måndag 7 juni 2010

Blomliv och djurliv...

Den rosa tovsippan Anemone multifida 'Rubra' blommar... Lite mindre i blomman än den vita sorten jag också har och bladverket är flikigare. Den är en ny erfarenhet för mig. Köpte den tidigare i vår. 


Vacker är den....


Det är livat kring holken hos de här talgoxarna som bor i vårt garage alldeles vid växthuset. Bakom ett gammalt ventilgaller finns det varje år en fågelfamilj som flyttar in.


Har andra gäster runt knuten också. En liten ekorrunge förvillade sig in i växthuset och höll inte på att komma ut... Har faktiskt aldrig sett en ekorrunge förut - såå gullig den var och så rädd när den inte hittade ut. Hela kroppen darrade och flera gånger sprang den förbi dörröppningen... Tills slut slank den ut i alla fall. För att försöka klättra upp till fågelboet i ventilgallret.... 


Oftast gräver jag upp vårens tulpanlökar innan höstens nyplantering. Det är ju ganska sällan som de blommar åter kommande år enligt min erfarenhet, även om det är så man vill ha det. Men ibland glömmer man exakt var alla lökar är..... :-) Kvar i jorden i höstas blev därför 10 vita vackra och långstjälkade tulpaner - 'Maureen'. Vilken positiv överraskning när de dök upp och blommade med full styrka år två... Nu håller jag som bäst att fundera över nästa års färger och var mina 'Maureen' ska få sin plats - för nu förväntar jag mig en lika fin blomning nästa år igen :-) Vi får väl se hur det blir med det.....


PS. Syrenerna blommar - det är sommar tjolaho! Även om inte värmen signalerar det.... Är just nu på väg ut för att klippa mig ett stort fång till köket. Jag som har 'monster' till syrener har oftast svårt att nå högst upp där blommorna sitter.... Men barnens lekstuga är helt perfekt - den står nämligen omgiven av syrener. Jag klättrar helt enkelt upp på taket och där når man så lätt, så lätt... klipp, klipp bara...... :-)

Ha en bra vecka kära vänner!

23 kommentarer:

Bea sa...

Hej!
Så vacker Tovsippa och det finns hur mycket som helst på "vill ha" listan med växter. Tyvärr har jag haft väldigt dåligt med tid, att göra besök på plantskola i år, men det gör inte suget mindre för det :)
Trevligt med fåglar in på knutarna och det finn en del bo-byggare i min omgivning med.
Mina tulpaner får stå där de står, men lite förargligt när sommarblommorna skall grävas ner.
Trevlig kväll! /Bea

Unknown sa...

Jag bara ÄLSKAAAR din nya header. Underbart ljuvlig! Hihi, vad kul det måste se ut när du plockar syrener från lekstugans tak;)
Ha det gott,
Charlotta

Lotta sa...

Vilka härliga sommarbilder du visar. Tovsippan var något i särklass, perfekt bredvid den lilla statyn.
Och den lilla ekorrungen...! Visst är dom hemska äggtjuvar men det är lätt att förlåta när de är så himla gulliga.

Frøken Solhat sa...

Åh hvor er den sød Charlotte den lille egernunge - godt den fandt ud i det fri igen.

Som ung au-pair i Bruxelles for mange år siden boede jeg ved siden af en park.......her var egern i mængder jeg aldrig har set i Danmark. De er fantastiske.

Så en udsendelse for nogle år siden om en dame ved Silkeborg der havde egern i haven.....mange......de blev efterhånden så tamme at de kom helt ind i huset til hende for at få godbidder :0)

Knus Dorthe

Margot sa...

Det ser så otroligt härligt ut i din trädgård!Nu försvann inte headerbilden, så jag kunde beundra allt det vackra!!
Den röda tovsippan var jättesöt!
Jag gräver aldrig upp mina tulpaner, utan de får stå kvar där de står! Ibland kommer de igen, ibland inte!
Vilken söt liten ekorrunge, trevligt med djur i trädgården!
Ha det gott!!

Sophia Callmer sa...

Ekorrungen är så söt! Vilken underbar bild det blir i huvudet av dig på lekstugans tak omgiven av syrener.
jag låter också tulpanerna vara kvar i jorden, vissa blommar om, andra försvinner, en del har blommat i åravis och blir till fler. Här är heller ingen värme i dag, i går 22° och i dag 11°, tvära kast på för människor och växter. ha det gott/Sophia

AnnCharlotte sa...

Tovsippan är jättesöt. Liksom ekorrungen ;) Tur den hittade ut igen.
Sommar känns det inte som idag...men på fredag har mina barn sommarlov så det är väl sommar även fast det inte känns så...

Ruben sa...

Den sippan måste jag ha!!! Hoppas den sprider sig lika bra som den vita tovsippan! Söt ekorre!
Ha det gott!
/Ruben

Rose Garden Malevik sa...

hihi......växer det ekorrar i Norrland :)
Fin tovsippa :)
Håkan

Mimi sa...

