Kära vänner!
Här kommer ett samlingsinlägg om plåtkanterna jag började använda i trädgården för ett par år sedan. Av de frågor jag får handlar merparten om plåtkanterna. Det är verkligen roligt att de väckt sådant intresse även om det inte var min avsikt att ta fram en generalmodell utan enbart en praktisk lösning för min trädgård och mina projekt. Då jag vet att plåtfirman här i stan (Profilplåt i Bergsåker/Sundsvall) fått en rusning av beställningar av rabattkanterna sedan jag började med dem och många av er på andra håll har gått till sina lokala plåtfirmor för att beställa likadana tänkte jag passa på att berätta hur jag tänkte med dem, hur jag gör och hur de fungerar. Många av frågorna handlar om just sådana praktiska aspekter. Här ska jag försöka mig på att svara dem. Håll till godo!
Bakgrund
Orsaken till att jag började använda plåtkanterna 2011 var att jag precis hade köpt ett par hundra buxbomplantor som skulle användas till låg kanthäck kring ett par nya planteringar. Jag såg framför mig att ha buxbomhäckar som avgränsning mellan rabatter och gräsmatta i hela trädgården. Det var min vision. Nu var det olyckligtvis så att dessa buxbom var smittade med Cylindrocladium buxicola, vilket jag upptäckte efter ett par veckor. De grävdes upp och lämnades tillbaka och gjorde mig djupt besviken men inte rådlös. Ganska snabbt kom jag fram till att plåtkanter skulle kunna fungera som en slags 'ersättare' till buxbomen för att avgränsa rabatterna. Jag ville att de skulle vara rostiga och böjbara eftersom att jag enbart har böljande planteringar och inte en enda rak linje i trädgården. Då jag insåg att det kommer att behövas massor av kanter vände jag mig till en plåtfirma för att beställa dessa för att få ner kostnaderna. Jag berättade helt enkelt vad jag var ute efter: plåtkanter som rostar och går att böja. Jag fick direkt ett förslag på material och tjocklek. Jag la första beställningen och efter det har jag kompletterat med ytterligare kanter varje år och idag kan man nog säga att de är en slags röd, eller rostigt tråd i trädgården.
Vad är de gjorda av?
* Kallvalsad plåt (känns en aning oljig från början)
* 0,7 mm tjocka
* 15 cm höga
(materialmängd dock 16 cm - 1 cm är omslag/nedbockning)
Vad kostar dem?
Betydligt billigare än att köpa färdiga. Kan dessvärre inte ge ett exakt pris då det troligen kommer att variera från beställning till beställning och från företag till företag. Under hundralappen per meter i varje fall.
Hur länge håller dem?
Det finns inte ett enkelt svar på den frågan. Jag ställde den till plåtfirman och de sa att det beror på flertalet faktorer hur de så att säga blir påverkade av miljön, d v s marken de är i. De håller inte i evighet, men jag har tittat på några av de jag haft längst i marken (det vill säga 4 år) och de visar inte några tecken på att rosta 'sönder'. Men givetvis påverkar marken, eller fukten i marken plåten. Jag är inte orolig över att mina plåtkanter ska ha vittrat sönder om 10 -15 år. Men någon garanti finns det förstås inte för det. Det är bra att ha med sig att de inte kommer att hålla för evigt dock, som sten gör.
När börjar de rosta?
Kanterna börjar rosta inom ett par veckor. Om det är torrt väder är det ett tips att vattna på dem för att påskynda rostningen. I de allra flesta fall är de helt rostiga efter mindre än en säsong.
Hur böjer man dem?
Eftersom plåtkanterna är ganska tunna, om man beställer dem i samma tjocklek som mina, är det viktigt att vara mjuk och följsam när man ska böja dem. Jag brukar lägga dem över benet och försiktigt böja plåten. Är böjen på rabatten svag behöver kanterna inte förböjas utan kan anläggas direkt i marken. När de är så pass tunna som 0,7mm är de mycket följsamma, det är dock lätt att få en 'knäck' på kanterna om man handskas med dem ovarsamt.
Om jag inte ska böja dem utan ha dem raka
Om man inte behöver böja plåtarna på grund av att ens rabatter är raka skulle jag beställa något tjockare plåtar. Orsaken till att mina är så pass tunna som 0,7 mm är för att de lätt ska kunna böjas. Behöver man inte det kan man lika gärna gå upp i tjocklek för att få en stabliare plåt. Givetvis fungerar det bra att använda 0,7 mm till raka former också.
Hur fogar jag ihop bitarna?
