onsdag 16 februari 2011

Odlingsglädje på liten yta - Allotments

Samma dag som jag besökte Sommarsalongen i Stockholm förra året (bilder därifrån finns HÄR och HÄR), besökte jag även Tantolunden mysiga koloniträdgårds-område, för en härlig promenad bland vindlande gångar, röda staket och stora höjdskillnader.


Tillägg: Blir faktiskt inte klok på översättingen av ordet koloniträdgård till engelska. Koloniträdgårds-stuga är i alla fall: alltoment garden cottage, enligt vad jag förstått. Men när jag letat så betyder allotment både koloniträdgård och odlingslott, vilket kanske egentligen är samma sak. Vet heller inte om det heter olika beroende på om det står ett litet hus på lotten eller inte. Möjligtvis att man säger: allotment gardens om lotter med hus på... för så har jag hittat när man menar just det. Något annat specifikt uttryck som inkluderar ett litet hus har jag inte sett. Är det någon som vet???


De här små husen gillade jag verkligen - ursnygg färg!

Varför koloniträdgårdar?
'Kolonirörelsen nådde Sverige i slutet av 1800-talet med Danmark som föregångsland. Koloniträdgårdarna spred sig från Malmö i söder och vidare upp genom landet som trädgårdar för fattiga arbetare. Det skedde bl a med hjälp av inflytelserika personer med ett stort socialt engagemang. Idag finns det ca 42 000 kolonister i hela landet.' 

Ursprungstankarna med införandet av kolonilotter var dels friskvårdande: att fattiga arbetare skulle få komma ut i friska luften från trånga och ohälsosamma bostäder, dels att man skulle kunna odla sin egen mat och bidra till sin försörjning. I dag är den ekonomiska aspekten obefintlig som orsak till koloniodlingarna. Rekreationen och välbefinnandet för kropp och själ är viktigare än själva odlingsresultatet (åtminstone gällande den ekonomiska sidan...).

'Det som idag kallas trädgårdsintresse betraktades då mera som en nödvändighet.'

Källa: Koloniträdgården - odling eller rekreation? Examensarbete av Lena Boström SLU-Alnarp


Föreningarna i Tantolunden har lite olika lång kötid för en odlingslott. Mellan 10 - 20 år får man i alla fall räkna med innan man kan vara på tur att kanske få en köpa en lott. Låååång tid!!


Lite japansk känsla hittade jag i en trädgård högst upp på berget. Annars är stilen ganska traditionell i de flesta jag såg, men i allra högsta grad PERSONLIGA och fyllda med stor odlingsglädje. Såg en trädgård HELT fylld med härliga dahlior :-)


Husen är så himla gulliga, skulle vilja titta in egentligen för att se hur det ser ut inne :-)


Planera och bygg grönt!!
Odlingsklimatet på vissa ställen i Tantolunden är extra gynnsamt och jag såg ett träd fullt med persikor. Sen finns det delar som verkar ha rejält utmanande odlingsförutsättningar också :-) Att det finns mycket kärlek och ro i trädgårdarna går inte att ta miste på. Kan bara tänka mig hur högt värdesatta trädgårdarna är av sina innehavare. Koloniträdgårdar borde prioriteras och finnas med när man stadsplanerar kan jag tycka, så att fler kan få tillgång till det välgörande gröna livselixiret. Jag har en känsla av det inte är så i dag. Bostadsrättsföreningar med odlingslotter på 'gården' i nära anslutning till bostaden är ju toppen, och en variant av mindre koloniträdgårdar. Men jag undrar om det byggs för sådana möjligheter nu för tiden?


Vacker
Det finns en mycket vacker trädgård i Tanto med formklippt i barockstil, som jag missade helt vid mitt besök. Dessa två underbara vinterbilder från just den trädgården har jag fått låna av Ulf, som är självaste trädgårdsinnehavaren, och hans blogg - besök den för fler magiskt vackra bilder...


*
Lite vädertugg...
I dag är det -12°, molnigt och väääldigt vitt ute.... Träden är nypudrade med vacker fräsch snö... Fast helst skulle jag förstås gärna se smutsgrå snö överallt i ett starkt tinande skede.... Skulle kunna tänka mig slask och gegga också..... ;-)

23 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Goodmorning Charlotte, how are you? You have visited a wonderful garden in or near Stockholm, I hope to visit this also in the future! But there are so many wonderful places on earth, I don't know when...!

