måndag 12 april 2010

Del 3: Trådgårdsmässans grand finale...

Det bästa till sist... Nu kommer de montrar och utställningsträdgårdar som jag tyckte var allra bäst. Inlägget är långt, vill bara varna för det :-)

Börjar med en monter som hade en enda produkt: ekologiskt odlade grönsaker för hemleverans. Det vill säga inte en monter med miljarders av pryttlar och intryck. Denna monter gillade jag jättemycket - varför? Jo, på grund av att den var:
  • Stilren
  • Tydlig 
  • Genomtänkt
  • Tilltalande i färger och material
...och sån't gillar jag!  Och se'n är det ju världsbäst med ekologiska grönsaker!

Ekoloådan

*
Vi flyttar oss vidare på gatorna till Skånes visningsträdgård: 'Slott & koja'. En mycket härlig miljö med allt från fina vältrimmade buxbom-klot på rad till skojig skottkärra full av tulpaner och med stickade dekorationer. Lekfullt, lite känsla av 'mormors trädgård' och samtidigt stilfullt. Här hade man mycket smart byggt en scen för samtal och intervjuer. Riktigt bra att infoga lite interaktion mellan publik och Gunnel Carlsson och hennes team. 

Skåne

    
*
Och nu till stället där jag mer eller mindre skulle kunna bo. 'Zetas filial' som Zetas visningsträdgård hette. Den bestod av två tornhus ihopbyggda med plåttak som inrymde allt från apotekarbod till trädgårdsdesign-lya i en tydlig Zeta-stil. WOW, säger jag bara...! Som trädgårdsnörd, och kanske lite romantiker, går man igång på denna miljö. Vill ha allt.....

Zetas

Själva butiksdelen var otroligt snygg och inbjudande. Den svarta färgen lyfter alla bruna toner och allt det gröna på ett makalöst sätt. 


Trädgårdsdesign-lyan, som gick i vita toner, var mycket rogivande och själslig. Jag tror inte man kan få ett bättre arbetsrum för skapande av trädgård. Golvet blev jag helt galen i. Rutlagda stora plåtar i ett schack-mönster...riktigt snyggt.


Avslutningsvis kan jag bara säga att Zetas lyckades förmedla de ledord som fanns för filialen: 

Själen
Spirande
Karma 
Kvalitet

*
Väääxthuuus..... Hasselfors Garden har tagit farm en otroligt gedigen, vacker och praktisk växthus-serie med smarta utrymmen. Ta bara exempelvis bod-delen i växthusen. Det är ju så man vill ha det, för nära förvaring av spadar och annat som inte riktigt man vill ha inne i växthuset, eller har plats för där. Vad smart! 

Hasselfors Garden

Växthusen/bodarna finns i 4 varianter, från 4 kvm till 10 kvm. De levereras omålade. På mässan visade man en svart variant och en ljusgrå/vit variant. Jag tycker väldigt mycket om svart, så den blev min absoluta favorit. 
*
Slutligen kommer vi till där mässan egentligen började, i entréhallen. Ulf Nordfjell (norrlänningen...), Sveriges världsberömda trädgårdsskapare och landskapsarkitekt, hade gjort en visningsträdgård inspirerad av hans vinnande trädgård på Chelsea Flower Show förra året. Jag var på Chelsea och såg trädgården live och måste säga att jag hade förväntat mig mer... Visningsträdgården var fin, men kändes blek på något sätt. MEN, jag är verkligen ett fan av Ulf Nordfjells skapelser. Gillar hans arkitektoniska och sparsmakade stil. Den är lugn, men innehåller också det vilda på ett kontrollerat sätt. Tycker också att hans norrländska influenser i trädgårdarna är uppfriskande. 

Ulf Nordfjell

Hans nya serie 'Nordfjell collection' med granitsittpuffar, zinkplanteringskärl och bänkar är riktigt snygga (men inget som en vanlig dödlig skaffar sig några många av...) 


Så här såg originalet ut: På hans föredrag på mässan berättade han om lite 'bakom kulisserna' kring skapande av trädgården i Chelsea. Bland annat var det tydligen en riktig jakt efter en bonsai-liknande tall som skådats på en plantskola i Tyskland. Tallen var väldigt viktig då placeringen av den var central och ett blickfång. Tallen på plantskolan som Ulf valt ut bland hundratals, var den enda som hade den absolut rätta formen. Det var bara ett problem - den var redan såld. Historien fortsätter kring jakten på denna perfekta tall som var avgörande viktig för hela trädgården. Riktigt kul att höra om allt detta (ståendes i bankomat-kön ätandes en sallad, som jag gjorde under tiden jag lyssnade....)

Här är den jagade tallen i alla fall:

För fler bilder från hans trädgård på Chelsea - klicka HÄR!

PS. Oj, det här blev långt, men nu är jag färdig-rapporterad från mässan (tror jag). Nu är det fokus på våren i trädgården som gäller. I dag har jag sett trot' eller ej, fjärilar, humlor och getingar surra omkring i blommorna i växthuset och utanför i solen. Mina snödroppar är knoppiga och de tidigaste tulpanerna är redan uppätna.... Samtidigt, som snön fortfarande ligger kvar på merparten av tomten, fast nu tinar det i rasande takt.