Jag ville att ihopfogandet av bitarna skulle ske så lätt och enkelt hanterat som möjligt. Därför petar jag upp en bit av omslaget/nedbockningen och skjuter in nästa plåt i öppningen. Därefter nypes bitarna ihop försiktigt med en tång. Detta kan inte göras i luften utan när plåtarna väl är i marken. Bitarna fogas alltså samman allt eftersom att de anläggs och är inte något som går att göra innan. Jag vet att en del har beställt hål i ytterkanterna för att kunna nita ihop bitarna. Det är förstås också en lösning. Det finns säkerligen flera lösningar för hur bitarna kan fogas samman.
Hur gräver jag ner dem/anlägger dem?
Att använda en kantskärare gör det betydligt enklare än utan när man ska gräva ner sina plåtkanter. Gör en skåra i marken där de ska anläggas med kantskäraren eller gräv ner på frihand. Tryck till i jorden/gruset på båda sidor för att stabilisera kanterna. Jag brukar antingen gå på båda sidor om plåten och stampa närmast eller banka till med handen.
Hur gör jag med ändbiten?
Om rabatten där plåtarna ska användas inte är 'rund' utan har ett slut är ett tips att be plåtfirma skära en sned kant på den biten som kommer att avsluta. Även på denna sneda kant bör ett omslag göras för att den inte ska vara vass.
90° vinklar och skarpa riktningsändringar
Om det behövs en skarp riktningsändring på någon av plåtarna kan man be plåfirman böja till de plåtar som behöver ha en skarp böj på. Det är svårt att få till något sådant själv. Se bild 9!
Att mäta längden man behöver för att få exakta bitar -
kom med en exakt beställning till plåtfirman!
Mät ut exakt hur lång sträcka du behöver rabattkant till och räkna själv ut hur många bitar det blir. Plåtarna går att få i 2-meters längder (åtminstone i det utförande jag använder). För en rabatt som behöver 6,3 meter kant blir det med andra ord 3 st 2-meters längder och 1 st bit på 30 cm. Ha alltid en sådan uträkning klar när du kommer till plåtfirman för enkelhetens skull. Även om några bitar ska snedskäras, eller böjas.
Var fungerar plåtkanterna?
Plåtkanterna (enligt mina mått, 15 cm höga och 0,7 mm (tjocka) fungerar allra bäst som rabattkant. Jag använder även plåtkanterna till låg avgränsning mellan grus och gräsmatta. På de ställena sticker inte plåten upp ovanför marken utan håller sig i samma nivå som omgivningen. Dessa plåtar är 10 cm höga. Självklart går plåtkanterna att använda till en mängd andra ändamål också och kan anpassas i tjocklek och höjd efter användningsområde.
Vilka redskap behöver jag?
För att anlägga plåtkanter som rabattkant brukar jag använda:
Kantskärare - för att göra ett skär i marken där de ska anläggas.
Skruvmejsel - för att peta upp en bit av omslaget (ca 1 cm) för att kunna foga samman två bitar.
Tång/Polygrip - för att nypa i hop två bitar som blivit ihopstyrda.
Gummihammare - användes med försiktighet för att hamra ner plåten när det är lämpligt. Användes inte som huvudsaklig metod för att få plåten på plats - då böjs plåten. Plåtarna ska grävas ner, men mindre finsjustering i slutskedet kan försiktigt göras med en gummihammare.
Kom ihåg...
Plåtarna kan beställas i valfri tjocklek, höjd och material.
De behöver inte vara 0,7mm och 15 cm höga och i kallvalsad plåt.
Ju tjockare plåt desto stabilare blir dem givetvis.
°
Till sist vill jag bara säga att det verkligen är roligt att se att plåtkanterna blivit så populära -
det visar att det fanns ett stort behov av dem!
Lycka till!
/Charlotte
På instagram: charlottegardenflow
7 kommentarer:
That's great idea! We use same metal edges in our garden!
xoxo, Juliana | PJ’ Happies :)
Wow vilken blogpost mycket informativt!
Wow vilken blogpost mycket informativt!
Heureux ceux qui ont crée un jardin. Honneur à ceux qui aiment et cultivent la terre. Ils sont une chance pour l'humanité. Découvrir ton blog est un vrai bonheur pour moi.
Belle été à toi.
Amitiés.
Roger
Hej
Visst står det fel i infon där du skrivit 0,7 cm? Plåtfirman jag kontaktade lät lite tveksamma. På ett annat ställe har du skrivit 0,7 mm...
Hej Susanna! Har inte sett din kommentar tidigare… Ser att jag skrivit fel på ett ställe :-) Har ändrat där nu. Tjockleken jag använt är 0,7 mm.
nike vapormax
goyard
golden goose
off white jordan 1
air max 95
paul george shoes
Kanye West shoes
kyrie irving shoes
kd 11
lebron 11
Skicka en kommentar