söndag 14 augusti 2011

Om buxbom, plåtkanter och lite till

Detta inlägg har jag gjort som ett sammanfattande inlägg om buxbomsjukan hos mig. Inlägget är ganska långt :-) Sist berättar jag om plåtkanterna jag skaffat istället. 


*
Tänka nytt
Har egentligen gått vidare. Från tiden då drömmen var att ha en trädgård fylld av buxbomhäckar och formklippta klot. Har svårt att hänga mig kvar vid besvikelser och motgångar. Nu är det tänka nytt som gäller. Vad kan jag ha istället? Just nu funderar jag på en lågväxande liguster som ska fungera här och kompakt idegran. För häckar i trädgården vill jag ha. Som ramar in, ger form och stomme. Helst vintergröna. Tur att vintern är lång haha.... så att man hinner tänka en del.

Har varit så glad att jag lyckats forcera zongränserna med mina gamla fina buxbomhäckar. I år var det dags att ta ett stort steg närmare drömmen om att ha en grön bas av buxbom. 250 häckplant inhandlades för att ha på tre ställen i trädgården. Säkerligen ett 10-tal klot också. Ett bryskt uppvaknande förra veckan avslutade drömmen när jag insåg att mina nyinköpta buxbom fått den fruktade svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola. Alla tecknen fanns där tydligt. Chockad och ledsen började jag söka fakta och känner mig vid denna stund rätt påläst om sjukan. Livrädd för att smittan skulle föras över till mina två gamla buxbomhäckar (totalt ca 10 meter) gjorde att jag så snart jag var säker på att det var C. buxicola jag hade fått, slet upp de som stod allra närmast de gamla planteringarna. På bilden kan man se att det handlar om kanske 1-2 meter bara... 
***
Sjukan i media
Intressant att läsa i artiklar som skrivits i ämnet är att det framförallt är plantor från Holland som fört in smittan i Sverige.... att de sprutats för att hålla tillbaka symptomen......att det inte finns någon som helst beredskap i Sverige... att jordbruksverket inte kände till svampsjukdomen...... att man bör vara uppmärksam på sina nyinköpta buxbom från förra året och i år.... att det inte finns något bekämpningsmedel eller metod som helt tar död på svampen..... 

Artiklar: HÄR (9/8) + HÄR (9/5) + HÄR (22/3)
Nyhetssändning Sydnytt : HÄR (10/8)


Symptom att vara uppmärksam på:
Svarta strimmor på stammen
* Gul-orange-bruna blad som till sist ramlar av (fläckar i cirkulär form)
* Vita sporsamlingar under bladen
Visar igen några bilder från mina plantor. Fler bilder finns HÄRKlicka för större bilder!

*
Vad sa plantskolan?
Alla mina plantor är inköpta på Blomsterlandet. En plantskola jag verkligen gillar i stormarknads-kategorin och som jag regelbundet handlar hos. Blomsterlandet köper sina buxbom från Holland. Butikschefen var väldigt tillmötesgående när vi träffades men kände samtidigt inte till denna svampsjukdom. Något som Blomsterlandets hortonom inte heller gjorde. Denne person trodde dessutom att det var föga troligt att C. Buxicola skulle överleva vårt klimat här uppe i norrland. SÅ, av det hela har det blivit som så att jag ska lämna tillbaka mina plantor till butiken så vinterförvarar dom dessa för att kunna se hur de 'mår' till våren. Då, till våren får jag ersättning för det jag har kvitto på. 

Till saken hör att C. buxicola troligtvis aldrig kommer att vara ett problem på mina breddgrader på grund av att det är ett ytterst fåtal som får buxbom att överleva överhuvudtaget, något jag förvisso lyckas med alldeles utmärkt. SÅ, svampsjukdomen kommer aldrig någonsin bli utbredd här i norr, annat än i min trädgård ;-)) .....  och hos de andra fåtal som också har buxbom i sina trädgårdar här. Ja ni förstår...... Så klart, vore det hur toppen som helst om sjukan inte skulle överleva norrlandsvintrarna. Hoppas på det givetvis. Hoppas rejält på det kan jag säga. Helt annorlunda är det förstås längre söderut. Där buxbom är en vanligt förekommande växt. Vill inte ens tänka på de konsekvenserna. 

Det kommer att bli intressant att se hur de stora kedjorna väljer att hantera hela karusellen med smittade plantor. Just nu verkar överraskningsfaktorn vara stor. Och beredskapen och kunskapen liten. Man kan bara hoppas att de agerar snabbt nu. Kollar upp inköpskanalerna och får ut information till kunderna.


