onsdag 29 maj 2013

* Tulips * Lawn * Plants * Cats*

Än blommar tulpanerna. Även fast värmen gör sitt bästa för att få det hela överstökat. Varje höst är det lika roligt att planera för nästa års tulpaner. Och varje vår är det lika spännande att se om det blev som man tänkt sig. I år blev det en del överraskningar. Toner och färger som inte riktigt överensstämde med bilder på förpackningar och från nätet. Ska jag vara helt ärlig har det blivit flera fång plockade av tulpaner som hade 'överraskande färg'. Med andra ord inte riktigt passade där de blivit satta. Nåja. Just nu dansar jag omkring i tulpanhavet och gör mitt bästa att njuta så länge de varar. Skulle så gärna vilja visa massor av bilder. Men ja, det går inte riktigt då en hel del kommer i tidning nästa vår. Buketten nedan består till viss del av 'överraskande färger', men också 'rättplacerade' med 'rätt färg' :-)Gräsmatta
Gräset växer som sjuttsingen. Det gör även maskrosorna i gräsmattan. Någon gång skulle jag vilja riva upp allt och börja om från början. Som det är nu är det inte någon idé ens att försöka hålla efter de gula uppstickarna. Vid midsommar brukar de dock ha lugnat ner sig och blomningen avtar nästan helt. Fram tills dess gäller det att klippa ofta så att man slipper se dem allt för mycket. För mig har gräsmattan aldrig varit högprioriterad. Försöker minska den så gott det går förvisso. Men faktiskt tycker jag att det ÄR trevligt att ha gräsmatta. Ibland, i vissa sammanhang, uppfattar jag det som att det nästan är något 'fult' att ha gräsmatta. Att man egentligen borde ha planteringar och annat där istället. Drömmen vore att ha en gräsmatta á la golfgreen-typ som i ganska smala gångar binder ihop rabatter, planteringar och träd. Så som man kan se många gånger i engelska trädgårdar, där gräsmattan är det lugna 'kittet' eller vad man ska säga som håller i hop allt blommigt och yvigt. Förstås tillsammans med formklippt, häckar och murar då...

Det är min gräsklippande son som skymtas i hörnet. Trimma gör mannen. Dit har vi inte kommit i trädgårdsutbildningen ännu för honom hihi... 
Men han är duktig på att gräva, köra skottkärra och så. Japp. Så det artar sig :-)

Plantor
Har börjat plantera ut sådder från växthuset. Det tar sin lilla tid innan jag bestämt mig var alla ska planteras. Det vill säga hur kompositionen ska vara :-) Det är framförallt i de soligaste lådorna i köksträdgården jag håller på med att det här. Det är såå roligt att få göra blommiga sommarplanteringar med ettåringar, dahlior och dekorativa grönsaker. Det blir lite olika varje år förstås, men återkommande favoriter är: zinnia, astrar, solrosor, luktärter, vallmo, klint och sommarslöja. I år har jag sått bronsfänkål. Något som inte alls går att få tag på i plantväg hos mig. Har även sått Daucus carota 'Dara' en blommande prydnadsmorot i rosa toner som bin och fjärilar tydligen gillar extra mycket. Det är kul att beställa fröer från nya ställen. Mina vyer har i år vidgat sig till Holland, Danmark och Ryssland. Har bland annat en vit zinnia på gång 'White Russian XXLSize', som ska bli 180 cm hög (!) och få blommor som är 15 cm (!) i diameter. Nåja. Det återstår att se om det stämmer. Men det är kul att prova på.


Katter
Våra katter lever just nu ett drömliv. Dörren står öppen på dagarna, så det är bara att smita in och ut. Fast de är mestadels ute förstås. Om det inte regnar då. Så fort det finns en ledig plats i växthuset (vilket inte är allt för ofta) hittar man en eller båda liggandes där och slöa. Ser onekligen skönt ut. 


Handkantskäraren (visade i förra inlägget), som man använder om man ska snygga till en kant när man står på knä, är också perfekt att dela perenner med insåg jag härom kvällen. Topp. Blev ju inte inte mindre nöjd med köpet om man säger som så.


°
Sommarvärme + vårväxtlighet + försommarsysslor = sant
...ett tag till i varje fall.11 kommentarer:

Emelie sa...

Underbar bukett! Älskar färgerna - spännande och lagom vilda ;)
// Emelie

Pilgrim sa...

Är så nyfiken på dina rättplacerade tulpaner, vet inte hur jag ska stå ut ett helt år. Kanske nyttigt så jag förstår hur F har det med att vänta till julafton innan tomten kommer :-) Vilket härligt inlägg med så mycket trädgårdsstök känsla. Älskar den känslan!
Bamsekramar!
Hélena

Lotta sa...

Det är verkligen lycka att kunna plocka och göra sååå vackra buketter, jag blir så glad och inspirerad av dina bilder, blir spännande att se om det blir en gigant till zinnia.
Må så gott:
Kram Lotta

Carina sa...

Vet du, när jag såg handkantskäraren först, så trodde jag det var en örtvagga....så fel man kan ha....ser att ni lyckats drilla sonen till bra arbetskraft....och katten, så söt....men det som jag föll mest för i detta inlägget var allt det om tulpanerna, det kan aldrig vara fel med färger i tulpaner, det blir bara rätt hur man än gör....fast jag gör inte, för det gör jordråttor och sorkar istället, men drömma kan man ju....

Godastunder-tokigaidéer sa...

Det ser helt underbart ut hos dig och så mysig med katterna som kan bara njuta tillsammans med dig.

Ha de gott
Kram Anna

Anonym sa...

Hej!
Har börjat läsa din blogg efter ditt inträde i favorittidningen Lantliv! Verkligen fina bilder och text! Vad är det du har runt rabatterna, som kant? Böjd rostig plåt?

Undrar Ina från Lomma

Louise sa...

Så fint som alltid hos dig! Jag skulle aldrig vilja vara utan min gräsmatta! Kan förstå om man har en liten trädgård och vill ha rabatter att man tar bort den annars tycker jag absolut att en gräsmatta tillför trädgården en hel del. Även om den inte ser ut som en golfgreen...:-)

kram louise

Jenny sa...

Tack för titten, fina bilder!

Trevlig helg,
Jenny

Anonym sa...

Vilken härlig trädgård du verkar ha. Skulle heller inte ha något emot att minska gräsmattan lite ;)
Kram Maria

Josefin sa...

Hej Charlotte!
Rensar blad alla vårens trädågdstidningar och hittar Mars numret av Allt om trädgård. Jag är så imponerad och inspirerad av kruk-artikeln som du skapade till de numret. Hoppas få ser mer utmanande reportage ifrån dig framåt. Allt gott!
Josefin

Anonym sa...

Vilken fin trädgård! Noterade även ditt "plåtbord" vid korgstolen. Var kan man hitta ett sådant?

/Linda