måndag 23 augusti 2010

Sommarsalongen - nr 2

Av alla utställningsträdgårdar föll jag allra mest för Slottsträdgårdens.... Inte för de fina planteringarna, inte för det kvalitativa utförandet, inte för alla vackra detaljer, inte för den användarvänliga designen, inte för det mysiga lilla huset...... Utan för den magiska känslan och upplevelsen av hela miljön.... Och i den upplevelsen får de fina planteringarna, det kvalitativa utförandet, alla vackra detaljer, den användarvänliga designen och det mysiga lilla huset huvudrollerna.... allesammans......

ALLT är tänkt på i denna trädgård eller miljö. Det finns inget som lämnats åt slumpen. Högsta betyg till Slottsträdgården! Jag hoppas de vinner omröstningen bland alla besökare. Själv glömde jag lämna röstningslappen..... 'Doing the garderner' platsar på Chelsea FS.... Denna trädgård enbart är värt ett besök på Sommarsalongen! Mina bilder gör inte trädgården rättvisa.... Den måste upplevas.

Doing the Garderner
Designer: Slottsträdgården Ulriksdal
Guld



Trädgården/miljön har dessutom en stil jag formligen älskar....


Modernt blandat med en gammeldags känsla i en bohemisk stil 'does the trick' .... för mig i alla fall. De kitschiga färgglada kaninerna som står i slänten bakom huset.... glömde jag att fota... Uppiggande små detaljer :-) Överraskande stilbrott tillför extra vitalitet... 


Slottsträdgårdens egen beskrivning
Vår tid är i sig själv så tragisk att vi vägrar att uppfatta den tragiskt. Katastrofen har inträffat, vi befinner oss bland ruinerna, vi börjar timra oss nya små boningar och nya små förhoppningar. Det är inte lätt: vi ser ingen jämnad väg framför oss; men vi kravlar oss runt eller över hindren. Vi måste leva, hur många himlar som än har störtat in.
D.H. Lawrence 1928
*
Trädgården innesluts i en mjuk och sensuell form – en plats för kärlek i form av passion och längtan men samtidigt trygghet och tillhörighet. Trädgårdens känsla och innehåll faller tillbaka på de fyra elementen och en längtan efter ursprung; en längtan efter att ödmjukt få bebo naturen.

En utsiktsplats ger oss luft, vind, frihetskänsla, ljus, flyktighet och möjlighet till kontemplation. Bakugnen med angränsande vedbacke gestaltar eld, värme, hetta, svett och fysisk aktivitet. Dolt och undangömt ligger ett jordnära bo för vila, lust och intimitet med doft av skog och mylla. Svalt och fuktigt ligger vattenkällan bland daggiga växter och platsens avskildhet ger möjlighet till nakenhet, tvagning och tvätt.

Kärnan i trädgården är en modern friggebod, 15 kvm, med pergola, flexibelt tak och nya lösningar för att utöka dess möjligheter. Syftet är att skapa flera rum och att förlänga både dagen och säsongen. Vi blandar moderna material med naturmaterial och arbetar mycket med kontrastverkan: vilt/ordnat; öppet/slutet; hetta/svalka och ett stramt formspråk som möter organiska former. Stommen i trädgården utgörs av naturnära och frodig växtlighet, träytor och varierade stenläggningar. Färgskalan är dämpad med brutna nyanser av grönt och brunt. Skira blommor i blekt gult och rosa spelar mot robusta formstarka växter. Vi vill framhäva det naturliga och vackra i såväl knopp som sen mognad.


Sommarsalongen pågår till 12 september. Mer information hittar du HÄR! 

PS. Här skulle jag kunna 'bo'.... och ha mitt eget space.... 

Just nu vägrar jag höstvibbarna...... Har bestämt mig för att det kommer vara sommar ett tag till.... :-) Och i dag har jag inte behövt anstränga mig ens i mitt 'vägrande'.... I dag har varit en sådan där fantastisk augustidag med sol, värme och klarblå himmel...

