lördag 2 juni 2012

Greenhouse border

Vilken regnig och burrig dag. En innekurardag helt enkelt. Eller åka-på-plantskolan-dag. 
Eller både och som det blev för mig :-))


 Ska trötta ut er med några fler bilder från växthusrabatten. Men just nu är jag liksom kär i den och färgmixen av alla tulpaner, Heuchera, Hosta och annat smått och gott.

Tulipa Jackpot i framkant. Jackpot har blivit en av mina favorittulpaner. 
Det är den vita kanten ytterst som gör skillnaden. Älskar kontraster. Såg den för flera år sedan i en engelsk trädgårdstidning. 
Och så förrförra hösten hittade jag lökar. Lycka. Dessa är nya dock. De första som sattes kom klent tillbaka i år.

°°°
Jag har nog blandat alla mina absoluta favoritfärger här.
Toner av orange-gul, grön, mörklila och vinröd. Yes. Thats' it. Och lite vitt.

Tulipa Apricot Foxx i framkant. Oueen of night och vita Maureen allra närmast bakom.
°
Jag har ganska många Alunrot eller Heuchera i trädgården. Mest koncentrerade är de just i växthusrabatten. Här trivs de allra bäst. Tror att det är det sluttande läget i halvskugga som gör susen. Hostorna mår bra här också.


Hosta och Heuchera
Hostor är alldeles förträffliga i trädgården. Gröna och strukturella och finns i så många varianter. Verkligen en basväxt oberoende vilken trädgårdsstil man har. Jag skulle inte för en enda sekund vilja vara utan mina. Men, det vete sjutton om jag inte tycker ännu mera om alunot. Om jag nu skulle tvingas välja - vilken tur man slipper det :-)) Funkior kan ju faktiskt få åkommor. Har haft ett besvärligt virus på några av mina. Fick bland annat gräva upp och slänga ett gigantiskt exemplar. Trist. Har aldrig någonsin haft besvär med Heuchera. Ever. Det är väl inget snack om saken att de är oumbärliga båda två i många trädgårdar (de har förstås lite olika växtförutsättningar). Men det jag ville ha sagt är att jag tycker att Alunrot verkligen, verkligen, verkligen är en fantastiskt basväxt. Speciellt här uppe i norr. Och extra speciellt om man gillar brända röd-orange toner. De gröna är väldigt användbara också. Fyller ut diskret i soligare lägen på samma sätt som funkian kan göra i skuggiare. Jag har inte några rariteter att tala om. En del är namnlösa 'mixar' köpt på stormarknad. Men inte desto mindre fantastiska. 


Denna med mörkt vinröda färgskiftningar i det gröna är en av dem jag tycker allra bäst om.
Tyvärr är det en som inte växer så mycket i omfång. Sprider sig inte särskilt heller genom självsådd. 
Har säkert ett namn på den någonstans :-))


På rad. Vännerna Hosta och Heuchera.


Den rosa Heuchera som kommit är spännande. Den ska jag fundera över i sommar. 


Men hörrni. Burrvädret måtte väl ändå försvinna. I morgon vill jag ut. Inte några flera innekurardagar nu. De kan vänta tills juli eller nåt. I går kväll paniktäckte jag in massor av dahlior och småplantor med fiberduk. Med endast 1° vid läggdags kändes frosten nära. 
°
Må så gott vänner!
I morgon vaknar vi väl till sol - eller hur :-))


33 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Your hosta looks nice Charlotte, here they will be eaten by slugs in a few months! Your tulips are wonderful, so many colors!

Happy weekend!! Many hugs, Ingrid

Hélena sa...

Hostor är jättevackra men jag vågar inte försöka...sniglar! Blir så ledsen när det blir hål i de vackra bladen. Alunrot däremot blir helt orörda så i min trädgård är det alunrot som gäller :-) Ska försöka ge mig på hostor i en rabatt där jag ska testa Lailas snigelbarriärer.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Nora sa...