Har gett upp
Himla tråkigt är det att jag med mina numera hökögon har sett begynnande tecken på de gamla buxbomhäckarna. Men också på flertalet klot, köpta i år och i fjol. Alla från samma ställe. Å på dom går det snabbt från det att dom ser friska ut till att det tydligt märks att de är angripna. Vi pratar dagar. Alltså, DET GÅR BARA INTE ATT HÅLLA 'HYGIENEN' OM MAN VÄL FÅTT IN SMITTAN I SIN TRÄDGÅRD.... jag säger bara det. Man kan ju inte sprita skor och kläder varje halvtimme för sjuttsingen. För det är så man skulle behöva göra gissar jag för att inte sprida sporerna. Har man dessutom två katter som vi har.... ja, hrmmmm..... Har gett upp att försöka vara 'steril'. Då skulle man ju inte kunna vistas i trädgården faktiskt. Är naturligtvis försiktig och försöker att vara så noggrann som möjligt.

I farozonen

Plåtkanter á la rost
Nu till något roligare. Som jag nämnt i tidigare inlägg har jag skaffat plåtkanter som rostar snyggt  istället för de nyplanterade häckarna. Har fått flertalet frågor kring dessa, så här kommer lite fakta:

* De är i kallvalsad plåt, 0,7 mm tjocka (tunna....) för att kunna vara böjbara. Vilket är ett måste om inte har raka rabatter. 
* Mina är 15 cm höga på de flesta ställen. Men har också några som är 25 cm (bilderna där de är rostiga).  
* Upptill är det gjort ett 'omslag' på för att kanten inte ska vara vass. Jag skulle kalla det nedvik, men på plåtslagarspråk heter det omslag :-)). De rabatter som inte är 'cirkulära' beställde jag en snedklipping och omslag på ändbiten för att runda av avslutet.
* Plåtarna går att få i bitar om 2 meter (åtminstone där jag beställde mina). Skarvarna fogade jag samman mycket lätt. Genom att peta upp kanske 1/2-1 cm av omslaget och sen styra in nästa plåt en bit så hålls skarvarna ihop. I skarpa hörn behövs inte det tycker jag. Sen klämde jag försiktigt åt med en vanlig tång. Till att peta upp kanten använde jag en skruvmejsel. Inte svårare än så.
* De börjar rosta redan första veckan. På bilderna längre ner kan man se kantplåtar som är ca 1 månad.
* Kostnad: ca 60 kr/meter hos Profilplåt i Sundsvall. Vilket toppenställe!! Väldigt trevligt bemötande och serviceinriktad personal. En nyfunnen trädgårdsoas.


Passade på att beställa plåtar även till några andra rabatter också.
Tyckte att jag liksom var värd det ;-))


 *
I helgen
....har jag haft besök av Lotta, Mitt liv på landet, som fotade en hel dag hos mig. Jag säger bara: såå duktig hon är på att ta vackra bilder, se ögonblicks-händelser och att fånga känslan. Imponerande och inspirerande.

Lotta in action

Å i dag har supertrevliga och goa Anna-Karin med bloggen Landet Krokus varit och hälsat på. Så mysigt det är att bara få prata trädgård med nån som är lika intresserad. Glömde dock totalt bort att ta en bild på Anna-Karin. Attans......

I morgon är det slut på semestern. Höstvibbarna har kommit alldeles för tidigt. Augusti ÄR en sommarmånad :-)) men vädret säger något annat. Tur man gillar både höst och sensommar.

Augustiglädje till er!
Tv-soffan nu... med datorn i knät hihi...

41 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Höstvibbar var det ja, med bara 4 grader i natt... Vilken underbar trädgård du har och kul med sånt fint besök;) kram Johanna

Anonym sa...

Jag blir fortfarande ledsen bara jag tänker på den elaka buxbomssjukan, men jag måste säga att du hittat ett bra alternativ. Dina plåtkanter är supersnygga, och tack snälla för att du berättar så ingående hur de är gjorda. Har stor lust att beställa nåt liknande själv. Din trädgård är heeeelt fantastisk! Kram Hanna

Trädgården på Höjden... sa...

Vilken fin egenskap du har som kan tänka positivt och gå vidare efter det fruktansvärda buxbomsjukaneländet(!!!) och snabbt hitta en ersättning med plåtkanterna som ju är supersnygga och blir än finare när de rostar.