Ha're gott!

16 kommentarer:

Cecilia - Vi tre o trädgård sa...

Oj vilken fyllig och fin rapport från mässan, kul att uppleva den igen!

Annelie sa...

Oj så mycket att ta in. Väldigt mysiga bilder. Hade jag varit på mässan hade jag nog bara stått och dagdrömt och missat hälften.
Vad skoj med företaget som levererar ekologiskt. Det prövade jag förra sommaren. Tycker det är bra när mindre företag (som det ofta är) kan nå kunder.
Helt plötsligt känner jag att jag både behöver ett växthus (dream on) och en bod, bara för mig själv där jag inte behöver dela med mannen (dream on, again), det verkar ju finnas hur mycket fina varianter som helst.
Oj, det här blev också långt.

Ha det så gott!

Annelie

Mammasblommor sa...

Så många fina bilder från mässan! Känns nästan som man går ett varv till där! Verkligen proffsigt gjort! Du är duktig med din kamera!
Ha det bra / Margot

gittan sa...

Ett långt, härligt inlägg - helt i min smak! Zetas verkar vara något för sig, alla talat så varmt om dem. Bara att inse att vid nästa Stockholmsbesök får vi ta den stora bilen (pic-up:en)och köra till Zetas såklart för att fylla den =)
Här´ligt att hör att insekterna tittat fra, det måste ju betyda att våren är på väg!
Ha ne fin dag / kram gittan

Tre trädgårdar sa...

Härligt att få besöka mässan genom dina ögon! Jag gillade speciellt den ljusa soffan, en av de översta bilderna... vill ha! ;)

Hälsn. Sofia

Jord under naglarna sa...

Hej!
Jag hittade precis din blogg och nu har jag kollat in den lite liksom din hemsida - båda jättesnygga!
Jag tycker det är roligt att följa bloggarna från södra Sverige, men är förstås intresserad av bloggar häromkring (bor i norrlands inland)!

Jag hade ingen möjlighet att besöka mässan i år och är tacksam att få "uppleva" den lite på avstånd så här. :)

AnnCharlotte sa...

Med din hjälp och någras till har jag också gått på mässan och sett allt...eller nästan allt.
Det där svarta växthuset är väldigt fint...skulle man vilja ha...fast först måste jag ha plats till det, hemma alltså ;)

Med fingrarna i (j)orden sa...

Härliga inlägg från mässan. Tänk så mycket du såg som jag missat (men det är stort!). Vi får flytta ihop hos Zetas du och jag - jag känner precis likadant. Vill ha!
Tack för att du kom och hälsade på mig och Annika och köpte vår bok. Det var verkligen kul att träffas.
Eva

haspet sa...

Så roligt det var att träffa dig på mässan. Kan bara hålla med om det Hillevi sa till dig, vilken superfin blogg du har. Jag lovar att jag kommer på fler besök. Roligt att läsa om andras uppfattning om mässan, gällande montrarna så måste jag ju säga att du har väldigt god smak, jag föll för samma ;-). Ha det gott.// Peter

Bea sa...

Hej! Ljuvligt, ljuvligt och så innehållsrikt och fint presenterat från mäss-besöket! Vilka fina montrar med upplägg som lockar, inspirerar och man riktigt känner suget i trädgårds-tarmen :)
Man undrar hur länge det tar att bygga upp hela mäss området så fint, det går inte av på ett par dagar i varje fall !?
Nångång skall jag besöka den mässan och bara njuta!
Kramar/ Bea

Spirande grönt - sa...

Härligt inlägg! Jag gillade allt som du gillade:)

Det kallar jag tidsoptimering: Nordfjellföredrag, matpaus och bankärende, allt på samma gång:)

Rebecca

Charlotte sa...

Tack för alla härliga kommentarer!

Hihi Rebecca, visst var jag effektiv där, lite oplanerat dock, men kändes rätt bra att ha lyckats med alla de 3 sakerna samtidigt....

/Charlotte

Anja sa...

Så mycket fint du visar! Vilka inspirerande bilder! Tack och tack!/Anja

Gunilla sa...

Ja jag har ju fått full valuta för att jag tittar in hos dig, jag känner att jag inte har missat så mycket för du har ju avlagt en så fin rapport från mäsan. Men jag skall försöka besöka mässan nästa gång.
Vad roligt att du fick träffa så många bloggare ochså det var ju riktigt roligt.

Ha en fortsatt fin vecka
Kramen/Gunilla

Thorins Trädgård sa...

Hej Charlotte, jag fastnade totalt för Hasselfors trädgårdslid och Zetas monter. Önskar att Hasselfors hade erbjudit en variant med slutande tak, då hade vi nog taigt det direkt. Nu får vi bygga själva istället. Eller leta lite.

Marit

Lotta 8`) sa...

Hej hopp och tack för rapporten från mässan, trevlig presentation och läckra bilder :)

ha det ♥