måndag 11 oktober 2010

Fixa frön

Så mycket pumpapyssel vet jag inte om det blev i söndags....  Desto mer med frön. Gjorde ett sista ryck och samlade in fröer från diverse villiga donatorer i rabatterna. Det finns en hel del där ute !!! Är helt novis och har aldrig tidigare år bemödat mig att samla in egna fröer. Så nu provar jag högt och lågt.... 

Är inte cerise och orange en sån där knasig kombination man kan ha en liiiten dos av för att bli pigg av, medan en stor dos gör en förvirrad...

Gjorde ett ryck med insamling av fröer tidigare i höst och efter det har jag klippt av fröställningar så fort jag kommit i håg. Har använt små glasvaser, loppisfynd-skålar och papperspåsar till att förvara de olika sorterna i under torkningen. En hel del är fortfarande färska och är under torkning. Jag funderar över varför jag inte gjort det här tidigare.... Det finns ju pengar att hämta för sjutton... ;-)  och sen känns det väldigt bra också.

Har ingen aning om det kommer att fungera att så allt nu till våren. Blir det samma blommor eller inte?! Klippte även av några fröställningar från en funkia...


Strandirisen, som jag kallar den (den heter säkert något helt annat...), har såå snygga vidöppna fröställningar med stora och tydliga frön.... Just DEN behöver jag förvisso inga fler exemplar av då jag har en hel djungel med sådana. Samlar in lite ändå.... för säkerhets skull... när jag ändå håller på.... ;-)Helgens blåst tog med sig nästan alla blad från de brinnande buskarna..... Attans.... att de inte fick sitta kvar längre.... Kallt är det också.... och fryser gör jag.... Just den här tiden innan man vänjer sig med kylan är som allra värst....

På med långkalsongerna nu gardenlovers!!! 
(eller är det bara jag som har det SÅ kallt?! ;-))

20 kommentarer:

Annelie sa...

Jaaa, hördu, det är BARA du som har det så kallt!
Skrev precis på en annan blog om fröställningen till den som du kallar strandiris och jag kallar Siberian iris. Den blir som en skallra när den torkat.
Så fint du gjort med dina frön, så himla ordnat och stylat.
På tal om brinnande buskar, min granne klippte ner den som står som gräns mellan oss. NU??? När den är som vackrast. Förstår inte. Samma gjorde han med Forsythian på våren precis innan den skulle blomma. Aaaaagh! Annars har de den snyggaste och mest välskötta trädgården som finns.

Oh well, måste gå ut och njuta av sol och 18 grader. Ahhh, så himla najs utan kalsonger. :)

Kram

Anonym sa...

beautiful, beautiful,beautiful!!!

Big kisses from Croatia.

Klipphöjden3 sa...

Vi har det också riktigt kallt. Minusgrader tills långt in på förmiddagen, då kom solen och värmde gott. Hösten är verkligen en förberedelse tid inför vinter idet:) Väldigt fin sådan. Så roligt med egna frön!

//Veronica

Scilla sa...

Hejsan!

Vackert som vanligt! Va kul att samla fröer och se var som händer! Ska också göra detta någon gång i framtiden... Här nere i södra delen av landet är det fortfarande strålande sol och "Tröj-varmt" på dagen (även om det var minus för första gången nu i natt tror jag). Har haft en MYCKET märklig (men solig) dag i trädgården i dag...

Kram,
Stina

Helena sa...

Kära Charlotte,
Nu känner vi oss hemma... långkalsonguppmaningar i Trädgårdsflow, yes, that is our Charlotte! ;-D

Skämt åtsido är det lite svårt att tänka sig att vintern ligger på lut, tycker jag, och undrade just idag för mig själv om vi här i UK kommer att få lika mycket snö som förra året, vilket i detta snö-u-land innebär kaos och avstannat samhälle... ska bli spännande att se.

Nog om det och över till dina superläckra bilder. Jag ÄLSKAR dina arrangemang, ditt bildseende och dina vackra foton. Ett gäng påsar med fröer, och jag går igång på det?!?! Jo, om bilderna är så här läckra, så jo. Och jag håller med dig helt om cerise och orange, vilket blir sådär lite "förbjudet" supersnyggt i lagom doser. Förbjudet inte i kinky mening, bara i "klassisk" färgkombinationsetik. Old school, vill säga...

Nå, det skall bli så spännande att höra hur dina frösamlingar ter sig nästa år!

Här har det varit helt otroligt "sjukt" på sistone, och det är först nu jag börjar känna mig som människa igen. Alla kära bloggvänner har fått stå tillbaka lite, men nu hoppas jag vara på g snart igen.

Hoppas allt är bra med dig och din familj. Stor kram,
Helena

Ruben sa...

Klart man ska samla frön. Jag är värre än en ekorre och samlar nästan allt. Sedan torkar jag och rensar väldigt noga, så jag enbart har rent frö och inte en massa krafs från blomman och så. Och visst är det dumt att gå och köpa frön när det är så enkelt! Man ska inte göda fröfirmorna i onödan!! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Mimi sa...

Jag har också samlat fröer i ett par år. Sen är det en annan sak att få dem i jorden på våren. de som man slänger i jorden på våren är lätta, men de som ska sås inne i mars är värre! Och andra sidan har de varit helt gratis, så man stressar inte heller så väldigt över saken! Hälsn mimi

Ölandsvindar sa...

JA nu har de långa kalsongernas natt börjat här också. Jag har också samlat på fröer tidigare men vet att jag snart glömmer bort alla "lämpliga" ställen som jag förvarar dem på. Jag hittar burkar, kuvert, kaffefilter lite varstans i huset fyllda av okända fröer av okänd ålder.I våras stoppade jag ner alltihop i ett trädgårdsland och upp kom ringblommor och honungsfacelia.Men någon gång ska jag bli ordentlig för visst sparar man pengar.
Kram
Kerstin

oumberligating sa...