Kul med foto- och bloggbesök.

Ha en bra "första-dagen-på-jobbet-efter-semestern-dag" i morgon ;-)

Hälsar Åsa

Anna Vattenkanna sa...

Jag blir mest förundrad över Jordbruksverkets och plantskolornas okunskap. Hur 17 har de kunnat missa detta??? Jag trodde att de höll sig ajour med sin bransch (som vi andra i samma bransch) - vilket är vår f-bannade skyldighet gentemort kunder och uppdragsgivare anser jag. jag blir mörkrädd!!!Och så svaret från B-landet...jamen tjena hallåååå. Snacka om att bygga på sitt bad-willmärke. Sicka "affärsmän"...

MEN - speciellt bilden med rabatten med stora gamla päronträdet? ser sååå intressant ut nu när de nya listerna är på plats. Verkligen en x-tra dimension du fått in i din trädgård med detta material och dess linjespel.


Lycka till med resten!

Kram Anna Vattenkanna

Inger sa...

Gillar dina plåtkanter!
Hur gamla är dina gamla buxbom?
Jag har inte haft problem att övervintra mina, dock bara två st. En har jag i kruka.
Kram

Annika Christensen sa...

Så snyggt det blev!
Det är nog något jag också skall ha.
Får väl kolla med plåtisi byn vad han skall ha för plåten.
Ha det gott
Annika

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Inger!

Mina 'gamla' buxbomhäckar är 8-10 år gamla.

Annajordet sa...

Så snyggt det blev med plåtkanter, lite råare på något sätt. Tack för idéen. Hoppas du får behålla några av dina buxbom friska och att du får ersättning för de smittade nyinköpta. Fattas bara! Du skulle egentligen fått ersättning för alla dina gamla buxbom som smittades av detta också... Lycka till i alla fall. Hälsning Ulrika

gittan sa...

Jag gillar dina plåtkanter, så snyggt när de börjat rosta!

Men sen måste jag hålla med Anna Vattenkanna, nog sjutton måste Blomsterlandet ta sitt ansvar! Om inte borde man väl kunna gå vidare till allmänna reklamationsnämnden/konsumentverket??? Jag hade nog provat allt för att få dem att ta sitt ansvar. Sån´t gör mig förbannad! (och det ska mycket till för att få mig arg)
Kram gittan

Sabelhagens Olivlund sa...

Tack för ett jättetrevligt inlägg! Buxbomsjukan är hur sorglig som helst. Jag hade tänkt att köpa nya buxbom till en fortsatt inramning av en rabatt, men det bli kompakt idegran istället.
Tack för info om plåtkanterna, jag har visat sambon som läst allt. En liten fråga; sticker du bara ner kanterna i jorden? Några cm bara, eller?
Bilderna från din trädgård är helt ljuvliga.
Kram Maria

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej, hej....

Vill bara förtydliga: jag kommer få ersättning för plantorna. Fast först till våren. Givetvis behöver de säkerställa att de verkligen är smittade av C. Buxicola. Det känns ju logiskt och rimligt. MEN, hur som helst kommer jag få ersättning.

Anonym sa...

Hej!

Så snygga plåtkanter du fixat, vill bara fråga vad heter plåten som det är gjort av?

Ha så bra
Eva

Spirande grönt - sa...

Snygga rostkanter! Här ligger några meter plattjärn och väntar på att få kanta sista etappen av nya grusgången. Himla bra med kanter:)

Ha en fin vecka,
Rebecca

Mimi sa...

Kanterna är verkligen snygga. Jag hoppas innerligt att dina gamla buxbomshäckar klarar sig. Håller tummarna för det. /Mimi

Ninna sa...

Hejsan, blev riktigt ledsen för din skull när jag läste om din buxbom, fasen vad tråkigt. Hoppas du får någon rätsida på detta. Vi verkar ha samma smak vi två, jag gillar också mycket vintergrönt, jättesnyggt. Riktigt snyggt med plåtkanterna.
Haha, soffmys här med,,,,med datorn i knät. Hoppas verkligen att jag får möjlighet att besöka din trädgård nästa gång jag besöker Sundsvall, det skulle vara jätteroligt.Ha det så bra/Ninna

Karin - Mina Rum sa...

