onsdag 27 juni 2012

Summer early flowersTulpantiden är nu förbi :-) 
Vårens fröjd är därmed avslutad för i år. En aningen senare än vanligt...
Dags för insynkning av sommarens tidigblommare. Aklejorna en av av de tydligaste,


tillsammans med Violkungsljusen


och alliumbollarna.


Nu när tulpanerna blommat ut, är rabatten vid växthuset lugnare och vilsammare. 
Alunrot och funkia är basen. Här blir det ganska skuggigt på sommaren. 


I år dök det upp en blå akleja bland alla vinröda, rosa, mörkt lila och vita.
Kul med överraskningar.


Ska jag vara helt ärlig är blå inte riktigt min favoritfärg på blommor. Men jag har flertalet blåblommande växter ändå som jag tycker om. Denna stora vintergröna 'Variegata' skaffades följaktligen inte med tanke på blommorna. Men oj, vilken vacker ljust blå färg. Gillar.


Trädgårdsirisen har slagit ut.


Och även denna gula som fanns här när vi flyttade hit. 
Ja, strandirisarna blommar på de också. I massor.


Nora Barlow
Växer i gruset i den skuggigare delen av trädgården sedan flera år tillbaka. Har några violkungsljus som också hittat sina platser på udda ställen i gruset här. Hipp som happ. Kul. De får växa kvar på sina egenvalda positioner. Gillar sånt. 


°°°
Hoppas ni har det bra i sommaren!


fredag 22 juni 2012

Almost done

När man får grävhjälp och köra-massor-av-grus-i-skottkärra-hjälp, går det så mycket snabbare :-)

Det är bra med tonårsbarn som behöver sommarjobb.
°
Det senaste projektillskottet är faktiskt snart klart. 


Ovanför köksträdgården, mot äppelträden och växthuset, där den gröna soffan stod hela förra sommaren, är det nu gjort ett mer permanent sittplatsområde. Eller plats för något annat möblemang eller funktion. Det blev en aningen besvärligt att släpa soffan fram och tillbaka vid gräsklippningen. Målet har alltid också varit att länka samman en del av 'öarna' i trädgården på olika sätt.


Och det är precis det som hänt nu. Köksträdgården hänger numera samman med delen ovanför. Det vill säga sittplatsområdet och även buskaget/häcken. Så här såg det ut när utgrävningarna började. 


Gräsmattan är bortgrävd samt ytterligare 10 cm vid planteringsytorna. Under grusytorna ligger en markduk. Ca 5-10 cm grus ovanpå. Mer behövs inte. Och inget mer underarbete av marken heller. Man kan behöva fylla på gruset en aningen nästkommande år bara. Jag passade på att jämna ut lutningen också. Det är toppen att man så lätt kan göra det med grus. Nu står bänken nästan helt vågrätt, från att förut ha stått i ganska kraftig lutning. 

Buskaget/häcken består av Svartaronia samt diverse insmygande buskar från grannen sida :-) Inte mig emot dock. Ökar insynsskyddet.
°
Det som återstår är att sätta låga plåtkanter mot gräsmattan, samt att fylla upp med växter på vardera sida om bänken. Har börjat, men är inte klar. Uppåt så att säga, mot växhuset, fortsätter panteringsytan en bra bit längs häcken/buskaget. Stenarna, som avgränsar planteringsytorna till viss mån, är lite för ljusa just nu. Ska 'behandla' dem för att få en mörkare ton. Vill helst att de inte ska lysa för mycket, utan smälta in mera.

Makadam 4/8 heter 'gruset' på riktigt. Det är egentligen helt fel att säga grus om det jag använder i trädgården. Grus/singel kommer direkt från naturen, oftast från rullstensåsar, medan makadam är en krossprodukt vars stenmaterial hämtas ur berg.
°
Det roliga fixet.


°°°

Jag känner mig så nöjd med platsen. Och att bänken fått en ordnad tillvaro. Det rostfria bordet har hängt med i många år och använts till allt möjligt i växthuset och trädgården. En del av er kanske minns att jag haft det ute på vintern också. Det kommer från ett restaurangkök. Gillar kontraster. Nytt och gammalt. Mixa vilt.