Hmmm........sitter och läser i din alltid fina och läsvärda blogg....njuter av bilderna också!
Har just slutat blogga....trodde jag...men bloggnödigheten gjorde sig påmind och jag startar upp igen...hur skulle man kunna avstå den här världen.
Fast precis som verkliga livet så kanske man måste fylla bloggen med lite mer "liv"...kanske jag skulle göra det med att också plantera lite fröer.....tänk om jag skulle samla på bloggare i verkligen.....tänk om jag "tiggde"några fröer av fina "trädgårdsbloggare"...sedan planterar jag fröerna och på så vis så blir min blogg/bloggvänner levande......är inte det en verklig form av trädgårdsflow?
Självklart så visar jag också bloggavkoman i min ännu obrukade jättetomt på landet!
Hmmm...som sagt en fundering! (ler)
Hmmm...fast lite besviken är jag ju förstås att du inte märkte att jag slutat blogga!
Får jag berätta en rolig sak?
När jag gjorde lumpen för 25 år sedan på en befälselevskola som skulle vara lite tuffare så hade vi ett befäl som jämt skrek till oss!
"Glöm inte att ni bara är fjärtar i rymden!"
De orden gör sig påminda precis när man slutat blogga....det händer inte så mycket när man slutar blogga så egentligen är väl bloggen justen "en fjärt i rymden"...men om man planterar blommor så blir det vackert i rymden i allafall!
Sa jag ha en trevlig fortsatt vecka?
Kram ifrån Peter!
The fart in the space...eller vad det nu skulle bli direkt översatt....hm...måste kanske blogga om det hela?

Madame C sa...

Visst är det spännande att samla frön! Jag har samlat dahliafrön i år! Hm, jag vill ju ha strandiris runt vår nya damm och jag har redan köpt och planterat två... men om du får strandirisfrön över... tja, då finns ju lilla jag;)

Lone sa...

uhh ja jeg kender det med at fryse et par uger og vende sig til en ny årstid ... men i dag er der fuld sol i lille Danmark :-)
Kh Lone

godastunder-tokigaidéer sa...

För lat kan jag väl säga att jag är när det gäller att samla in förer....har provat någon gång men inte så lyckat resultat så då fick det va så, men vet inte ens om jag gjorde rätt.
Tack för alla din a fina inspirations bilder så härligt, underbart.

Kram Anna

AnnCharlotte sa...

Haha...långkalsonger...ja det dröjer inte länge nu..och mössa och vantar..tjocka vantar alltså, inte några tunna finlirshandskar ;)
Jag är urusel på att samla fröer...om man inte räknar med att jag låter ringblommorna fröså sig själv där de står ;))

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Visst känner man sig lite rik när man går omkring där i trädgården och samlar in som en ekorre från alla torra vackra fröställningar ... fast i år har jag mest smulat ner dom direkt i landet så får dom komma som dom vill !
Här är det nog också snart långkalsonger på .., kände snön i vinden när jag cyklade hem från jobbet ikväll.
Ha det så gott !
Kram/Isa

Katarina sa...

Nää, inga långkalsonger än, jag har ju precis börjat med strumpor!!! En sak i taget, om jag får be! Men i natt var det frost så vantar och mössa är on... Dålig frösamlare, håller med om att man verkligen borde, men jag har ju så fullt, var ska jag göra av dem?! Fina och inspirerande bilder som vanligt!
Kram,
Katarina

Inger sa...

Ibland samlar jag fröer och ger bort, hos mig är redan ganska fullt och så vill man ju alltid ha nya sorter.
Här har ännu inte varit särskilt kallt, men känns nu som att annat väder är på gång.
Ha det bra!

Lotta sa...

Jaha ja, nu ser jag vad du pysslar med i stället för att städa! Gör ursnygga arrangemang med pumpor och frösamlingar. Klokt! Långkalsonger äger jag inga. Här nere brukar det vara galonbyxor som gäller utom en vecka i januari då snökaoset slår till. Då kör hälften av skåningarna ner i diket med sina sommardäck och den andra halvan sitter kvar på vägarna i oändliga köer. Aldrig är min bil så välputsad invändig som då.
Kramar

Sophia Callmer sa...

Du är duktig som samlar fröer, och vackert blir det också när du gör det.
Långkalsonger dröjer lite än, men även om jag bor i Skåne använder jag långkalsonger, här på landet är det inte varmt på vintern.
kram!

Dagliljan sa...

Vilket stilleben med alla fröerna! Snyggt! Men långkalsonger, aldrig i livet, bara till fjälls ;)

Gunilla sa...

Visst är det roligt att samla fröer, fast ibland är jag för sent ute då de redan har ramlat ner. men några har jag hunnit plocka, Blåsalvian har jag tagit ifall min övervintring av rötterna inte lyckas och en riktigt fin sommar malva i rosa/lila, blomman för dagen den är ett måste en knall blå luktärt. En del sommarblommor hinner inte fröna mogna på iår, det har varit för lite värme och sol i höst.
Strandirisen frösår sig ganska rikligt hos mig så jag får rycka upp lite här och där. Den är ju riktigt fin och blommar ju rikligt.

Som vanligt så visar du jättefina bildcollage och dina arrangemang är ju så proffsiga.

Jag har inte börjat med långkalsonger än men då det känns för kyligt så drar jag vindbyxor över jeansen.

Ha en fortsatt fin vecka.
Håll dig varm.
Kramen/Gunilla