söndag 20 maj 2012

Sheet metal edges for flower beds

Rena rama aprilvädret har det varit här de senaste dagarna. Hagel, regn och sol. Inte optimalt, men det har jobbats intensivt ändå. När 'normala' människor kurar lördagsmys har man förstås hållit sig sysselsatt med diverse göromål utomhus :-)) Har städat upp och förberett i köksträdgården. Myllat kogödsel och hönsgödsel, grävt ner rabattkanter, flyttat, delat och krukat växter, ja, vårfixat och donat i största allmänhet. 

Prakthäggmispeln i bakgrunden är så vacker med sina ljust bronsfärgade blad som är på väg att slå ut.

°°°
Sviktande minne
Jag skrattade gott åt mig själv när jag skulle leta rätt på namnet på kejsarkronorna som snart slår ut i lilla nya rabatten i köksträdgården. Har aldrig haft sådana förut och är därför lite till mig. När jag var i Göteborg förra veckan lovordade jag alla gula kejsarkronor som fanns på Liseberg och skrev då i ett inlägg att jag var så glad att jag också hade satt gula. Haha.... Men där mindes jag fel. Inga gula hos mig i år. Nope. Det kommer det dock bli till nästa år... Står på listan nu. Det som snart slår ut istället är antingen vanliga orange, mina heter 'Aurora', eller en röd sort jag också satte, som heter 'Rubra Maxima'. Men det är inte fy skam det heller :-))


Nysatt plåtkant
Rabatten där kejsarkronorna står har precis fått plåtkant. Det kommer inte dröja länge innan den börjar rosta så att den ser ut som de övriga i trädgården. Lovade att återkomma med fakta kring mina plåtkanter. Har förstått att det inte är så lätt att hitta plåtslagerier som är villiga att klippa till sådana. Märkligt. Det finns förstås färdiga plåtkanter för rabatter också om man inte får tag på ett plåtslageri som kan hjälpa till. Men givetvis till ett betydligt högre pris.

I bakgrunden skymtas den dubbla narcissen 'Replete' som har aprikos mitt

Plåtkanter som rostar
 • De är i kallvalsad plåt, 0,7 mm för att kunna vara böjbara. Vilket är ett måste om inte har raka rabatter. 
 • Mina är 15 cm höga på de flesta ställen. Men jag har också några som är 25 cm. 
 • Upptill är det gjort ett 'omslag' för att kanten inte ska vara vass. Jag skulle kalla det nedvik, men på plåtslagarspråk heter det omslag. De rabatter som inte är 'cirkulära' beställde jag en snedklipping och omslag på ändbiten för att runda av avslutet.
 • Plåtarna går att få i bitar om 2 meter, åtminstone där jag beställde mina.
 • De börjar rosta redan första veckan. 
 • Kostnad: ca 60 kr/meter hos Profilplåt i Sundsvall. Vilket toppenställe!! Väldigt trevligt bemötande och serviceinriktad personal. En nyfunnen trädgårdsoas. 


Gör så här
 • Kanterna grävs ner i önskad djup. 
 • Tryck till i jorden/gruset på båda sidor för att stabilisera kanterna. Jag brukar antingen gå på båda sidor om plåten och stampa närmast eller banka till med handen. 
 • Om kanterna ska böjas bör man göra det med lätt hand så att böjningarna blir mjuka och inte med brytveck i plåten. Det är bättre att prova sig fram än att kraftigt böja till från början.
 • Foga ihop skarvarna genom att peta upp ca 1 cm av omslaget och sen styra in nästa plåt. I skarpa hörn går det inte att göra på det sättet förstås, men det behövs inte heller tycker jag. Kläm sedan till försiktigt med en vanlig tång. Till att peta upp kanten går det bra att använda en skruvmejsel.
 • Till vänster ovan ser man en ändbit som är fasad för att få ett mjukare slut. Här kommer en stor sten också att placeras.

Denna kant kom på plats förra sommaren

Klockhyacint
De söta små klockhycinterna som jag satte i en kruka i höstas (och förvarade i källaren under vintern) blommar nu. 


Tyvärr är de doftlösa upptäckte jag. Men de sirliga blomstänglarna är fina ändå.Kungsängslilja och Hundtandslilja. Små glädjeämnen i väntan på tulpanerna.


I dag duggar det. Längtar efter torrt, soligt och hyfsat varmt väder. Det vill säga mysigt vårväder. Känns som att det inte varit många dagar med sådant väder i år. På fredag ska det tydligen bli ca 24° här i Sundsvall. Otroligt. För några veckor sedan snöade det. Det är kontraster det.


Önskar er alla en riktigt skön och go' vårsöndag.
Hoppas att ni har det bra i trädgården med vårsysslor eller vad annat skoj ni har för er!

°°°
'In the spring, at the end of the day, you should smell like dirt'
- Margaret Atwood -

...jarå Margaret. Visst gör man det :-)))

21 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

I am glad to read that the snow has gone! Yesterday we also had a wonderful day and next week will still be better!! I like that!!!!!

Enjoy your day, maybe in your wonderful garden! Many hugs, Ingrid

Inger sa...