Önskar er alla en riktig somrig och god Midsommar!
Så skönt med värme.


tisdag 19 juni 2012

Roses

Rosor är väl den mest romantiska blomma som finns. Jag bara längtar tills trädgårdens alla slår ut. Knoppar finns, men inget utslaget än så längeI år har det blivit en del nya planterade också som jag ser fram emot med spänd förväntan.


Årets nya rosor, so far :-)
Baron de Wassenaer
Cardinal de Richeliu
Hippolyte
Indigo
La Belle Distinguée
Leander
Munstead Wood
Reine des Violettes
Velichenblau
William Morris
Sebastian Kneipp
Honungsros
New Dawn

Rosarrangemanget på bilderna kan man se och läsa om HÄR

°°°
Har märkt att flera växter redan har fått diverse slag av ohyra på sig. Den allra första rosen jag köpte för många år sedan och som hunnit bli ganska stor nu, 'Flammentaz', har både vita flygare och gröna löss av något slag i stooora mängder på sig. Usch. Hoppas att de nya rosorna klarar sig från allt för mycket angrepp. Förra året var det inte mycket tycker jag. Ja, förutom the big one: buxbomsjukan (förvisso inte ett krypangrepp, men ändå). En liten buske/växt med ohyra på sig brukar jag nog försöka ta mig an. Men om det är en stor ros, som min Flammentz, får det helt enkelt vara. Det blir för stort projekt helt enkelt. Ett oändligt sådant :-)) Och roligare saker kan man ju har för sig än att försöka få bort löss och annat trams. Det finns dock ett kryp jag verkligen brukar vara nitisk att få bort, och det är glupska larver. Är de små är det inte jättelätt... Inga sådana i sikte än så länge i år skönt nog.


Hur gör ni? Är ni duktiga att 'bekämpa'/ta hand om ohyra? Växtsåpa är det enda medel jag har. Sen brukar jag klippa bort grenar med stora angrepp och nypa av blad. Ja, förutom att plocka bort larver om det är sådana man jagar. I förebyggande syfte: vattna ganska flitigt. 

Hoppas ni har det gott i sommaren!!

Nu är det varmt och skönt igen. 
Men det skvittrar till och regnar varje dag i stort sett. 
Ganska praktiskt egentligen. 
Snart midsommar. 
Härligt.

lördag 16 juni 2012

Still in bloom

Tulpanerna håller fanan högt. Fortfarande. En del har förvisso redan tackat för sig. 
Men här. I nordöst, är det säkerligen minst en vecka kvar av tulpanglädje. Kanske mer.


I den här rabatten är det ganska tomt. Ja, just nu är det tulpaner förstås som fyller ut. Men det här var ett av de tre ställen där jag hade planterat buxbomhäck förra året och sen fick riva upp alla plantor. Så jag kom av mig kan man säga. Men nu är det ny säsong och nya tag :-)


När tulpanerna har blommat ut blir det ny häck här bland annat. 
På bilden nedan ser det ganska välfyllt ut, men det är på ena sidan det.


Nu förstår ni. Det finns lite att fylla. Den med uppmärksamt öga ser att det står några provhäckplantor redan på plats. Håller på att laborera lite i tankar och så. Men det lutar åt avenbok. Tänker mig i så fall att ej plantera i ytterkanten ut mot gräsmattan, utan i gången upp mot bänken och längs innerkanten, där testplantorna står nu. Så att det blir öppet 'utåt' och mer 'stängt' inåt mot grusrundeln och bänken, för att det ska kunna bli ett hemligrum med tiden. Vi får se. Först ska tulpanerna blomma ut i varje fall så de kan grävas upp :-)


Brunnäva
Är så glad över Brunnävan. Plantan är köpt i Beth Chattos plantskola. 
Så den är mig lite extra kär.


 Humleblomster 'Album'
Frösådd från förra året. Och nu första blomningen. Är såååå nöjd. 
Passar fint med sin cremevita färg i Vita rabatten.


