måndag 4 oktober 2010

Vågen för hösten

Prasslande löv
Ljumma vindar
Doft av fuktig jord
Gulnande bladverk
Flammande rött
Sockerfrostade morgonblommor

Vad vore våren utan hösten? Sommaren utan vintern....
Tusen tack för våra årstider... Var och en med sin charm och funktion. 
Just nu gör jag vågen för hösten... när den är som bäst!

Vintern skulle inte behöva vara så lååååååång bara......

Dominoeffekt
Jisses vilken tid det tar när dominoeffekten startar... Ni vet: flyttkarusellen av växter.... Man ska aldrig börja... Men nu är åtminstone det gigantiska randgräset flyttat från växthusrabatten och även pagodklematisen, som var alldeles övervuxen på en för liten ställning. Blommorna fick ingen chans att få tillräckligt med ljus... Åsså sen ner med lite lökar. Tada....!! ...hoppas jag få säga till våren :-) Ronny råddjur ska motas redan vid tomtgränsen. Ska bara fundera ut HUR..... Tur (blink, blink...) att det snart kommer en lååång vinter med tid för tankeverksamhet och smidandet av planer.


Inspirerande vänner i cybervärlden
Är så tacksam och glad för all inspiration och alla tips man får i cybervärlden. Listan är lång på idéer som fångats upp hos alla kreativa själar. För att inte glömma allt man får lära sig. Oslagbart!

PS. Ny vecka nya äventyr! Helgen gick helt i höstbestyrens tecken. Det lär nästa också göra ;-) Vad gjorde ni i helgen?

Go höst på er!

24 kommentarer:

Bea sa...

Hej vännen!
Jag instämmer och gör vågen tillsammans med dig :)
Hösten är fantastisk, årstidsväxlingar är toppen och bloggvänner är gulliga.

Njuter och gungar vidare i takt med höstlöven som dansar i vindarna hos mig idag :)
Kram /Bea

gittan sa...

Nja... jag gälskar ju höstens färger men där tar det slut! Jag fryser ju konstant mellan oktober och april trots dunjacka, inneskor, tjocka yllekoftor och en make som vrider upp temperaturen här inne så att han själv får plocka fram shortsen "asg" då förstår du kanske varför de inte är mina årstider. Men för varje dag som går så kommer våren en dag närmre =)
Gårdagen tillbringades i trädgården/växthuset där jag rensade och städade allt vad jag hann. Men det behövs minst en helg till innan det närmar sig det resultat jag vill ha inför vintern. Det står dessutom en massa växter ute fortfarande som måste in för vinterförvaring. Det är tur att frosten inte är så tidig på mina breddgrader. Idag ser det ut att bli ännu en solig och fin dag / kram

NataljaOblonskaja sa...

Här görs också vågen för hösten, kan inte få nog av skogspromenader. Tänker snart gå iväg för dagens promenad(och svampskörd). Vintern kunde dock vara lite kortare, fryser också dygnet runt från november-mars, usch, även om jag njuter av nyfallen snö så stannar jag gärna inne.
Helgen tillbringades med släktingar, och sonen fick prova sin cross för första gången. Så nu är han fast i det. Inte en minut i trädgården alltså, men det brukar jag ta igen på vardagarna då blir det desto mer tid, för mig, över till det.
Ha en skön vecka!
Camilla

Anonym sa...

beautiful dear Charlotte!!!

AnnCharlotte sa...

Ja utan hösten skulle vi inte glädjas åt våren.....
Hade lite tankar om vad som verkligen behövde göras men det blev intet av det...istället blev det fotboll och lite mer fotboll och så en heldags hopptävling med häst och så förberedelser inför historieprovet som en av ungarna ska ha på onsdag....så är det jämt hos oss...allt tar sin tid och trädgården får vänta nån dag till....
Ha en bra vecka ;)

Gela sa...

Jag måste ju bara säga att jag älskar din blogg. Känner igen mig i så mycket!! Härliga former kring träden. Rabatterna kommer att bli jätte fina.
Bra kvinna gräver själv, det mottot har jag även i vår trädgård.
Tack för all inspiration du delar med dig.
Ha en fin fin dag/Gela

Madame C sa...

Höstbestyr i trädgården här med. Planerar en ny perennarabatt av allt jag har i mitt nursery. Flytta växter på gång alltså:) Och så är vitlöken i jorden nu.

Ja, jag håller verkligen med, vad vore trädgårdslivet numera, utan cyberworld?

Ha det gott,
Charlotta

Ruben sa...

Jag gör VÅGEN för dina bilder - men för hösten gör jag nog en åkarbrasa!! ;-) Burrrr
Ha det gott!
/Ruben

Med fingrarna i (j)orden sa...

Så vackert. Du har helt rätt, vad vore sommaren utan resten av året.
Må så gott!
Eva

Livsnjutaren sa...

Visst är våra årstider underbara, jag gillar nästan dem alla. Vintern är inte min favorit, här i Skåne har vi inte så ofta snö och kyla, mörkt, blåsigt, regn och rusk... Inte ens någon snö som lyser upp i mörkret...det är inte så skoj. Då längtar man bara till de andra tre tiderna på året då allt är så vackert.
I helgen räfsade jag ihop nedfallna plommon och äpple. Det blev många kilo som gick till spillo....men vad gör man? Man kan ju inte äta allt...
Sedan kom ryggvärken och satte stopp för mej :(

Home and Lifestyle sa...