Vilken underbar rabatt, tror inte du lyckas trötta ut någon genom att visa bilder på den!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ja, just det Hélena. Sniglarna. Vilket gissel det måste vara. Än så länge har jag sluppit. De börjar komma norröver och finns faktiskt här i stan, men inte hos mig. Peppar, peppar......

Helens trädgård sa...

Vackert! Snyggt! Läckert! Smakfullt!
Det är orden som passar perfekt till dina bilder.

Ha det gott!

Lotta sa...

Peppar,peppar vi har ganska många hostor och har aldrig haft några snigelangrepp, men det vågar man ju knappt inte säga för då kommer de väl!
Otroligt fina perenner du har, det är en fröjd att titta på dina bilder!
Nu hoppas vi på sol och värme i morron.
Lotta

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Galet vackra bilder! :) Dina lila-gröna-aubergine mixar är verkligen underbara. Och se där.. Den kära 'Jackpoten'. Kanske får återinvestera i fler lökar till hösten då om de inte vill komma tillbaka. De enda lökar som jag tycker har varit kinkiga är queen of night. Alla andra verkar trivas som fisken hos oss. Stoppar jag ned fem lökar har jag 10-15 tulpaner två år senare. Snacka om lyx, eller hur? ;)
Massa kramar, fina vännen!

Anna Vattenkanna sa...

Härlig rabatt! En fin helhet med många små pärlor. Alunrot är också en av mina favoritväxter - en toppenväxt även här i söder. jag älskar alla - röda, svarta, aprikos , orange och lime...

Kram

Godastunder-tokigaidéer sa...

Absolut sol vill vi ha i massor. Här har tulpanerna redan blommat över och kronbladen faller...

Kram Anna

Lisa sa...

Oj oj oj, vad länge sen jag var inne hos dig och oj oj oj, vad vackert du har det. Nu har jag bläddrat tillbaks och suttit och sagt åååh och ooooh mest hela tiden :-) Ljuuuvliga bilder ! Ha en skön söndag !
Lisa/Lisas trädgård

It's me sa...

What a beautiful border.....love from me...xxx..

Hage og Foto entusiast sa...

Hei:) datt innom her gjennom min reise i hageblogger. Så nydelige bed du har og så mange flotte tulipaner. LIker godt de lilla. Får jeg stille et spm. Jeg prver selv å få til tulipaner,men har ikke lyktes så godt med det enda. Har satt ned løker flere ganger på høsten,men de blir ikke noe av på våren. Tar du dine tulipanløker opp etter blomstring,tørker de og siden setter de ned igjen på høsten? Hørt at ei gjør det, og dermed lykkes alltid med rik blomstring. Men for en jobb da tenker jeg.

Fia sa...

Blev kär i den rabatten jag med. Färger helt i min smak.
Kan även hålla med om Heuchera, önskar bara att dom var lika lättodlade som hosta, det är dom inte hos mig, går gärna bort på vintern.

Unknown sa...

You are a real Garden girl!
Och håller fullständigt med dig om kärleken till både hostor och funkior. Har dem också i massor, snygga i både blad och färg.

Speciellt den där sista bilden blev jag lite kär i, så snyggt med den bruna jorden(ja, tom den är snygg :)), mot alla växter.

Du, den där tulpanen du undrar över är nog inte Flaming flag som jag trodde sist. Den kommer nog istället från en purple-mixpåse. Kommer inte ihåg om den är köpt i affär eller efterskickad, men tror kanske att det kan vara 'Rem´s Favorite' ?. Inte helt hundra men tycker det liknar den. Finns bland annat hos Lilla fiskaregatans trädgårdbutik.

Ha det toppen!
Här vaknades det till ännu en regndag.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hihi Camilla.... Det lite intressant det där med huruvida öppen jord är snyggt eller inte :-)) Just på sista bilden blir funkian så stoooor att den täcker allt runtomkring sig. Så, där får man får stå ut med lite bar jord på våren. Har kommit på dock att man kan ha låga tulpaner som blommar över innan funkian breder ut sig Höga tulpaner går inte, eftersom lönnens grenar sträcker ut sig ovanför.

mammaxtre sa...

