måndag 7 november 2011

Höstsysslor

Sådärja. Då var helgen avklarad och ny vecka påbörjad. Varmt och gött i luften. Men långkalsonger på ändå i helgen. För säkerhets skull. Har äntligen fixat vårlökskrukorna. Förra året provade jag på att sätta tulpaner i kruka för att driva fram tidigare än de annars dyker upp i rabatterna. Något jag aldrig hade provat på förut. Hur det gick kan man läsa om HÄR

Hur man gör steg för steg för att driva tulpaner och andra vårlökar i kruka berättar jag om på Svenska Trädgårdsbloggar. Jag säger bara: prova!!! Enkelt att göra och så kul att ha egna tulpaner när vintern känns som oändligast. Och extra finurligt och bra är det att alla kan göra det, eftersom proceduren varken kräver trädgård eller svalt utrymme.

Sätter man lökarna nu bör de blomma i februari. Läs mer på Svenska trädgårdsbloggar
 I år testar jag på alla möjliga sorter lökar.

°°°
Höstsådd
Har även sått i helgen. Det där med stratifieringsprocessen vid vårsådd av perenner är något jag sällan får att fungera. Så nu provar jag så här istället där stratifieringen sker liksom automatiskt. Spännande! Så fiffigt att man slipper fixa och trixa med dessa sådder inomhus i januari i alla möjliga steg och temperatuer genom att så ute på hösten. Lovar att återkomma med hur det gick.

För er som är intresserade av perennafrösådder rekommenderar jag varmt Helens blogg: Tankar om och från min trädgård. Där får man lära sig massor om just frösådder av perenner. Helen delar frikostigt med sig av sina erfarenheter. °°°
Sista broccolin är skördad 
Så gott till söndagslaxen. 


Naket
Nu är det tomt. Alla har de dalat ner. Löven från syrenerna. Eftersom att mina är riktigt stora och ganska många till antalet, varav flera står i tomgränsen, blir det väldigt naket i dessa tider. När bara grenverket finns kvar. Just i detta avseende är snön varmt välkommen. För att klä in grenarna med vitt fluff och göra syrenerna till stora sockervaddsträd.


°°°
I övrigt känns tiden en aningen ur led med den goa värmen och blommande rosor. 
Men för min del får gärna tiden vara ur led, om det blir på det här trevliga viset. 
Att man kan få fortsätta vara ute i trädgården och pyssla och dona. 
Vintermånaderna är nog många och långa ändå.


Ha en alldeles förtjusande novembervecka nu! 
Hoppas helgen varit god och mild. Och missa inte att titta i hos Svenska trädgårdsbloggar!

Utlottningen pågår fortfarande. Den hittar du HÄR

19 kommentarer:

Trädgården på Höjden... sa...

Det låter väldigt lockande med att driva upp lökar till julblomning. Det är ju ett garanterat rådjurssäkert recept för mig som har otur med uppätna tulpaner i trädgården. Ska nog ta och prova... Är ju lite tulpanberoende och saknar så att få frossa i dessa i trädgården.

Tack för tipset och ha fin start på nya veckan.

Hälsar Åsa

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Åsa!

Om man vill driva upp tulpaner till jul är det försent att börja nu dock..... utan blomningen kommer nog mer att ske i februari. Ca (minst) 13 veckor innan bör man sätta lökarna.

Ruben sa...

Att odla tulpaner i kruka inomhus har jag alldeles glömt bort i år, men efter att läst och beundrat bilderna i ditt inlägg kommer jag att hålla utkik efter billiga tulpanlökar (ska väll inte vara så svårt just nu) och sätta igång en odling. De hinner förstås inte komma i blom till jul, men tulpaner i januari är ju också bra!!

Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

Oj, nu såg jag i din svarskommentar, det blir blomning först i februari, men det går bra det med!!! ;-)

/R

oumberligating sa...