Wish you a happy day, here it's sunny!!!

Many hugs, Ingrid

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Hej hopp!
Jag vill ha en kolonilott!! Men att vänta 10 år... TÄnkte fixa en i min egen trädgård i sommar, så slipper jag vänta:-)

Ha det, kram H.

Ruben sa...

Visst är det härligt med en vandring bland kolonierna i Tanto. Tyvärr blir den inte så ofta ... Bland alla vackra trädgårdar finns även en helt annorlunda trädgård - i barockstil!!!! Den som äger den har har även en väldigt smakfull blogg - Besök den här: http://tantonorra.blogspot.com/
Ha det gott!
/Ruben

Stina sa...

Så härliga ställen du har varit på! Koloniträdgård är toppen - en lott i en park var min första "egna" trädgård..... Vi hade slask och gegga för ett tag sedan, men nu är allt fruset och vitt igen....

Kram!
Stina

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Tack snälla Ruben för tipset! Den måste jag ha missat helt då.... Lägger till en länk i inlägget!

/Charlotte

AnnCharlotte sa...

Håller med dig om att koloniområden borde planeras in i stadsbilden....ofta ligger de lite tråkigt utmed järnvägen....
Tack för din gulliga hälsning...
Än har vi inte hittat nån lösning och jag vill helst inte annonsera på vanligt sätt utan sökr ställen där det finns trevligt folk att fråga ;))

Godastunder-tokigaidéer sa...

Underbara bilder önskar man tog sig tid att titta in på kolonier när man har vägaran förbi, är är snön borta och våren känns i luften, dock blåser det lite väl mycket men det är okej.
Om vi någon gång flyttar till lägenhet i stan då är en kolonilott ett måste..

Kram Anna

Ulf sa...

Hej!
Kul att se lite sommarbilder från våra koloniområden i Tanto (det är fyra olika som gränsar till varandra). Koloni är enda chansen för lägenhetsboende att leva med trädgård om man inte har möjlighet att skaffa sommarställe. Så bra är idén att det verkligen borde anläggas fler! En så stor yta som 2000 kvm skulle nog knäcka mig, jag nöjer mig med att ha koll på tiondelen. Men möjligheterna blir förstås begränsade. Du får gärna låna en (sommar-)bild från mig och lägga in om du vill. Alltid kul att se vad folk fastnar för...
Hälsar Ulf/Kolonin i Tanto norra

billan sa...

Det är verkligen trevligt att vandra runt där blad kolonierna. Men förförra året när jag var där vräkte regnet ner i tre dagar, det plaskade i skorna:( Inget vidare fotograferingsväder.....
Nu ska jag ta en titt på din blogglänk, alltid spännande med nya tips!
Vädret orkar jag inte ens kommentera.....

schmut sa...

Tantos alla kolonistugor är verkligen drömmen. Brukar titta på föreningens sida och drömma mig bort.
Fast allotment, betyder inte det endast odlingslott, dvs sådan utan stuga? Själv sitter jag på just en utan stuga men drömmer om något att sätta en kökssoffa i...

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Schmut!

Blir faktiskt inte klok på översättingen av ordet koloniträdgård till engelska. Koloniträdgårds-stuga är i alla fall: alltoment garden cottage. Men när jag letat så betyder allotment både koloniträdgård och odlingslott. Möjligtvis att man säger: allotment gardens... för så har jag hittat när man menar odlingslotter med stugor.... Något specifikt uttryck som inkluderar ett litet hus har jag inte hittat.

Jag tror jag gör ett tillägg i inlägget och frågar om det är någon som vet egentligen....

Ha det gott!
/Charlotte

M/S Design sa...

Det är fint i Tanto, min manns föräldrar hade lott där när dom var barn, var förbi och tittade på den förra året.
Mariana

Kristina Bonander sa...

Kommer man resande till Stockholm söderifrån med tåg - eller pendeltåg för all del - ser man Tanto lite från ovan och det är fantastisk syn när alla syrener och frukträd blommar i början av sommaren. Sämre välkomnande får man leta efter. Roligt att du skriver om Tanto.// Kristina

Katarinas trädgård sa...

Jag ska hyra en odlingslott, tiddelipom! Så jag kommer utöka min areal med 140 kvm! Dock är den inte riiiktigt som de på dina bilder, ingen stuga eller staket eller något.. bara en lerplätt...oj... Hoppas maken hjälper mig med att bygga odlingslådor... jaja, jag får testa och se hur det funkar.
Härliga bilder!
Kram
Katarina

Helena sa...