Sååå snyggt med plåtkanterna runt rabatterna. Funderar själv på att skaffa något liknande så det var toppen att få "fakta" om dina fina kanter. Själv har jag hittat ett antal zinkplåtar uppe på mitt loft, tänker att de kanske kan funka. De rostar ju inte så där snyggt men kan nog bli bra ändå. Vi får se.

Jag lider verkligen med dig när det gäller buxbomen. Jag har bara litegrann och har ännu inte drabbats av ditt öde men jag har ändå börjat tänka om när det gäller kommande häckar osv.

Ha en fin vecka. Kram, Karin

Karin A sa...

Fy vilken gräslig sjukdom. Jag måste ut och spana på våra buxbom. Jag vill inte ha skiten. :( Fast dina nya kanter är kanonsnygga. Tack för informativt och fint inlägg!

Kram Karin

Fippie sa...

Det är skandal att jordbruksverk och grossister inte har koll! Så illa!!!

Jag gillar verkligen dina stålkanter! trycks dem bara ner i jorden? Skitsnyggt!

Kram Frida

Puumuli sa...

Kan det vara sant att människor som jobbar med växter vet inget om växtsjukdomar??? Otroligt. Det är ju bra att du får ersättning i alla fall fast det är jätte tråkigt med det som hänt dig.

De där rostiga kanterna är ursnygga! Hoppas att du hittar någon annan härdig växt som du kan använda som ersättare för buxbomen.

Ha en fin vecka!

Kram
Sari från Puumuli

Unknown sa...

Hmm, så snyggt det där med plåten. Har ju en bror som är plåtslagare....tror jag ska utnyttja det ;)
Ha det bra!
Camilla

oumberligating sa...

Fantastiska bilder som vanligt och din sorg är min sorg...säger bara buxbom...(ler)
Fast jag är lite nyfiken på kåken i bakgrunden har du gjort något inlägg om ditt fantastiska träpalats? Eller du kanske vill hålla din bostad anonym, precis som jag faktiskt gör i all min "öpppenhet"!
Ha en fin vekcka!
Stor Kram ifrån Oumberlige Peter!

♥ Fyra årstider sa...

Jag är sååå glad att jag fick komma och se din fantastiska trädgård på riktigt!! Tråkigt med buxbomen, men stålkanterna blev supersnyggt med.

Kram Lotta

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vad ska man säga... I din trädgård är det verkligen en katastrof men det är skönt att läsa att du kommit igenom det och försöker tänka i nya banor... Ersättning borde ju vara en självklarhet när man så tydligt kan se alla symptom. Man upphör aldrig att förvånas... Tack för all inspiration du delar med dig av till oss vanliga dödliga med trädgårdar fulla av ogräs. ;0)

Kram/ Anna

Hélena sa...

Vilket underbart inlägg! Jag älskar din positiva inställning och dina plåtkanter. Ska skaffa egna framför glasverandan. Bra pris måste jag säga... Få se om jag har samma tur i Stockholm :-)
Ha det bäst!
Hélena

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej hjärtat! Tusen, tusen tack för att jag fick komma förbi och hälsa på i ert vackra hus och underbara trädgård! Jag kan inte annat än att hålla med om att det verkligen blev så himla supersnyggt med kanterna. Jag som har sett dem live också... ;) Ta hand om dig och hälsa resten av familjen. Hoppas vi ses snart igen! Massa kramar!!!

Helena sa...

DU om nån kommer göra nått helt fantastiskt i stället för all buxbom det är jag säker på!!!
KRAM från mig!

AnnCharlotte sa...

Så trist med buxbomen...kanske är det inte så himla bra att det säljs buxbom överallt....när alla vill ha och priser ska hållas nere...
Men plåtkanterna är supersnygga ersättare....och inte så dyrt heller.
Ha det bra :)

Almbacken sa...

VIlket bra inlägg Charlotte!!! Plåtkanterna är supersygga - tack för all info:)

Buxbomen ja - jag är rätt knäckt tyvärr. Jag är också inne på liguster och dvärgidegran - tror att det blir jättefint. Tyvärr har jag inte hunnit ta tag i eländet ännu och det gör att jag liksom inte kommer vidare. Ändring på detta i helgen hoppas jag.

Jag förfaar mig också över den okunskap som folk i branschen visar - botten!!!

Kramar,
Maria

Helena, The Swenglish Home sa...

Kära lila väninna,

Tack för din hälsning alldeles nyss. Som vanligt är det SÅ inspirerande att titta in hos dig, och denna gång även av en annan anledning: att du, trots ett bedrövligt buxbomxelände, så snabbt sätter det hela i perspektiv, vänder blicken uppåt och framåt och inte gräver ner dig (f'låt, no pun intended) över det som ändå orsakat dig så mycket ledsamhet och slit.

