fredag 11 november 2011

Räfsa löv och så

God helg! Tillbaka till hösten nu. Den numera bleka. Här har de starkt röd-gula tonerna börjat övergå i brunt. Räfsade ihop åtta säckar löv igår. Och det är bara är en yttepytte liten del av lövmassorna. Det blir så mycket löv här från alla stora träd att vi inte har möjlighet att spara på allt. Återvinner så mycket som möjligt givetvis. Men resten åker vi med till kommunens kompost. Att räfsa är en av de mest avkopplande och rogivande sysselsättningarna som finns tycker jag. Av ALLT trädgårdsarbete. Vattning är en annan. Under tiden man gör något betydelsefullt för trädgården, som inte kräver så mycket engagemang av en egentligen, kan tankarna sväva fritt. Överlag tycker jag att det är avkopplande att göra saker, gärna kreativt.


Vilken syssla i trädgården tycker ni är den mest avkopplande?


Hängande cyklamen
I en paus av lövräfsandet plockade jag av en hel kruka cyklamen alla dess blommor 
och satte i små hängande flaskor med bara lite vatten i (frysrisken). 



Ganska kul att göra en sån grej på hösten. Söta blommor i hängande flaskor eller vaser är kanske något 
jag mer tänker mig som en vår och sommardekoration annars.

Flaskorna kommer från Kronans Blommiga Bageri i Åsele

°°°
Gjorde en ljusmanschett av en vanlig halmstomme i en annan paus av lövräfsningen :-))
Använde ljungris, stjärngräs, enris med massor av gröna bär på, ecauluptus, videkissar och blad från silverek. 
Den härliga vinterpysseltiden är här. Tjoho.


Täckte bara toppen på halmstommen med grönt som bands fast med blomsterbindningstråd. Jutevävsbandet döljer det som inte är dekorerat. 
La ett fat underst också för att få upp höjden en aningen så att bandet bara döljer den odekorerade stommen och inte det man vill visa. 
Det fina betongfatet allra underst kommer från den inspirerande butiken L & Co här i Sundsvall.

°°°
I helgen ska här städas källare. DET kommer bli, svettigt, rejält utmanande och eventuellt leda till gnabb och små dispyter kring vad som ska slängas respektive sparas. Vår källare är en sån där gammeldag som man bara kan komma till utifrån. Och det är så fullt där att det fysiskt sett går inte att komma in i stort sett. Suck. Skönt att få det gjort i alla fall. Har alla mina trädgårdssaker där så jag vill verkligen få ordning omedelbums.


God helg!
Hoppas att ni kommer att ha något trevligt för er. Och inte typ städning av källare eller så :-))

30 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Dear Charlotte,

Your garden decorations are wonderful, full of inspiration!

I wish you a lovely weekend, enjoy your time ;-)!

Many hugs, Ingrid

Helens trädgård sa...

Så vackra dekorationer du har fixat.
Nog är det uppiggande med små flaskor fylld med blommor även under hösten då allt annat känns trist.

Önskar dig en trevlig helg!

Helena, The Swenglish Home sa...

Guuuuuud så vackra bilder och utsökta arrangemang! Jag fick tre sådana där små rara miniflaskvaser av goa Lotten förra året, och efter att ha sett din supersnyggt "klädda" hasselkvist känner jag mig lite "girig" att finna fler för att kunna göra att större arrangemang... Och ljus-"manchetten" - SÅ fint, Charlotte!!!

Hm, förrådsutrymmen man knappt kommer in i... hm, känns alltför bekant. Särskilt i gamla hus i det här landet är förrådsutrymmen mycket sällsynta, så mitt minikontor svämmar över av tyger och pysselmaterial, som nästan tränger ut de "riktiga" jobbpärmarna... och lilla förrådet i trädgården, jamen hur skall man få in både praktiska saker (cyklar, redskap) OCH oumbärliga pynt och fix-saker (krukor, fågelburar och gamla fönster, tex)??? Men ense om vad som skall bort är vi INTE, jag och sambon... :-)

NÅ, tack för ännu ett superinspirerande inlägg!

Helgkramar,
Helena

Malin på ön sa...

Hjälp vad fint du gjort! Underbart med dom slingriga grenarna och så skira cyklamen, oj vad tjusigt. Och vad gäller kransen så tänker jag härma rakt av, tack för tips : ) Favoritsyssla i trädgården:Löjligt svag för skymningspromenad med titt på allt som växer, el tidig morgon när solen precis gått upp, med en kaffekopp i handen. Fast jag gör ju inte så mycket....Men härligt är det, ha en fin helg!
Malin

Lotta sa...

