onsdag 12 januari 2011

Great Dixter (del 1)

Dagen efter besöket i Beth Chatto Gardens begav vi oss söder om London till East Sussex och Great Dixter. Även denna gång fick vi utmaningar med logistiken mellan tåg och trädgård...

Denna skönsjungande koltrast välkomnade oss så fint när vi väl kom fram

Om de vedermödorna kan du läsa här:
Glada i hågen hoppade vi av tåget i Robertsbridge där vi såg framför oss att ta en taxi den sista biten. Allt enligt rekommendationer vi hittat på en trädgårdsturist-site på nätet. Problemet var bara att det inte fanns varken taxi eller några människor att fråga i närheten av den lilla, lilla obemannade tågstationen...... Robertsbridge är en 'sleeping village' som en kvinna sa lite senare till oss... Hrmmm... vi märkte det..... Hur som haver fick vi hjälp hos en bilhandlare vi hittade lite längre bort som hjälpte oss att jaga (!) en taxi i området som kunde köra oss den sista biten. Det var inte lätt och det dröjde ett tag innan dom fick napp. Det verkar överhuvudtaget inte finnas några verksamma taxi-bilar i Robertsbridge att tala om. Kvinna som efter en timme dök upp körde oss i alla fall till destinationsmålet. Vi passade på att boka henne för hämtning också vid stängningsdags.... ;-) Färden mellan tågstationen och Great Dixter var en helt underbar upplevelse. Vi körde genom ett klassiskt engelskt landskap och jag hade gärna åkt några mil till faktiskt bara för att få se ännu mer...

Går man in på Great Dixters hemsida rekommenderar dom en annan tågstation och sedan buss. Men jag tror inte bussen går ända fram till trädgården, utan till en närliggande by... Det var därför vi valde att åka till Robertsbridge. Någon som åkt hit och har tips på bästa ressättet (förutom bil då..)???


Välkommen!
Ja men.... stig in då... och välkommen att följa med på en liten tur i Great Dixters sköna miljö. Gissar igen att flera av er besökt trädgården. Här kommer en liten rapport från min visit en varm och solig dag i maj förra året.Det finns ett antal trädgårdar, nja ganska många egentligen, som jag åtminstone har på min 'vill-besöka-lista'. Great Dixter är en av dom. En trädgård där man genom de åldriga byggnaderna förflyttas tillbaka några århundraden i tiden, men annars möts av en mix av stramt formklippta figurer och häckar blandat med en känsla av vildväxande planteringar. 

Vill du veta mer?
Vill du veta mer om Great Dixter, trädgården och historien bakom, hittar du en sammanfattning på svenska HÄR  eller går du till hemsidan HÄR. Som trädgården ser ut i dag, är Christopher Lloyds förtjänst, även om grunderna till den annorlunda trädgården gjordes av hans föräldrar med hjälp av en trädgårdsarkitekt. Alla ängar i Great Dixter är Christophers mammas förtjänst, som var mycket intresserad av vilda påskliljor och frittalaria och drog upp sådan från frö.


I trädgården möttes vi av studenter lite överallt. Måste vara en fantastisk plats att utbilda sig på inom trädgård. Great Dixter har även massor av dagskurser för trädgårds-intresserade.


De första bilderna kommer från 'Sunk garden' som centreras kring en kantig damm. 'Sunk garden' är en vacker och mycket skyddad plats omgiven av byggnader, murar och häckar.  Under kriget användes dammen tydligen till grönsaksodling :-)


Slingrande stammar mot muren där en skir klematis får klätterstöd.


Genom en öppning i muren i 'Sunk garden' kommer man vidare i trädgården. Nivåskillnaderna är flera så trappor är vanliga. På vissa ställen gäller det att se sig för ordentligt... för trapporna används till planteringar. Inte bara lite grönt i fogkanterna här inte, utan ganska stora växter tittar oftast fram. Riktigt kul och ett annorlunda och kreativt sätt att använda trappstegen till något mer än just att kliva på.


Den vy jag alltid har förknippat med Great Dixter är denna med de stora formklippta idegranarna placerade på en äng. Kontrasten mellan det vilda och det tuktade gillar jag.


Gångstråken är många och gångarna är stenlagda.


Ofta ringlar dom sig fram... Som här exempelvis. Det finns gott om ängar i trädgården och även dessa är som synes förgyllda med gångar. Antingen stenlagda, eller uppklippta i gräsmattan.