Ha en fin vecka!

26 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Åh så mycket snyggt! Jag blir så sugen på att gå ut och börja gräva. Tyvärr regnar det nog för mycket...

Hälsningar
Katarina

Anonym sa...

Hej!

Tack för underbara och inspirerande bilder :). Nu får jag nya ideer till min lilla trädgård.

Mvh
hoa

gittan sa...

Jag hittade då inget fel på dina bilder, de var hur bra som helst! Vilken underbar trädgård, den hade gärna fått flytta in på min tomt med en gående gång =) Jag håller också kvar sommaren och hoppas att vi kan få njuta av sol och värme ända in i oktober. Idag hade vi strålande solsken tills efter lunch sen kom regnet (mer än så säger jag inte om det) Ha det gott / kram gittan

visst får du tycka att det såg fint ut även inan jag friserade perukbusken, man får tycka precis som man vill =)

Lilla huset på prärien sa...

Vilka härliga och inspirerande bilder du visar. De där människorna hade gärna fått komma hem till mig och göra om min trädgård. Underbart!

Och tusen, tusen tack för din gulliga kommentar hos mig. Den värmde verkligen! TACK!

Kram Jenny

Prästgårdseva sa...

Tack för alla rara inlägg du gjort hos mig! Äntligen fick jag en stund över att titta in hos dig men jag skulle behöva en hel dag! Minst.
Så mycket fint du visar! Vackra foton både hemifrån och från andra håll och med kommentarer jag bara kan instämma i. Bortsett då från dina klagomål över en viss brädhög.
Måste fortsätta kräftgången i gamla inlägg, för jag gillade ALLT jag såg.
En riktigt inspirerande blogg! (dagens understatement) och ja, jag kommer tillbaka.
Just nu blev jag bara så sugen på en kortsemester till Stockholm och Ulriksdal.
Ha det riktigt gott i din underbara värld.
Eva

Annika Christensen sa...

Nej det är inte höst det är sensommar!
Där skulle jag vilja bo eller ha som arbetsplats, en lite atelje liksom.
Ha det gott
annika

Sophia Callmer sa...

Oj så mycket fint har inte hunnit titta på några dagar, ja man borde dra till Sthlm och se detta, men tiden är nog inte riktigt till det tyvärr.
ha en fortsatt skön vecka!
Sophia

Unknown sa...

Milda tid, vad mycket fint! Tack snälla för denna utförliga visning:) Jasså, dahlior kan dofta? Det hade jag ingen aning om! Men jag måste ju så klart genast ut och sniffa på min orkidédahlia 'Honka'!
Tack för tipset!
Charlotta

Tulipa sa...

Hej!

Tack för att du tar dig tid att förklara! Jag var inne på mallarna, men där var typ bara 4 st... Kan man ändra där och prova utan att det händer något...(*läskigt*..) (jag har den uppgraderade versionen)

Jag har en förmåga att vilja mixtra, problemet är att jag inte vet vad jag gör!

Vilka bilder du bjuder på!
Vackert, vackert...
Massa fina tips på saker att ta efter.

Önskar dig en fin ny vecka!
Kram Mariette

Trädgårdsdrömmar sa...

Härliga bilder!!! Blir alltid så förundrad över hur duktiga designer får till det med att det ser så inbott ut. Att något skapat för en utställning kan ha en själ på detta vis. Hatten av !!!
Kram Carina

Almbacken sa...

Wow! Fantastisk miljö i en stil som jag också går i gång på direkt. Jättefina bilder också! Och så bra att du tagit med ritningarna.

Varm kram Maria som också jobbar på att behålla sommarkänslan:o)

Lotta sa...

Nu äntligen - efter 20 år - kom jag på hur min trädgård ska se ut! Nej, riktigt så illa är det inte, men den här stilen ääälskar jag (fast jag kan ändra mig 'snabbare än en gris blinkar' har jag fått höra). Kvistgång, vedstapel, grå porslinsskåp och järnbord. Jag tar med mig listan till loppisen nästa månad. Tack för inspirationen...som vanligt!
Ha en jättefin vecka och många kramar

Isas Trädgård sa...