Sååå fint med cyklamenflaskorna, här har de lovat ner till -5 i natt så det gäller att ta vara på de blommor som finns kvar. Angående din fråga så tycker jag att ogräsrensning i grönsaks landet är väldigt avkopplande liksom gräsklippning (minst ½ dags arbete om allt ska klippas samtidigt=åkgräsklippare) Ha en bra helg!

Sussi sa...

Lustigt....! Jag tänkte PRECIS samma tanke igår när jag var ute och räfsade löv! Jag fick nån sur kommentar från en som gick förbi på gatan och som tyckte att det var "fullständigt onödigt att hålla på och räfsa sådär", men jag kommenterade med att jag gör det inte för att det behövs, utanför att det är så rogivande och så skönt att komma ut i trädgården en stund.
Vi får inte heller plats med alla löv i vår kompost, utan det blir en sväng till den kommunala komposten på vår återvinningsstation. Såååå mycket löv det blir!

Ha en mysig hösthelg!
Sussi

Annelie Connolly sa...

Ugh, nu fick jag dåligt samvete, KÄLLAREN...
Min måste verkligen också städas. Just nu är det så att man helst undviker källaren för att jag mår så dåligt av att se röran.
Men, himla skönt är det efter att man städat, eller hur? Våran lilla valp har förhindrat mig att göra just about anything på senaste tiden.
Sååååååå fint du dekorerat grenarna, som du säger lite oväntat på hösten, men också därför desto finare.
Det är ju bara att ta in dem sen på kvällen, eller hur?
Tycker nog att kratta, jag menar räfsa, löv kan vara ganska mysigt också. Speciellt om vädret är okay.

Många kramar och trevlig helg, Charlotte!

Annelie

Karin - Mina Rum sa...

Rensa källaren borde jag verkligen göra. Ser ut som ett bombnedslag där nere.
Jag håller med om att vattning är otroligt avkopplande att syssla med. Sedan tycker jag att ogräsrensning också är ganska rofyllt, och så blir det ju så fint efteråt.

Ha en fin helg. Kram, Karin

Tant Otteskrufv sa...

Jag säger bara: lycka till med källarröjningen! Vår är fylld med virke...

It's me sa...

Beautiful decorations !!...enjoy a happy weekend....love from me...xxx...

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Håller med er som nämner ogräsrensning. Lika rofyllt det :-))

Unknown sa...

Ja, jag måste nog säga att ogräsrensning är min meditativa syssla, krattning funkar, men vattning, nej inte lika kul......

Men vad jag tokgillar dtt ormhasselpytteflasvackracyklamen arr, i vacker kruka dessutom. Just ormhassel kan man inte ha för många grenar av....har nästan stympat min stackars buske.

På tal om källare, så här ska också rensas i helgen :( hade en vattenläcka när vi var i London(så typiskt). Svärfar stod i 10 cm vatten när han skulle mata fiskarna därnere, nu har det torkat men nu så återstår uppröjningnen. Som tur är var det inte vårt fel, utan kommunen som gräver utanför vårt hus, så de står för all kostnad. Men att röja det får vi göra själva....men samtidigt är det ju skönt att det blir ordning...så lite tur i oturen ändå..
Ha en skön helg!
Camilla

Anna Vattenkanna sa...

Ack så vackert med cyklamenblommorna i de små flaskorna. Ljuvligt helt enkelt!

Visst är det roligt att småpyssla runt... AVKOPPLING på högsta nivå! Det mest avkopplande tycker jag är när man kan varva olika trädgårdsfix med vart annat. Ta en kopp kaffe, fortsätta med något, få ett infall att pynta upp någonstans...

Jag kommer nog också att vara i röjartagen i helgen - har ett berg av kartonger med grejer som stod på vinden som måste sorteras... uj!

Kram Anna Vattenkanna

almondandbeans sa...

wonderfull ♥♥♥

Kristina Bonander sa...

Räfsa löv håller jag med om att det är avkopplande! Annars tycker jag nog den där sista promenaden man tar i trädgården innan mörkret faller är bäst. Då kopplar jag av!
Ha en skön helg
Kristina

martinealison sa...