Vilken fantastisk tovsippa! Den måste man ju försöka få tag på. Stackars kurre blev nog säkert ganska förskräckt! Hälsn mimi

Katarina sa...

Oh, visste inte att det finns rosa tovsippor. Så söt!

Annelie sa...

Hej Charlotte!
Kommer inte ihåg om jag kommenterade på din header, men den är underbar. Din trädgård är verkligen vacker.
Den rosa tovsippan Rubra är bara för vacker. Du har verkligen fångat den i din översta bild.
Den nedanför är vacker också vid ryggen av din mysiga ministaty.

Tycker att den vita syrenen är helsnygg med den gröna bakgrunden. Grenverket och de yngsta knopparna bidrar också med gröna toner. Så fiiiint.

Jag blir så glad av fågelliv i min trädgård. Det är en komplimang tycker jag.

Ekorrar har jag en hel tjock familj av i en gammal tall. Men de amerikanska korrarna är inte på långa vägar så söta som svenska. Den där lilla skrutten på din matta är ju bara to die for. Knubbiga tassar och ben. Kan se framför mig hur han springer runt som en irrvind.

Man blir så himla glad av överraskningar som dina tulpaner.

Vilken klättertjej du är. Nu kommer det att lukta gott i ditt kök.

Kram kram,

Annelie

Marie Lithén sa...

Som flera andra fastnade jag på din Header, fin fint!!!! Men mest av allt hade jag velat se en bild när du plockar Syrener på lekstugetaket:-) Ha en bra kväll!

OF SPRING AND SUMMER sa...

Underbart söt ekorrunge!! Här i England finns nästan bara den gråa ekorren. Det är iallafall den enda som jag har i min trädgård. Den är inte alls lika söt som den röda.
Gillar också Jamie och köper magasinet. Han är väldigt populär här.
Ha det så bra.
Kram Ingrid

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ihhh, så söt ekorrunge!!! :o)

Mylla sa...

Underbara bilder. Men finaste belöningen är nog när djuren hittar fram (såvida det inte handlar år hungriga rådjur, läskiga spindlar, elaka getingar...) OK. Inser att jag bara vill ha gulliga ekorrar, skönsjungande koltrastar och söta fjärilar i min täppa.

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Syrendoften på kvällarna har varit underbar ett tag nu. Älskar den doften men inte alla rotskott som bondsyrenen skickar ut.
Söt anemon.
Ha det gott
Birgitta

Lotta 8`) sa...

Den är verkligen vacker, den röda anemonen och nu när jag klurar lite, så tror jag det är sådana frön jag sådde i våras och nu står de på tillväxt - måste kolla min sålista om det är samma! HOppas! :)

Så din ekorre är så morsk så den går så nära huset - våra skutter mest omkring i trädet :)

Ja, syrendoft är verkligen sommar! Även om sol och värme är borta och det faller regn så är det hyfsat varmt och gott och ute är jag ju oavsett väder :)

Ha det gott :)

Cecilia - Vi tre & trädgård sa...

Vad skönt att få njuta på din sida en stund... här utanför doftar syrénerna väldigt moget, du vet så där så man anar att detta ljuvliga "mellan hägg och syrén" snart nått sitt slut... Men då tar pionerna vid ;-)

Almbacken sa...

Hej Charlotte,

hos oss vimlar det av ekorrar men jag har heller aldrig sett någon unge. Vilket litet hjärta!

Så det finns rosa tovsippor också, oj vad jag har mycket att lära...hurso helst, mycket söt är den!

Ha det gott,
Maria

vicci sa...

Hej Charlotte
Det bästa med din blogg är att lusten väcks, inte "måste"-känslan, precis som du skrev i din text i högerspalten. Så många måsten i vår tillvaro ändå och trädgården är bara din egen, till för dig själv och andra på dina egna villkor...Hörde du Lars Krantz i intervju på SVT häromveckan när han pratade om faran av snuttifierandet av trädgårdstrenden, hur han istället verkar för trädgården som samhällsbyggare för hälsa, kultur, odling, kunskap och välmående. Där får både ekorrar, ris och maskrosor plats brevid ljuva tulpanar och sippor. Så länge vår tid i trädgården får oss att må bra :)Gillar den tanken!// Vicci

Godastunder-tokigaidéer sa...

Hej Charlott,
Här där jag bor vimlar det av ekkorrar, jag bor i samma område som Almbacken..
De är så söta vad snabb du var emd kameran och han föreviga den lilla. Jag måste bara säga att jag gillar din vackra header, vilken trädgård du har.

Ha det gott
Anna

Spirande grönt - sa...

Åh, vilken söt liten växthusbesökare:)!

Ha en fin onsdagkväll,

Rebecca