onsdag 21 april 2010

Surr...

Värme i växthuset
De kalla nätterna just nu gör mig lite nervös över hur det klarar sig i växthuset. Har under alla år endast haft en liten stödfläkt som värmekälla. Det har fungerat bra faktiskt, förutom att det lätt torkar ut i sådderna. I år skaffade jag en värmematta till den väggfasta bänken. En mycket bra investering, så att värmen får komma från rätt håll den första tiden. Har velat köpa en i många år, men ja, det har inte riktigt blivit av förrän nu.


Fullt i fickorna
Nu när trädgården vaknar till liv igen, är det dags att leta rätt på och damma av trädgårdskläderna. Jag går oftast omkring med massor av saker i fickorna, sekatören självfallet, men också en mängd andra små saker, bland annat ofta en rulle med snöre. Det blir ganska fullt och det är 'hamster-varning'. Därför blev jag så glad att få tipset om denna lilla anordning från senaste numret av Allt om trädgård. En egen liten ficka eller påse för snöret att fästa på bältet. Riktigt smart...
Bild och påse/ficka för snöre från:

Röd solbrud
Många är favoriterna bland perennerna.... De flesta av mina favoriter är dem med oansenliga blommor och sådana man främst uppskattar för bladverket. En av mina absoluta favoriter bland de 'blommande' perennerna, är en röd solbrud (jag och namn....hrmm). Blommar från juli ända till frosten kommer. Den är vacker hela vägen, från knoppstadiet, under själva blomningen naturligtvis, och fram tills dess att den nästan endast består av bruna bollar till fröställningar och bara några få blommande solar lite här och var. Det här är ingen spridare (tyvärr..) utan är en perenn som håller formen. Trivs som namnet avslöjar i soligt och varmt läge. 


Här ser man den knoppig, blommande och utblommad... allt vackert fast på olika sätt.


PS. Har precis upptäckt att en hackspett gjort ett hål (för ett bo?) högst upp i nocken på vårt hus.... Inte nog med att rådjuren börjat hitta till mina rabatter..., att jag har ett bofast skatpar sedan ca 10 år som skräpar och skitar ner, nu så en hackspett... vad göra? Har ingenting emot fåglar och djur - tvärtom, men ja, det kan ju ställa till det lite ibland i en trädgård...

10 kommentarer:

Tre trädgårdar sa...

Vi hade rådjur första gången i vår trädgård i år (har bott här i 4 år)... men de gjorde ingen större skada. Vi har också nu världens största skatbo uppe i en lönn! Skatorna är där och bygger varje dag, det ser ut att vara 1,5 m högt (lite svårt att uppskatta från marken). Hur är det med mördarsniglar? Slipper du det där uppe i norr?

Hälsn. Sofia

Ruben sa...

Angående hackspetten: Glöm inte att ha mössan när du går ut!!! ;-) (Nej, jag tänkte väl det, det var inte särskilt lustigt skrivet). Och det var ju bara på skoj. Och solbrud kan man ju inte låta bli att gilla!!! Ha det gott!
/Ruben

AnnCharlotte sa...

Arbetsbyxor med stora utanpåfickor hoppas jag ;)
Jag brukar också samla på mig i fickorna....och sen hamnar det i tvättmaskinen ;(

Lena Andersson sa...

Japp jag har också sätt dessa bra snör hållare, ska försöka sy en fram över.
Ja vad ska vi göra åt alla stora odjur som rumsterar om i trädgården, blad löss kan man ju alltid spruta vatten på men dessa är lite svårare.

Njut i din trädgård sa...

DET SNÖAR HÄR!!! grrrrr

Jag bloggade precis om allt som gror, imorgon kanske jag bloggar om allt som dog...

Svärmor har nämligen en liten fläkt i växthuset.

Spirande grönt - sa...

Hamstervarningen känns igen, mer än väl:)

Ha en fin kväll

Rebecca

Mylla sa...

Djur i trädgården ÄR kul. Jag upprepar det varje gång de rara småfåglarna bajsar ner bilen som parkeras intill fågelmatsträdet. Men jag gillar deras kvitter. Hm, hackspettar, låter de mer än hackandet? De kanske är buskul kompisar?

Annelie sa...

Blomman ser ut som en av mina favoriter, the blanket flower, or Gaillardia grandiflora. Blommar som du sa från juli (om inte tidigare) och ända till frost. Jag gillar att se fåglar äta fröna och förundras alltid över att blomman inte tippar över av fågelns tyngd. Det bästa är att blomman sprider sig. Men jag har ändå köpa fler i år. A lot of bang for the buck, som jag gillar.
Praktist snörhållare du har hittat. Snygg är den också.
Djur kan vara både kul och jobbigt. I höstas hade vi en groundhog som hade flyttat in och åt sig fet i min trädgård innan den gick i dvala för vintern.
Ha det så bra!

Annelie

Glädjekällan sa...

Wildlife Garden ;-)
Visst är djur av alla slag fina men de kan ju veta sin plats :-))
Ha det gott
Birgitta

Sophia Callmer sa...

Solbruden är vacker, och smart med snörhållare, överfulla fickor är nog ett allmänt problem i trädgårdsmänniskors fickor, fröpåsar, sekatör, namnskyltar och ja snören...ha det bra/sophia