Oh där har jag varit flera gånger :-)Så fint på våren med alla gula o röda tulpaner.Riktig odlarglädje!Jag tror det var där jag fastnade för de färgerna jag inte gillar annars men på våren då frossar jag :-)Kul o se!Måste ta mig dit igen.Skulle gärna vilja se Ulf trädgård!Den kände jag inte till då har hittat den via bloggen flera år efter att jag var där sist!
Ha det bra!
Kram från mig!

Magia da Inês sa...

Olá, amiga!
Passei para conhecer o seu blog.
Sou apaixonada por flores.
Os jardins coloniais são muito bonitos... amei mesmo!!!
Seu blog é lindo!!!
Boa quarta-feira!
♥ Beijinhos ♥ ° º
° ♥ °º ♥ °º
° ·.·. do Brasil.

Vardag och flärd sa...

Hej och tack för ditt svar om ogräsinvasion! Har redan försökt att gräva ner en avskiljare mellan trädgård och "vildmark", men det är ett problem under buskarna med kirskålen främst. Att köra med gräsklipparen en bit är också rätt bra för då håller man en gräns annars är det mest att rensa som gäller.
Ha det fint! Så roligt att läsa din blogg!
Kram Eva

Lisa sa...

Å så fina mysiga bilder. Jag gillar koloniområden. Vi har ett jättefint här i stan också, Västerängs koloniområde heter det. Härligt inspirerande att gå runt och titta där. Speciellt de som har flyttat hit från andra länder har spännande lotter tycker jag, fick titta in hos en polska som hade en jättehäftig lott som gav mig många bra tips.
Jag såg att du hittat vårt `lilla´projekt, hi hi ! Visst är man galen !
Lisa/Lisas trädgård

Anna Vattenkanna sa...

Jag ÄLSKAR koloniområden och kolonistugor och odlingslotter. Det är lite LEKSTUGEkänsla, inte att koloniägarna leker menar jag utan det småskaliga, enkla...Här i Malmö finns flera, helt underbara koloniområden. Jag kan spankulera runt i timmar och bara njuta.

Kramar Anna Vattenkanna

Annelie sa...

Asså jag tycker att kolonilotter är bland det coolaste som finns! Älskar varje gång jag tar tåget in till stan och innan man kommer till södra så ser man en glimt av dessa små juveler.
Så intressant att läsa om hur det startade och hur syftet har ändrats lite. Visste inte att man fick vänta så länge för att få en liten lott.
Håller med dig om att det borde prioteras i stadsplaneringar.
Tror att det är ett ganska europeiskt påfynd och att det inte är så vanligt utanför europa. I alla fall har jag inte sett eller hört talas om det här i USA.
Å andra sidan finns det gott om community gardens. När jag googlade lite (som förmodligen du gjorde) så förstod jag precis som du att allotment garden är just vad vi svenskar kallar kolonilott.

Anywho....

Ser idag fram emot lite spinning på gymet och sedan en hel dag med vårkänsla i luften. Sol och värme lovas. Sweeeeet!

Kramar

Oh, fiiiina bilder, så klart. Det är det ju alltid.

Anonym sa...

Hej, den svenska uppdelningen mellan odlingslotter (där man endast får ha bodar) och koloniträdgårdar (där man kan ha riktiga stugor) finns nog inte på samma sätt i de anglosaxiska länderna och därmed finns det inte heller olika ord för de två företeelserna. Engelskan brukar ju vara det mer ordrika språket men i detta fall är det visst tvärtom!

AnnaHelena sa...

Ja, ge oss slask och gegga! Takdropp och lera! T.om. skräp och hundskit som blottas i vägkanten - för nu vill jag INTE ha mer vinter!!! Jag är färdig med detta för i år. Helt färdig!

Mycket fina bilder, förresten!

Kram // AH

Isas Trädgård sa...

Oj, vad nostalgisk jag blir nu när du skriver om Tantolunden ... när jag pluggade i Stockholm i mitten av 2000-talet bodde jag alltid på Tantolundens vandrarhem/hotell en gång/månad och gick många, långa sköna promenader efter vattnet vid Tantolundens koloniområde coh njöt av alla små fina trädgårdar !

Ett helt underbart koloniområde !

Kram/Isa