Nytt projekt
Jaha. Kunde man inte slå sig till ro ett år och bara liksom inte starta något nytt. Nope. Inte om man har mycket i sig som bara vill komma ut hihi.... Jag kör pinnsystemet som vanligt för att märka ut de rundade formerna. Det här är tänkt att bli en slags fortsättning på köksträdgården. Eller ett sätt att få den att hänga i hop med delen ovanför. Precis i mitten där grepen står är det ställe där den gröna gamla trädgårdsbänken brukar stå. Nu kommer det bli grus och kompletterande av buskar här. Som tur är har jag fått bästa trädgårdshjälpen. Sonen 14 år sparar till en efterlängtad pryl och 'sommarjobbar' med diverse sysslor. En av dessa var att göra utgrävningen och forsla bort alla grästuvor. Han kommer också vara den som fyller upp med gruset. SKÖNT..... 


En del av de tulpaner som sjunger på sista versen har hamnat i min lilla tjärn. 
I stället för att ta bort höstens och vinterns nedfallna löv har jag låtit dem vara kvar
för att ge känslan av en riktigt mörk tjärn. Gillar.


Men mest av allt gillar jag nog just nu tulpanhavet i parrabatten. Love.


°°°
Tjoho. Dags för kvällspasset nu. Har legat och sovit i soffan på eftermiddagen (det regnade ändå...) och middagen är avklarad. Så, nu är jag laddad för någon timme till ute innan det är dags att hoppa i säng. Ljuset är fantastiskt på kvällarna. 


Ha det bäst alla trädgårdsvänner!
Tack förresten för hjälpen med fågelnamnet. Flugsnappare var det alltså :-)

onsdag 13 juni 2012

Planting times

Jiiiiiii. De verkar aldrig slut. Plantorna. Som ska ut. Tycker jag jobbar på ganska friskt. Likväl dyker det upp ytterligare frösådder som ser vilsna ut. Förstås hamnar man i olika flyttkaruseller innan de små sådderna kan plitas ner. Man upptäcker att oj, den där har blivit alldeles för stor. Eller: hur tänkte jag här... Växter flyttas hittan och dittan. Här är det ett silverax som blev alldeles för stor där den stod och täckte över flera andra växter.Tjoff. Så var den uppgrävd och ersatt med något annat. 

Skönt med skugga :-))

I lådorna i köksträdgården ser det väldigt pinnigt ut just nu. Små stöttepinnar och större stöd. 
Och så i botten de små plantorna. Men snart så, tar det gröna över.


Lyrsalvia 'Purple Vulcano'
Ska vara perenn. Har sått den förut också. Men då den dök inte upp nästkommande år. Gör här ett nytt försök. Skam den som ger sig.  Den är riktigt vacker med djupt mörka blad. Inte så hög, utan en nätt liten växt. Så här beskriver Rara Växter den: Mycket dekorativ salvia med mörkt svartlila bladverk, de små nätta blommorna som kommer på höga stänglar är ljust rosavioletta. Passar lika bra i kruka/urna som i rabatten. Blommar juli-september. Trivs bäst i väl dränerad jord i soligt till halvskuggigt läge.Härdig perenn som klarar vårt klimat. 25 cm


Är inte det minsta less på penséerna faktiskt, brukar ändå bli det tillslut. Har en en del med penséer som blommar sitt allra finaste nu. Sommarblommorna som ska ersätta får vänta ett litet tag till tror jag.


I fina fågelholken har, som jag nämnt tidigare, ett fågelpar flyttat in.


Jag lyckades fånga en av dem på bild. Någon som vet vilken fågel det är?


Den nyaste rabatten som finns i köksträdgården har jag tänkt mig en gott och blandat-stil på. Här kommer det, som det känns nu i varje fall, att vara alla möjliga färger i en brokig mix. Kanske med något neutralt som håller i hop dock. Tänker mig att växter man faller för men kanske inte passar färgmässigt någon annan stans kan få hamna här bland annat. Har velat haft en sådan plats länge. Så det känns bra. Läget är halvskugga. Tidigare i vår blommande krokus i alla möjliga färger. Nu är det framförallt tulpanerna man ser.


°°°
Vädret bättrar på sig. Skönt. 
Det är ljust länge på kvällarna. Också det är skönt.
Passar ganska bra när man har ett och annat att stå i på kvällskvisten :-) 
Syrenerna har äntligen slagit ut. 
Skolavslutningarna är avklarade. 
Det ÄR sommar på riktigt nu. 
I dag lyser solen dessutom. 
Mirakel.