Snygg vattenanordning!!!

Här är det 'The long border' man kan se. Rabatterna består inte av några färgmatchade växter, utan rött, rosa, lila, orange och gult blandas ganska friskt. Just vid vårt besök var nog lila den övervägande färgen, mycket beroende på alla allium som blommade.


'Sprengeri'.... Vill ha denna söta röda sommartulpan! Synd bara att den är så förskräckligt dyr att köpa.... Här fanns den i överflöd.

 Gångarna längs de 'ej-rakt-klippta' häckarna är smala, smala

Nu har vi kommit upp en nivå till 'High garden' som har en stil påminnande om en köksträdgård. Det odlas både grönsaker och blommor här.
Även studenter och trädgårdsarbetare måste tvätta kläder emellanåt tydligen... ;-) Är inte det här bland de sötaste tvättlinor ni sett? En egen liten innergård för tvätten.... Jag kunde inte låta bli att ta en bild!!! 


Varför rensa frösådda plantor i gruset när det blir så här vackert!!


Trädgården var minst sagt annorlunda och inte kanske vad jag hade förväntat mig. Stilen är säregen och ganska uppseendeväckande. En mustig blandning av det formklippta och det 'vilda'. Byggnaderna bidrar med mycket känsla i trädgården och är en viktig del i landskapet och hela anläggningen säger väldigt mycket om familjen som bodde här och deras lust och vision om att skapa en icke-traditonell trädgård. 


Ännu mer nyfiken på att läsa boken
Efter besöket blev jag ännu mer nyfiken på att läsa boken 'Dear friend and garderner', innehållande en brevväxling mellan Beth Chatto och Christopher Lloyd. Kan bara tänka mig hur dessa två trädgårdsskapare, med sådana olika trädgårdar, måste ha haft ett givande utbyte av varandras erfarenheter och kunskaper.

En pärla till plantskola
En riktig pärla i trädgården är plantskolan... Tror inte jag besökt en vackrare. Nästa inlägg från Great Dixter handlar den.

Kram,

20 kommentarer:

Lone sa...

Kære Charlotte.
Tak for en skøn rundtur i Great Dixter haven. jeg kan rigtig godt lide kombinationen af det vilde og det formklippede. Glæder mig til næste afsnit.
Ha' det godt.
Kh Lone

NataljaOblonskaja sa...

En enastående trädgård, gillar också mixen av vilt växande växter och strikt formklippt.
Bilden på ingången i muren...vill bara gå in där...och den ryska Sabeliljan, snyggt, liksom tvätten....det är så jag drömmer om att grannarns ska uppfatta min tvätt som hänger ute :)....
Anar att du fick både en, två och tre ideér från den där trädgården.
Camilla

Sussi sa...

TACK för de bilderna....jag bara blev helt översköljd av vårkänslor! Ljuvligt...vi har verkligen något att se fram emot...i år igen!
Guuuud vilken inspiration du måste fått när du strosade runt bland allt det vackra! Och så charmigt med tvätten....önskar min torkvinda vore lika charmig!
Kram
Sussi

billan sa...

Wow!!!!
Det blev en snabbtur för mig nu, är hemma på lunch.....Kommer åter och tar en LÅNG rundvandring ikväll när jag kommer hem!

AnnCharlotte sa...

När jag blir stor...
när jag får råd och tid...
för lust har jag redan....ska jag resa runt och titta på trädgårdar ;)))
De stora formklippta växterna är fascinerande...tänk så länge man får vänta innan det blir något...

Almbacken sa...

Jag säger bara WOW,häftigt! Vilken härlig blanding. Så trevligt att du visar så många (och fina) bilder. Man får verkligen en god känsla av hur trädgården ser ut.

Jag säger som Ann-Charlotte - när jag blir stor, då ska jag åka och besöka trädgårdar utomlands.

Ser fram emot del 2!

Kram Maria

PS. Jag har kvar ljusslingorna ute ett tag till.....det är såååå mörkt..

Gunilla sa...

Vilken fantastisk trädgårdsresa du gjort.
Jag bara njuter av alla fina bilderna.
Jag behöver inte åka dit utan kikar bara in hos dig så får jag mitt lystmäte berikat.
Otroligt vilken trädgård och alla växterna.
Och vilka ideer. Suck.