Men bättre brödlös än rostlös, är väl den nya melodin bland några av oss rostiga, lilasinnade donnor, och vips så har du fixat till jätteläckra rostiga skönheter med kurvorna på rätta stället! Snyggt!

Nu är det natti natti, men tack än en gång för dina inspirerande och vackra inlägg, och så KUL det låter med dina trevliga besök. Åh så spännande att längre fram få höra vilken tidning Lotta säljer reportaget till - då blir det shoppa av (jag har ju mina personal magazine shoppers i Sverige...). Och jo, jag har ju alldeles glömt att säga att jag lusläste Härligt Hemmareportaget om dig när jag var i Sverige - ett superfint reportage tycker jag, och bilden på dig är så otroligt fin! Visade Annelie gjorde jag också, så det så... :-)

Stor kram,
Helena

Ann-Therese sa...

Hej!
Jag hittade din blogg för någon vecka sedan och kikar in med jämna mellanrum. Vad trist med sjukan på din buxbom. Jag bor också i zon 4. (Söderhamn) Så det är ren och skär inspiration att få se din vackra trädgård. Jag tycker de rostiga plåtkanterna ser superfina och charmiga ut. Bra val! Ser fram emot fler spännande inlägg och vackra bilder från din vackra och välskötta trädgård. Ha en fin dag!

Godastunder-tokigaidéer sa...

Super fint med de nya plåt kanterna, men förstår att du saknar din buxbum och jag kan bara säga att du är inte ensam. Här drar svampen fram och härjar som vildast och alla mina klot har fått smittan. Man blir så ledsen när man byggt upp trädgården och sen ser att den faller samman på just en av den fina växterna man byggt upp den med.

Älskar dina fina bilder och du är super duktig på att ta bra bilder.

Kram Anna

Henrik Valentin sa...

Första gången jag såg rostiga plåtkanter var i franska Chateau Chambord. Snyggt, praktiskt.

Helens trädgård sa...

Åhhh, så snygga plåtkanter!
Gillar rost :=)
Ha det gott!

Anna sa...

Så himla läckert med plåtkanterna! Vi har precis köpt hus och blivit med trädgård, och är totala nybörjare båda två. Jag har sålt in plåtkanterna hos min man som tycker att de är lika snygga som jag gör. Han undrar dock hur du rent praktiskt går till väga för att sätta ner dem? Vad använder du för verktyg? Och hur djupt sätter du dem? Kanske dumma frågor, men det bjuder jag på ; )
Allt gott!

Anonym sa...

Hej.Hittade din blogg idag. Blev verkligen glad av alla fina bilder och vilket jobb du måste lägga ner i allt, vilken energi du måste ha :) Hit kommer jag komma fler gånger:) /Tina

Jonas sa...

Jättefina bilder :)

tack för en bra blog

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Anna!

Angående plåtkanterna så gräver jag bara ner dom med min lilla handspade. Kanten gräver du ner så långt du vill. Mina är 15 cm höga och jag gräver ner mina mellan 7-10 cm. Lite olika beroende på höjdskillnader. Sen trycker jag till jorden närmast och liksom stabiliserar kanten så gott det går. Efter det lägger jag tillbaka jorden närmast i rabatten så att den ligger tätt mot kanten. Det hjälper också till att hålla kanten stadig. Hur jag har gjort med skarvarna står i inlägget. Nu har jag ju böljande rabatter och behövde ha plåtar som är följsamma och följaktligen ganska tunna. Skulle välja en tjockare plåt om jag hade raka rabatter.

♥Min Eden♥ sa...

Haloj!
Gud vilken underbar trädgård du har, härligt!!
Lider med dig angående buxbomen...Fy katten!
Plåtarna, är något jag också skulle kunna tänka mig. Snyggt!
Ha det gott!!
/Nina

sohbet sa...

Sohbet
Chat
Sohbet odaları
Sohbet siteleri

yanmaneee sa...

kd 12
nike foamposite
jordan shoes
kyrie 4 shoes
michael jordan shoes
vapormax
balenciaga
jordan shoes
golden goose sneakers
nike air max

yanmaneee sa...

nike cortez
fila shoes
longchamp handbags
birkin bag
supreme
yeezy
offwhite
yeezy shoes
air max 270
nike air max 95