fredag 9 juli 2010

Twilight in the garden...

En varm sommarkväll.... Ätit en god middag.... Vill inte gå in.... Tänder upp i oräkenliga antal lyktor.... Går omkring och myser.... Vattnar inte.... Plockar inte upp vattenslangen som ligger och dräller.... Tömmer inte skottkärran som står full utanför växthuset.... Fortsätter tända ljus.... Hämtar ett glas vin.... Går omkring och filosoferar.... Njuter.... mmmm....

Skymning i trädgården när den är som bäst...


Bilderna är från Cirkelrabatten.... Alltså, kan bli full i skratt när jag tänker på hur man (läs: jag) namger sina rabatter.... Växthusrabatten, Trädrabatten, Cirkelrabatten o s v.... Inte särskilt vackra namn.... utan namn spontant uppkomna efter platsen, formen eller någon annat specifikt. Och nu är det för sent att ändra..... :-) Cirkelrabatten är kanske dessutom mer ett område i trädgården än en rabatt.... men i alla fall :-) 


Vissa av växterna fanns här redan när vi flyttade hit. Exempelvis de orange dagliljorna, riddarsporrarna, strandirisen, en gul iris, en ruta av något slag som blir riktigt hög, den lila praktbetonikan (som jag brukar nypa av blommorna på men inte hunnit med i år...) och en riktigt stor norsk brudspirea. Det är den jag formklippt till en mindre och en större boll. Här finns också sibirisk vallmo, solbrud: 'Moerheim Beauty' och 'Rubinswerg', praktnejlikrot 'Mrs Bradshaw', mörkröda liljor, brandlilja, studentnejlika, koreansk plymspirea, lammöron, blodtopp, en tomatröd klematis (har tappat lappen...) och den kanadensiska rosen 'Morden Fireglow'.


De bedårande anemonerna står i en zinkhink och i tunnorna växer allt från prydnadspumpa till orange dahlior ('David Howard') och grönkål 'Nero'... I Cirkelrabatten har jag försökt att endast addera till tomatröda eller orangefärgade växter. Vill naturligtvis ha någon slags ordning färgmässigt sett, men det lyckas inte riktigt, speciellt när praktbetonikans lila blommor lyser för mycket och inte är bortplockade. Och det blå brukar nästan vara utblommat när det röda kommer igång. Tomatröd är en färg jag för övrigt inte är särskilt förtjust i, men här, i det soliga läget gör den sig makalöst fint. De absoluta favoriterna är den tomatröda solbruden och praktnejlikroten.... 


Är en riktig älskare av grus och sten... Att cirkeln hålls samman av grus har dock en logiskt och praktisk förklaring. Ni som känner till ogräset  Åkervinda vet att det är näst intill omöjligt att besegra.... Men, jag har åtminstone lyckats hålla det i schack genom att kväva de största partierna där det växte, genom marktäckväv och just grus. Tycker faktiskt att det blev snyggt också. Kul att kunna förena 'nytta med nöje'......

Bilder från mitt andra grusområde i trädgården finns här: KLICKA! 

PS. Nu har rosorna så smått börjat slå ut, dahliorna blommar för fullt och knopparna på agapanthusen börjar öppna sig..... I like...... Läste ett fantastiskt citat, apropå rosor, i senaste numret av Lantliv: 

Vill ni inte stiga in i min trädgård? Jag skulle vilja låta mina rosor se er... 
(Richard Brinsley Sheridan, irländsk poet och författare). 

Vaaarma sommarhälsningar,

25 kommentarer:

Inger sa...

Nej, inte kan man vara inne en kväll som denna, går strax ut igen. Här skiner solen för fullt så här blir det inga ljus. Vilken trädgård och vilket hus du har, grattis:) Kul att du bevarat de ursprungliga växterna, har du även bevarat trädgårdens form?
Ha det gott i värmen!

maria sa...

Herreguuud vilken vacker trädgård du har. Drömde mig bort där för en stund och tänkte att en dag ska jag också strosa runt sådär i min trädgård (som än så länge bara är en balkong).. :]

Sophia Callmer sa...

Helt underbart Charlotte, kan se dig framför mig smyga runt i trädgården och njuta, vilken oas du har!!
kram!

Helena, The Swenglish Home sa...

Nejmen hjälp så alldeles, alldeles rasande vackert!!! Varendaste bild skulle plats i vilket inrednings- eller trädgårdsmagasin som helst, eller varför inte Må Bra eller något annat hälsofrämjande blad. Eller Trädgårdsflow-boken, 'stämningsboken' jag väntar på med spänning. Näääär kommer den???!!

Hur som helst blir allt du tar i trollbindande vackert och jag njuter så av mina promenader i ditt trädgårdsparadis, om än en virtuell promenix... ;-D

Tack för infon om staketlösa Sverige - det visste jag inte!

Stor kram,
Helena, The Swenglish Home

Annelie sa...

Väldigt vackert och stämningsfullt. Mysigt att gå runt och titta på det vackra du skapat med ett glas vin i handen. Att du låter slangen ligga och allt vara för att bara njuta- det är nog en konst, en som jag måste lära mig.
Tänk att det var inte så länge sedan som det knappt var något som blommade i din trädgård och du fortfarande hade små snöhögar. Men nu, nu är allt i sin prakt, vackratste vackert. Den som väntar på något gott...
Själv har jag liknande oromantiska namn som jag har givit mina rabatter. Det är Kullen, Stora Sten Rabatten, Husväggsrabatten -fram, bak och sidan, Staketrabatten och så har jag en utan namn för att den är så ny.
Vilken vacker färg det blev i skymningsljuset på de röda blommorna. Ser nästan ut som de glöder. Och jättefina detaljer man ser på erat maffiga hus! Wow!!!
Håller med dig i fråga om grus och sten. Aj lajk.