Kram på er,
Nu är bloggtiden knapp... :-)

torsdag 7 juni 2012

Collecting time


Nationaldagen blev Trädgårdsdagen här hemma. Kanske inte så överraskande. Solen sken fram emellanåt. Så skönt. Genast minns man hur det kan vara när det är varmt. Något vi inte varit bortskämda med att få känna på senaste tiden. Ja, eller överhuvudtaget i år.  Däremellan svepte kall dimma in och långkalsongerna åkte på... Jopp. Orkar inte ens bli förtvivlad längre över väderläget. Men nog om det. Min stora vida glascylinder måste vara en av de bättre sakerna jag har. Verkligen mulitanvändbar. Till ljusarrangemang, vas, flytblommor, glasklocka, frukt- eller popcornskål. Endast fantasin stoppar faktiskt. Just nu samlar jag tiden i den. Den blommande tiden som är nu.


Cylinderformen gör att de ljuva dofterna av liljekonvaljer och narcisser koncentreras extra mycket när man böjer sig över för att lukta.


Förutom att samla tid i cylindern, ägnades dagen 100 % till köksträdgården. Plantera ut alla småplantor samt att så. Hela långa dagen tog det. Men nu är det gjort. Skönt, skönt. Man vill ju att allt ska få komma igång och växa till nu. Lite riskabelt är det förstås med vädret. Men jag chansar. Vill bara få ut allt och komma igång.

Purpurkål 'Redbor'

°
Cameo white
I vita rabatten blommar den söta japanska aklejan 'Cameo White'. 
Endast ca 25 cm hög är den en perfekt liten kantväxt med sammanhållen form.


Kan inte låta bli att visa några flera bilder på vackra Cuban Night.


Gillar att den är så enkel, men ändå exklusiv med de fransiga kanterna. 


I vita rabatten skjuter alla perenner upp med fart och knoppar börjar synas. Samtidigt blommar tulpanerna som finast och alla har inte ens slagit ut än. Sist ut är höghalsade vita 'Maureen' och 'Queen of night'. Båda fortfarande i läckraste knoppläget. Ni vet, det läget precis innan de ska till att slå ut.


Är så glad över den långa gamla stegen jag fick för några år sedan. Min bror tänkte på mig när den skulle slängas hos några som renoverade sitt hus. Ni må tro att jag blev glad när han kom med stegen i högst hugg och undrade om jag ville ha den. Eller, han var förstås helt säker på att jag skulle vilja ha den. Passar så bra där den står mot den höga eken. Muscari Latifolium
...är en riktigt vacker och ståtlig blålila pärlhyacint där toppen får ljusare blommor. Ett enda brett blad omsluter den långa stjälken. Även om pärlhyacinten är speciellt vacker i sin blommande fas och sticker ut bland andra pärlhyacinter, så är det nu jag tycker allra bäst om den.


Som utblommad får den ljust gröna fröställningar och de torkade blommorna, som övergår till att bli violetta, hänger sig kvar ett bra tag. De långa stjälkarna är stadiga, vilket gör att de är dekorativa länge även som utblommad. En tvåfaslök helt enkelt.


Shiraz
Har skördat de första ärtskidorna. Lycka. Att man kan bli så glad av lila. Shiraz är både god och vacker. 
I växthuset har jag flera krukor som det bara är att plocka ifrån till middagssalladen. Härligt. 
Känns bra att få rivstarta säsongen med lite fördrivet.


Redan nu börjar de öppna sig. Allium, kära allium. Här har vi också en tvåfaslök. 
Vacker både blommande och utblommad. 
Den grå bakgrunden är grusgången bakom rabatten. 


°°°
Snart, snart är alla vårsysslor klara i trädgården. Har lite kvar att fixa med bara. Sen så. Är det underhåll och små projekt som tar vid. Kul med projekt :-)) Kvar är plantor som ska planteras ut, tomater som ska i sina rätta stora odlingskärl, växthus som ska städas, plastkrukberg som ska sorteras och plockas undan, ja och andra små 'behövs-göras-nu-saker'. Önskar bara att värmen ville komma. Är less på långfilsingarna.

Kram, kram
å go' helg på er!