Charlotte, dina bilder kan inte trötta ut någon endaste en. Så vackra, alltid. Så fint du har det omkring dig och som du kan skapa!

Ha det gott

Kristina Bonander sa...

Hej Charlotte!

Vilka underbara färger i din rabatt! Håller med om att både hosta och heucera är bra basväxter. Hosta har följt mig i flera år men heucera har jag haft lite svårt att ta till mitt hjärta. Det är först nu på senare tid som jag inser hur användbara de är.

Ja, måtte det tråkiga, kalla vädret ta slut snart. Enda fördelen är att blomningarna inte går så fort över och att det blir en bra grundfuktighet i marken. Är just nu i Bergslagen och precis för en liten stund sen tittade solen fram. Ska bli bättre i morgon säger dom. Få se hur det blir.

Sköt väl om dig och ha det så bra
Många kramar
Kristina

Törnrosa sa...

Förstår verkligen din förälskelse i den rabatten. Även på bild är den helt fantastisk och spännande. Gillar dina färgkompositioner! Ursnyggt.
Hej från Törnrosa

Vigdis sa...

Hei! Så vakre bilder! Fargekomposisjonen er utsøkt og inspirerende! Og jo, Hosta og alunrot kan man ikke unnvære i hagen.

Frøken Solhat sa...

Det bed er da helt fantastisk. Det er en god måde at udnytte en regnfuld dag på med et besøg på planteskole for at lade sig friste ;0)

Knus Dorthe

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Förstår att du är lite kär, det är en fantastiskt fin rabatt du har!

Anonym sa...

Din rabatt är helt underbar!
Jag blev just lite kär i din lönn som passar så snyggt i färgen till rabatten, kan du hjälpa mig med vad det är för sort? För en sådan snygg i den färgen, är det jag gärna vill ha!
/Anna

Monica, Blogg Betongkrukan sa...

Hej,
Jag har precis hittat din vackra blogg - som jag nu följer.

Hälsningar Monica

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Anna!

Det är en 'vanlig' japansk blodlönn 'Atrourpureum'.

Terese Ekström sa...

Hej Charlotte!

Ville bara säga att din blogg är så fin och inspirerande! Framförallt älskar jag dina färgkombinationer och strukturen i trädgården! Dessutom är det härligt för en "zon 4" tjej som mig att se att du lyckats med många fina växter:)!

Hälsningar från Tessan

Fiffiga Systrar sa...

Ser fantastiskt fint ut i din rabatt minsann! kram från oss

Anonym sa...

Så vackert du skriver om alunroten, det märks att det är äkta kärlek! :) Jag älskar både alunrot och hostor och vill bara ha fler och fler. :) Fantastiska tulpaner också, det är så vackert hos dig! Vi kurar rätt mycket inne här längst nere i söder också, inte klokt så kallt det är! Brrr.... Kram Hanna

Spirande grönt - sa...

Så många fina blad! Den enda problemet med Hostor och Heuchera är att det finns miljarders sorter att välja bland:)

Ha en finfin ledig-mitt-i-veckan-dag imorgon,
Rebecca

Inger sa...

Kan inte få nog av din växthusrabatt! Jag älskar hostor men har inte en enda heuchera, hade någon enstaka tidigare men tydligen försvann den. Kanske prova igen, finns ju så många bladfärger.
Kram

mammaxtre sa...

Oj, oj, oj vilken inspirationskälla du är Charlotte!

Ha en fin dag

JennieS sa...

Magiska bilder, ljuvligt komponerad rabatt. Jag är galet avis!

M och Bulan sa...

Vilka vackra färger i din rabatt! Jag gillar både funkia och alunrot, men om jag måste välja blir det funkia för mig!

Tack för titten!

AC sa...

Just beautiful.