fredag 27 augusti 2010

Det rådande vädret inspirerar

Måste erkänna en sak... Jag har tjuvstartat med några höstplanteringar.... Nej, så ska jag inte säga... utan jag säger att det rådande vädret de senaste dagarna har inspirerat mig till att göra sensommar/ tiiiidighöst-planteringar... Men, sommar är det fortfarande.... Det är bara vädret som inte förstått det.... Jag och trädgården är fortfarande GO på sommar.... 

Har köpt den största prydnadskål jag någonsin sett... Måste tipsa: 69 kr på Plantagen.... Speciellt gillade jag känslan av att kålen är uppstammad.


Höstplanteringar... (okej då...) har jag gärna gröna och vilsamma. 

Citrontimjan, salvia, revsuga, bollkryss, prydnadskål, murgröna, plister, kryptomeria, blåsvingel, silverek,
silverljus, det gröna 'slingret' i den svarta gummikrukan grävde jag upp från gräsmattan i början av sommaren

Bästa planteringsplatsen
Varför blir det alltid så att jag står på knä och planterar och donar just här....?? På gräsmattan eller på verandan... Jag har ju min lilla 'bakgård' där jag skulle kunna hålla till. Där finns bänk och allt.... 
Var hamnar ni när ni ska plantera och dona?


Spana in den söta vattenkannan... Ett nyligen gjort loppisfynd.


Fina krukor
Kan inte låta bli att tipsa igen..... Om ni gillar krukorna med de runda ornamenten på.... Titta in på Plantagen (jag får inte betalt för att säga detta :-)).... Båda storlekarna under hundralappen... Finns även i ljuslila och några till nyanser. Den minsta plommonlila krukan är dock köpt på Ulriksdals slottsträdgård och är i ett aningens annat utförande och i ett aningens annat pris också :-)


Det är mysigt med skymning....


Ganska snart ser man bara ljuslyktorna som brinner... 


De ljusa sommarkvällarna är ett minne blott...

PS. Helgen ser ut enligt följande: bok-klubbskväll med trevligt sällskap, god mat och ett glas rött (eller två), besök av svärmor, sonen borta på träningsläger, klippning av häck, sovmorgon och mysapysa inne eller ute beroende på vädret... I dag tittar solen fram som det verkar... Skönt... lite värme nu bara... så är vi 'back on track' igen....

Trevlig helg alla goa!

33 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Du är så himla duktig på att arrangera snyggt...jag blir så inspirerad...
Jag brukar plantera i närheten av var krukorna ska stå...Lättare att släpa på jordsöckar än fulla krukor tycker jag ;)
Krukorna är jättesnygga...den där grönblåfärgen känns lite lockande...
Min helg ska innehålla lite fotboll, firande av 17-åringen och ett betongprojekt...inte till mig utan till minste sonens fingerboard ;)

Frøken Solhat sa...

Hold da op hvor ser det godt ud Charlotte......smukt i skumringen og stearinlysenenes skær med de flotte krukker. Du har en helt fantastik evne til at lave smukke stilleben :0)

Må give dig ret i at pyntekålen er helt fantastisk flot :0)

Knus Dorthe

Anonym sa...

Magiskt, sinnligt, sensuellt & vackert!

Ja, Dina bilder stämmer bra överens med de vackra ordgåvor som Du är så generös med. Dina bilder andas även OMTANKE, inte att förglömma!

LAV

Agneta

Unknown sa...

Herregud vad proffsig du är. Allt blir snyggt, tom omplanteringsplatsen ser hur snygg ut som helst, fastän den är nersölad med jord.
Själv planterar jag bara rakt på gräsmattan och inte på någon tjusig bänk.
Känner att jag måste ta en tur till plantagen idag. Har länge sneglat på sådanan där krukor, men de kostar ju en hel del, hoppas även plantagen här i stan har dem.
Ser ingen större skillnad på dem heller så det är bäst jag skyndar mig innan de tar slut. Tänker även sno din idé med silverek i svarta krukor:) urläckert.
Måste bara trotsa vädret, men man får väl passa på emellan skurarna.
Ha det toppen!
Camilla

gittan sa...

