapning som gäller för att liksom börja om på nytt, eller om de ska få vara. De är alltså stora som träd och ger ett väldigt bra insynsskydd och fyller rummet i luften. De 'monster':) jag har finns två stycken bredvid växthuset och sedan står det 3-4 st som växt ihop på baksidan av huset. Precis vid ett vardagsrumsfönster finns en underbar vit bondsyren som kapades ned helt då vi målade om huset för flera år sedan (och var tvungen att ha en ställning där). Det var det bästa som kunde ha hänt den. Nu får den stora fina blomklasar på långa grenar i lagom höjd. Ska grunna lite bara på hur det blir med de andra...


PS. Krukorna på bilden står framför ett av 'monstren'.


6 kommentarer:

Ruben sa...

Känner igen problemet. Det enda som gäller är nog att vara radikal. Men, du har rätt - det blir väldigt tomt efteråt. Men de växer snabbt och efter 3 - 4 år brukar det vara dags för tuktning igen eftersom rotsystemet troligen är ganska stort. Du har ju så många syrener, så du blir ju inte utan blommor, om du tar en varje år.
Läste förresten i Claus Dalbys Havedrömmer om en dansk som var specialist på syrener. Många som han odlade var av ryskt ursprung. Vad många olika det finns!!!
Ha det gott!
/Ruben

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Himmel o plättar så fin blogg!

Jag såg dig i min klubb-lista... Varmt välkommen dit:-))

Och dra mig baklänges, du har ett inlägg från hönsehavet, precis vad jag har förberett till nästa vecka.. Får väl skjuta fram mitt inlägg ett litet tag:-)

Kul att hitta dig, ser med spänning fram mot fler snygga inlägg o bilder. /Hillevissan

Charlotte sa...

Ja, du har nog rätt. Blomlös kommer jag inte att bli om några kapas. Jag har faktiskt kanske ytterligare 4-5 syrener i mer normal storlek också. Eftersom att jag bor i ett gammalt hus (från 1886) tror jag nästan att de är säkert över 100 år, de stora i alla fall.

norrlandshälsningar
/Charlotte

Charlotte sa...

Hej Hillevissan och tack!

Är ganska ny i trädgårds-cybervärlden, och det är ju helt fantastiskt vad härliga bloggar och människor det finns. Det är otroligt vad man får lära sig, hitta nyheter och följa andras trädgårdsliv - super helt enkelt!

Visst är hönshuset en dröm....

norrlandshälsningar
/Charlotte

Spirande grönt - sa...

Nu kanske det blir dubbelt här, kommentaren jag skrev för en stund sedan verkar ha försvunnit ut i cyberrymden?

Tycker dina "monster" är fina:) De ger karaktär med sina gamla stammar.

Fin blogg! Här kommer jag titta in igen.

Rebecca

Charlotte sa...

Hej Rebecca!

Dilemmat är ju att de också är fina!

Kommer att titta in på din också :) !

norrlandshälsningar
/Charlotte