Bästa lördagsmyset är väl i trädgården...? Gillar dina plåtkanter, vill gärna byta ut mina kanter av högställd marksten.
Kram

lottens vita och gröna sa...

hej finaste charlotte,
ohhhhhhhhhhhh tack för en alldeles underbar stund här, hela min trädgårdsrast var jag fast här :)
du är en underbar inspiratör och tack såååååååå för tips om kanterna, vill ha sååå mycket!
ha en underbar dag ute där blad det sköna gröna:)
varmkram lotten

Rose Garden Malevik sa...

Hej Extremt Duktiga Charlotte
vad du e DUKTIG :)
ja här har VÄRMEN äntligen kommit....högsommarvarmt idag...underbart :)
hoppas Ni får det varmt snart med
å missa nu inte......

B
L
O
G
G
P
A
R
T
Y
T

fortsätter...
redan 91 fina bloggar med
VÄLKOMMEN :)
HåkanBråkan

martinealison sa...

C'est un réel bonheur que de visiter votre blog... Vos photos et vos suggestions sont pleines d'intérêt et de beauté.
Merci... Je vous envoie mon timide soleil du jour...
Gros bisous

Hélena sa...

Dina kanter är så fina, måste hitta en plåtala are som kan tillverka sånna till mig. Hoppas du har en härlig trädgårdsdag. Själv sitter jag i bilen på väg hem från Öland... En nätt liten resa :-) jag hoppas så på attfå några timmar i trädgården när vi kommer hem.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Lotta sa...

Oj så mycket trevlig läsning och härligt inspirerande bilder! Ha en skön trädgårdssöndag.
Lotta

Camilla sa...

Vilken underbar blogg!
Jag har en liten fråga till dig!!
Du verkar kunna en hel del i blommor och sånt.
Vi har "någonting" (antagligen ogräs) i vår trädgård sim vi jätte gärna skulle vilja veta vad det är.
Jag skulle bli väldigt tacksam om du kunde kika in i min blogg och titta på bilderna och kanske kan berätta eller gissa vad det är.
Ha en underbar dag!

Puumuli sa...

Den där plåtkanten är verkligen snygg och jag kan tänka mig att den också är behändig då det gäller att försvara sig emot gräs. Jag kör med mina eviga stenar men gräset/ogräset har en tendens att leta sig fram under dem trots att jag använder "tyg" (vet ej det svenska namnet på det) där under...

Kram
Sari från Puumuli

Tant Otteskrufv sa...

Åh vad jag uppskattar handfasta råd och info om hur man bär sig åt! Nu vet jag hur jag ska göra när jag "behöver" plåtkanter och det blir nog snarare än sent :)

Zinnia sa...

Mycket snyggt med plåtkant. Betydligt bättre än mina runda stenar som jag får rensa i stup i kvarten. Jag önskar dig en härlig vecka! Zinnia

Ruben sa...

Oj, vad du donar och står i, och vad fint det blir. Plåtkanterna ser ju helfräcka ut, speciellt när man har en sådan böj som du har.
Kejsarkronorna är fina i alla färger!!

Ha det gott!
/Ruben

Sabelhagens Olivlund sa...

Tack för utförlig beskrivning av plåtkanter! Jag är på väg att köpa. Vilka snygga pallkragar/odlingslådor du har. Ljuvligt söt hundtandslilja. Hoppas värmen kommer till dig.
Ha en bra start på veckan.
Kram Maria

MARIES FOTO sa...

Vilken härligt böljande rabatt, den som fick rostiga kanten förra året. Tackar för inspirationen ifall jag ska utöka min nya "kidneyformade" rabatt i framtiden.

ulrika sa...

Vilken underbar trädgård du har, roligt med stålkander, det har jag grävt ner idag också, det blir snyggt mot det gröna.
Kram Ulle

AnnCharlotte sa...

Det är så snyggt med stålkanterna.
Hoppas du också får sommarvärmen. Hos mig har den redan kommit så idag var det shortspremiär.....
Ha det bra :)

gittan sa...

Dina kanter är makalöst snygga! Jag får nog ta ett snack med maken om han inte känner någon bra plåtslagare (det gör han säkert) För jag vill också ha så fina kanter runt mina planteringar =)
Kram gittan

Fru Grep sa...

Jättefina kanter till rabatter. Häftigt att de börjar rosta så med en gång.

Du tar verkligen fina bilder av din trädgård.

Lin sa...

Så mange fine blomster i fart hos deg!
Kantene er utrolig praktiske og veldig fine! Flotte når de får det litt gamle preget med rust!

Takk for tips!

Fia sa...

Supertips om plåten! Det är ju så supertrendigt just nu, men just corteneplåt kostar mer än dom flesta har råd till så då är detta ett jättebra alternativ!

JennieS sa...

Hittade till din blogg idag, Charlotte. Jag har kollat många trädgårdsbloggar men din trädgård var verkligen en trädgård i min smak. Du såååån känsla för vad som är snyggt, ursnygga växtval i krukorna också. Lilla sockertoppen - står den under tak på vintern eller klarar kruka och gran utomhusklimatet även vintertid? TACK för all inspiration!