Ursnyggt arrangerat! Jag gillar också kål med lite "stam" efersom det ofta är blött på hösten så ruttnar gärna bladen som ligger mot jorden och det slipper man ju när kålen svävar en bit ovanför. Jag ligger alltid på knä när jag planterar. Jag brukar hamna bakom växthuset där jag ligger på kanten av gräsmattan och krukor och jord befinner sig i "potaislandet" Maken har försökt bygga ett flertal "planteringsbord" av bockar och träskivor mne det slutar med att jag ligger på knä vid sidan om medan han står och virrar på huvet. Men det är ju såtungt och otympligt att få upp jorden i rätt höjd när man ska stå upp och plantera därför föredrar jag min modell =) Ibland lägger jag jordsäcken i skottkärran för att enkelt kunna dra den över kanten och på så sätt slippa tunga lyft för att fylla de stora krukorna. Liiiiiite sugen på att göra nya arrangemang blir jag av dina bilder men jag ska försöka lugna mig ett par veckor till. När höstkrukorna är på plats känns hösten mer påträngande och det vill jag inte! Helgen bär med sig köp av ny kamera (till maken) och sen åker vi förhoppningsvis till Bäckaskogsslott och trädgårdsdagarna där. Därpå bär det av till Solhaga Garden för en titt (laddar plånboken rejält innan) Lunch ute på tu mna hand och sen får vi se vad som händer i övrigt. Denna helgen kolliderar en massa trevliga arrangeman i vår närhet, svårigheten ligger därför i att välja... Ha en fin dag / kram gittan

Almbacken sa...

Ja, där fick du igång mig:o). Vilket läckert arrangemang. Du är sååå duktig!!!! Ornamentkrukorna är superfina.

Hi, hi jag gör precis som du när jag planterar, på kanten på trädäcket.

Det blir nog en sväng till plantagen på lunchen.....

Ha en skön helg!

Kram Maria

Anonym sa...

Jag är en alldeles ny läsare här hos dig med ett nyfunnet intresse för trädgård. Jag har läst ikapp lite och måste säga att du har en så vacker och inspirerande sida. Tack för den! Fina höstplanteringar visar du här också. Trevlig helg!

Lotta sa...

Sååå läckert med dessa dämpade, färgstämda tonerna. Inspirerande!! Jag planterar där krukorna står och tyvärr städar jag inte så noga efter mig heller, så det brukar se lite skräpigt ut. Tack för Plantagen-tipset. Ska på klädinköpsrunda med yngsta sonen, och då är det nära till hands att slinka in där.

Mimi sa...

Härligt med alla ni som gör höstplanteringar. Sådana gör inte jag eftersom jag trots allt är här bara på veckosluten. Det är liksom ingen idé att satsa på växter som man inte ser och njuter av. Däremot så börjar jag ju anlägga nya rabatter till följande år och planterar som en toka nya perenner! Även idag ska tre pioner ner i ett nytt land!
By the way, så underbara installationer som du gör ser man sällan. Som alla andra säger så ger de inspiration, kanske borde du ge ut en bok!!! Hälsn Mimi

Ruben sa...

Vilket mästerverk!! Du borde försöka sälja bilderna till någon trädgårdstidning!!!
Ha det gott!
/Ruben

Marie Lithén sa...

älskar de mörka kvällarna, ännu mer nu efter dina underbara bilder!

Lena Andersson sa...

Alla bilder fina men den sista är super fin.
mvh Lena

Margot sa...

Du är så otroligt duktig på att få allt att se fint ut, helt fantastiskt! Ser så himla mysigt och fint ut!
Ha en trevlig helg!
Kram Margot

Spirande grönt - sa...

Snyggt! De där krukorna har jag varit och klämt på flera gånger:)

Ha en härlig helg,

Rebecca

Stina sa...

Woha vilken underbar blogg!!! Att jag inte klickat in här tidigare! Du har en ny följare och hamnar i min blogglista - bums!

Ps, tack för kruktipset!!

Ha en trevlig helg!

Edith och Jag sa...

Dina arrangemang är jättefina! Mycket inspirerande. Själv har jag hållt mig till vitt,grönt och svart hela sommaren och har just nu ett stort sug efter rosa och lila nyanser. Fast när jag ser dina vilsamma arrangemang i dag så blir jag sugen på det vita igen.
Trevlig helg!
Maria

Katarinas trädgård sa...

Himmel så snyggt!!! Så vill jag också ha det! Det kanske inte är så dumt med höst iallafall.. Jag brukar inte vara så förtjust i Plantagen, men de krukorna får gärna flytta hem till mig.

Hälsningar
Katarina

Inger sa...

Höstplantering i kruka blir det ingen för mig, däremot i rabatt inför nästa sommar. Jag behöver ha ett bra ställe att hålla till med krukor och sånt, just nu flyttar jag runt ett litet trädgårdsbord för att kunna vara i solen, eller också står jag på huk vid altanutgången. Arrangemang är jag usel på, men njuter gärna av dina:)
Ha en skön helg!

Annika Christensen sa...

SÅ HIMLA VACKERT!
Tack för denna fina inspiration.
Jag har de flesta växterna hemma men nu blir det lite mera....
Hoppas det blir många sådana här fina dagar. Trädgården börjar hämta sig bra.
Ha en skön helg
Annika

Anjas Hill sa...

