torsdag 27 december 2012

Sleeping greenhouse

Granen har torkat. Det gjorde den i och för sig redan andra dagen inomhus. Julmaten är snart uppäten. Det smaskas på julgodis hela dagen lång. Och jag har en hög med trädgårdsböcker jag fick i julklapp som håller på att läsas. Beskärning, skadedjur, växtsjukdomar och komposteri är ämnena. Bara intressanta saker hihi.... En intensiv period i december kulminerade i en mysig julafton och nu har det varit några riktigt sköna och lugna dagar. Passade på i dag att kika in i växthuset. Det sovande. Rester från höst- och julpyssel ligger i drivor på bänkarna. Ganska mysigt faktiskt.Här har det snöat näst intill varje dag den senaste tiden och snömängden är overklig.
Men just i dag visade sig solen. Härligt.


I växthuset ligger och hänger också torkade sommarminnen. Jag brukar försöka komma ihåg varje sensommar att torka några dahlior, solrosor och ringblommor.


Det gäller att skörda när de är som finast. Här är några bilder från ett tidigare år då jag hann med mig att torka betydligt fler färgrika blommor än i år. Fler bilder HÄR.


 I år blev det även annat torkat eller sparat också. En hel del fröställningar bland annat.


Lin, blodtopp, allium, solros, purjolöksblommor, syrenhortensia, kvistar med aroniabär, kärleksört, olika slags gräs och mycket mera.


En av julens roligaste är fröfrossan. Eller hur! Går inte att motstå. Det tar bara ett tag innan man kollat igenom alla firmorna och bestämt sig haha.... Men. Den första fröbeställningen är faktiskt skickad. Check. Nu är det bara resten kvar.


Jo, granen torkade som sagt redan andra dagen snöpligt nog. Ja, ja. Den åker nog ut i dag eller i morgon. En eternell till gran kan man vara utan. Julkänslan finns kvar ändå. Även om den ganska hastigt nu avtar för att ge plats för vårkänslor. 


Fick en fin vit julaftonsbukett med amaryllis och nejlikor. Den passar så bra nu när den största röda julboomen är över och man börjar snegla mot våren.


°°°
Såg ett mysigt program på tv häromdagen: Trädgårdsapoteket - Jul. Ett pyssligt och roligt program där det gjordes handkräm, dekorationer, drycker, brygder och allt möjligt baserat på gröna ingredienser från trädgården eller naturen. Finns på svt play om ni missade det. 


Med önskan om fortsatta lugna och sköna juldagar trädgårdsvänner!

Ta hand om er. 


17 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Wow, there is so many snow in your garden...unbelievable! I hope you had some wonderful Christmas days, dear Charlotte. I just worked in the garden, I pruned the dead branches of the lavender. It's 10 degrees outside, but rain is expected, so I finished my work.

Big hugs for you!

xxx Ingrid

Ninnis sa...

God fortsättning...=)

Kram Ninni

Med fingrarna i (j)orden sa...

Så overkligt mycket snö ni har fått, här har allt regnat bort igen. Fantastiskt fin amaryllisbukett och underbara klotrunda vaser! Vaser är min passion... trångt i skåpen blir det.
Kram Eva

Pilgrim sa...

Låter helt underbart och ljuvligt skönt! Visst är det en skön känsla dagarna efter jul när man stökar omkring i sakta lunk och letar fröer, drömmer sig bort och riktigt känner hur ljuset kommer tillbaka :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Lisa sa...

Oj oj, vilka snömängder !!! Här töade det igår men idag var det kallt igen och jag spände äntligen på skidorna. Vilka mysiga bilder, visst är det något visst att glutta in i resterna av sommar och höst i växthuset :-) Snart är vi där och puttrar igen, hi hi ! Ha en god fortsättning på helgerna !
Lisa/Lisas trädgård

Carina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Spirande grönt - sa...

Vilket ljuvligt litet pappershjärta i lärkriset!

Ha det så fint under ditt snötäcke:) och god fortsättning,
Rebecca

Carina sa...

Vad spännande det lät det där med apoteket, får nog försöka med att se det, och duuu, vad MYCKET SNÖ ni har! Här har nästan allt regnat bort, tyvärr, samtidigt som det är rasande gott att slippa skotta, men har den väl kommit kan den ju ligga...nåväl, ha det gott i all snön (lite avis är jag allt)
Kram

Karin A sa...

Så mycket vacker inspiration Charlotte! :) Ljuvliga eterneller och fina blomsterarrangemang inne. Spännande med fröbeställningar. Tror jag har något sparat som jag ska ta upp och pyssla med i dagarna. Kram!

Tant Otteskrufv sa...

Så mysigt att komma in i växthuset! Vårt är igensnöat och dörren går i glidspår som är fyllt av is så..."den som väntar på något gott" (får ofta vänta för länge) :)

Bettina Bäck sa...

Men så vackra bilder!
Å, måste verkligen torka fler blommor, de är så vackra de jag ser på dina bilder. Och det är ju verkligen skönhet och minnen man behöver så här års. Behagfull suck.

Sabelhagens Olivlund sa...

God fortsättning! Jag blir så glad av dina vackra, fina och inspirerande inlägg. Gillar färgerna.
Tack för omtanken hos mig.
Ha det gott.
Kram Maria

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Även här har granen torkat till en gigantisk eternell. Men jag har inte riktigt hjärta att slänga ut den än. Men eftersom katterna röjer runt så har vi snart barr i hela huset. Så det börjar väl bli dags om man ska göra annat än att dammsuga... Önskar dig en fortsatt härlig julledighet!
Varm kram!

Lottas Fotografi sa...

Så många vackra bilder!
Gott slut på det gamla året!

Gjuterian sa...

Vill du beställa nya klematisar från Estland så hör av dej så skickar jag dej beställningsformuläret. Såg att de förra tagit sej och trivs.

Kram från Helen

AnnaHelena sa...

Oj, så vackert med de vissnade blommorna och fröställningarna som bara ligger där...Vilka färger!
Och så härligt med vita snitt-Amaryllis! Klass på det! :)

Kram // AH

Högagärde sa...

Ljuvliga bilder. Tänk att det som är dött kan vara så vackert.
Gott Nytt Trädgårdsår.Elisabeth