söndag 23 maj 2010

Färgsprakande palett

Trädgården håller på att förvandla sig från grönt till en färgsprakande palett. Har under alla år varit ganska ensidig när det gäller färger på tulpaner. Eller rättare sagt, hur de placerats. Det har varit färg för färg. Och framförallt i svart/mörkt aubergine, vitt och orange. I höstas kände jag mig lite wild and crazy och inne i en period med behov av mycket färg... Därför är alla tulpaner nu i blandade färggrupper. Lila/cerise, orange, mörkrött och vitt..... huller om buller.... Nu ryggar kanske några av er tillbaka och tycker att det är 'smaklöst' av mig att blanda så :-) Ja, kanske - men KUL....... Hittills är det ganska blekt färgmässigt i tulpanstånden, knopparna har precis börjat anta färg, men snart blir färgupplevelsen magnifik...

Tulpanerna är  liljeblommig orange 'Ballerina', triumphtulpan 'Purple Prince', dubbel sen 'Uncle Tom', och den vita kejsartulpanen 'Purissima'

Alltså... gula tulpaner har jag tydligen också.... Måste vara några trotjänare som hänger sig kvar sedan många år tillbaka (kort minne....). Antagligen glömmer jag varje år att gräva upp dem efter de blommat, för att flytta till något lämpligare ställe. Det finns några gula klickar utspridda på udda ställen har jag märkt.... Tovsippan 'Anemone Sylvvestris' är ett nyinköp som jag skulle kunna ha massor av.


Jag tror auruklierna blommar frodigare än på länge. Fast de ääär fantastiska på att blomma rikligt. Kan rekommenderas! Bladverket är så vackert med sin limefärg. Vintergrön är den också.... det finns inga fel alls på denna växt... :-) 


Här är en rabatt som jag håller på att utrota.... Tanken är att vi (någon gång....) ska göra om infarten framför huset. Och då försvinner rabatten för att uppstå i en annan skepnad lite längre bort. Men som den ser ut nu är det inte mycket att hurra för i den.... Det ser förvisso ganska grönt ut nu, men när tulpanerna blommat över kvarstår inte mycket jag gillar....

Här syns några röda tulpaner också som hänger sig kvar år efter år...

Försöker mota rådjuren med ett staket gjort av bambupinnar... tror ni det räcker? Har också avskräckande doft på pinnar nedstuckna...

PS. Häggen slår antagligen ut i morgon.... Den doftbomben får farmor barnvakten uppleva i stället för mig... :-) Helgen har bjudit på konfirmation. Precis så stämningsfullt och fint som det kan vara. Dottern börjar bli gammal...eller är det jag som börjar bli det ? 

17 kommentarer:

Sophia Callmer sa...

Härligt med färg! allt måste inte var vitt, creme eller lime..
Hoppas ditt rådjursstaket funkar! Här är som tur är inte så mkt rådjur, harar och sorkar i stället. ha det gott/Sophia

Bea sa...

Hej min vän!
Härligt med färg i rabatterna och jag brukar säga (skriva) att mina rabatter består av "tivolifärger" sommartid, tillsammans med alla anuller :)
Jag kommer aldrig att få till det med en blå, en vit, en rosa rabatt osv hur vackert det än är med enhetliga färger. Det blir alldeles för stort och omfattande projekt, så jag fortsätter att vara färgglad :)

Så många fina rabatter du har!!
Aurikler köpte jag idag på en marknad, mera om det i mitt nästa inlägg :)

Bea sa...

Hej igen!
Glömde skriva, att häggen är i full blom hos oss och det doftar så gott i naturen :)
Kram / Bea

Med fingrarna i (j)orden sa...

Vad gör man inte för att få ha tulpanerna i fred. Auriklerna är också underbara.
Önskar en skön vecka,
Eva

Annika Christensen sa...

Vad fint du har det...
Det är lite sådder i växthuset ser jag.
Jag borde skaffa mig flera aurilar helt klart de är ju så fina.
Min lilla har blommat över redan och snart häggen också.
Hoppas jag hinner fika mella hägg och syren i år. Oftast går det så fort.
Ha det gott
Annika

Mylla sa...

Bedårande med djärva färgkombinationer. Förr var jag mer enfärgad. Nu faller jag pladask för regnbågsrabatter. Fortsätt blanda!

AnnCharlotte sa...

Det är fint att blanda och det är kul med starka färger...Rådjur slipper man som stadsbo ;)

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Snyggt!
Snälla, ta bilder på Ballerina när den slagit ut, jag saknar mina oranga liljetulpaner som gick ut för några år sedan. Vill ersätta dem med nya, men kommer ej ihåg namanet. Det kan vara Ballerinan...
Vilken dag åker du?

Helena, The Swenglish Home sa...

Åh, vilka ljuvliga tulpanbilder! Jag tror att det blandade färgfyrverkeriet kommer att bli kalasläckert och jag säger som Hillevissan, snälla ta kort när allt slagit ut!

Låter som ni haft en fin helg och jag hoppas allt gick bra med konfirmandfirandet. Nehej då, DU håller INTE på att bli gammal, så det så ;-D!

Önskar dig en fin vecka, och framförallt en sagolik Chelsea-upplevelse mot slutet av veckan!

Varmaste kramar, Helena

Mimi sa...

Så härliga rabatter och tulpaner du visar. Mina tulpan odlingar var också enfärgade ifjol, men jag trodde jag hade fått upp de gamla lökarna, men nej, så nu har jag också en salig blandning. Hälsn mimi

Anja sa...

Vilka superfina auriklar! Själv odlar jag dem i kruka, men då blommar de inte så frodigt som dina./Anja

Marie Lithén sa...

Har själv varit mycket noga med att hålla färgerna ordenligt matchade och separerade. Men ju äldre barnen blir ändras smaken,-)

Inne har jag ju allra helst blandade tulpanbuketter så varför inte ute! Du har verkligt snygga rabatter, å vi ber hårt att rådjuren låter dina vara!

Mammasblommor sa...

Vilka härliga tulpanrabatter, hoppas du får ha dom ifred för rådjuren! Ser fram emot bilder på tulpanerna när de slagit ut!
Snart kommer du att ha överflöd på Tovsippe-plantor, jag har fått massor t o m i gräsmattan!
Ha det gott!!

Madame C sa...

Dålig smak? Bah, inte då! Underbara färger. Själv tänker jag fördjupa mig i pålitliga tulpaner som blommar från år till år. Tänker leta efter förslag överallt. Ha nu bästa resan till England,
Charlotta

Ruben sa...

Snyggt med plattor på diagonalen och med avvikande färgmässigt!! Fina aurikler!!!!
Ha det gott!
/Ruben

Frøken Solhat sa...

Søde Charlotte....det bliver et fantastisk syn når farverne rigtig slår igennem. Jeg glæder mig.....det ser allerede fantastisk livsbekræftende ud.....

tror jeg følger trop næsteår ;0)

Knus Dorthe

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Är "allergisk" mot blandade färger huller om buller i rabatterna, men dina färgval var tilltalande ! Skall bli spännande att följa hur det kommer att se ut !
Jag hällde ut ekologiskt blodmjöl i mina rabatter och efter det har vi inte haft påhälsning av rådjuren. Dom skall tydligen känna en doft av slakt av blodmjölet och skrämmas iväg. Vet inte om det var det som hjälpte eller om det gröna i skogen lockade mer.
Ha det så gott !
/Isa