Oj, så läckra bilder!
Även jag gillar att pynta med ljus i trädgården så här års! Dina planteringar är verkligen fina!/Anja

Annelie sa...

Jaha ja, tjuvstart?
Eller bara sugen på något nytt och fräsht, och omväxling? För så känner jag.
Plantagen? Njae, inte den här veckan. Men tack för tipset. Hihi. Men kålen var fin.
Jag hamnar nog ofta på farstukvisten, mitt i vägen för alla. För jag vill gärna sitta. Kanske vill jag bli sedd också eller känna att jag vet vad som är på gång på gatan och i huset och trädgården på samma gång.
Plantagen igen? Jo, hade nog gärna velat, för de där krukorna gillar jag - mycket.
Jo visst är skymning mysigt. Särskilt hos dig ser jag. Tror nog inte att det blir riktigt lika mysigt här.

Låter som om du har en mysig helg framför dig.
Myskramar till dig!

Britt sa...

Oj säger jag bara, så snyggt. Du är så duktig//Britt

Anonym sa...

Kära C, jag måste bara berätta att jag har legat på knä i tre timmar på plätten bakom mitt hus. HELA DJ.... gräsmattan är FULL av M O S S A! Nu har jag förstått att man skall gödsla bort mossan, men det är en ekvation som inte går ihop i mitt skånska huvud. Då måste mossan få ännu mer flow... eller?

Kul att Du är med i min tävling!

A

elena nuez sa...

i looooooove trädgardsflow style so much!!!
Congratulations on your work!
greetings from Spain

The Secret Garden sa...

Så fina bilder! Känner riktigt hur det skulle kännas att sitta där och mysa. :)
Jag brukar sitta rakt ner på gräsmattan när jag planterar. Enklast så, spelar ingen roll att man spiller jord.

Ha det gott!

OF SPRING AND SUMMER sa...

Det var ett litet tag sedan jag hälsade på sist. Tittade runt på alla dina fina bilder! Väldigt fint och vackert arrangerat. Mysigt med de levande ljusen och den sista kvällsbilden är härlig.
Gillade också att titta runt på biderna från Sommarsalongen.
Ha det så bra.
Kram Ingrid

Titti sa...

Vilka härliga,stämningsfulla bilder! Känns nästan som man skulle vilja få krypa in i bilden och få vara med, ser så mysigt ut./Titti

Tradgardslotten sa...

Fina bilder! Själv väntar jag på att inspirationen ska komma tillbaka... hela trädgården är uppgrävd just nu :(

Växthusmadam sa...

Tack för tipset om krukorna, de är helt i min smak! Din underbara lilla uteplats är helt i min smak också, det är så fint med allt det grånade! Har en favoritlasyr som jag använder på allt i trädgården när jag inte har tid att vänta på att det ska bli grått av ålder; "arkitektgrå" är en hit!!!
Ha en skön söndag, för mig får det bli en tur till plantagen!
Växthusmadam

Helena, The Swenglish Home sa...

Kära Charlotte,
Efter att ha kikat igenom kommentarerna ovan, kan jag dra slutsatsen att omvärlden är rörande överens om att Charlottes Trädgårdsflow är i en klass för sig och att du är helt fantastiskt duktig på att arrangera så att vi andra bara dööööör av inspiration och nästan blir anfådda på kuppen i längtan efter att höstfixa lika fint! Riktigt snyggt, och de krukorna skulle jag gääääärna ha! Rackarns att Plantagen inte har en filial här i krokarna... ;-D

Jag har sedan vi kom tillbaka från sommarvarma Frankrike förra veckan bestämt vägrat höstkänslorna att göra entré, trots att allt i väder, trädgård och temperatur pekar ditåt, men idag kröp jag till korset, slängde alla krukade växter som dött under vår frånvaro, klippte den vildvuxna gräsmattan och åkte och inhandlade en stor mummig kryssboll. So, hösten, bring it on!

Men usch så jobbigt det lät med sonens helg, och tufft för er med den långa körningen! Ibland är det jobbigt att vårt avlånga land är just så väldigt avlångt! Jag hoppas att allt är ok nu och att du fick vila lite idag.

Stor, stor kram,
Helena, The Swenglish Home

Huset vid ån sa...

Du kan verkligen konsten att inspirera! Så himla fint o vackert....
En fröjd för ögat!

Hoppas att du får en bra vecka! Kram Therese

Angelica Little Corner of Crafts sa...

Vilken inspirerande blogg!! :)
Här kommer jag att kika in igen!

Zep sa...

Det sensommerscenarie ser helt forrygende smukt ud i mine øjne! Hvor er det smukt/vakkert.

Hjerteligst
Zep