söndag 2 maj 2010

April i maj

Så här den 2 maj har det varit rent aprilväder hos mig. Ett stilla och vackert hagel singlade ner från himlen när jag låg på alla fyra med häcksaxen i högsta hugg för att klippa av det otroligt sega torkade gräset från strandirisen. Det har omväxlande varit varmt och sol och kallt, rejält blåsigt och molnigt. Växthuset lockade med sin värme och blåsfria miljö, så jag fick uppbåda stort mod samt kränga på mig några extra tröjor, för att forcera vädret makter och kunna  fortsätta mina 'flerfronts-insatser'...

Skymning...

Tycker att det går trögt just nu med de efterlängtade vårtecknen och framstegen i trädgården. Vitsipporna blommar förvisso och det tittar upp lite nyvakna växter ur marken lite här och där. Men jag vill se MER.... Så jag fortsätter den inslagna banan med att hjälpa våren på traven med lite 'färdig' grönska och blomning. Ett 'sex-pack' ;-) Stjärnöga eller Osteospermum (hur i hela friden uttalar man det....?) har stått i växthuset och väntat på att jag ska ta hand om dem, vilket jag gjorde i dag.

Jag älskar verkligen taklök... Här är vårens första varant av 'Taklöks-kärlek' by Charlotte :-) Mer taklöks-kärlek HÄR!

Osteospermum på latin betyder ben och frö (!) och kommer ursprungligen från Sydafrika. Vilken tålig växt som har fina blommor och finns i många färger! Den klarar både sol och skugga men behöver en ganska stor kruka (så mina kommer att flytta till större boningar senare..). Till och med någon minusgrad ute fixar den också. Har haft stjärnöga som blommat ända till slutet av oktober med frosten glimmande i blommorna.... 

Det är skönt att ha ett växthus att gå in i när vädret inte är så roligt.... Där finns det alltid något att göra....

PS. I morgon har jag lovat sonen att klättra upp på taket för att ta ner en fotboll som hamnat där under studsmatte-lekandet... I normala fall hade maken gjort det (skönt att få slippa...). Men nu är det så att han är bortrest i sisådär två veckor - så det är bara att göra sitt bästa och ta ner den där bollrackaren... Ett av mina motton är förvisso: Bra kvinna reder sig själv, så jag antar att det är upp till bevis nu då :-) 

13 kommentarer:

Spirande grönt - sa...

Mitt motto också:) Den där fotbollen är nog nere på nolltid!

Ha en fin vecka

Rebecca

Annika Christensen sa...

Klart att du fixa lätt som en plätt.
Visst är det skönt att ha ett växthus och dona i.
Ha det gott och lycka till imorgon
Annika

Sophia Callmer sa...

Är man själv kan man fixa det mesta och ofta händer konstiga saker som inte händer annars just när man är själv med barnen tycker jag. Bollen åkte säkert ner i ett nafs!
Här är också kallt och ett växthus är nog rätta platsen precis som uppe hos dig. ha det bra/Sophia

gittan sa...

Hihi, här hade bollen antingen fått ligga kvar eller så hade jag blivit sittande på taket. För ävenom mitt motto är det samma så måste man ibland inse sina begränsningar - som att klättra ner från stegar då =§
Ha en skön dag / gittan

♥Min Eden♥ sa...

Jo skick en bra bild av ditt bord!! Kul!!

Mylla sa...

Vackert! Här har du en taklöksfreak till! Å andra sidan gillar jag inte att vara på tak. Har läskig höjdskräck, men en målsättning att den galge som förra året hamnade på terasstaket nu SKA ner.

AnnCharlotte sa...

Taklök är fint...har taklök och andra fetblad i fönsterlådorna på jobbet, för att de skulle vara lättskötta, snygga och tåla att glömmas då och då....

Bianca sa...

Hej C!
Tack för dina trevliga ord på min blogg. Hoppas att jag kan ge dig lite inspiration i dina tankar på att utbilda dig inom trädgårdssektorn. Det är nog ett av mina absolut bästa val jag gjort och trots att det kändes som att jag kastade mig handlöst utför ett okänt stup har jag inte ångrat det för ett ögonblick. Mitt enda råd till dig är: gör det!

/Bianca

Katarina sa...

Perfekt motto - och det klarar du med glans!
Jag insåg också i helgen hur otroligt svårt det var att rycka bort de gamla bladen från strandirisen.
Njt av våren - trots en och annan hagelskur!

Frøken Solhat sa...

Pøj pøj med fodbolden Charlotte.......den er svær at undvære for en dreng....tro mig jeg har to af slagsen :0)

Ja, april fortsætter vist desværre lidt endnu på trods af min nye kalender :0)

Knus Dorthe

Tre trädgårdar sa...

Åh, jag önskar att jag också hade ett mysigt växthus att gå in i under ruskväderdagar...! ;)

Hälsn. Sofia

Annelie sa...

Oj, var försiktig i morgon när du klättrar upp på taket. Stjärnöga låter verkligen som en självklar blomma i trädgården. Gillar verkligen när de har sådan livskraft, kan de behöva ibland i min trädgård. Vet du, jag hade en petunia som övervintrade i rabatten nära huset (zone 6). Ska tro att jag blev förvånad när den började växa sent på våren.
Mysiga skymningsbilder du har där. Är ditt bord ett IKEA bord? Den har en liten våning under va?
Hoppas att vädret vänder och att du får lite fart på trädgården.

Kramar,

Annelie

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Så fint, mysigt och ombonat du har det i ditt växthus ! Ser fram emot när mitt blir klart !

Stjärnöga är också en av mina stora favoriter av sommarblommorna. Så tacksam och blommar ända till frosten kommer.

Din rostiga Venus är så himla vacker ! Var hittar man en sån ?
Kram/Isa