Men jag får vackert nöja mig med det jag har:o)

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Inger sa...

Fina bilder och mycket intressant:)
Vi kommer inte att besöka Great Dixter på vår resa i juni, finns ju så otroligt mycket att välja på.
Tack för visning!

Katarinas trädgård sa...

Jaaaa, visst är det härligt! Jag vill genast åka dit igen! Och det är faktiskt snart 14 år sedan jag var där, så det är väl på tiden?! Jag har nog ändrat min trädgårdssmak en del sedan dess så det hade varit intressant att komma dit igen. Men allt formklippt har nog satt sina spår... En mycket trevlig del av England det där!
Tack för superfina bilder!
Kram
Katarina

Home and Lifestyle sa...

Dear Charlotte,

What a wonderful garden you have visited!! I have never been there but I hope to visit England in the next years...especially some gardens like this! It's fantastic...all the flowers, the green fiels...it must be great to be there!

Wish you a happy evening! I hope the water misery is over!!

Warm regards, Ingrid

Scilla sa...

Vilket underbart ställe! Tegelportalen är ju bara helt underbar!!! Måste också komma iväg på en trädgårdsresa någon gång - det är faktiskt en dröm som jag haft ganska länge...

Kram!
Stina

Lisa sa...

Vilket fantastiskt ställe, härligt att få en rundvandring. Vad spännande med mötet mellan det tuktade och det mer vilda, helt klart i min smak. Ser fram emot att läsa om plantskolan, kanske kan få lite inspiration till vårens bestyr :-) Ha det fint
Lisa/Lisas trädgård

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej bästa Charlotte! Vilka helt fantastiska bilder du visar på ett underbart ställe! Ojojoj, vad jag blir sugen på att boka trädgårdsresor nu... Läste tidigare om ett par bekanta som skulle till Italien och Villa Deste i höst. Det är en annan drömträdgård som jag gärna vill besöka.
Hur går det för er med huset? Tänker på dig! KRAM!

Helena, The Swenglish Home sa...

Vilket ställe! Trots att jag bor i detta trädgårdsbetuttade land och har fascinerats flera gånger av tex ställen som The Naked Gardeners, så är det så häftigt att få se bilder från ställen som detta. Alla har de ju en egen karaktär, de lite mer speciella trädgårdarna, och just de som har skapats med en skopa lekfullhet, nyfikenhet, med kontraster som rå-mjuk eller vild vs formklippt osv, dessa lockar mig enormt.

En dag, en dag hoppas jag få besöka denna fantastiska trädgård, och om jag gör det skall jag med ett leende minnas att jag, som bor i UK, fick tipset av min Sundsvallsväninna! ;-)

Hoppas allt är väl med dig. Stor kram,
Helena

Annika Christensen sa...

Hej!
Sitter här och är helt förstummad!
Vilken trädgård och vad fint du visar den.
Gissa min favorit bild?
Det är... nej du får faktiskt gissa.
Tack och tack och tack...
Dit vill jag åka nuuuuuu.........

Annika

Britt sa...

Gillar inlägget och att åka till englad för att titta på trädgårdar är något som jag verkligen vill göra//Britt

Claus Dalby sa...

Sikke en fin artikel med utroligt mange billeder. Great Dixter er en meget spændende have, men jeg bliver nødt til at være ærlig og sige, at jeg mange steder finder farvesammensætningerne uskønne.

Lotta sa...

Vilken härlig tur du bjuder på, och inspiration sen!!!...man blir ju gaaalen av att se dessa formklippta buskar när man sen ska snubbla på sina egna pyttar (jag måste gödsla rejält i år). Stort tack för turen och jag ser verkligen fram emot fortsättningen.
Kram

Caja sa...

Tack rara Charlotte för ditt svar inne hos mig. En stor sten föll från mitt hjärta. Jag har verkligen saknat henne och blivit riktigt orolig att något allvarligt hänt, det hade gjort mig ledsen. Nu kan jag vara lugn igen och du..om du pratar med henne...snälla hälsa från mig.

Tack även för denna underbara rundvandring, älskade varenda bild..men fastnade längst vid bilden med tvättlinorna ;-)

Åter igen 100 tack!

Mvh/caja

Madame C sa...

Ser redan fram emot inlägget om plantskolan!

En fantastisk reseskildring du bjuder på, Charlotte:)

En riktigt härlig helg önskar jag dig!