Måste ju in och kolla hur det står till med "Flowet" denna Måndag! Full fart finner jag till min glädje, ett vackert och fint inlägg denna Måndagsmorgon! Här är det också full fart sitter faktiskt och jobbar samtidigt som jag skriver denna kommentar, en lyx i min värld faktiskt!
Vill bara tala om att tanken växer sig allt starkare....att säga upp mig och ta ett sabbatsår och skapa min drömträdgård....okej, Rom byggdes inte på en dag...ett år...men på ett år skulle jag kunna få en fin början, självklart så kommer jag använda dig som konsult!
Lovade mig själv att inte gå allt för djupt in i "sjukvårdsbloggandet" men gjorde det i allafall, mestadels via mail och nu har jag några nya "kunder" till Jernsaxen som har svår cancer...mitt råd till alla denna mulna men sköna Måndag låt Carpe Diem skylten i köket inte bara bli en skylt med en vacker text!

oumberligating sa...

Hmm...det "laggade till här"!
Ha en fin vecka!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

Sanna sa...

Tunnelbanan med en kaffe ( å en bulle scch säg inte till nån, vet att det är måndag ;) och Trädgårdsflow. En morgon kan knappt börja bättre. Nu är jag redo för Kaprifol Blomsterhandel full av härlig inspiration i färg å form.
Välkommen Måndag.
Tack snälla Charlotte!
Ha en skön novembermåndag. Sanna

P.S Jag håller med dig. Ur led är tiden! Men det gör inget :)
Måste testa lökreceptet. Det har jag aldrig gjort. Oj nu är jag framme. Time to go :) kramar D.S

Malin på ön sa...

Underbart tips med tulpaner, ser redan framför mig hur dom blommar när det är som vintrigast. Måste med andra ord köpa på mig lite vackra lökar...Hurra!
Malin

Lotta sa...

Blev också sugen på att prova så jag hoppas det finns lite lökar kvar...och som vanligt dina bilder är så FINA. Ha en bra vecka.

It's me sa...

Seize the day.....love from me...xxx.

Med fingrarna i (j)orden sa...

Inspirerande bilder! Själv har jag satt iris i kruka. Tulpanlökarna som blev över lottar jag ut på bloggen istället ... Det räcker nog med de 500 jag grävt ner.
Allt gott
Eva

Karla sa...

Vilka fina rabatt "kragar" du har...Vad har du använt för färg till plankorna?
/Hälsningar, Karla.

Gunilla sa...

Du är så företagsam inte har jag tänkt tanken att förodla tulpaner.

Det skulle jag ju kunna göra för jag har inga tulpaner i rabatterna.

Enkelt och smärtfritt med att ställa ut krukorna med sådder över vintern . Naturen gör resten. Jag tillämpar alltid den metoden.
Men töm inte krukan om det inte kommer upp första året för en del fröer behöver flera kylperioder.

Ha det gott
Gunilla

Aquilejans sa...

Härligt att planera för vårblommande krukor nu.
Ha en härlig vecka du också,
mvh Malena

Hélena sa...

Det här måste jag prova. Det låter ju helt oemotståndligt att få tulpaner i februari, tulpaner som man planerat själv. Fina, mysiga och inspirerande bilder...som vanligt, tack!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Trädgården på Höjden... sa...

Åkte till stora varuhuset i förmiddags (det var de som riggade "Fällan"!!!) och fyndade lökar till halva priset, både tulpan och hyacinter. Nu ska här testas.... Februariblomning eller ej så låter det underbart. Stort tack igen för ditt inspirerande tips.

Hälsar Åsa

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Karla!

Färgen är en vanlig trallolja med brunt färgpigment i. Min kommer från Nordsjö och heter Terass och möbel V i kulören Rocks 1197.

Helena, The Swenglish Home sa...

Tjenare tjejen,

Schyssta lökar... fniss, ja, jag vet, gammalt skämt, men jag var bara tvungen! :-)

Sambon tjatar om att vi måste tulpanlöka för glatta livet, och jag ler uppmuntrande - det har varit en trevlig tradition att han och pojkarna tar hand om det...

Och nog är det underligt med dessa temperaturer i november. Vi är många som har ovanligt svårt att förstå att det är dags att börja tänka jul snart, för känslan kan omöjligt infinna sig när jackan åker av titt som tätt...

Häftigt med dina blommor som blommar i trädgården ännu, i läcker kontrast till de lövnakna trädgrenarna. Sista bilden är dock himla läcker i alla fall, med krukpartyt på bordet och höstkänsla all around.

Stor kram från ett höstfuktigt England,
Helena

Staudefeen sa...

Det er virkelig en sand fornøjelse at læse din blog - spændende emner, flotte fotos og god opsætning - det skal du have ros for :-)

Kh. Marlene