Oui en ce moment le travail du ratissage est un emploi à temps plein!
Avec la dernière pluie celui-ci s'avère difficile! bravo pour cette très belle composition.

Sanna sa...

Hej C,

Så så så såå fint. Jag köpte några liknade små flaskvaser i Berlin för några år sedan, butiken hade bara 8. Köpte alla en har gått i kras så nu är de bara 7:( Finns de att köpa någonstans? Har inte sett några förrän idag hos dig. Jag brukar ha mina i mitt alternativa påskris. :) Måste använda dem oftare, tack för att du påminde mig. :)

Jag tycker som du vissa uppgifter är som terapi. Kratta, menar räfsa :) löv, vattna och på jobbet snitta alla blommor. Man bara gör och låter tankarna sväva fritt. Det är sweet.

Hoppas att din 11-11-11 dag har varit spännande. Ha en riktigt fin helg i din fantastiska trädgård! Du är helt fantastisk
Kramar

Hélena sa...

Putsa rosorna tillhör en riktigt myssyssla. Jag går där med sekatören och småklipper, doftar lite på rosorna, klämmer några bladlöss, funderar på projekt, småsjunger :-)
Behöver jag förklara att jag älskar rosor!
Ha en underbar trädgårdshelg!
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Himmel vad sött det blev med cyklamen i de små flaskorna! Vad duktig du är på att få till det i mysighet:)) Jag känner mig själv väldigt opysslig just nu.
Tack för ett inspirerande inlägg, vi ska ju ha vänner här på middag i morgon, då kanske jag kan få till något litet pyssel.
Kram Maria

Godastunder-tokigaidéer sa...

Att räfsa löv är verkligen avkopplande om amn inte har en hund som springer omkring och vill leka med räfsan hela tiden.....tja jag kan platsa honom och göra det ändå men han har så kul och det fingerar ändå.

Ha en härlig helg
Här är det NY planering och shopping efter nya vinter kängor

Kram Anna

Inger sa...

Mina favoritsysslor är beskärning och att gräva...
Önskar jag hade ett uns av din pysselförmåga:)
Kram

Aquilejans sa...

Vilka fina arrangemang du har gjort, verkligen kreativt!
Ha en härlig helg!
Mvh Malena

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Men du!!! Så himla fint det blev med cyklamenkvistarna!! Håller med.. oftast förknippar man små flaskor och blommor med vår och värme. Men det var nästan ännu vackrare nu när det var så oväntat. Snyggt också med kvistarna i fina urnan. Kanske lånar den idén av dig.. ;)
Jag gillar också att vattna. Det är nog den syssla som ger mest sinnesro. :) Vi har också en fixardag. Ska bli skönt att bli av med en massa små irritationsmoment.
Ha en underbar helg, vännen!
Kramar!

AnnaHelena sa...

Jomenvisst kan man använda cyklamen i vas! Bra idé! Och tänk att säckväv kan vara så fint också...

Kram // AH

Karin A sa...

Vilka underbara små arrangemang, gillar! Svårt det där med vad som är mest avkopplande men jag får nog ändå säga att jag gillar att klippa (typ rosor på våren) eller beskära mindre buskar. :D

Ha en skön söndag!
Karin

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Såå fina arrangemang och så där lite grann småjuligt utan att vara juligt ;-)

Städa källare låter inte kul, men som alla annan storstädning och rensning - jätteskönt när det är gjort! Jag är också i städ- och renstagen och man får sån energi av det (efteråt ;-)

Ha en trevlig kväll!
Annika

Lisa sa...

Vilka sötnosar du fixade till där, som små älvor eller fjärilar svävar de runt, jättefint !!! Min bästa flow-tid är när jag rensar ogräs, jag kan hålla på i evighet. Kratta eller vattna går bra en stund, men sen vill jag göra annat. Mitt köksland sväljer ofantliga mängder löv, synd du bor långt bort, he he ! Hoppas du hittade ut ur mörka källarvalven ;-)
Ha en skön novembervecka !
Lisa/Lisas trädgård

Marie Lithén sa...

galet fint!!!! Tror jag gör ett cyklamenträd inne i jul, jaaaa så får det bli! Tack Charlotte du är en klippa på inspiration

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Så fiffigt och vackert. Cyklamen funkar ju så bra så här års. Vackra bilder...som alltid ;D

Ha det gott/ Tyra

Staudefeen sa...

Fantastiske idéer - tak :-)