Thanks for sharing your autumn pictures!!

Wish you a lovely week! Many hugs, Ingrid

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Hur har du gjort för att få 3 "flikar" längst uppe i din mall?

Katarina sa...

Så fint du har gjort om din rubrikbild, mycket proffsigt!!! Ja, jag inser också man behöver höst och vinter för riktigt kunna uppskatta våren och sommaren. Men precis som du är inne på är hösten och vintern lite väl långa, våren kunde väl börja på allvar i februari, med sisådär 10 grader? Och sedan kunde det långsamt bli varmare och varmare. Det är väl emellertid bara att gilla läget och ladda upp med trädgårdsböcker och tidningar och passa på och smida planer för nya växter i snygga kombinationer...
Kram
Katarina

Lotta sa...

Jaaa, jag är med i vågen! Hösten är härlig, liksom dina bilder. Text-collagen, eller vad det kan tänkas kallas, är urläckra. Jag gillar färgerna skarpt.
Helgen gick åt till att städa ur växthuset (och plantera valnötter). Nästa helg tänker jag tvinga ut resten av familjen så tråkjobben blir gjorda. Sen ska jag bara gå och njuta i höstsolen med lövräfsan (och kanske plantera något litet till). Ha en härlig vecka.
Kram

Maleviks Rosenträdgård sa...

HÄRLIGA HÖST......och snart går vi ju mot VÅREN :)
Håkan

Inger sa...

Jag älskar hösten:) I helgen har jag varit i trädgår´n så mycket jag kunnat, ett barnbarn behövde också min tid. Din blogg blir bara snyggare och snyggare.
Ha det gott!

Scilla sa...

Hösten är underbar (när det ite blåser och regnar)!!! Var ute en hel del i helgen - borde snickra vidare på vårt kök, men jag har så svårt för att vara inne mer än nödvändigt.... Din blogg är bara sååååå snygg!!! Gillar , gillar gillar!

Kram
S.

Annelie sa...

Snygg header skulle jag säga och insåg på en gång att träplanket är borta. Nä nu händer det grejor må jag säga. Snyggt är det i alla fall.

Visst har hösten en charm som bara hösten kan ha, det vemodigt fina och de varma dramatiska brasfärgerna som på sitt sätt värmer i kylan. Tycker det är vackert att iakta hur ett täcke sakta lägger sig över marken i form av löv och barr. Lite förvånad att luktärten hänger kvar. Jag vet att du haft frost.

Helgen? Städat i källaren och lagt beslag på några hyllor där jag samlat krukor och lite diverse blom, målar- och pysselgrejor. Känns himla skönt att veta vart allt är. Planterat krokuslökar, köpt aster och ljung. Ljungen skulle jag använda till en kruka men kom på att jag vill plantera också. Hmmm, de får stå i sin odlarkruka ett par dagar medans jag funderar.

Kramar från ett rått och kallt Boston.

Ingmarie We sa...

Vackra och stämningsfulla foton som alltid. Det är alltid en glädje att gå in på din blogg och se på din vackra trädgård.

Annika Christensen sa...

Jag hjälper dig att göra vågen för hsöten. Jag har höst ute och sommar i växthuset.
Vilken underbar bild på din stolar?
Visst är cyber rymden underbar??
Ha det fortsatt gott.
Annika

Ölandsvindar sa...

Vilket vackert inlägg! Visst skulle det vara trist utan vacker vår, solig sommar, hotfull höst och vit vinter.
Kram
Kerstin

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Jaavisst, är det tur att vi har 4 årstider som vi kan njuta av och längta till !
Proffsig header och ny layout !!
Helgen tillbringades på antikmarknad och tripp till utförsäljning på handelsträdgård .. riktigt givande !
Ha det så gott Charlotte !
Kram/Isa

Allers Trädgård sa...

Hej!
Vilka fantastiska bilder du tar och vilket fint sätt att beskriva växterna omkring dig!
Kul att du bor i Norrland (är själv från Östersund).
Förstår precis hur du känner dig med lökarna. Man drabbas av plötsligt habegär och sen när det är dags att få ner dem i jorden får man beslutsångest...
Har inte kommit så långt som du (men så bor jag ju i Skåne där frosten närmar sig men tjälen ännu känns långt borta tack och lov). Lökarna ligger och väntar på mig i kallskafferiet. Till helgen kanske...
hälsningar
Stina på Allers Trädgård

Katarina sa...

Hej igen Charlotte!
Jag vet fortfarande inte hur man svarar på frågor i kommentarer; i en kommentar på sin egen blogg? I ett nytt inlägg? Eller som jag gör nu, i din blogg? Hursomhelst är det väl tyvärr så att liguster inte är väldigt härdig, kanske zon 4 på den vanliga (den som inte är vintergrön). Förstår att jag är ganska priviligierad som bor i zon 1, förlåt att jag så ofta tjatar om zon 1-växter! Men du som kan ha japanska lönnar måste ju testa liguster! Och det vintergröna är inte mycket att ha, bladen blir ganska fula så det är ju formen man har mest glädje av. Testa med några billiga häckplantor! Jag har även idegransklot och häckar. Kloten blir täta, tror att det är Taxus baccata, men häckarna är `Hilli´ och de blir inte alls lika täta och har inte gått att klippa "vasst", tyvärr. Hoppas det var lite svar på dina frågor.
Kram
Katarina