Kram till dig Norrlandstjejen!

gittan sa...

Suck... nu har jag scrollat mig upp och ner flera gånger och jag njuter lika mycket av dina bilder varje gång. Oh, va jag önskar att vi bott lite närmre varann! Jag skulle SÅ gärna vilja se din trädgård med egna ögon, men till Sundsvall lär jag nog aldrig komma nå't mer tyvärr.

gittan sa...

Jag glömde ju säga att snickarglädjen på ditt hus är otroligt vacker!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Inger!

När vi flyttade till huset fanns det inte mycket alls till trädgård förutom alla träd och de växter jag räknar upp. Så någon ursprung 'trädgårdsform' fanns tyvärr inte. Inte en endaste rabatt ens.

/Charlotte

Unknown sa...

Så klokt du prioriterar en underbar kväll! Det är en konst att kunna blunda för vissa saker och fokusera på det vackra just här och nu.

Sedan dånar jag över ditt underbart vackra hus! Har inte sett det förut och önskar så att få se mer. Vilken romantisk dröm!!!

Ha det fortsatt sommargott,
Charlotta

Lotta sa...

Mmm, jag säger som Gittan: skulle gärna larva efter dig med ett glas vin och se allt live, men bilderna duger länge - det är så vackert och stämningsfullt. Sitter just på altanen och lyssnar till de rytmiska spadtagen som äldste sonen åstadkomer. 29,5 grader i skuggan och han gräver ut till en stödmur vi ska fixa. Vågar jag gå ner och säga 'stopp, här ska vi ha en grusslänt i stället'? Nej, den risken tar jag inte. Ha det så bra i sommarvärmen.

Marie Lithén sa...

Följer just nu din blogg från ett sportigt Åre, å det blir helt makalöst att se dina bilder härifrån, Gud så fint du har!

Margot sa...

Helt fantastiskt vilken underbart vacker trädgård du har! Och ditt hus är sagolikt vackert! Det vore en dröm att få besöka ditt paradis i verkligheten!
Jag ser att jag missat ett inlägg, så jag har vandrat runt och tittat på din växthusrabatt också och allt är bara så underbart vackert...färger, former, ja allt är så smakfullt och fint!
Ha det skönt i din vackra trädgård!
Kram Margot

Lena Andersson sa...

Så vacker ni har, underbart hus ser det ut att vara.

klart man ska ha sådana namn på sina rabatter, samma här.

Jag vet inte hur man ska få dessa Agapantus att blomma mina får stå i växthusvärmen i år men ingen knopp ännu, lyckliga dej.
mvh Lena

Rose Garden Malevik sa...

OJ,,,,vad fint du har det :)
Vilken veranda :)
Sommarhälsning från Håkan

Tigris Predikantan sa...

Vilka färger och vilka blommor m.m. Otroligt fint!
:)

Lotta Sultan sa...

var inne nu och kollade in dina två senaste inlägg. måste säga att din blogg är nog en av dom som mest får en att tappa andan. herregud så fint du har det. och så himla i ordning!
varje inlägg är ju som ett reportage ur värsta trädgårdstidningen.
hur mycket tid lägger du på din trädgård? men du verkar göra det på ett skönt sätt. med ett glas vin och bara gå omkring och njuta.
härligt!
och huset, det verkar ju inte gå av för hackor det heller.

Njut i din trädgård sa...

Charlotte,

ännu ett fantastiskt inlägg!

Allt bländar mig, MEN jag blev så nyfiken, är bollarna i bild brudspirea!

Snälla, berätta mer!?
//cz

Annika Christensen sa...

Helt magiskt att titta in hos dig!
jag njöt länge.
Annika mitt i natten

Lisbeth (countryliv) sa...

Smukt og stemningsfuldt, jeg kan godt forstå du nyder det:)

AnnCharlotte sa...

ojojoj...blir bara mer och mer nyfiken ;)
Bra att du lät vattenslangen och allt det andra vara....sser uy att vara lätt att njuta i din trädgård just nu.

Ruben sa...

Sååå vackert i din trädgård och fint fotat!!!! Avis på dina anemoner!! ;-) Men, nästa år blir det ett nytt försök, jag ger mig inte! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Unknown sa...

Jag bara tittar och njuter, så himla snyggt på varenda bild!!!
Bara känner just nu att jag genast måste ut och klippa mina buxbomsklot. De känns saggiga i jämförelse med dina perfekt runda bollar.
Och måste nog rensa i gruset, och i ....nej, vänta nu, tror jag skiter i det idag. Ska bara ut och njuta av det som faktiskt är bra.
Fortsätt njut i din redan perfekta trädgård!!!!

Camilla

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej hej Camilla!

Åja.... det är inte alls särskilt perfekt..... :-) Har en filosofi att vissa områden ägnar jag tid åt.... och andra ingen alls..... 'Odlar' ju stora områden med kirskål också.... Där är det 'paus' från allt trädgårdsarbete.... Å usch vad ogräs det växer här i Cirkelrabatten. Åkervindan drar jag konstant upp för att den inte helt ska ta över.... :-)

Sofia sa...

Oj, vad härlig din trädgård är!
Förstår att du njuter dessa dagar...

Själv har jag fullt upp med vattning om kvällarna, men såklart får man ju stanna upp och sätta sig ner och ta in allt det vackra om så för endast en kort stund. En bra sak med värmen är att sniglarna, flugorna och nästan alla mygg har gett upp (i alla fall här på Öland).

Ha det bra! Hoppas att vinet smakade! ;)

Hälsn. Sofia

Anonym sa...

Hi there, just wanted to tell you, I enjoyed this post.
It was practical. Keep on posting!

My web-site: click here