Helläckert ... ser ut som det lilla huset har legat där i evigheters evighet och blivit ett med naturen runt om !
Det är så roligt att läsa dina fina trädgårdsreportage !
Tack för att du delar med dig !
kram/Isa

Personalen Ulriksdal sa...

Wow, vilket fint inlägg du gjort om oss, det är ju nästan att man rodnar!

Stort tack!

/AnnaKarin

Njut i din trädgård sa...

Tänk vad jag vill dig! Kanske hinner imorrn!

kram på dig

Katarinas trädgård sa...

Hej Charlotte och jättetack för den snälla kommentaren "hemma hos mig"! Nu har jag hunnit titta lite mer på din blogg och jag är mycket imponerad! Jag håller helt med om dina tankar om flow och att trädgården är så mycket mer än bara en grön plätt med buskar och träd.

Ha det bra!

Hälsningar
Katarina

Marie Lithén sa...

Åh vad jag njuter av dina bilder och en helt underbar trädgård. Hoppas fortfarande att jag hinner dit.... under tiden tittar jag och tittar jag. Allt är så snyggt att jag nästan blir tårögd, allt vill man bara ha!!!

tack tack tack

Tulipa sa...

Hej!

Tack snälla du för dina förklarande ord!

Provade lite innan idag, men jösses så mycket det fanns... Och min önskan var egentligen en enkel "minima stretch" där man kunde lägga två bilder bredvid varandra och lite bredare spalter... Jag vill ha det rätt enkelt.

Får se vad det blir av det och OM det blir nåt av det! Men tack vare dig så vågade jag åtminstone gå in på mallerna och prova! (inte dåligt för att vara mig, är så rädd att ställa till det, hemska tanke!)

Kram Mariette

AnnCharlotte sa...

Läckert.
Skulle vara kul att se irl...tack för titten.
Även om man känner att hösten knackar på är det fortfarande sommar...sensommar ;)

Godastunder-tokigaidéer sa...

Jätte härliga bilder som vanligt och jag kan inte annat än att hålla med dig. Allt är helt i min stil och jag kanflytta in i morgon....


HA det gott
Kram Anna

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Underbara bilder du visar. Önskar jag kunde fått se allt i verkligheten.
Pratade om det där med 'fina' trädgårdar med Ajna, Anjas Hill, i går och vi båda tyckte som du. Det finns inget man kan sätta fingret på bara en diffus känsla som man omsluts av.
Ha det gott
Birgitta

Annelie sa...

Förstår att du gillar den här miljön och trädgården. Den ser väldigt Charlotte ut, om du förstår vad jag menar. Mycket av det naturliga, och naturligt enkla och harmoniska som jag ser i din trädgård.
Försöker så gott jag kan att inte ta emot höstvibbarna som smyger på och letar desperat efter den där sommarkänslan som verkar ha lämnat mitt sinne.
Mina barn börjar skolan nästa vecka och den där panikkänslan av att måste göra något sista veckan förstörs av ett stadigt 4 dagars regn.
Skönt att höra att ni fått uppleva lite härlig augustisommarvärme. Njuuuut, Charlotte!

Kramar

Ölandsvindar sa...

Vilka inspirerande bilder! Den turkosa spaljen skulle jag vilja se i min trädgård.
Kerstin

Marie Lithén sa...

måste erkänna...... var här å suktade igen!

Helens trädgård sa...

Hej Charlotte!
Tack för titten av alla vackra bilder från Sommarsalongen. Bor ju för långt borta, men nu känns det som jag har varit med där.
Ha en bra dag!

Anonym sa...

yeezy 500
lebron james shoes
supreme clothing
stephen curry shoes
jordan 11
curry shoes
supreme shirt
chrome hearts online store
supreme hoodie
jordan shoes